Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / problém s přivoláním - vše je lepší než panička
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Kachnička1986
Člen
# Zasláno: 10 Úno 2012 10:50
- Nahlásit

Ahoj.,
můj pes se momentálně dostal do puberty (čerstvých 9 měsíců) a tím to začlo. Dříve venku chodil navolno, když jsme byli sami, přivolání ok, jinak chtěl zdrhat za pejsky (proto tu nepíšu, že jsme měli přivolání 100%).
Ale teď mi zdrhá i když jsme sami.. někde jdeme, pes lítá, potřebuju ho připnout na vodítko a mám smůlu. na pamlsek nejde, na hračku nejde, na volání nejde a výraz polib mi..

fakt nevím, co s tím?
v březnu se chystáme na cvičák, ale teď ho musím vodit jen na vodítku, protože že by mi pes zdrhnul, to je moje noční můra... doma mě pronásleduje, kde může, ale venku jsem mu ukradená.

RaduM
Člen
# Zasláno: 10 Úno 2012 11:02
- Nahlásit

To bude asi tou pubertou, takže to chce vydržet a překonat to období. U nás se to naštěstí tolik neprojevovalo.

Nám se náramně osvědčilo se psovi venku schovávat, už od mala, on si zvykl neustále si hlídat, jestli jdeme za ním a neodbíhá na větší vzdálenosti. A když občas nezafunguje přivolání, vydávám se okamžitě na druhou stranu od něj a on si to hodně rychle rozmyslí.
Taky je určitě dobré přivolávat i v jiných chvílích, než když ho potřebuješ chytit na vodítko, prostě průběžně (někdy odměnit, někdy si pohrát, pomazlit a zase pustit), protože jinak by si mohl spojit, že když přijde, znamená to, že půjde na vodítku a to se mu samozřejmě líbit nebude.

Grin
Člen
# Zasláno: 10 Úno 2012 11:07
- Nahlásit

Kachnička1986
Začala bych od základu. Za prvý bych cvičila první den dva přivolání jen doma - a začít fakt od začátku, jako u štěňátka, megachválit, pamlskovat, za příchod si hrát... a venku stopovačku pouze a jenom (protože pes bez přivolání navolno je v nebezpečí od aut, od lidí, od ostatních psů... takže pro něj bude lepší když bude ochuzenej o tu svobodu ale aspoň pod kontrolou..) a na té stopovačce pak (po těch dvou dnech co to budeš cvičit doma) někde na tichám místě bez vzruchů a pachů a hluku cvičit to přivolání a zase - chválit, hračkovat, pamlskovat, blbnout... Svýho času jsem psa nechala i zakusovat se mi do šály s bambulema na konci, protože se mu děsně líbila a nesměl to jinak dělat
no a postupně přidávat vzruchy a pak odepínat stopovačku nebo ji zkracovat...
takhle bych to udělala asi já.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 10 Úno 2012 11:10
- Nahlásit

Kachnička1986
tak jedině ta stopovačka a jak píše grin,ale nedat mu šanci nepřijít!

Grin
Člen
# Zasláno: 10 Úno 2012 11:12
- Nahlásit

Kachnička1986
jo a jinak v klidu, po pubertě by se tohle mělo srovnat. Ale pes nesmí teď získat pocit, že si z tebe může dělat prdel ..

Kachnička1986
Člen
# Zasláno: 10 Úno 2012 11:19
- Nahlásit

Díky za radu, stopovacku mam.. no doma je v pohode, tam prijde vzdycky... ale venku je to horsi.. proste klaciky, smrady, ekly na zrani, lidi a psi jsou pro nej lepsi zabava nez panicka s kapsou plnou jeho oblibenych piskotu..
zaclo to jeden den, kdy sme sli na prochazku do oblibenyho lesoparku.. nikde nikdo, pes lital jak raketa. prijdu na rozcesti, kouknu a pes nikde, tak se vratim pred zatacku a pes 200 m daleko cosi zere u kose (je silena popelnice), volam na nej, nic, schovala sem se mu, nic, jdu pro nej, koukam, ze zere nejaky rohliky, co tam nekdo roztrousil.. sebral rohlik, kdyz sem byla od nej 2 m a zacal s nim v hube litat kolem me s vyrazem "hahaha, jsi looser a nechytis me". Pak sem ho chytila, ale od ty doby dela tyhle kraviny, jen uciti volnost, lita a nenecha se chytit..

Grin
Člen
# Zasláno: 10 Úno 2012 13:10
- Nahlásit

Kachnička1986
jsem zabrousila i na ifaunu a koukám že tam zase nějaký expert poučuje abys na cvičák nelezla že ti to je k ničemu. Není cvičák jako cvičák, ale i kdyby ti tam zrovna neukázali to přivolání podle tvých představ, pesan se naučí tě víc vnímat ve společnosti ostatních psů, nehledě k tomu že se tihle mladíci učej i tím co odkoukaj. Cvičák bych nezavrhovala, jen bych vybrala dobrej.

Kachnička1986
Člen
# Zasláno: 10 Úno 2012 13:19
- Nahlásit

Grin jj, beru to s rezervou... ja sem napsala mail do hafu bez obav, kamoska ma dobre zkusenosti s jejich individualkami, ma agresora, nad kterym lamali hul ve vsech jinych cvicacich a zde ji pomohli...
vim, ze sem nekde udelala chybu, tak budu rada, kdyz mi to nekdo ukaze a poradi...¨
blby je, ze ten muj hajzlik si me vubec venku nehlida, fakt jsem mu ukradena..((

kachna_
Člen
# Zasláno: 10 Úno 2012 13:21 - Změnil/a: kachna_
- Nahlásit

Kachnička1986
s kapsou plnou jeho oblibenych piskotu..
zkus měnit pamlsky, mně na piškot jeden pes taky reaguje jen doma

Kachnička1986
Člen
# Zasláno: 10 Úno 2012 13:24
- Nahlásit

ok, to me nenapadlo.. ja si pripadam jak zacatecnik, jenze u predchozich psu sem problem nemela, jenze ti si me hlidali od stenete a nikdy privolani nepomrvili..

RaduM
Člen
# Zasláno: 10 Úno 2012 13:31
- Nahlásit

Kachnička1986

U nás se ještě osvědčila venkovní hračka. Má oblíbený balónek na šňůrce, takže když jsem to zjistila, doma jsem ho zabavila a nosíme ho jen ven, takže jak pro něj šáhnu, mám jeho pozornost zaručenou. Chce to zjistit, co na něj platí.
Kamarádka měla s přivoláním problém i u staršího psa a zjistila, že reaguje na odrazy zrcátka a strašně rád je honí, tak si pořídila laserové ukazovátko a když mu řekne "mááám" tak letí jak splašenej a ona mu párkrát zasvítí
Ale to je pro takové to primární upoutání pozornosti na sebe, třeba teď v té pubertě, pak to určitě půjde zase normálně na povel.

PetraK
Člen
# Zasláno: 10 Úno 2012 13:32
- Nahlásit

Kachnička1986
krom těch zajímavějších pamlsků ještě zkus brát s sebou jen hračky, které budou jen na ven, uděláš z ních vzácnost (přineseš domů, psa rozblbneš, aby jí moc a moc chtěl- pokud má rád pískací tak paráda - ale až bude moc rozblbnutý, tak mu tu hračku nedáš,a le obratem jí schováš a vytáhneš jí až venku s tyjátrem ve stylu- žjooooooooo co já to tady máááám! a zapískáš, potaháš se s ním o ní ale zase nedáš a schováš, aby byl na ní natěšený a moc jí chtěl. Možná bych zkusila i doma zavést režim - venku akce, doma klid, takže po příchodu šup na místo a až já zavolám, tak se bude blbnout. aby se mu tvoje pozornost taky udělala trochu vzácná.

kachna_
Člen
# Zasláno: 10 Úno 2012 13:37
- Nahlásit

Kachnička1986
hajzlik si me vubec venku nehlida
předesílám, že tu machruju se špicama teď , ale já se jim vždycky schovávala, jakmile to šlo a hlídali si mě až moc, schovala jsem se a pískla "a teď si mě hledej", terén by měl bejt poměrně nezajímavej, aby pes nenaznal, že konečně ta průda vypadla a může si v klidu čuchat.

Kachnička1986
Člen
# Zasláno: 10 Úno 2012 13:40
- Nahlásit

konečně ta průda vypadla a může si v klidu čuchat.  

to je presne ten jeho vyraz, kdyz jsem zasla za tu zatacku, myslice si, ze me dozene, abych se mu neztratila :-D

Kachnička1986
Člen
# Zasláno: 10 Úno 2012 13:49
- Nahlásit

PetraK tak to nevim, jak bych udelala, prootze jsem pres den 11 hodin v praci a nechci prece jen psisko ochuzovat o moji pritomnost... kazdopadne nehraju si s nim doma porad, jak chce on, taky jeho vyzvy ke hre kolikrat ignoruju, aby si nemyslel, ze tu budu pro jeho blbnuti vzdy... spi v chodbe za dvermi, takze se mnou vlastne neni porad..
zkusim to s tou hrackou, o vikendu..

Kachnička1986
Člen
# Zasláno: 10 Úno 2012 13:55
- Nahlásit

janapalko jo on si zvykl, ja jen reagovala na to, ze bych mela doma omezit kontakt se mnou, jen aby byl na mistu atd, aby sem byla vzacnejsi... to se mi moc nechce, vzhledem k tomu, ze me celej den nevidi a pak jsme spolu cca tri hodky, nez jdu spat...

Biluška
Člen
# Zasláno: 10 Úno 2012 15:03
- Nahlásit

Kachnička1986
jeden malinký fígl - přivolat (donutit přijít), pochválit, odměnit a PUSTIT. Pes si nesmí utvořit spojení - přijdu=vodítko, konec srandy. Spousta lidí v tomhle chybuje

kachna_
Člen
# Zasláno: 10 Úno 2012 15:13
- Nahlásit

Biluška
přivolat (donutit přijít), pochválit, odměnit a PUSTIT
mám s tím špatné zkušenosti, pokud pes už zdrhne za zvěří, to je pak podle mě to připnutí lepší.

Biluška
Člen
# Zasláno: 10 Úno 2012 16:07
- Nahlásit

kachna_
mám s tím špatné zkušenosti, pokud pes už zdrhne za zvěří, to je pak podle mě to připnutí lepší.
sem to myslela spíš obecně. Většina lidí to dělá podle vzorce - jdeme na louku, pustíme psa, pes lítá, přivoláme psa, připneme psa, jdeme dom. Psovi, pokud není úpa bubej, během pár dní dojde přijdu=konec srandy, jdem dom. Pak se není čemu divit, že nechodí

Jinak já teda nepřipínám ani když zdrhnou za zvěří. Proč? Buď se vrátí až poté co jim zvěř zdrhne - to už nemá smysl je uvazovat, bo příčina útěku je pryč a nemůže se opakovat. Psa každopádně ztraverzuju, ale na uvazování je už pozdě. Nebo psa odvolám dřív než zmizí a pak opět nemám důvod ho uvazovat když přišel, ne?

Samozřejmě někdy uvazuju, bo někdy přece jenom nepřivolávám psa "tréninkově", ale proto, že ho potřebuju chytit. Někdy jít dom z té louky přece jenom musí . Ale je třeba to prokládat právě tím tréninkovým s pouštěním, aby si nevytvořil to nežádoucí spojení

Biluška
Člen
# Zasláno: 10 Úno 2012 16:07 - Změnil/a: Biluška
- Nahlásit

zase to blbne

kachna_
Člen
# Zasláno: 10 Úno 2012 16:14
- Nahlásit

Biluška
Jinak já teda nepřipínám ani když zdrhnou za zvěří. Proč?
páč mně pak ta mrcha aktivně zvěř vyhledává.

Biluška
Člen
# Zasláno: 10 Úno 2012 16:24
- Nahlásit

kachna_
páč mně pak ta mrcha aktivně zvěř vyhledává.
A jo, tak to by mohl být problém. Traverzu už jsi zkoušela?

Kachnička1986
Člen
# Zasláno: 10 Úno 2012 21:14
- Nahlásit

tak dneska uspech.. byli jsme venku, ve meste, sli jsme kousek po takove pesi stezce, nikde nikdo, pustila sem ho.. hrala sem si s nim, schovavala se, delala "debilku" chvalila, nepripnula hned... dneska se mu zdrhat nejakym zazrakem nechtelo, tak uvidime priste...

Minnie
Člen
# Zasláno: 10 Úno 2012 21:44
- Nahlásit

Pes si nesmí utvořit spojení - přijdu=vodítko, konec srandy.
tiez som si tak pokazila privolavanie psa.. ale nejaka dobra dusa alebo kniha ma naviedla na tvoj postup, ktory fungoval a ja uz nemusela chytat a nahanat psa hodinu po sidlisku. dneska sice obcas pride, obcas nie, ale na tom uz stejne az tak nezalezi, lebo ho vdycky dobehnem

BlaninkaZ
Člen
# Zasláno: 12 Kvě 2013 17:29
- Nahlásit

Dobrý den, mám 3měsíčního psa border kolie. Když jsem s ním sama a trénuji s ním přívolání ke mě, tak vždy příjde-tudíž ví ,co po něm chci, ale jakmile ho zaujme něco jiného např. jiná osoba v blízkosti,pachy...tak absolutně na zavolání-ke mě nereaguje a přitom moc dobře vím, že ví, co po něm chci a ignoruje mě. Ráda bych , aby jste mi tu někdo poradil jak ho mám naučit, že tu jsem jen já a on a nikdo jiný? Děkuji

birma
Člen
# Zasláno: 12 Kvě 2013 19:10
- Nahlásit

BlaninkaZ
tak absolutně na zavolání-ke mě nereaguje a přitom moc dobře vím, že ví, co po něm chci a ignoruje mě
Tak to nevíš dobře, ale špatně. Protože ten pes vážně NEVÍ, že to, co dělá, když je kolem nuda a klid má dělat i tehdy, když je tam něco zajímavého. To je tvoje práce, ho naučit, že povel platí i v provozu.
Ráda bych , aby jste mi tu někdo poradil jak ho mám naučit, že tu jsem jen já a on a nikdo jiný?
Každý pes je jiný, takže je na tobě zjistit, co na něj platí. Na borderku to bude nejspíš nějaká zajímavá hračka a společná aktivita.

Maya
Člen
# Zasláno: 12 Kvě 2013 19:50
- Nahlásit

BlaninkaZ
No za prvé je hodně malý a máš ho moc krátce na to, aby měl přivolání, přesně jak píše birma to si myslíš blbě, že to umí, musíte to pilovat pořád, hlavně ho nevolat v situaci kdy víš že nepřijde, tím by sis ten povel jen kazila a za druhý musíš bejt pro něj zajímavější než okolí, což u bordery není tak těžký, obvykle na ně zabírá míček nebo nějaká hračka, vymejšlej s nima hry od aportování, přetahování a tak a tím ho odměňuj když přijde.

BlaninkaZ
Člen
# Zasláno: 12 Kvě 2013 20:43
- Nahlásit

Děkuji za výpomoc.

PetraK
Člen
# Zasláno: 13 Kvě 2013 09:02
- Nahlásit

BlaninkaZ

jak psaly holky, je to mrnítko. To je hlavní. Pak ještě nemůže mít v žádném případě cvik zažitý - navíc v rušnějším prostředí, kde nejste sami, ale je tam spousta zajímavých věcí, které potřebuje poznávat. Musíš se tudíž snažit být zajímavější než kos na protějším trávníku, nebo psí kámoš, co jde kolem. Což je pochopitelně těžké. Dodržuj jednu důležitou věc - všechny cviky uč nejprve doma v klidnějším prostředí - jinde je nevyžaduj, pokud to budeš dělat, cvik si jen a jen kazíš, protože pes se tak naučí, že když zavoláš ke mně - tak se přijít nemusí. Pokud potřebuješ mít situaci pod kontrolou - použij vodítko. Až umí cvik velmi dobře doma, přenes ten cvik ven, ale - do klidného prostředí, bez lidí a psů, kde ho nebude nic rušit (stejně jako ty by ses hůř učila na písemku, kdyby kolem tebe probíhal mejdan, kterýho by ses chtěla zúčastnit, tak stejně je na tom štěně, když po něm chceš něco co se TEPRVE UČÍ v situaci, kdy je kolem něj ruch, či psí kamarádi) až to bude umět dobře, můžeš cvik začít cvičit v rušnějším prostředí - když třeba kolem chodí lidé, ale v takové vzdálenosti, aby se na tebe štěně ještě dokázalo soustředit, až to bude zvládat dobře i tady, můžeš se těm ruchům přiblížit. Úplně naposled přidáš jako rušivý element ty psí kámoše a zase zpočátku ve vzdálenosti, kdy tě štěně ještě vnímá. Vždy vycházej z toho, že situace, kdy pejska cvik učíš, musí být nastavená tak, aby Tě vnímal a zvládl v ní cvik udělat, pak teprve můžeš jít o krok dál.

MarťaB
Člen
# Zasláno: 7 Srp 2013 09:46
- Nahlásit

BlaninkaZ:
A hlavně, měla bys být venku zajímavější než okolí, aby pes šel za tebou a né se dívat, co je kde nového. Takže půl roku dělat blbce okolí:), utíkat na druhou stranu, ječet, dělat psu divadlo, tahat se o uzel, klidně se válet po zemi, skákat.. cokoliv, co je zajímavější a "donutí" ho jít za tebou dobrovolně a rád:)

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání