| Autor |
Zpráva |
Azoráček
|
# Zasláno: 17 Zář 2005 22:16
- Nahlásit
Ahoj, mám problém s taháním psiska -kokra na vodítku. Už sem vyzkoušela fakt snad vše, co se kde psalo, nepomáhá vycukání - klidně táhne i po pořádným cuknutí dál, už mám strch že mu něco udělám s krkem, když si dám vodítko sakra nakrátko, táhne furt, škrtí se, dusí, předníma málem hrabe ve vzduchu, jak se plazí dopředu, no hruuuza!! Zkoušela sem taky když zatáhne dát mu sedni, prostě aby si to tahání znechutil (snad mi rozimíte jak to myslím), nepomáhalo, dal taky to že sem měla v dlani mlsky a cestou mu je házela-puvodní uččel byl ho naučit že muže kdykoliv něco vypadnout..ačkoliv je extremně žravý, nepomáhalo to. Jediný co sme nezkusili sou snad Halti, ale ty se mi necche kupovat, co když koupím a nepomuže? tolik peněz fakt nemám Někdy už mám fakt nervy nadranc, procházky se mění v peklo!!Mužu když zatahá zastavit a čekat, jkestli přestane, ne, on táhne i když stojíme!! je šílenej čuchač, fajn, to mu neodpírám, je to lovec, ale to táhnutí je fakt hruza a já už mám strach i o jeho krk. Stahovák vubec nepoužívám, nemá to cenu a navíc se bojím trhnout, abych mu neublížila!!
Je to fakt hruza proto budu vděčná za každou radu.
Haravky to byt nemuzou, že by tahal kvuli nim, protože tahá kdekoliv a všude!!
|
Terka
Člen |
# Zasláno: 18 Zář 2005 08:22
- Nahlásit
Azoráček
My jsme teď na Propetu koupili takový speciální obojek - postroj. Obojek se dá na krk a vodítko je k obojku jakoby připnuté z obou stran a provlečou se do něho přední nohy. Pokud by pes táhnul, tak je mu to nepříjemné na slabiny, ale pokud jde hezky, tak ho to nijak neomezuje. Fakt to pomohlo a cena byla tuším kolem 250 Kč.
|
Pupy
Člen |
# Zasláno: 18 Zář 2005 09:49
- Nahlásit
Terka
Já ten obojek mám taky je to tzv. protitahací postroj. No někdy mi pomuže a někdy ne. Ale v tomto případě by pomohla ta ohlávka.
|
Azoráček
|
# Zasláno: 18 Zář 2005 11:28
- Nahlásit
No zkoušela sem i podvlečení vodítka pod přední packu, což je možná asi trochu podobné jako ten Váš postroj, ale hoiuby paltné....mě už falt připadá že emu to vubec nevadí, nedochází mu to
|
Jumi
Člen |
# Zasláno: 18 Zář 2005 22:24
- Nahlásit
Možná bych mu místo obojku koupila kšandy. My jsme je našemu psovi taky koupili a když s ním člověk pořádně škubne, tak se alespoň nebojí, že se mu něco stane. Taky když zastavíš a on táhne dál tak na kšandách tím vlastně docílí toho, že si odlehčí přední nohy a bez těch se mu blbě táhne.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 19 Zář 2005 08:07
- Nahlásit
Jumi
Vím, jak jsem na postroji "bojovala" s feňulí na kolečkových bruslí. Protože když sem ji přetahovala na spárvnou stranu, tak to v podstatě ani necítila... Takže myslim, že cesta k odnaučení tahání přes postroj určitě nevede...
|
sara03
|
# Zasláno: 19 Zář 2005 11:15
- Nahlásit
Ahojky.
Já ohlávku koupila.Mám NO 4,5.Bála jsem se ven,protože ta síla,kterou vyvíjel byla vždy obrovská.Prostě si někdy se mnou dělal co chtěl.A když bylo mokro,připadala jsem si jako na lyžích,nebo bruslích.Já se nebála,že mu něco udělám,když trhnu vodítkem,protože mi to ani moc nešlo.On se jen trochu zpomalil a následovalo jeho škubnutí a já letěla.45 kilo svalů proti 60 kilům.Neměla jsem šanci.I když jsem už věděla,že svého hafa neuvidím moc často/je teď jinde a dělám často do večera/,tak jsem tu ohlávku koupila.Stála mě kolem 700.-kč,ale vyplatí se.Když ji hafovi nasadím,tak mu nevadí,ale jak zatáhnu a stačí opravdu jen malinko,je vidět,jak je mu to nepřijemné.U ohlávky opravdu stačí jen náznak zatáhnutí nebo škubnutí a pes hned pochopí.Nerada mu dělám nepříjemné věci:vidíme se opravdu minimálně a hrozně mu naše rodina chybí.A já mu ty naše návštěvy ještě takhle kazím,ale vím,že to je hlavně pro jeho dobro.
Azoráčku,kdyby to nebyl tak velký velikostní rozdíl,klidně bych ti naši ohlávku půjčila.Kdyby pomohla byla bych hrozně ráda.Ten náš brouček má ale obvod krku 65 cm.
|
haha
|
# Zasláno: 19 Zář 2005 11:17
- Nahlásit
Azoráček
já bych mu taky dala kšíry , ono se na nich fakt psům blbě táhne protože mu nadzvedneš přední nohy a hlavně mu nemůžeš ublížit, stahovákem mu akorát zničíš krk, což vidím na svém psovi má to jako důsledek výcviku od předchozího majitele, na kšírech tohohle vodím stále a to má kolem 35 kil a nevidím v tom problém netahá chodí jak beránek ale když mu dám obojek tak táhne jak blázen a při tom kašle že by se udusil.
|
Jumi
Člen |
# Zasláno: 19 Zář 2005 12:16
- Nahlásit
haha
Jsem moc ráda, že má někdo podobnou zkušenost. Některé odpovědi na můj příspěvek mi tu totiž přišli trošku jedovaté. Můj pes má 38 kg a já o deset víc Na vodítku netahá!
|
haha
|
# Zasláno: 19 Zář 2005 12:26
- Nahlásit
jumi
můj pes když jsem mu dala kšíry byl tak překvapenej že má volnej krk že byl z toho úplně vedle a přestal tahat okamžitě, když mu někdy musím dát obojek /např. když hodně prší .. ty kšíry jsou kožený nechci je zničit/ tak táhne jako cvok , myslím že čím víc se dusí tím víc táhne, jinak předtím jsem měla psa nemocnýho s páteří a toho by škubnutí za obojek zničilo, jinak nevidím nic špatnýho ani na flexině mnohdy je to způsob jak např ve městě nechat trochu pohybu psovi a neplatit při tom pokutu a neriskovat že ho sejme auto
|
Jumi
Člen |
# Zasláno: 19 Zář 2005 15:22
- Nahlásit
haha
Úplně stejnou zkušenost mám i já. Když náš pes dostal poprvé kšandy, tak byl taky v šoku a zatáhnout ho ani nenapadlo. Teď chodíme na obojku a netahá. Proti flexi taky rozhodně nic nemám.
|
Azoráček
|
# Zasláno: 19 Zář 2005 20:11
- Nahlásit
Děkuji za rady, ale já bych nejradši se snažla donaučit tahání jiným zpusobem, ne tím, že bych mu koupila kšíry nebo ohlávku a bylo by to. ráda bych to zkusila jinak Prosím poradí někdo?
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 19 Zář 2005 20:21
- Nahlásit
Azoráček
V prvom rade musis najst nieco, cim ho vonku zaujmes viac ako tahanie, ak taku vec najdes, tak mas napoly vyhrate.
|
Tasy1
|
# Zasláno: 19 Zář 2005 23:41
- Nahlásit
FiSt
|
haha
|
# Zasláno: 20 Zář 2005 08:31
- Nahlásit
FiSt
asi proto aby mohl zabrat aniž by si ublížil, to ale neznamená že když se psovi dá postroj bude táhnout víc než na obojku
|
sara03
|
# Zasláno: 20 Zář 2005 09:06
- Nahlásit
Ahojky.
FiSt.
To je fakt.Ohlávka je ale trochu jiná.S postrojem nemá skoro nic společného.Je pouze okolo tlamky a okolo krku.Pod krkem je stahováček.Jak zatáhnu,pes musí hlavu otočit a je mu to nepřijemné.Tím se i zbrzdí.
|
sara03
|
# Zasláno: 20 Zář 2005 09:09
- Nahlásit
Můžeš ho nejdříve utahat házením aportu,tedy pokud máš kde.Tím se haf trochu utahá.No a pak jít na procházku.
|
Arnie
|
# Zasláno: 20 Zář 2005 13:45
- Nahlásit
to FiSt: kdyz s necim nemas zkusenost a vychazis pouze z pseudopejskarskejch mytu, tak o tom nedebatuj (a uz vubec ne tim zpusobem jak to zde predvadis) s lidma co to vyzkouseli. Nenasel jsem v tvych prispevcich zadny objektivni duvod proc ksandy nepouzivat. Trochu me mrzi ze se spousta podobne uvazujicich lidi se angazuje pri vycviku psu...
|
Arnie
|
# Zasláno: 20 Zář 2005 16:04
- Nahlásit
Ovladatelnost se zlepsi, protoze je to pro psa nezvykle - odlehci to na cas panikovi, ktery nema dostatecny fyzicky fond (s tahnoucim psem umi malokdo skubnout). Behem tohoto casu by se melo podarit tahani vycvikem (musi byt dusledny) zvladnout. Skubanec je velice uciny (nicmene psovi neublizi - proto se pouzivaj ksiry kdyz je tah vyzadovan), protoze pes z prvu nevi jak se zaprit. BTW dlouhodobe uzivani stahovaku u psa ktery taha muze vest k problemum v oblasti hrtanu a patere.
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 20 Zář 2005 17:59
- Nahlásit
můj pejsek taky táhne
po nějaké době jsem v zoufalství pořídila ohlávku Halti a moje zkušenost je taková, že ti odlehčí, co se týče síly (udržíš ho jednou rukou), ale náš pes se táhnout neodnaučil
v současné době se mi nejvíc osvědčila metoda vycukání+"stojím dokud nepřestaneš"
pokud jde jen o drobné korekce, trochu škubnu, aby přestal, ale když už moc zabírá zastavím a dám povel k noze a dokud nepřijde ani se nehnu
ale i tak někdy máme dobré dny a jindy vyloženě špatné a "mám ruku až na zem"
|
Arnie
|
# Zasláno: 20 Zář 2005 18:14
- Nahlásit
Ja bych necekal se skubnutim na to az zacne vic tahnout. Hafani jsou mazany a pokud videj sanci, tak to furt zkousej. Jakmile napne voditko a nezabrzdi, ba naopak zvysi tah, tak to chce kratce a nekompromisne skubnout + okriknout.
|
Azoráček
|
# Zasláno: 20 Zář 2005 19:45
- Nahlásit
Tak aport mi nenosí, venku co honejvíc zajímá jsou pachy, nic jiného, ani mlsky a to je šíílenej žrout a sežere kdeco!!
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 20 Zář 2005 19:57
- Nahlásit
Ja problem vidim v nedostatocnej vychove uz od stenacieho veku. Ja mam 55 kg, moj pes 55 kg. Nikdy ma nepotiahol... Musela som ho zvladnut a ukazat mu, ze ma NIKDY nemoze potiahnut do tretieho mesiaca. Od vtedy ziaden problem. A ked nahodou ide haravka a ma s tym problem tak mu to ukazem zas, ze toto teda nie. A ziadnym cuknutim. Strhnem ho, az sa otoci, hoci musim vynalozit obrovsku silu. Pes okamzite prestane.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 20 Zář 2005 20:05
- Nahlásit
Arnie
U nás zvyknutí na postroj a na to, že na něm tahat může bylo otázkou dvou - tří dnů... Nevím, jestli by se za tu dobu opravdovej tahoun odnaučil tahat
Navíc já osobně mám pocit větší kontroly, když má psice obojek, než když jde na postroji...
|
Arnie
|
# Zasláno: 20 Zář 2005 21:59
- Nahlásit
Eimy
Mno, me je vcelku jedno na cem mam psa, protoze nema sanci tak jako tak (a predevsim netaha). Kdyz se de k vetovi, tak preferuju ksandy, pac i kdyz se pes boji, tak se da kdykoliv pretahnout aniz by se dusil a skrtil. To ze si pes zvykne tahat na ksandach je spatnym vedenim. Skubnuti na ksandach pusobi na psa uplne jinak (vznikne uplne jiny moment) a tak zprvu (rozhodne ne 2 dny)staci daleko mensi sila
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 20 Zář 2005 22:08
- Nahlásit
Ono naucit psa netahat neni vubec o pretahovani (chtel bych videt nekoho se pretahovat s kg psem), ale o raznem kratkem skubnuti do obojku nejlepe pevneho (na stahovaku se cast energie skubnuti rozplyne ve stazeni) a okamzitem povoleni voditka pes nesmi voditko vubec napnout. Jeste pred napnutim by mel prijit upozornovaci povel a nasledne korekcni skubnuti. na jakychkoli postrojich tohle udelat nejde neb energie skubnuti se rozlozi do prilis velke plochy a tim padem dochazi k pretahovani se se psem. Vubec to neni o sile ale o postrehu a "grifu"
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 20 Zář 2005 22:10
- Nahlásit
Arnie
A jak to budeš řešit, když je pro tebe žádoucí, aby pes na postroji tahal (což je můj případ), ale na obojku šel normálně?
Protože já postroj mám právě kvůli tahání (coby žádoucí činnosti u canicrossu, se kterým chceme pomalinku začít rekreačně), ne kvůli jeho odnaučování.
Jinak než psa to ordinace rvát násilím, je lepší tam s vodítkem v ruce vlézt a psa tam přivolat (pokud tam fakt nechce)... My poslední dobou máme s cestou do ordinace (ne do čekárny nebo tak, ale až přímo do ordinace) taky problémy, ale odstraňuju to právě tím, že ji přesvědčím, že tam klidně může vlézt sama... Ale to chce trpělivýho veta...
|
Arnie
|
# Zasláno: 20 Zář 2005 23:36
- Nahlásit
Je treba vzit v uvahu, ze tahani a cuknuti je neco jineho. Snazim se vysvetlit, ze se sice psovi v ksandach dobre tahne, ale take podstatne vic citi cuknuti (i podprumerne rostly clovek tak bez problemu usadi zastupce velkych plemen). Pokazde kdyz pes tahne, je to spatne - meli jsme tomu predejit vcasnym cuknutim. Nepopiram, ze kdyz se to aplikuje na chronicke tahouny tak to zpocatku vypada tak priserne, ze by na vas kolemjdouci nejraci poslali Srstku s Kubisovou. V ordinaci samozrejme take preferuji vlidne slovo, ale napr. vysetreni u ortopeda vzhledem ke sve bolestivosti vyzaduje jemne nasili. Ksandy pak zjednodusi manipulaci.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 20 Zář 2005 23:55
- Nahlásit
No zkousela jsi nekdy skubnout treba s narostlym dobrmanem na postroji? I pomerne statnej chlap se priskubne ke psovi a pes to ani neucejti natoz aby na to regoval. sila toho skubnuti se na postroji roznese a nema zadnej ucinek (nebo pokud ma tak uz ale nepotrebujes psa brzdit protoze stejnej ucinek bude mit povel.
|
Arnie
|
# Zasláno: 21 Zář 2005 00:17
- Nahlásit
Ja sem teda schopnej 40kg psa skubnutim katapultovat do vysky cca 1m (ve vzduchu se navic bohuzel otocil na zada). Voditko jsem myslim drzel jen jednou rukou. Stalo se to mimochodem pri jedne z prvnich prochazek s ksandama (nevedel jsem, ze staci cuknout slabe) Holt loveckej pejsek zahlidnul zviratko ...
|