| Autor |
Zpráva |
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2012 16:59
- Nahlásit
Nevíte někdo, proč se pes vodí u levé nohy? Teda kromě důvodu pozůstatku svazarmu, kdy se u pravý nohy nosila zbraň. Myslíte, že to má i nějakej etologickej, případně anatomickej důvod? Jako jestli je to pro psa nějak přirozenější než chodit u ravý nohy??
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2012 17:08 - Změnil/a: Vero
- Nahlásit
Adiddaska
Aby byl složitější provoz, kdy se chodí po pravé straně, tudíž se vyhýbáš lidem s akresivním psem na straně psa...
Já jsem začla učit chození u pravé, mnohem praktičtější. Jen to nemám tak dotažený pořád...
pro psa nějak přirozenější než chodit u ravý nohy
nevim, ale pochybuju.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2012 17:16
- Nahlásit
Adiddaska
Já myslím, že je to jak říkáš ty - protože v pravé ruce se drží zbraň. Takže ať už jde o psa služebního, nebo loveckého, je výhodnější, aby byl po levé straně psovoda. A protože pracovní psi chodí u levé nohy, tak se to úplně stejně učí i ti ostatní, i když jejich majitel v životě zbraň v ruce neměl.
S tím vyhýbáním - pokud vidím, že se k nám blíží nějaký "podezřelý" pes, nebo třeba i jen dítě s rohlíkem ve výši psí držky (fakt čubě nevěřím, že by si k tomu rohlíku minimálně nečuchla, pokud jí s ním dítě bude mávat patnáct čísel před čumákem), tak si přejdu na levou stranu chodníku a nechám ty druhé, ať mě obejdou po mé pravé straně. Asi by bylo výhodnější naučit čubu chodit i u pravé nohy, ale na to jsem líná...
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2012 17:19
- Nahlásit
Verolamalucni
jasan to jsou všechny důvody, proč člověk vodí psa u levý nohy. Já to asi špatně položila ten dotaz, spíš mě zajímalo, jak je na tom ten pes. Je pro něj přirozenější chodit u levý nebo u pravý nebo je mu to šumák - a proč?
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2012 17:19 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit
Adiddaska
Já myslím, že psovi je to naprosto šumák Teda samozřejmě pokud už nemá něco zažitýho a ty ho to najednou chceš přeučit.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2012 17:22 - Změnil/a: Vero
- Nahlásit
lamalucni
tak si přejdu na levou stranu chodníku a nechám ty druhé, ať mě obejdou po mé pravé straně.
To taky dělávám, akorát že ti lidi bývají děsně natvrdlí... furt jdou proti mě a chtějí se vyhýbat tradičně a vzdají to často až na poslední chvíli, až bysme se srazili. Nebo když mají fakt akresivního psa, co se zmítá na konci vodítka, tak si skoro zásadně stoupnou na pravý kraj cesty a nehnou se odtam
edit: samozřejmě že si stoupnou za psa a pes vyskakuje do té cesty, jak jinak
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2012 17:24
- Nahlásit
Adiddaska
nebo je mu to šumák
Já si myslím , že zprvu je to štěněti úplně šumák.... teda nikdy jsem nad tím nehloubala a myslela si to takhle. Pokud psa jak blb naučíš u levé, jak já, tak pak je ta chůze při pravé auž trochu těžší, třá můj pes má sklon to plést a pořád se přiřazovat k levé. Ale nemyslím, že by to bylo tím, že je nějak zakódovaný, že by bylo lepší chodit u levé nohy... pochybuju...
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2012 18:02
- Nahlásit
Já myslim, že ta levá je především z hlediska bezpečnosti psa na silnici. Neb chodíme po levé straně, takže je logické mít psa u levé nohy a né u pravé, kdy by byl do silnice.
Jinak psovi je to podle mě totál jedno, jak se to začne učit, tak se to naučí, někteří psi umí u obou nohou (např. v dogdancingu). I když možná že stejně jako otáčení jde většině psů líp na jednu stranu než na druhou, možná by některým šla líp chůze i u té pravé.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2012 18:15
- Nahlásit
Vero
Jen to nemám tak dotažený pořád
stejně tak my. pořád má tendenci se prostě za ty roky přiřadit k levý. Příště prostě budu učit hned prcka obojí
a jinak jo opravdu je to skrzevá zbraň - myslím že prapůvodně to právě vychází z lovectví, páč to tady bylo dřívějc bych řekla, než ostraha se psem u nohy (myslím tím to, že tam třeba nebyla taková potřeba mít psa po dobu střežení u té nohy.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2012 18:17
- Nahlásit
Adiddaska
Je pro něj přirozenější chodit u levý nebo u pravý nebo je mu to šumák - a proč?
šumák bych řekla, navíc je to pro psa v podstatě ne úplně přirozený, ne? všechny tyhle naše vypřesněný povely. Ve smečce musí respektovat, poslouchat rozhodnutí, ale ne bejt upovelovanej až nad vrchol pyramidy.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2012 19:29
- Nahlásit
Adiddaska
Levá je přece mnohem praktičtější.
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2012 19:34
- Nahlásit
Vlčáčková
Levá je přece mnohem praktičtější
no jistě, protože pravou se líp podávají pokroutky a žužliky do tlamky nalevo jdoucího psa
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2012 19:37 - Změnil/a: Vlčáčková
- Nahlásit
Eninka
no jistě, protože pravou se líp podávají pokroutky a žužliky do tlamky nalevo jdoucího psa
Kdepák. Pravou se líp manipuluje s proutkem a ovládáním elekrického obojku!
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2012 19:39
- Nahlásit
Vlčáčková
ne tohle opravdu vychází z potřeby mít tu šikovnější ruku volnou pro zbraň.
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2012 19:41
- Nahlásit
Vlčáčková
Pravou se líp manipuluje s proutkem
ani mi nepřipomínej prouttek
děckáááá, Vlčáčková používá proutek, kterým švihá okolo sebe po psech, aby po mně neskákali hlady, protože když mě vidijou, tak jsou děsně nadržený, že zase jednou za čas dostanou něco na zub
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2012 19:44
- Nahlásit
PetraK
No dyť jo. Akorát že na loveckých zkouškách vrchní zkouškový nimrod trval na tom, že musím mít kulovnici na levém rameni...
Eninka
BONZAČKO!!!!!
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2012 19:52
- Nahlásit
PetraK
tohle opravdu vychází z potřeby mít tu šikovnější ruku volnou pro zbraň.
Vyjímečně opět souhlasím, jen doplním ještě, že pes chodí u levé nohy, protože u pravé se vede kůň, pravá - většinou šikovnější - ruka je určena pro použítí zbraně, jak píšeš a v levé se držel štít. Tedy - pravá ruka útočí, levá se brání, pes byl brán také jako "zbraň" obranná. Všechno pochází z dob velmi minulých a zůstalo to tak přes středověk až po moderní doby.
Vlčáčková
na loveckých zkouškách vrchní zkouškový nimrod trval na tom, že musím mít kulovnici na levém rameni...
Lovecká zbraň se nosí na levém rameni, protože ji sundáváš pravou rukou přece. Akorát musíš dávat bacha, aby jsis psa při chůzi nezmlátila pažbou, ale zase u loveckých psů se na nějakou přesnost a těsnost chůze u nohy nedbá.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2012 20:14
- Nahlásit
Eldoguero
Lovecká zbraň se nosí na levém rameni, protože ji sundáváš pravou rukou přece. Akorát musíš dávat bacha, aby jsis psa při chůzi nezmlátila pažbou, ale zase u loveckých psů se na nějakou přesnost a těsnost chůze u nohy nedbá.
No, tak u nás se na tom hodně lpělo. Lopatka psa u kolena, pes ani krok dopředu, při překážce dozadu a pak zase vyrovnat. To znáš, určitě. A ruku jsem musela mít povinně na té kulovnici, aby si byli jisti, že "na tajno" netahám za vodítko. (Ještě chyběl roubík...)
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2012 20:17
- Nahlásit
Eldoguero
protože u pravé se vede kůň
Jo! Na tohle jsem zapomněla, pravda,
Všechno pochází z dob velmi minulých a zůstalo to tak přes středověk až po moderní doby.
ano ano.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2012 20:22
- Nahlásit
Ja o tom ani nikdy nepremyslela. Takze diky za osvetleni, Eldoguero.
|
Eire
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2012 20:30
- Nahlásit
PetraK
A co leváci,aha?Diskriminace je všade
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2012 20:36
- Nahlásit
no jsem napůl levák a mě tedy i víc vyhovuje pes na levé straně, nějak se mi s ním lépe manipuluje,ale nemáme oba problém jít v pravo-tady myslím pes u pravé nohy. Ale třeba když tam je pes vím, že si půjdou po krku,raději pána obcházím pravým bokem, psa mám u levé- ne že budou hafani dál od sebe,ale lépe na tu levou nějak reaguju. pesanovi je to vcelku šumák.
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2012 21:01 - Změnil/a: Adiddaska
- Nahlásit
a co taková ta teorie o tom, že pravá tvář člověka je čitelnější při vyjadřování než levá? V tom případě, by byla pro psa chůze u pravý nohy výhodnější, ne? Já si to furt jedu z hlediska toho psa, člověkovy motivace, proč u levý jsme si schrnuli už
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2012 21:05
- Nahlásit
Eire
A co leváci,aha?
přeučíme přece, ne? tak jaká diskriminace
Adiddaska
že pravá tvář člověka je čitelnější při vyjadřování než levá? V tom případě, by byla pro psa chůze u pravý nohy výhodnější, ne?
no já myslím, že pes má člověka natolik přečtenýho a dokáže pracovat s minimem detailů ( z našeho pohledu myšleno), že tohle pro něj nebude hrát nějak velkou roli. Pes věci nekomplikuje. Ale pochopitelně se asi pletu.
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2012 21:07
- Nahlásit
PetraK
Ale pochopitelně se asi pletu.
třeba ne já nevim právě, proto jsem sem to téma dala
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2012 21:11
- Nahlásit
Adiddaska
V tom případě, by byla pro psa chůze u pravý nohy výhodnější, ne?
Dle myho ta cvicakova poslusnost nevyzaduje zase az takovy jemny nuance cteni gest z tvare, co se psa tyka. Spis jde celkove o rec tela cloveka.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2012 21:14 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
Adiddaska
hele - myslím že není nutno takto bádat, zde důkaz místo slibů:
Právě jsem prohlásila od počítadla,že: "to tady dopíšu a pudu ven s tim čulibrkem!" Psovi běžně neřikám, že je čulibrk,takže to mít naposlouchaný nemůže tohle slovo. Nicméně se obratem ozvalo oklepání v bydliku a jmenovaný Čulibrk se zhmotnil zde vedle židle a proč už jako nejdem.
Tak pak zbytečno zkoumat levou nebo pravou. Nakoukaný a naposlouchaný nás maj tak, že nás maj v poho na háku a zmáknutý. Zatímco my o nich víme leda tak kulovaný.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2012 21:32
- Nahlásit
PetraK
Slovo "VEN" zcela postačí. Čulibrků už netřeba.
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2012 21:36
- Nahlásit
A pokud jdu po silnici, kde nejsou chodníky, mám psa u levé, abych byla mezi ním a silnicí a ne naopak.
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2012 21:36
- Nahlásit
PetraK
no jistě, magický slovo VEN a ještě JDEME
|