| Autor |
Zpráva |
PetraK
Člen |
# Zasláno: 11 Úno 2012 13:17
- Nahlásit
dorotka1
Respekt přeci není o bití...To
hele myslím, že jsem tohle ale nikde ani nepsala
ale jak říkám, s Renatou jsme se o tom bavily, tak myslím, že ví co mám na mysli. a znovu zopakuju, tak jako u lidských adolescentů i u psí puberty je o o jednotlivci a co platí někde, nemusí platit ani krapítek jinde.
a žádný není v prostoru perfektní.
tak u nás zase mají už třetího ovčouna a všichni byli v pohodě, teď mají mladou čubinu a taky cajk.
[davidkova renata
to dělaj,ale bohužel NO nejsou v povahách už dávno to co dřív,myslim obecně,samosebou
no tak jasně, jaksi jsme se u těch psích povah obecně už asi posunuli jinam, protože se nehlídá to co se hlídat má
pracovní pes prostě musí mít velkou míru odolnosti,jinak je to naprosto o ničem
dim žádnej důvod ,chovat na povahovejch sračkách
tak to bezpochyby.
Já jsem tím myslela to, že prostě němci staví - či tedy řekněme stavěli na velký odolnosti, kdežto třeba francouzskej nebo ten maďarskej ohař je prostě postavenej jinak. Nemyslím, že by to byly "sračky". Jen jsou prostě postavení jinak.
fakt tamta spala jen v noci..asi teda myslim
no tak to jste to měla ještě dobrý, Ešus si v noci hraje na stěhovací firmu a lozí s pelechem zleva do prava. Takže vlastně asi nespí vůbec. . On má neuvěřitelný regenerační schopnosti, stačí mu chvilinka a nahodí nějaký záložní motory. Když jsme se zdolávali Kralickej Sněžník tak jednu chvíli byl už unavenej - protože celou tu cestu pochopitelně - vedro nevedro - stihnul asi tak třikrát - no tak se mi během chůze nalepil na nohu, "přispal" se či jak to říct, prostě se vypnul, šel jak automat a za chvíli. Pink! a už zas rotoval prostorem. No. Tohle unavit opravdu nejde.
aportovat ještě 24 hodin před smrtí ,protože se jí na pár minut udělalo líp
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 11 Úno 2012 13:33
- Nahlásit
PetraK
. Nemyslím, že by to byly "sračky
to sem ale nikde nenapsala přeci ,bylo to myšleno v souvislosti s plemenem NO
lozí s pelechem zleva do prava
to sem f klidu, letiště se jí bé tahat těžko myslim
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 11 Úno 2012 14:04
- Nahlásit
davidkova renata
to sem ale nikde nenapsala přeci,bylo to myšleno v souvislosti s plemenem NO
ne to já vím, já to psala jako porovnání k německým zvířatům obecně tzn. porovnání němce ohaře a francouze, maďara ohaře.
letiště se jí bé tahat těžko myslim
když je dobrá vůle, tak se dílo podaří si myslim. Ešus má takovej obří pelech. Stěhuje ho s maximálním usilím.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 11 Úno 2012 17:36
- Nahlásit
PetraK
když je dobrá vůle, tak se dílo podaří si myslim
nemyslim...šprajcne se ve futrech tutově
|
dorotka1
Člen |
# Zasláno: 11 Úno 2012 17:51
- Nahlásit
PetraK
ale jak říkám, s Renatou jsme se o tom bavily, tak myslím, že ví co mám na mysli. a znovu zopakuju, tak jako u lidských adolescentů i u psí puberty je o o jednotlivci a co platí někde, nemusí platit ani krapítek jinde.
Moc ti nerozumím, co jinýho jsem napsala já? S tím rozdílem, že doba puberty se může zkrátit na minimum, pokud to ten čék dělá dobře. Ale nechme to být, každýmu vyhovuje něco jinýho...
Jenom ještě doplním, že hodně záleží v jakém stavu pes do té puberty přichází, jestli je políben či nepolíben výchovou a výcvikem.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 11 Úno 2012 19:15
- Nahlásit
dorotka1
že doba puberty se může zkrátit na minimum,pokud to ten čék dělá dobře
no to je právě to , co si nemyslím, že bude fungovat u každého jedince.
jestli je políben či nepolíben výchovou a výcvikem.
ani tohle myslím ,nehraje moc velkou roli, myslím, že Ešus byl výchovou a i výcvikem dosti zlíbán a..... stejně to neklaplo
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 11 Úno 2012 20:32
- Nahlásit
dorotka1
PetraK
Maryje pubertu vůbec neměla, přesto si dokáže vyrobit nepřítele z jakéhokoli psa. Nevěřim na pubertu bez možnosti zásahu a ovlivnění, tudíž věřim tomu, že když to děláš dobře, zkrátíš ji na minimum.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 11 Úno 2012 22:47
- Nahlásit
Gerda
věřim tomu, že když to děláš dobře, zkrátíš ji na minimum.
no já zas - ani ne tak dle svých zkušeností - páč jich moc nemám že, jsem jen lajka - vím, že stejně jako u psů, tak u lidí, to úplně tak není.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 11 Úno 2012 23:03
- Nahlásit
Gerda
Nevěřim na pubertu bez možnosti zásahu a ovlivnění, tudíž věřim tomu, že když to děláš dobře, zkrátíš ji na minimum.
Ono je to fakt vemeno od vemene. Rotvice pubertu skoro nemely - a kdyz, tak minimalni, sice ne hodinovou. U terosek to bylo hustejsi. Vyslovene byly zraly na tecku, ale to si zase u nich nemuzes dovolit, provokativne trhaly ramenem u jakyhokoliv povelu, smaly se ti do voci i za zady a delaly kreteny. Do cizich psu se teda neobouvaly, ale byl tam citit posun od hrani steneciho do takovy terieri vysponovanosti, kdy chodi kolem druhyho jakoby po spickach strnule - stacilo houknuti "neser" a byl klid.
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 11 Úno 2012 23:07
- Nahlásit
Fifi
teroši se nepočítaj, to neni plemeno, ale diagnóza )))
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 11 Úno 2012 23:07
- Nahlásit
Gerda
No Trixina taky pubertu vůbec neměla. Je to tím, že u trixiny jsem to dělala dobře a u Grina to seru? To je divný ne když Trixina je můj první pes. Podle mě je to tím že jsou prostě jiný
A taky mám pocit, že u čubek je to taky jiný než u psů, to tady ještě nepadlo a podle mě je to dost podstatný.
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 11 Úno 2012 23:30
- Nahlásit
Grin
musíš to udělat dobře v rámci tý odlišný povahy, ne univerzálně dobře )))
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 11 Úno 2012 23:38
- Nahlásit
Gerda
dobře v rámci tý odlišný povahy, ne univerzálně dobře
jo taaaak ale stejně mám pocit že pravda bude někde uprostřed... jako obvykle...
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 11 Úno 2012 23:55
- Nahlásit
Grin
A taky mám pocit, že u čubek je to taky jiný než u psů, to tady ještě nepadlo a podle mě je to dost podstatný.
Ano, dobry postreh, pes - pes je dost jinej, nez pes-fena. To k ty pravde uprostred .
|
dorotka1
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2012 09:09
- Nahlásit
Fifi
Vyslovene byly zraly na tecku, ale to si zase u nich nemuzes dovolit, provokativne trhaly ramenem u jakyhokoliv povelu, smaly se ti do voci i za zady a delaly kreteny.
Teď nechci říkat, že bych to u tvých psů zvládla. Jenom chci na tomhle případku uvést, že když budeš umět včas zasáhnout, tzn., že dosáhneš na psa kdykoliv tě začne provokovat (ty projevy jsou veskrze stejný), budeš rychlejší než on, nedáš mu šanci (a to neznamená, že budeš agresivní, budeš přesně taková, aby ten konkrétní pes pochopil, že mu to zato nestojí, protože si lepší než on), tak tím získáváš cenné plusové body=respekt. Tohle když člověk umí, tak je to otázka jedné vycházky. O tom jsem přesvědčená. Pochopitelně tam musí být základ, kdy pes před tím normálně fungoval.
PetraK
jestli je políben či nepolíben výchovou a výcvikem.
[i]myslím ,nehraje moc velkou roli
Pokud jde pes do puberty bez jakýkoliv pravidel, tak co chceš obnovovat. O tom přeci ta puberta je.Vrátit co nejrychleji psa do normálu.
Fifi
Ano, dobry postreh, pes - pes je dost jinej, nez pes-fena. To k ty pravde uprostred
Ano většina psů samců je větší osobnost než feny. Tak i víc machrujou, ale to je přeci zase na člověku - přizpůsobit se. Jednat se psem jinak než třá s plachou fenkou. Právě tohle musí majitel psa umět, aby to klaplo..
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2012 11:05
- Nahlásit
Gerda
teroši se nepočítaj, to neni plemeno, ale diagnóza )))
myslíš třá jako střední knírači?? )))
Nevěřim na pubertu bez možnosti zásahu a ovlivnění, tudíž věřim tomu, že když to děláš dobře, zkrátíš ji na minimum
jo tak nějak to vidim..vono u mě třá je to stejný u psa jak u dítěte,nedělám v tom tak velký rozdíly ,kdo zná mýho psa a současně mý dítě,ví,že sou v zásadě stejný(teda neonka neni tak vosrstěná )) ),ale sou dost slušně vychovaný myslim,nikdy jsem neměla s neonkou skutečný problém v pubertě..nepočítám,že čučel do blba,odpovídal pouze hm a nevim,nosil gatě co vypadaly že do nich nasral a podobný poměrně úplně nevinný projevy,který nestály za řešení.Když jsem tak viděla jaký problémy maj kamarádky s harantama v pubertě,mohla jsem jen děkovat bohu a sobě ,fakt můžu říct,že nás puberta minula,prostě věděl že se mnou stejně nehne a taky věděl,že když něco řeknu tak to udělám a ne že vo tom budu jen kecat planě a že si moc vyskakovat prostě nemůže.já ho za to na oplátku nijak neprudila zbytečně,nechala ho žít,ale hranice byla jasná..stejně jako se psem,no..
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2012 18:30
- Nahlásit
Fifi
provokativne trhaly ramenem u jakyhokoliv povelu, smaly se ti do voci i za zady a delaly kreteny
tak. díky.
Do cizich psu se teda neobouvaly, ale byl tam citit posun od hrani steneciho do takovy terieri vysponovanosti, kdy chodi kolem druhyho jakoby po spickach strnule - stacilo houknuti "neser" a byl klid.
jo v tomhle problém nikdy nebyl, ale přesně jak říkáš a já cituju výše.
Jsem ráda, že to napsal někdo, kdo má dost zkušeností se psy.
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2012 19:23
- Nahlásit
Teď nechci říkat, že bych to u tvých psů zvládla. Jenom chci na tomhle případku uvést, že když budeš umět včas zasáhnout, tzn., že dosáhneš na psa kdykoliv tě začne provokovat (ty projevy jsou veskrze stejný), budeš rychlejší než on, nedáš mu šanci (a to neznamená, že budeš agresivní, budeš přesně taková, aby ten konkrétní pes pochopil, že mu to zato nestojí, protože si lepší než on), tak tím získáváš cenné plusové body=respekt. Tohle když člověk umí, tak je to otázka jedné vycházky. O tom jsem přesvědčená. Pochopitelně tam musí být základ, kdy pes před tím normálně fungoval.
Jo jasně, a po dvaceti ovčácích přijde první malina a zjistíš, že zvládneš úplný prd....
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2012 19:39
- Nahlásit
dorotka1
Tohle když člověk umí, tak je to otázka jedné vycházky.
ale jo u něktetrých jedinců jo. Víš, nechcí aby to vypadalo, že se hádám a stojím si za svým, ale to co říkám já nemám jen ze svý hlavy - mám za sebou jen dva psy zcela rozdílných povah a a to ten první byl teriér, takže tam bych čekala, že při potrhlosti terošů mi dá slušnej kouř. A ono ne. Možná jsou maďaři ještě větší potrhla než teroši . Nicméně jak říkám, tohle co tvrdím i já, říkají třeba zrovna dva lidi, kteří cvičí nejen lovečáky svoje, ale i na kšeft. Takže bych si tipla, že budou mít víc zkušeností, než většina z nás co tady hovoříme. a .... div se nebo je, jsou prostě jedinci, kde si to hned tak za jednu vycházku nevyřídíš. Jsou to psi, kteří makají, mají výcvik ale prostě v tu určitou dobu.... tramtadadááááá tu máš fakáče - .
Ebony
Jo jasně, a po dvaceti ovčácích přijde první malina a zjistíš, že zvládneš úplný prd....
ano další plemeno vemeno potrhdílo.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2012 19:58
- Nahlásit
ano další plemeno vemeno potrhdílo
njn,akorát že dorotka vůbec žádný vofčáky nemá natož 20
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2012 20:05
- Nahlásit
davidkova renata
njn,akorát že dorotka vůbec žádný vofčáky nemá natož 20
ano já vím , nebo aspoň si to teda myslím , má tuším ND, ne? .
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2012 20:12
- Nahlásit
PetraK
má tuším ND, ne? .
taky
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2012 20:15
- Nahlásit
dorotka1
Teď nechci říkat, že bych to u tvých psů zvládla. Jenom chci na tomhle případku uvést, že když budeš umět včas zasáhnout, tzn., že dosáhneš na psa kdykoliv tě začne provokovat (ty projevy jsou veskrze stejný), budeš rychlejší než on, nedáš mu šanci (a to neznamená, že budeš agresivní, budeš přesně taková, aby ten konkrétní pes pochopil, že mu to zato nestojí, protože si lepší než on), tak tím získáváš cenné plusové body=respekt.
Ja vim, jak to myslis, asi.
Nemam s cubama zadnej problem, respekt prirozeny u nich mam tez, doufam si tvrdit, pritom bezva vztah. A nemusela jsem jim dokazovat, ze jsem rychlejsi, ze jsem lepsi... Proste jsem to brala jako jejich soucast, ze na cas ohluchly, delaly kravicky - a i pres to halt musely splnit, co jsem rekla, jen me to stalo vic trpelivosti, nervu a sil. A jak jsem psala, u rotvic se podobny pubertacky pokusy nevyskytly temer vubec.
Tohle když člověk umí, tak je to otázka jedné vycházky. O tom jsem přesvědčená.
Ja o tom presvedcena nejsem, vubec.
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2012 20:18
- Nahlásit
Fifi
u rotvic se podobny pubertacky pokusy nevyskytly temer vubec.
tušila jsem to už dlouho, že je Máňa rotvajlér...všechno tomu nasvědčuje.
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2012 20:27
- Nahlásit
má tuším ND, ne?
njn, tak to ji vomlouvá
Ja o tom presvedcena nejsem, vubec
to jsme dvě
|
dorotka1
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2012 09:02
- Nahlásit
Ebony
njn, tak to ji vomlouvá
Ona nepotřebuje tvoji vomluvu..
PetraK
Víš, nechcí aby to vypadalo, že se hádám a stojím si za svým
Ale dyk já si taky stojím za svým. Takže můžem klíďo pokračovat. Tak mi teda řekni, proč by to nemělo klapnout, když budeš rychlejší, chytřejší, řekněme vyčůřanější, budeš pro něj autorita. Vždyť přesně takhle to funguje ve smečce. Stačí opravdu jeden přesvědčivý zásah a pes provokatér dá pokoj. Tak proč by to nemohli umět i lidi? Pořád mluvím o tom, že když člověk koná správně, umí to, tak doba puberty se dá zkrátit na minimum.
Ještě se vrátím k Náně - nevěřím, že kdyby jí měl někdo např. měkosrdcatej, že by to zvlád za jednu vycházku a je úpa jedno, že je to "jenom" NO. Je to prostě v Renatě, že to umí.
Že se dokáže přizpůsobit, odhadnout psa a nedat mu šanci.
Kór když ten pes před pubertou normálně fungoval (tohle se mi zdá hodně důležitý). Tím chci říct, že daleko víc záleží na člověku, než na tom psu.
Je to tvoje...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2012 09:13
- Nahlásit
dorotka1
Je to tvoje..
to by bylo pořád dokola ale když jsme u tý smečky....
esně takhle to funguje ve smečce. Stačí opravdu jeden přesvědčivý zásah a pes provokatér dá pokoj.
ty si vážně myslíš, že se nenajde ve smečce jedinec, kterej to prostě bude zkoušet víc než jiní?
tak jako při výchově štěňat , když jim tatík vysvětluje např. že tahle kost je JEHO a pro ně TABU a nejdřív varuje jemně a některýmu to stačí, tak u jinýho musí varovat dvakrát, třikrát a přidat na důraznosti..... každej živej tvor je jinej, někdo je měkčí, někdo tvrdohlavější, někdo magor, někdo rebel........
ale jak říkám, bylo by to pořád dokola. Každý máme svůj názor a ten asi nezměníme.
|
dorotka1
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2012 10:07
- Nahlásit
PetraK
to by bylo pořád dokola
jo máš pravdu.
ty si vážně myslíš, že se nenajde ve smečce jedinec, kterej to prostě bude zkoušet víc než jiní?
tak jako při výchově štěňat , když jim tatík vysvětluje např. že tahle kost je JEHO a pro ně TABU a nejdřív varuje jemně a některýmu to stačí, tak u jinýho musí varovat dvakrát, třikrát a přidat na důraznosti...
Tohle ale je jiný příklad. Jednak štěňata jsou zvláštní kategorie, kdy mají jisté úlevy a druhak se teprv všechno učí. Takže ten přístup musí být jiný a naopak je potřeba tolik času, kolik ho potřebují. Mluvila jsem o dospělé smečce, kde fungují jistá pravidla. Ale máš recht, necháme toho...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2012 10:15
- Nahlásit
dorotka1
Mluvila jsem o dospělé smečce,
ale puberťák je ještě pořád něco jinýho. Nemyslím v přístupu smečky k němu, ale v jeho chování ve smečce.
Ale máš recht, necháme toho.
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2012 10:49
- Nahlásit
dorotka1
PetraK
Mě baví číst vaše postřehy a názory
|