Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Bojácný pes
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Linda001
Člen
# Zasláno: 13 Říj 2011 12:18
- Nahlásit

Dobrý den,
potřebovala bych poradit.
Pořídili jsme si fenku BŠO, v domácím prostředí s ostatními štěňaty byla v pohodě, ale jak jsme si ji přivezli domů začla se bát. Přikládali jsme to novému prostředí a stresu z cesty, ale nyní jsou jí 4,5 měsíce (brali jsme si ji když jí byly 3) a bojí se všeho pořád. Je vyplašená když fouká vítr a šumí listí, bojí se projíždějících větších aut, většího množství lidí, kontejnerů...Procházky s ní jsou horor, chvílema je v pohodě a jde na prověšeném vodítku, ale jak se začně něčeho bát tak tahá a nic ji nezajíma (zavolání, pamlsky). Dneska okolo nás projelo takové to oranžové auto s přívěsem na kterém byl kontejner na tříděny odpad, málem mi zlomila malíček jak najednou skubla a chtěla zdrhnout. Už ani nechce na ty procházky chodit, nejradši by ze zahrady nevystrčia nos, takže to na prochajdě vypadá tak, že buď taháme my jí nebo ona nás. Nějaké škubnutí vodítkem že přiletí k nám na ni vůbec nezabírá. Jinak je hodná a učenlivá. Chodíme 1x týdně na cVičák socializovat ji s ostatními psy, s těmi už je to OK...
Pozn. její mama byla taky plašan, brala nás obloukem když jsme si pro ni přijeli...

Díky za rady a postřehy

PetraK
Člen
# Zasláno: 13 Říj 2011 12:38
- Nahlásit

jestli si tady budu cintat trikot a někdo se za rohem směje, tak na něj pošlu růžovou zrůdu no ale to neva, odpovím stejně

Linda001

Nějaké škubnutí vodítkem že přiletí k nám na ni vůbec nezabírá.

tohle prosím ne. je to podobné jako kdybyste škubala batoletem za ručičku, až by k vám přiletělo. Je to malé štěně, je vyplašené, potřebuje zázemí, vaši podporu - myšleno jistotu - ne chlácholení, a ne s ní takhle tvrdě zacházet. Je škoda, že jste při výběru štěňetě nezohlednila chování matky, které po ní zdědila. Musíte ji postupně po malých krůčcích na situace venku zvykat, dodávat jí jistotu, nechlácholit, ale také rozhodně ne chovat tak, že škubnete vodítkem až k vám přiletí, tím tomu malému tvorovi situaci jen ztěžujete.Berte ji na krátké procházky,které postupně pomalinku produžujte, nejdřív se jí snažte brát do co nejklidnějšího prostředí, pak postupně přidávejte rušivé věci.

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 13 Říj 2011 13:02
- Nahlásit

Linda001
její mama byla taky plašan, brala nás obloukem když jsme si pro ni přijeli...
Vím, že teď už je pozdě, ale tohle vás mělo varovat a jasně vám říct: "Jdi jinam!"
S bázlivostí je problémů víc než dost a pokud je bázlivost dána geneticky, pak se jí úplně pes zřejmě nikdy nezbaví. Ledacos lze zakrýt, ale ne odstranit.
Postupuj pomalu a nanakládej toho na štěně víc než snese. Snaž se nebýt nervozní už "preventivně" kdykoliv vylezeš ven a snaž se být pokud možno co nejvíc v klidu - tak by to měl vidět pes.
Pokud ti na cvičáku funguje, zkus se dohodnout s někým, kdo by s vámi třeba šel na společnou procházku se psem, který by tvému štěněti mohl být oporou. A na konkrétních věcech se domlouvej a ptej přímo na cvičáku, pokud ti pomáhají a dobře radí, není důvod jim nevěřit i dál

LucieS
Člen
# Zasláno: 13 Říj 2011 13:04
- Nahlásit

Linda001
S geny od matky se bude špatně bojovat, ale zkuste to.

Fena musí získat jistotu od vás. Musíte působit natolik sebejistě a klidně, že to přenesete na ni. Tj. když ona začne plašit, vy musíte být skálopevně klidná a přesvědčená do morku kostí, že se nic neděje. Fenu nechlácholte ani nepamlskujte. Chovejte se jakoby nic. Pokud jste používali fyzické tresty, okamžitě je vyřaďte, fena vám musí bezvýhradně důvěřovat. Buďte pro ni co nejvíc čitelná. Ze všech situací, co se venku stanou, musí fenka získat pocit, že to všechno zvládla díky vám. Že i situace, která jí připadá děsivá, ve skutečenosti děsivá není. Každý okamžik, který venku zvládne (začněte těmi nejjednoduššími a ztěžujte postupně) jí dodá potřebné sebevědomí, které se bude krok po krůčku zvyšovat.
Venku klidně zařazujte okamžiky, kdy si sednete na lavičku nebo na mez a budete jen tak sedět a koukat, třeba si dáte sváču, abyste fence dali čas si srovnat v hlavě, že je venku a nic se neděje, trochu se zrelaxovala, aby procházka nebyl úprk z bodu A do bodu B.
Základem je fenku navázat na sebe, vybudovat důvěru a pracovat na zvyšování sebevědomí.

LucieS
Člen
# Zasláno: 13 Říj 2011 13:11
- Nahlásit

Ještě dodám k tomu tahání: procházka by neměla vypadat tak, že fena někam prchá a vy letíte za ní, nebo ji naopak někam taháte.
Základem je dostatečně dlouhé vodítko (třeba 2 metry), které fence umožní nepanikařit z toho, že je držena nakrátko, moci si vydechnout, kousek odběhnout. Když někam nechce, netahejte ji, ale zastavte se, uvolněně stůjte, nekoukejte na fenku, povolte vodítko a čekejte. Nevolejte na ni, nevšímejte si ji, nelákejte ji. Dejte jí čas, aby se vzpamatovala a rozkoukala se. Jakmile sama povolí vodítko, udělejte krok směrem, kudy chcete jít. A zase čekejte, i kdybyste tam měli stát hodinu. Funguje to.
Při úprku můžete použít to samé, nechat fenu vydechnout, povolit vodítko a pak se teprv se jde dál.

PetraK
Člen
# Zasláno: 13 Říj 2011 13:24
- Nahlásit

Tohle co píše

LucieS

Dejte jí čas, aby se vzpamatovala a rozkoukala se.

je hrozně moc důležitá věc!!!! , nelze totiž jít za úroveň, za práh, za mez toho, na co už ten pes má, tuhle jsem četla hezkou věc- že si fenka prostě musela věci vysedět , prostě když jí něco v okolí zarazilo, sedla si na to. No a pánčička moudrá to žena čekala, až to fenka vysedí a pak pokračovaly spokojeně v krasojízdě.

Venku klidně zařazujte okamžiky, kdy si sednete na lavičku nebo na mez a budete jen tak sedět a koukat, třeba si dáte sváču, abyste fence dali čas si srovnat v hlavě

přesně tak, (proč já kurnik vy věci neumim vysvětlit ? )

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 13 Říj 2011 13:29 - Změnil/a: Vlčáčková
- Nahlásit

Linda001
Udivuje mě, že bojácní jedinci BŠO jsou připuštěni do chovu.
Já mám bojácného voříška z útulku. Ale tak už jsem ho dostala jako starého. Nevím, asi to moc nezvládám, jsem nervozní, když se k nám nějaký cizí pes přiblíží, ale on se lepšil. Chodí bez vodítka od samého začátku a nezdrhá mi strachy, naopak vždycky se ke mě přiblíží. A jeho bojácnost z jiných pejsků se snažím řešit společnými procházkami. Při chůzi nemá čas tolik vymýšlet a řešit druhého psa. Jinak na moje fenečky doma si zvykl hned. Každopádně se velkých pejsků bojí o mnoho víc, než své velikosti. Zkus zatím chodit s nějakými stejně velkými pejsky a pokud možno ze začátku i třeba stejně starými.

LucieS
Člen
# Zasláno: 13 Říj 2011 13:34
- Nahlásit

PetraK
Vysezená fenka je dobrá

Pokud psa dostanu do paniky, cosi v mozku se blokne a proces učení se zastaví, neprobíhá. Tj. xxx panických stavů psa NIC nenaučí. Proto je třeba ho z té paniky hodit do normálního vnímání, kdy proces učení zase naběhne a pes si získané zkušenosti zapamatuje.

Baico
Člen
# Zasláno: 13 Říj 2011 13:38
- Nahlásit

Vlčáčková
Udivuje mě, že bojácní jedinci BŠO jsou připuštěni do chovu.
Mě též, ale pokd je štěně od koho si myslím, tak mě to naopak nepřekvapuje vůbec.
Linda001
Chce to spoutu klidu a ještě víc trpělivosti.Nejprve venčit na co nejklidnějším místě a hlavně vytvářet důvěru štěněte v pánečka.

PetraK
Člen
# Zasláno: 13 Říj 2011 13:38
- Nahlásit

LucieS

Vysezená fenka je dobrá

mně se to hrozně moc líbilo, svědčilo to o vnímání paničky , o souhře, o tom že není nutno tlačiti na pilku a dát tomu psu prostor. Taky se mi líbilo a na tom stejném principu to bylo postavený, když jsem viděla teď naživo zjara na táboře ukázku toho, jak s problémy bojácnějších psů tak nějak pracovat. není nad to, když to člověk VIDÍ, to že si načte, to je prt. Líbilo se mi moc to opravdový pidirozkouskování nastavených situací, kdy pes pak měl radost sám ze sebe že to zmáknul, že překonal sám sebe a měl CHUŤ sám, zkusit to zase o fous dál.

Grin
Člen
# Zasláno: 13 Říj 2011 14:46 - Změnil/a: Grin
- Nahlásit

Linda001
hoj, už jsem ti psala k BŠO. Už tady toho hodně padlo, já se hlavně zeptám odkud jsi, jestli Praha a okolí tak ti můžu dát kontakt třeba na člověka co pomohl mě. Jestli odjinud, asi se tady najdou lié kteří ti budou schopní poradit někoho ve tvém okolí..

jinak obecně platí: Bojácného psa neutěšovat, nemazlit, nelitovat, nehýčkat a nedovolit mu ze situace utéct - tímhle vším ten strach zesiluješ, říkáš mu je OK se bát.
Daleko lepší je obrnit se klidem a prostě čímkoliv čeho se pes bojí sebevědomě projít. Je to tichá práce a hlavně náročná - cukání je úplně špatně, jakákoli emoce je vlastně špatně. Ale vyvinout mírnej tlak na vodítko, když se pes zabejčí a nechce jít, se mi třeba fakt vyplatilo, ale musíš vědět kdy ten tlak UVOLNIT abys psa nezablokovala v tom protitahu.. a myslim že tohle přesně by ti měl pomoct a poradit ti s tim někdo v terénu třeba na individuální lekci.. protože když se to budeš snažit dělat sama tak to taky můžeš pěkně pos-- věř mi, že vim o čem mluvim.

Linda001
Člen
# Zasláno: 14 Říj 2011 10:37
- Nahlásit

Ahoj, díky za reakce, ještě tu upřesním pár věcí které jste zmiňovali. To s tím škubnutím když tahá nám doporučili právě na cvičáku, ale my to dělali ještě tou mírnější metodou. Zkoušeli jsme i že když zatáhla, tak jsme se otočili a šli zpět, ale to jsme pak nikam nedošli a navíc se to taky moc neosvědčilo. Myslím že to tahání má spojitost s tím jak se bojí, protože když je ok tak jde v pohodě na prověšeném vodítku, ale jak něco zmerčí tak je konec. Když je tam něco čeho se bojí, jdu s ní dál a dělám jako by nic, nechlácholím ani nepamlskuju, ona ty dobroty v tomhle stavu stejně nevníma. Ze začátku se bála i kola, to už je v pohodě, stačilo ho položit na zahradu nebo jak kolem ní holky jezdily tak si během jednoho dne zvykla, s pesanama si taky hraje, jen když se na ní na cvičáku rozběhne víc kousků tak zdrhá, ale pak zase hned běží za nima=).
Jinak ji máme odtud http://www.jasmina-taien.cz/ a jsme z Prahy -Zbraslavi.
Chtěla jsem rodinného psa kvůli dětem, aby s ní časem mohli sami chodit na procházky, ale to zatím nehrozí no

Baico
Člen
# Zasláno: 14 Říj 2011 10:50
- Nahlásit

Linda001
Jinak ji máme odtud http://www.jasmina-taien.cz/
Takže tatínek je Darkan White Ancilia? To je mladší brácha mýho Baica.
Jinak bych jí zatím brala jen do opravd klidného a pro ni bezpečného prostředí a nespěchat a netlačit na pilu. A jestli jste ze Zbraslavi, tak nebude problém se domluvit Grinovou a jít na proachajdu s ní.

Linda001
Člen
# Zasláno: 14 Říj 2011 11:05
- Nahlásit

To by bylo skvělý =)

Jinak tady jsou nějaké fotky pokud chcete kouknout http://linda01.rajce.idnes.cz/

Pokud jste používali fyzické tresty, okamžitě je vyřaďte, fena vám musí bezvýhradně důvěřovat.
Nikdy žádnému pesanovi co jsme měli, max okřikneme FUJ nebo NE když něco provede=).

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 14 Říj 2011 11:12
- Nahlásit

Linda001
čus to je bezva,můžeš chodit na prochajdy s náma ,pokud teda budeš chtít..běloušů prej neni nikdy dost..

Linda001
Člen
# Zasláno: 14 Říj 2011 11:15
- Nahlásit

Určitě budu, podle toho jak mi směny v práci dovolí

Tady je na me kdyztak kontakt 723 578 616, dnes mám odpolední, ale zítra po 15h můžeme kdykoliv

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 14 Říj 2011 11:20
- Nahlásit

Linda001
smaž si ten telefon,mám to a nemusí ti to tu viset pro každýho..
jinak se domlouvá venčeníčko třá tady
http://www.cz-pes.cz/diskuse/7_12019_31.html
něco plánujem na neděli,ale je to zatim ohroženo absencí auta,tak uvidíme ještě..

Grin
Člen
# Zasláno: 14 Říj 2011 11:21
- Nahlásit

Linda001

Twoe já jsem taky ze Zbraslavi!!!! Tak to půjdeš venčit s námi

stetisek123
Člen
# Zasláno: 14 Říj 2011 11:25
- Nahlásit

Grin
a navíc jsme se zrovna vrátili :-D

Ale tak mě napadá, že nejistej Gríňu bude učit dalšího bílýho bázlivce, to bude prča :-D Asi Vám dám na výcvik Chelsea, ta to odpíská a jste po.... až za ušima

Grin
Člen
# Zasláno: 14 Říj 2011 11:25
- Nahlásit

davidkova renata
už jsem jí volala a jdeme venčit právě teď ptž bydlí asi tak 20 metrů ode mě

Grin
Člen
# Zasláno: 14 Říj 2011 11:27
- Nahlásit

stetisek123

no on je už tady v pohodě, ale spíš kouknu jak je na tom ona a kdyžtak když to bude hodně zlý tak jí poradim indivindy lekce, od gríni se toho moc učit pes nemůže to je fakt

stetisek123
Člen
# Zasláno: 14 Říj 2011 11:28
- Nahlásit

Grin
sem ti tam měla nechat Béďu :-D ta by vás srovnala

Grin
Člen
# Zasláno: 14 Říj 2011 11:30
- Nahlásit

stetisek123
No to rozhodopádně teda vůbec ti tví psi by to rozčísli

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 14 Říj 2011 11:33
- Nahlásit

Grin
už jsem jí volala a jdeme venčit právě teď ptž bydlí asi tak 20 metrů ode mě

haluz voe))))
hele asi zejtra zas budou vobrany, nemyslim abyste tam šly,ale pak bysme se mohli ještě cournout jak posledně,tak to byste mohly dorazit esi béte mít čas a chut..aji s lindou jako...kdyžtak cinkni průběžně

Grin
Člen
# Zasláno: 14 Říj 2011 12:50
- Nahlásit

davidkova renata
já musím bejt v 1 na odchodu do práce tagže u mě obrany asi ne e , bránit nebudeme ale procházkovat bych šla jenže než vy skončíte tak budu muset pryč, tak asi jindy..

Baico
Člen
# Zasláno: 14 Říj 2011 12:57
- Nahlásit

Grin
A co naše neteřinka?

Grin
Člen
# Zasláno: 14 Říj 2011 13:01
- Nahlásit

Linda001

ahoj, tady jest ono videjo

http://www.youtube.com/watch?v=m6XwFnE2PGk

a tady kontakt na výcvikáře co pomohl nám
Peter
mail : peter@hafbezobav.cz , tel. 603 486 867, společenský výcvik, individuální výcvik, problémoví psi
(viz http://vycvik.hafbezobav.cz/index.php/vycvik/stran ka/5 )

Jinak pro všechny co můžou poradit, fenečka je hlavně přecitlivělá na vodítku, jakmile se jí připne vodítko, tak začne těkat očima a snaží se utéct, táhne a táhne, vůbec si v to chvíli nevezme pamlsek, neslyší na jméno, nic. Navolno je celkem dobrá, dokonce se nechala i přemluvit a vlezla na nějakou paletu za Grinem, takže hodně to v ní vzbuzuje to vodítko a asi to, že je "v pasti" - protože neumí ani být na nenapnutém vodítku, jakmile jí ten tlak uvolníte, hned ho znova vyvolá.
Samo jsem si netroufla v tomhle ohledu moc radit, ale poradila jsem jak doma cvičit aby se na ni koukala (viz Psíčkův oblíbený Luděk) a různé přivolávací hry (fenečka nemá přivolání ) a klikr a taky jsem jí říkala že jí půjčím ty kšíry naše, ať to zkusí na nich.
Jestli vás ještě někoho něco napadá tak sem s tim.
Já si fakt netroufám a myslím že by měla na tu indivindi lekci s Petrem..

Grin
Člen
# Zasláno: 14 Říj 2011 13:03
- Nahlásit

Baico
viz výše

Baico
Člen
# Zasláno: 14 Říj 2011 13:10
- Nahlásit

Grin
Linda001
přecitlivělá na vodítku, jakmile se jí připne vodítko, tak začne těkat očima a snaží se utéct
No takže jí vadí ta šňůrka. Dá se to odbourat celkem jednoduše. Připínat jí na vodítko doma, ať ho za sebou tahá a přestane ho vnímat. Nejdřív samozřejmě na chvilku, stačí minutka dvě a ten interval pomalu prodlužovat.
Přijde mi tady dost zanedbaná socializace od chovatele, ale v tomhle věku to není nic, co by se nedalo odbourat.

Grin
Člen
# Zasláno: 14 Říj 2011 14:09
- Nahlásit

Baico
no vida, to je docela dobrej tip plus trénovat doma s pamlskama nasazování vodítka

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání