Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Začíná se bát víc a víc a řeší to vrčením
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
horisss
Člen
# Zasláno: 28 Lis 2011 21:36
- Nahlásit

Ahojte všem,
mám doma RR kterému nedávno byly 4 roky. Jako štěně byl týraný, řešili jsme nevhodné chování ke psům, vše jsme nakonec překonali a zůstal nám jen strach ze střelby a tmy. Jenže poslední rok se jeho strach zvětšuje a hlavně se rozrůstá na mnohem víc situací.
Tak třeba střelba, ohňostroje, dělobuchy a bouřky u nás doma probíhají tím,že pes zaleze pod lavici, či židli a ustavičně se klepe a funí a dýchá jako by uběhl maraton. Utěšovat ho nemá smysl, jelikož jsem zjistila,že se pak klepe ještě víc. Pamlsky také nazabírají a odlákat ho na hru také nezabírá. Ano, bouřka přejde, pes se uklidní,ale znovu se blíží silvestr a pokud to bude probíhat stejně jako loni,tak ho nejspíš tak od 25.12 do 10.1 nevytáhnu ven déle jak na jednu minutu, má totiž panickou hrůzu vyjít v takových dnech ven a stačí, že slyšel jeden dělobuch po ránu.
Další noční můrou je venčení v noci, či za šera,kdy nejprve začínal štěkat na cizí zvuky(šustění, bouchání plechu,...) postupem času začal i na lidi, které uviděl a teď mu stačí i tmavý kout, či křoví,... zastaví se a jen polohlasně bručí.

Jenže jeho strach se opravdu zvětšuje a zvětšuje. Poslední asi 4 dny mi začíná bručet i na lidi kterí jsou na procházce za námi a povídají si. Pokud zastavim, projdou kolem nás a jdou pře námi,tak mu nevadí,ale stále je sleduje. Pohladit se nenechá, to by mně odtáhl kamkoli pryč(následek jeho týraní). a odměny které jsem kolemdoucím dávala,aby mu je dali, tak si nevezme. Nechce nic od cizích.
Někdy mi připadá, že to dělá aby mně chránil, aby všechny varoval,že on si dává na svou paničku pozor

Nevím si rady. Na cvičáku jsme byli, řešili to škrcením na stahováku a jelikož mi nedovolili jiný obojek, odmátla jsem tam chodit. Pes se tam bál víc a víc.

Doma je v naprosté pohodě. S lidmi,kterí vidí dvakrát, třikrát vychází také senzačně,ale venku je to jiné,tam je stále ostažitý, bručí,ale nevyjíždí. Nemá tendence zautočit,ale utéct na druhou stranu.
Zkoušela jsem prokrmování od cizích lidí,ale nebere si nic, ani maso které jinak miluje. Chodili jsme do města,ale poslední dobou se začal bát ještě víc. Vyzkoušela jsem toho mnoho, ale nic nezabírá, hračka, pamlsky, upoutání pozornosti,... prostě nic, jak jde někdo za námi a přibližuje se, tak vždy se otáčí a bručí,...

Prosím o jakoukoli radu, nebo nápad řešení,... Je to hodný pes, poslušný a odemně osobně si nechá líbit cokoli,... jen díky nepříjemnému štěněčímu věku se straní ostatním lidem(mimo ty,které zná a vždy je vítá).

LucieS
Člen
# Zasláno: 28 Lis 2011 22:00
- Nahlásit

horisss
Nesváděla bych to na štěněcí věk, to jsem měla doma taky a sice to trvalo, ale po zbytek života to byl pak už normální pes.
Někde bude něco špatně v tvém přístupu a to ti nikdo přes net neřekne, co. Chtělo by to najít někoho opravdu šikovného, kdo se psím problémovým chováním zabývá, a k tomu člověku jít pro pomoc (musí tě osobně vidět), ne na místní takycvičák.

makrel
Člen
# Zasláno: 29 Lis 2011 06:01
- Nahlásit

LucieS
Nesváděla bych to na štěněcí věk, to jsem měla doma taky a sice to trvalo, ale po zbytek života to byl pak už normální pes.
tak každý pes je jiný, ne? to že jsi to tak měla ty neznamená, že to tak mají všichni. S tím, že si mají někoho najít samozřejmě souhlasím.

moll
Člen
# Zasláno: 29 Lis 2011 06:50
- Nahlásit

horisss
zkus ho nenutit do kontaktu s tím, co se mu nelíbí, a posiluj svou pozici ochránce a vůdce smečky. možná z tebe necítí dost autoritu, kterou ho ochráníš před nebezpečnými věcmi, a snaží se chránit sám - zastrašit a pak zdrhnout. nemusí se přece kamarádit s každým na ulici, nechat se hladit a brát si od něho ňamky. odkud jste?

Pakunobecny
Člen
# Zasláno: 29 Lis 2011 07:38
- Nahlásit

Tak nevím taky přispěju se svou troškou do mlýna,pakoník coby malé batole prostě na svůj první sylvestr nafasoval vo půlnoci kastrol nejlepší konzervy s vařeným kuřetem,prostě se vnořil do hrnce až měl bubliny za ušima a spojil si vohnostroj s děééésně příjemným zážitkem.Postihlo ho to velice,páč ted doživotně u dělbuchů vrtí ocasem a očekává nášup,tak bych zvážila pojem pamlsek a pamlsek.Jinak mám malopsa taky neměla zrovna lehký začátky a u ní se to vymstilo,páč já pořád tutununu chuděrka tejraná musím vochránit miláčka nebohýho a houby mrcha agresivní vyčůraná z ní málem byla,takže ted už sme trošku přitvrdily né že bych na ni řvala,ale rázně řeknu"dem a nes..mě nic to není"a dem prostě to chce najít zlatou střední jak psu vysvětlit,že todle chování se provozovat nebude a basta,ale zas tak citlivě aby jeho tejraný mládí nemělo eště věčí trauma.A nebo starý dobrý osvěčený-z nebezpečí udělat srandu"šíš hafáku copa tam je v tom temným koutě,je tam padouch?bubu too je šikovný pejsek ták hezky hlídá,dobře a dem" stejně budeš muset vlastním pocitem vypátrat co vám bude nejlíp pasovat za přístup(uznávám že po netu se to dobře radí,když nemám konkrétního psa doma)

LucieS
Člen
# Zasláno: 29 Lis 2011 07:42
- Nahlásit

tak každý pes je jiný, ne? to že jsi to tak měla ty neznamená, že to tak mají všichni. S tím, že si mají někoho najít samozřejmě souhlasím.
Určitě, chtěla jsem tím jen říct, že pokud pes prožije nějaké trauma ve štěněcím věku a nyní jsou mu 4 roky, tak by při správném přístupu pejsek už dávno měl být "normální", nebo aspoň "skoro normální". Pokud není, pak v tom podle mě musí být ještě něco víc, než dávná újma.

KaTachyon
Člen
# Zasláno: 29 Lis 2011 13:36
- Nahlásit

Ahoj, já osobně bych asi přes Silvestra nasadila sedativa, kamarádka taky měla psa s panickou úzkostí až zvracením, nakonec mu dala od veterináře sedativa a byl schopný se během Silvestra i skoro normálně venčit.

Jinak obecně se snažím u většiny situací, kdy má pes z něčeho strach, dovolit mu získat nad situací kontrolu. Většina stresových situací má společné to, že má pes pocit neřešitelnosti a rozhodne se pro útěk nebo útok. Když se ukáže, že má na výběr, tak se dost často alespoň trochu uklidní.

Jako odměnu používám v těhle situacích právě spíše negativní upevnění spíše než pozitivní, na které se mi pes často nesoustředí. Než abych ho ještě znervózňovala vnucováním pamlsků, tak dám povel "jdeme pryč" (já mám tedy "běžíme", aby to bylo intenzivnější, ale brzdit corgiho je něco jiného než brzdit RR) a vzdálíme se od nebezpečného objektu. Tenhle povel dávám za odměnu, kdy se alespoň trochu uklidní. Pokud jsme příliš blízko a je na něm vidět, že nemá šanci se uklidnit sám od sebe, tak se vzdalujeme bez povelu, když jsme konečně ve vzdálenosti, kdy je klidnější, otočíme to zpět a pokud zvládne pár kroků v klidu, následuje odměna, odměna, odměna a jdeme zase pryč. Takže se pes učí, že když nechce, já ho nutit nebudu, a pokud se bude chovat klidně, tak se od nebezpečného objektu dokonce vzdálíme. Nácvik a odměny nežádoucího chování je potřeba minimalizovat. Takže pokud to jde, vyhýbat se místům kde je větší pravděpodobnost konfliktu. Vím, že to je občas težké, zvlášť, když je teď tma brzy, ale je to dobrý rada. Pokud mu vadí, že mu jdou lidé za zády a povídají si, tak být ve střehu a včas ho otočit k nim čelem, aby na ně viděl, snažit se ho od nich vzít co nejvíce stranou. Až pochopí, že nemusí reagovat varováním, ale může se úplně normálně podívat a odejít, tak člověk už nemusí chodit tak daleko a nakonec pes dokáže projít i vedle.

Dalším cvičením je změna emocionálního postoje k potenciálně nebezpečným věcem. Spočívá v tom, že je pes odměňovaný za to, že pohledem sám vyhledá to, co mu v okolí vadí. Takže třeba se bojí keře. Podívá se na něj a dostane odměnu. Pokud není schopný pamlsek sníst, tak se vzdálíte od objektu několik metrů. Podívá se, odměna nabídnuta, když ji sní, že se to několikrát opakovat, než pokračujete v procházce, když nesní, zase jdete pár metrů dál. Je jedno, jestli bude potřebovat metrů dvacet nebo dvěstě, každého psa to po chvíli přestane bavit a raději maso spolkne. Jak pochopí, že nemusí udělat nic víc než se na něco podívat (což chce dělat tak jako tak) a sníst pamlsek, tak mu ty věci přestanou tolik vadit a dokáže se soustředit i více na vás, protože bude čekat odměnu.

pawLINka
Člen
# Zasláno: 29 Lis 2011 14:14
- Nahlásit

Můj pes byl na sedativech 2 silvestry kdysi...
Poprvé měl doporučené dávkování a byl v ještě větším stresu, bo všechno vnímal a byl vyděšený navíc ještě z toho, že neví, co se s ním děje.
Druhý silvestr jsem na doporučení veta zvýšila dávku. Pes usnul na tvrdo, tak byl v klidu, ale pak byl ještě 2 dny nepoužitelný.

Od té doby jsme prožili 5 dalších silvestrů raději bez sedativ... Pustím mu telku na plný koule radši...

Gerda
Člen
# Zasláno: 29 Lis 2011 14:40
- Nahlásit

pawLINka
se sedativy mám stejnou zkušenost jako ty, použila jsem je ale jen jednou, přesně, jak píšeš, pes byl v řiti svojnásobně - bál se a ještě mu bylo divně po lécích.

Grin
Člen
# Zasláno: 29 Lis 2011 15:03
- Nahlásit

Gerda
pawLINka

Trixina když byla pod sedativy po té operaci, tak byla taky úplně v řiti... vim že to asi nejde srovnávat, ale když jsem viděla jak je nešťastná, jak nemůže pochopit ten svět kolem sebe a jediný co vnímala jsem byla já takže byla furt u mě... bylo to hrozný. Těm psům to prostě nevysvětlíš...

Co se strachu týče prožili jsme si s panem Grinem svoje a nejlepší co může člověk udělat je reagovat stejně jako by ten pes strach neměl -tzn nevyhejbat se těmhle situacím, nenechat ho v tom koupat, prostě jít - ukázat mu že se nic neděje. Neutěšovat, nelitovat. Je dobrý s nim cvičit aby se na tebe koukal, třeba na povel. Když už se projeví strach (štěkání, útěky) tak na něj nereagovat, nezrychlovat nezpomalovat neobcházet.

Pakunobecny
Člen
# Zasláno: 29 Lis 2011 19:09
- Nahlásit

To je zajímavý,že s těma sedativama jsem taky slyšela samý šílený story,třá sousedovic jezevčíkopudl,celej silvestr běhal do schodů jak klokan a pak padl vysílením asi náký sedalínová spíd či co měl.Hele vod 15tý minuty možná když uvidíš reakce na živo třá můžeš srovnávat a něco i použít v praxi jako informací není nikdy dost a myslím,že ten pes z výzkumu je ech gold na tom hůř a rozdejchal to http://www.uloz.to/live/8217756/znalec-psi-duse-pe s-z-vyzkumu-r-zovy-pes-ts

Eninka
Člen
# Zasláno: 29 Lis 2011 19:31
- Nahlásit

Já přidám svoji zkušenost...vlastně dvě - se sedativama - a tahle řešení už nikdy víc!!! Moje nejstarší fenka BŠO se vždycky strašně bála petard, rachejtlí a všech těch zvuků na silvestra a i během roku. Vždycky se moc bála, pištěla, lítala a byla prostě úplně vyřízená. První rok jsem chybovala a "litovala" ji a uklidňovala ať se nebojí a bylo to nanic, ještě horší. Další rok jsem použila sedativa. Šílela úplně stejně a navíc nemohla chodit, padala a pohybovala se nekoordinovaně, takže byla ještě víc ve stresu tím, že nevěděla, co se s ní děje. Pak jsem přešla na strategii, že během těchto zvuků se chovám, jakože se nic neděje, mluvím na ni stylem "to jsou magoři, že je to baví, viď.. apod.prostě. Ona se z toho postupně dostala, byť to vypadalo neřešitelně a dneska, když se střílí, tak zpozorní, ale dělá, že o nic nejde. A druhá zkušenost... se Sedalinem...cestovala jsem s borderkou docela daleko autem a dala jí, protože je hrozně žívá, 1/3 doporučené dávky Sedalinu.
Byla dva dny úplně KO, cestu zpět jsem s ní prožila bez problémů i bez léků - zase tím "přístupem".

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 29 Lis 2011 19:43
- Nahlásit

KaTachyon
Takže třeba se bojí keře. Podívá se na něj a dostane odměnu.
čistě teoreticky..koukne se a zároven začne vrčet..stejnej postup?

Pakunobecny
těma sedativama jsem taky slyšela samý šílený s
já jedno pozitivní..kolegyně jorkšírka,po prvnim silvestru kdy málem zdechla strachy vyfásla na další na veterině cosi na přírodní bázi,prý na zkoušku,dokonce zadara..čuba naprosto v klidu,vnímala,koukala s nima z okna,,žádný utlumený reakce ,nic..pokud byla rána obzvlášt strašná jak to mezi panelákama umí bejt,reagovala vcelku jako normální pes na děsnou nečekanou ránu..příští rok už nedostala nic,zvládli to přes balonek do kterýho je magor úplně v pohodě.Bohužel si nedokáže vzpomenout co to bylo za přípravek,už jsem se jí ptala..

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 29 Lis 2011 19:49
- Nahlásit

ještě sem našla tohle
http://www.lekarnaparizska.cz/relaxis-pripravek-pr o-zklidneni-psu-p-7613.html

Pakunobecny
Člen
# Zasláno: 29 Lis 2011 20:03
- Nahlásit

davidkova renata
čuba naprosto v klidu,vnímala,koukala s nima z okna,,žádný utlumený reakce ,
Hele víš co je možný,že vlastně panička byla taky v klidu páč věřila,že to fungá tak bes byl klidnej při pohledu na ní a ty bydlinky to eště znásobily to je vlastně ideální varianta(páč ten pudlojezevčík měl snad nákej rohypnol vod veta či co)

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 29 Lis 2011 20:07
- Nahlásit

Pakunobecny
hele to nevim,ale na to moc nespolíhám páč vono paničce je celkem jedno jak je na tom pes,vona neni moc kynolog,takže vo tomhle přenosu neví nic..taky myslim,že pokud měl pes poprvý takovou paniku jak popisovala,je dost vyloučený že by takovej posun udělal pouze změnou myšlení paničky,,což navíc myslim ani nenastalo..osobně´nemám s ničim takovým zkušenost,jen že ona byla z toho fakt nadšená a hlavně ten pes skutečně byl plně funkční a ne jen voblblej a neschopnej pohybu leč přesto vnímající

Saita
Člen
# Zasláno: 29 Lis 2011 20:13
- Nahlásit

Co zkusit Zylkéne. Ten nic nedělá, pes je úplně normální, jestli zabírá nemůžu přesně říct, použila jsem ho minulý rok na Nikkyho, který se bojí i když někde v dálce buchají petardy. Při večerním venčení se tedy bál ale celkem rychle se vyčůral a půlnoc ta byla prostě parádní, bo jsme tak blbli s hračkami že fakt s námi mohl být v bytě a nemusela jsem s ním tvrdnout v koupelně. Nemůžu ale říct jestli to bylo tím že byl po tom zylkéne klidnější nebo to bylo prostě tím že se trochu ohledně těch petard uklidnil, nebo proto, že byla přítomna i pár dní hárající se fena.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 29 Lis 2011 20:14
- Nahlásit

Saita
tohle?
http://www.zylkene.cz/zylkene/zylkene.asp

Saita
Člen
# Zasláno: 29 Lis 2011 20:26
- Nahlásit

davidkova renata

Jo přesně to.

makrel
Člen
# Zasláno: 29 Lis 2011 20:32 - Změnil/a: makrel
- Nahlásit

Saitadavidkova renata
mě to vet minulý týden nabízel a uvažuju o tom..píšou tam myslím, že se to bere 3-5 dní před
ale asi bych to nasadila už teď, ať se udělá ta hladina

KaTachyon
Člen
# Zasláno: 29 Lis 2011 21:56
- Nahlásit

davidkova renata

Čistě prakticky bych vrčení neodměnila pamlskem, možná v klidu okomentovala pochvalou, zvětšila bych vzdálenost mezi psem a objektem a zkusila to znovu, jestli to nezvládne bez vrčení.

Grin
Člen
# Zasláno: 30 Lis 2011 07:57
- Nahlásit

KaTachyon
A neupevnovala bys to vrceni (pochvala) a ten strach (pamls o kus dal bez vrceni ale ve strachu)? Ja kdyz mi pes ze strachu steka nebo vrka (je to casto, treba vcera se mu nelibilo graffiti na zdi) tak pokud myslim ze zvladne poslechnout tak dam povel -treba k noze- a odmenim povel a nebo pokud mam pocit ze to nezvladne a povel neposlechne, tak nereaguju vubec a chovam se jako by se pes nebal, eventualne se mu klidne vysmeju kdyz se uprime bavim jeho reakci, ale to je malokdy.

Maky a Trix
Člen
# Zasláno: 30 Lis 2011 12:37
- Nahlásit

Grin
já teda nemůžu mluvit za Katku, ale vidím v tom rozlišení tý odměny. Ten pes většinou chce třeba to žrádlo a když něco nesplní dle tvých představ, tak ho jen pochválíš, ale nedáš mu tu lepší odměnu, co má pro něj větší hodnotu. Když klikám a pes mi místo skoku kruhem předvede ukázkovou pozici u nohy, tak ho pochválím, ale nekliknu. Protože ač vymejšlí věci, tak vymejšlí špatný věci
Jinak mi nepřijde, že tím upevňuješ strach, spíš se ten pes naučí u toho podnětu soustředit na tebe a dojde mu, že i když tý věci nevěnuje pozornost, nic se neděje. Odměňuješ klid. Pro mě je to úplně to samý, jako vedle říkaj, že tomu psovi řeknou "jak" reagovat. Já mu to řeknu tak, že odměním žádoucí chování. Stejně jako se takhle dá řešit agrese.

Grin
Člen
# Zasláno: 30 Lis 2011 13:06
- Nahlásit

Maky a Trix

rozumim... já jsem to asi špatně pochopila, respektive ten klid jsem v tom jejím popisu neviděla.

Já mu to řeknu tak, že odměním žádoucí chování. Stejně jako se takhle dá řešit agrese.

tak tohle je jako jasný, takhle to dělám s Grinem taky, ale jakmile už rapluje tak je lepší než cokolif si ho nevšímat.

dorotka1
Člen
# Zasláno: 30 Lis 2011 17:28
- Nahlásit

Grin
eventualne se mu klidne vysmeju kdyz se uprime bavim jeho reakci, ale to je malokdy.
to je dobře, že to děláš málokdy. Mě to připadá skoro jako šikana na psa ( teď to nemyslím na tebe), jsem prostě na tenhle způsob alergická, jakoby neexistovalo nic lepšího.
pokud mam pocit ze to nezvladne a povel neposlechne, tak nereaguju vubec a chovam se jako by se pes nebal,
Tak s tím souhlasím stoprocentně. Pořád beru v potaz, že pes může prožívat strach skrytě, čehož si nemusím všimnout a pak ho vlastně pochválím za strach.
Pokud přeroste strach do hysterie, používám ( citlifky prosím nečtěte ) metody, jakobych chtěla přerušit nežadoucí chování, a jeho odstranění považuju za prioritu, čili žádné sr.ní se psem..

Grin
Člen
# Zasláno: 30 Lis 2011 17:44
- Nahlásit

dorotka1
Mě to připadá skoro jako šikana na psa ( teď to nemyslím na tebe),

já nevim essi to ten pes tak vnímá jako že se mu vysmíváš ale já to dělám spíš proto, že to v tu chvíli tak cejtim (třeba jak útočil na to grafiti tak to jsem se fakt musela smát, protože on to jako až teatrálně přeháněl, celej se zježil a šel na těch napnutejch nožkách, a pak když teda zjistil že to je jenom obrázek tak dělal jako že nic vlastně) - ne účelně, ne kvůli němu. Nenutim se do smíchu abych mu "dokázala" že o nic nejde.

LucieS
Člen
# Zasláno: 30 Lis 2011 17:47
- Nahlásit

Pokud přeroste strach do hysterie, používám ( citlifky prosím nečtěte ) metody, jakobych chtěla přerušit nežadoucí chování, a jeho odstranění považuju za prioritu, čili žádné sr.ní se psem..

Tak s tímhle musím hrubě nesouhlasit, ne proto že bych byla citlivka, ale proto, že to prostě nefunguje. Pes v panice přestává vnímat, mozek se zablokuje, proces učení se zastaví. A otočit strach psa ze situace do strachu ze mě bych nechtěla už vůbec.

Co se týče toho vysmátí, může to být jízlivé a zlomyslné ala RD, to je na nic. Anebo může být empatické typu "nic se neděje ty truhlíku" a pak to naopak funguje velmi dobře.

Biluška
Člen
# Zasláno: 30 Lis 2011 17:50
- Nahlásit

LucieS
Co se týče toho vysmátí, může to být jízlivé a zlomyslné ala RD, to je na nic. Anebo může být empatické typu "nic se neděje ty truhlíku" a pak to naopak funguje velmi dobře.
Co mají dělat lidi, kteří nemají vystudovanou DAMU?

Grin
Člen
# Zasláno: 30 Lis 2011 17:53
- Nahlásit

Biluška
Co mají dělat lidi, kteří nemají vystudovanou DAMU?
pani vy jste jelyto ofšem něco na tom bude

Biluška
Člen
# Zasláno: 30 Lis 2011 17:57
- Nahlásit

Grin
pani vy jste jelyto ofšem něco na tom bude
Sorry, ale zahrát smích (jakýkoliv) je podle mě dost výkon. Tak, aby to opravdu znělo jako smích a nikoliv jako zaseklý vysavač. Chtít přitom ještě rozlišovat takové nuance jako je jízlivost, zlomyslnost a empatie...to mi přijde jako výkon hodný Kaisera s Lábusem. To bych teda nezvládla takže zůstanu u staré, dobré, osvědčené traverzy

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání