Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Proč se pes vodí u levé nohy??
<< . 1 . 2 .
Autor Zpráva
Adiddaska
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2012 21:38
- Nahlásit

PetraK

hele - myslím že není nutno takto bádat

tak nadhodili nám to ve škole, tak jsem si řekla, jestli to tu někdo nevymyslí třeba

PetraK
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2012 21:47
- Nahlásit

Adiddaska
VEN a ještě JDEME
Vlčáčková
Slovo "VEN" zcela postačí.

no jasně, proto říkám, mají nás napozorovaný naposlouchaný, není problém vytáhnout z dvouhodinovýho monologu to, co je pro ně důležitý ¨

Adiddaska
tak nadhodili nám to ve škole, tak jsem si řekla, jestli to tu někdo nevymyslí třeba

ale ne tak určitě to není bezvýznamný a je skvělý, že se lidi takhle konečně zaobírají "obyčejnými zvířaty" a jejich vnímáním světa.
Já to myslím tak - pro sebe spíš , že ten pes si jakoby poradí s přečtením naší maličkosti tak i tak, že při tom našem poskakování při cvičení a i normální komunikaci mu to nijak neztížíme, když má k dispozici naší levou půli. Pokud má možnost číst zprava,tak je to pro něj výhoda.Ještě větší výhoda. Myšleno tak, že oni s námi - oproti nám - umí komunikovat, umí nás číst víc než dobře. My to bohužel neumíme. Jsme analfabeti.

fidalka
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2012 21:49
- Nahlásit

Adiddaska
Z etologického hlediska je to dobře, jelikož levá hemisféra mozku ovlivňuje soustředěnou pozornost. Pokud půjde pes u pravé nohy, tak nás bude sledovat především levým okem, které ovlivňuje pravá hemisféra (ta ovlivňuje rozptýlenou pozornost). Ale pak se do toho míchá naučené chování, zvyky.. třeba u koní by se mělo začínat s obsedáním z pravé strany, protože pokud přicházíme z levé, tak jsme v zájmu pravé hemisféry, která dále detekuje i nebezpečí, což pro koně jsme..nicméně neznám nikoho, kdo by to dělal bližší info na hodinách etologie s prof. Bartošem

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2012 21:52
- Nahlásit

Vlčáčková
No, tak u nás se na tom hodně lpělo.
Jste vyjímky, málokdy na to někdo kouká a o přesnosti se už nedá vůbec mluvit většinou.
Fifi
To chytrá literatůra

Fifi
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2012 21:54
- Nahlásit

PetraK
není problém vytáhnout z dvouhodinovýho monologu to, co je pro ně důležitý ¨
Hele nejen monologu, nebostik perdel mel zcela dokonale vypozorovany rodicovstvo, jak zacly reklamy ve filmech, probral se a vyzadoval pozornost, jak skoncil film - chtel ven! A to se nikterak neprotahovali, treba i u tv usnuli, ale pes vedel, skoncila ta ptakovina v TV, jde se!
Adiddaska
Tam by me pak zajimalo, u handikapovanych lidi, treba s ochrnutym oblicejem, obrnou, jinak postizenych - to srovnani, cim se pes tedy ridi. Zajimavy tema.

Vero
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2012 21:57
- Nahlásit

fidalka
levým okem, které ovlivňuje pravá hemisféra (ta ovlivňuje rozptýlenou pozornost).

Zajímavý, to mě nenapadlo.

Fifi
jak skoncil film - chtel ven!
To máme taky

Adiddaska
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2012 21:57
- Nahlásit

fidalka

tohle jsem přesně chtěla slyšet a nechtělo se mi čekat na Bartoše tak příště pujdu s dotazama rovnou na tebe!

fidalka
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2012 22:00 - Změnil/a: fidalka
- Nahlásit

Adiddaska
to bych nedělala já měla Bartoše kdysi dávno a tohle jsou jen střípky vědomostí, které mi z etologie zůstaly.. bohužel

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2012 22:30
- Nahlásit

Adiddaska
Ty bys mohla doporučit nějakou dobrou knížku o psím vyjadřování a tak, že? Sice na tu témátka už jsou, ale neuškodí se zeptat, třeba budeš vědět líp, když to studuješ.

Adiddaska
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2012 22:32
- Nahlásit

Vlčáčková

my máme zatím tu etologii obecnou, ne jen psí. Četla jsem zatím jen ty Konejšivý signály a Svého psa nestřílejte. Když nám něco najímavýho doporučej, tak ti dám tip

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2012 22:37 - Změnil/a: Vlčáčková
- Nahlásit

Adiddaska
OK. Díky. "Svého psa nestřílejte" bych si měla napsat na záda těch psů. Protože hárající Sabku a ty dva blbouny (jednoho kastrovanýho a druhýho ne) mám za den asi 100 x chuť přizabít.

Hyena
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2012 23:40 - Změnil/a: Hyena
- Nahlásit

fidalka
hm..tu etologii bych zase nepřeceňovala. Koně má už nějakejch pár let napozorované ( více než psi ), včetně chování ve stádech. nikdy jsem si nevšimla, že by preferovali přístup z jedné strany- od lidí ani od sebe navzájem. Při začátku jsou vyplašení z obou stran, pak nastupuje učení a zvíře očekává kontakt z naučené strany. Ani jsem se v žádné studii nebo dokumentu nesetkala se sdělením, že strana zvířete má vliv na to jakým způsobem vás vnímá.
Taktéž jsem nezaregistrovala u koní,kterým bylo z nějakého důvodu odstraněno jedno oko, že by byl rozdíl,jak to zvládají a adaptují se koně pouze s levým a pouze s pravým okem.

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 10 Říj 2012 00:14
- Nahlásit

Hyena
Ani jsem se v žádné studii nebo dokumentu nesetkala se sdělením, že strana zvířete má vliv na to jakým způsobem vás vnímá.
Bylo to v dokumentu o psech. Sledovali, jak se lidi pozorují navzájem a jak lidi pozorují psi. A obojí se zaměřovali na pravou stranu obličeje.

PetraK
Člen
# Zasláno: 10 Říj 2012 08:16
- Nahlásit

Fifi

ale pes vedel, skoncila ta ptakovina v TV, jde se!

jojo, no však oni nemají nic jiného na práci než nás pozorovat vč. cvrkotu kolem nás a mozek mají nastavený tak, aby vyhodnocovali co nejlépe, takže........ prostě jsme pro ně naprosto průhlední

Vlčáčková

Bylo to v dokumentu o psech. Sledovali, jak se lidi pozorují navzájem a jak lidi pozorují psi. A obojí se zaměřovali na pravou stranu obličeje.

jo, studie probíhala tuším v Maďarsku - nebo aspoň ten člobrda byl hungářoš.

Adiddaska
Člen
# Zasláno: 10 Říj 2012 15:23
- Nahlásit

Hyena
hm..tu etologii bych zase nepřeceňovala

tak ale to, že pravý oko ovládá levá hemisféra mozku a že tam je centrum pro soustředěnou pozornost, to je asi dokázaný, tak něco na tom asi bude si myslim

Vero
Člen
# Zasláno: 12 Říj 2012 15:45 - Změnil/a: Vero
- Nahlásit

Adiddaska
to je asi dokázaný, tak něco na tom asi bude si myslim

Já myslím, že určitě jo. Akorát že když dotaz zněl, proč se pes vodí u levé nohy, tak si myslím, že v tom nebyly motivy usnadnit něco psovi, ale ty lidský motivy, co tady už padly - zbraň, kůň...

Hyena
Člen
# Zasláno: 12 Říj 2012 21:12
- Nahlásit

Adiddaska
hele já to vztahovala na koně. Mám se " studiema" svoje zkušenosti- ne každá studie je dobře postavená a výsledky dobře interpretovány. Tak že se občas radši spolehnu na skoro 30 let pozorování

Adiddaska
Člen
# Zasláno: 12 Říj 2012 21:22
- Nahlásit

Vero

jo já to blbě položila tu otázku, mělo to bejt - je pro psa přirozené být voděn u levé nohy? Spíš asi

Hyena

jj, tak všechno jsou v podstatě teorie, který může dřív nebo pozdějc někdo vyvrátit novejma poznatkama

<< . 1 . 2 .
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání