| Autor |
Zpráva |
A1sha
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2013 16:12
- Nahlásit
Zdravím, učím psa být sám doma, a nevím, zda ho při svém příchodu odměnit.
Beru to tak, že já jsem vůdce smečky, takže si můžu odcházet a přicházet jak chci, a pes to musí pochopit. Na druhou stranu když přijdu a vidím, že v klidu leží na svém místě, tak mám tendenci mu dát pamlsek.
Jak je to teda správně?
Předem dík za odpovědi
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2013 19:12
- Nahlásit
A1sha
Ja nevim, jestli je to spravne. Ale kazdopadne mame svy psi ritualky, mezi ktere patri i pamlsek po prijezdu z prace - kousek mrkve, kedlubny, nejaka mnamka... Takze sama za sebe - proc ne.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2013 19:13
- Nahlásit
A1sha
k mám tendenci mu dát pamlsek.
Jak je to teda správně?
nevim jestli je to správně,ale já bych neodměnovala a nikdy jsem to v tomhle případě nedělala,,už to vedle popsal dle mne skvěle walda,mám stejný názor..
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2013 19:38
- Nahlásit
davidkova renata
Aha, pes stekavec... to je jina pak. Sem to necetla vedle. Ja to brala v ramci svych cub, od mala - a nikdy nebyl problem, prichod maji spojen s nejakou dobrotou. A teda po prichodu rozhodne v klidu nelezi na svem miste, ale hemzi se za dverma.
A1sha
Se v tom svym prvnim tematu nevyznas, nebo proc se ptas znova? Ze se ptas na odmenu a ne klikani?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2013 19:47
- Nahlásit
Fifi
Ale kazdopadne mame svy psi ritualky
taky tak. A stejně tak to máme při odchodu, (i když nepravidelně) Ešus má připravený nějaký to překvápko, který si smí vzít až když jsem mezi dveřmi a dovolím mu to, což způsobí, že se pes těší na to, ať už probůh vypadnu . Není nad ritálky
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2013 20:00
- Nahlásit
PetraK
ž způsobí, že se pes těší na to, ať už probůh vypadnu
hm..toho já dosahuju zcela běžně naprosto bez rituálů
..vyčerpání dělá holt svý ..něco vo tom vim
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2013 20:08
- Nahlásit
davidkova renata
vyčerpání dělá holt svý
ano. půjčím někdy klidně svou formuli jedna
nicméně k tématu - já k tomu přistupuju i tak, že je to pro psa - jako ostatně mnoho věcí, který po nich chceme - velmi nepřirozená věc. Proto taky pochopitelně tolik psů vyvádí, když je lidi na tutu situaci nepřipravují od štěněte. Takže je lepší psovo chování tak trochu modifikovat. Utahání psa, návyk na samotu, jsou základ, ale já na to koukám tak, že proč to tomu psovi, to osamění (než upadne do bezvědomí, protože ho předtím člověk ztrhal jak plakát ) trochu nerozptýlit. Jasně, že dneska už bych mu ty naše serepetičky dělat nemusela, je to dospělák, neřeší, že odcházím, leč - ráda mu to, že spolu nejsme a musím do arbajtu zpříjemním. tož asi tak.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2013 20:15
- Nahlásit
PetraK
můj problém je ,že já odcházim maximálně na nákup a to se přiznám,že na zpříjemnování úplně kašlu ..většinou se pak nemůžu dostat dom páč leží -li pes u dveří,nejdou téměř odšoupnout neb pes nereaguje jsa f komatu
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2013 20:19
- Nahlásit
davidkova renata
,že já odcházim maximálně na nákup
tak to pochopitelně jaksi nemá cenu, to je fakt
leží -li pes u dveří,nejdou téměř odšoupnout
taky tak to máme. Nicméně jsem naučila toho vola, že si ten pelech vezme do huby a od dveří odtáhne, abych se nemusela furt probojovávat. Tuhle jsme tím pobavili souseda.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2013 20:20
- Nahlásit
jako ještě k tomu odměnění..mě je to fuk,jestli ho zadavatelka odmění či ne,ale nejsem si jistá,jestli nedojde třá k tomu,že pes bude hodinu štěkat či páchat jinou trestnou činnost,ona to samo nebude vědět páč nebude doma,pak si pes prostě náhodou lehne a leží a v ten moment ona přijde a odmění..nemůže se to stát?
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2013 20:21
- Nahlásit
PetraK
že si ten pelech vezme do huby a od dveří odtáhne,
my pelech nemáme,musela by si vzít s sebou tu dlažbu na kerý se chladí a to bysem vopravdu nerada
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2013 20:39
- Nahlásit
davidkova renata
jako ještě k tomu odměnění..mě je to fuk,jestli ho zadavatelka odmění či ne,ale nejsem si jistá,jestli nedojde třá k tomu,že pes bude hodinu štěkat či páchat jinou trestnou činnost,ona to samo nebude vědět páč nebude doma,pak si pes prostě náhodou lehne a leží a v ten moment ona přijde a odmění..nemůže se to stát?
ale vždyť tomu - stejně jako u jiných věcí, předchází spousta malých kroků, které psa k tomuhle dovedou. Přece to není skok- teď budeš hodinu doma sám. přeciž začínáš od toho, že si pidištěně hned po příchodu zvyká na to, že je chvilinku samo v jiné místnosti, že odejdeš, vrátíš se, couráš sem tam, pak to prodlužuješ, pak odejdeš z domova na chvíli, vrátíš se..... to je přece normální postup. Jako ostatní si to ten pes ochodí- po pidimidikrůčkách, tak jak je daný jedinec zvládá. až se dojde do finální fáze., U některýho psa to jde hop, u labilnějšího to opravdu musí jít po pidimidi.
my pelech nemáme,
my pro holoprtky mít musíme, páč holoprtky neleží na zemi nikdy.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2013 21:08
- Nahlásit
PetraK
Přece to není skok- teď budeš hodinu doma sám.
no nevim,z původního příspěvku se nedá vůbec říct jak je dlouho pes sám než majitelka přijde..proto sem to taky napsala..to že leží ve chvíli příchodu neznamená automaticky ,že tam leží a neškodí pp celou dobu nepřítomnosti..tak jak je to napsaný teda.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2013 21:23
- Nahlásit
davidkova renata
tak já vycházela z toho, že to chce psa učit.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2013 21:47
- Nahlásit
PetraK
k já vycházela z toho, že to chce psa učit.
já zas z toho že už začla a nevim v jaký je fázi ani jak to šlo či nešlo
Na druhou stranu když přijdu a vidím, že v klidu leží na svém místě, tak mám tendenci mu dát pamlsek.
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2013 09:14
- Nahlásit
Osobně psa čas od času taky odměnim při odchodu a to naprosto stejně jako PetraK. Pes si může vzít odměnu až když jsem obutá a mezi dveřma. Ale při příchodu beru jako odměnu to, že jsem přišla a myslim, že i pes, neb mi svou radost dává náležitě najevo a následuje venčení, což je taky odměna.
davidkova renata
bude hodinu štěkat či páchat jinou trestnou činnost,ona to samo nebude vědět páč nebude doma,pak si pes prostě náhodou lehne a leží a v ten moment ona přijde a odmění..nemůže se to stát?
To se samo stát může, ale pes si odměnu spojuje s činností bezprostředně předcházející, nemyslim si, že by po osmi hodinách doma a následné odměně zafixoval chování, hodinu štěkám a pak jsem vklidu a bude odměna. Spíš tam je to zafixování, panička se vrátí, bude odměna. Takže pokud se panička vrátí ve chvíli, kdy pes štěká, je to problém, pokud se vrátí ve chvíli, kdy je v klidu, mělo by to být ok i když ho v tu chvíli odmění.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2013 10:50 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
RaduM
Ale při příchodu beru jako odměnu to, že jsem přišla a myslim, že i pes, neb mi svou radost dává náležitě najevo a následuje venčení, což je taky odměn
to jo, to máš pravdu. aaaaaaleeeeee........ když von se tak raduje, když dostane dáreček je fakt jak malej parchnatik, rád něco dostává, je jedno co, jestli hračku, nebo třebas malej pamlsek zabalej v papíru, kterej si může rozškubat . Já teda - páč jsem matla sklerotickej- nedávám něco pokaždý když přijdu a když dávám, tak po uvítání se, ale ta radost potom, jak je celej hyn - to mě ba se na to dívat. je to odměna pro nás oba
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2013 10:53
- Nahlásit
RaduM
o se samo stát může, ale pes si odměnu spojuje s činností bezprostředně předcházející, nemyslim si, že by po osmi hodinách doma a následné odměně zafixoval chování, hodinu štěkám a pak jsem vklidu a bude odměn
jj to chápu..nicméně se nijak nedoví,že štěkat či ničit je blbě,takže to klidně může páchat neustále ,ovšem pokud v době příchodu už bude slušně ležet na pelechu,je vlastně všechno cajk..
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2013 10:56
- Nahlásit
davidkova renata
.nicméně se nijak nedoví,že štěkat či ničit je blbě,takže to klidně může páchat neustále
ale dozví, dozví se to přece v tom nácviku, kdy od počátku jde o mnohem menší časové úseky a navíc v počátcích je člověk jen v jiné místnosti.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2013 11:12
- Nahlásit
PetraK
ale dozví, dozví se to přece v tom nácviku, kdy od počátku jde o mnohem menší časové úseky a navíc v počátcích je člověk jen v jiné místnosti.
nevim..na mě to dělá dojem,že zadavatelka prostě z bytu odejde a pes leží při příchodu..tudíž má tendence ho odměnit..proto se na to ptám,páč teoreticky je možný že bude řvát celej den a hodinu před příchodem vyčerpánim usne a dostane koko za to.
Pokud by to bylo jak píšeš,tak jo,ale to já právě nevim z popsanýho textu jestli to tak dělala či dělá..nejsem vědma
v zásadě je mi to fuk,dělám si to po svým,jen mě zajímá to nač se se ptala..prostě zda ta odměna v tomto případě by nebyla jaksi kontraproduktivní či zbytečná
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2013 11:17
- Nahlásit
davidkova renata
no tož v tom původním dotazu psala, že ho to učí - postupným prodlužováním odchodu, tak vycházím z toho, že probíhá nácvik, aby pak pes neštěkal. ale třeba se pletu.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2013 11:22
- Nahlásit
PetraK
no tož v tom původním dotazu psala, že ho to učí - postupným prodlužováním odchodu, tak vycházím z toho, že probíhá nácvik, aby pak pes neštěkal. ale třeba se pletu.
no tož to pak by mohlo bejt,pokud se nepleteš
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2013 11:23
- Nahlásit
davidkova renata
no tož to pak by mohlo bejt,pokud se nepleteš
leč já se pletu velmi často. Taky může bejt, že.... třebas ani žádná A1sha nejni, což, a jen se tady víří vody , vždyť tady je možné i nemožné
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2013 11:31
- Nahlásit
davidkova renata
No tak já reaguju na ten dotaz nahoře, jestli je to správně, že ho odmění, když při jejím příchodu v klidu leží na svém místě a to správně je. Jestli předtím přes den štěká je věc druhá.
páč teoreticky je možný že bude řvát celej den a hodinu před příchodem vyčerpánim usne a dostane koko za to
Ne, mňamku dostane za to, že panička přišla, případně za to, že v tu chvíli byl v klidu. Pes je tvor inteligentní, ale opravdu nemyslím, že by měl výbavu na to si spojit dvě věci v tak dlouhém časovém horizontu. Pro něj to spolu prostě nesouvisí. Pro něj je ta informace časově značně krátká - přišla panička, hurá bude mňamka. A postupem se dá vybudovat to, že když přijde panička a ležím v klidu na místě, je mňamka, když přijde panička a vyvádím, mňamka nebude. Ale to, jestli před hodinou štěkal nebo ne tam nehraje v podstě roli v tom okamžiku příchodu.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2013 12:00
- Nahlásit
PetraK
Taky může bejt, že.... třebas ani žádná A1sha nej
ajo já dycky zapomenu
RaduM
Pro něj to spolu prostě nesouvisí.
no to mám přesně na mysli a přesně tady by moh bejt podle mne ten problém
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2013 12:10
- Nahlásit
davidkova renata
já dycky zapomenu
a já ne, to já si řikám, že jsou umělci, který můžou dycky situaci volochtávat , třebas jako maďárek tetkon. A ajša by měla důvod po tom týdnu se tu klidně ptát na to stejný, jen jinak, znova, že jo?
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2013 12:16
- Nahlásit
PetraK
joo tak madárek byl horkej kandidát akorát ten klikr mi tam až tak nesed...ale pokrok nezastavíš takže třá inovovali
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2013 12:20
- Nahlásit
davidkova renata
No ale však říkám, dotyčná se ptá, jestli je správně, že ho odmění, když při jejím příchodu v klidu leží na místě. Tak to správně je. Neptá se, jestli tím odbourá štěkání hodinu předtím. A z naší diskuze jí to předpokládám už teď bude opravdu jasné
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2013 13:16
- Nahlásit
RaduM
Neptá se, jestli tím odbourá štěkání hodinu předtím.
aha
tak to pardon..to je jasný,já akorát myslela tak nějak komplexně, ,že jí jde o to aby pes v době její nepřítomnosti neštěkal,nestěžovali si tim pádem sousedi a tak..to mi přijde stejně šalamounský jako by nechtěla aby pes lez do postele,celou dobu co neni doma tam samo ležel(páč to poznáme dle eště teplýho a vyleželýho důlku),pak mu bylo bud vedro anebo jí slyšel už před domem a věda že tam asi nemá lízt.seskočil dolu ,leh si slušně na pelech a předstíral hlubokej spánek na pelechu ,za což by byl odměněn páč ležel v tu chvíli jinde než v posteli
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2013 13:28
- Nahlásit
davidkova renata
Já jsem druhý příspěvek nečetla, takže odpovídám jen na tenhle. Nevidim na tom nic špatného.
Chtěla bych vidět psa, kterej vědomě předstírá spánek
|