| Autor |
Zpráva |
woey
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2011 13:45
- Nahlásit
Mně takhle pes zdrhal v pubertě - ne za háravkama, ale za všema psama. Stopku jsem já osobně nezvládla, takž jsem najela na vrhání řetízkáče. Prostě má okruh kolem mě, kam smí (a kam dohodím) a dál může jenom když mu to dovolím (třeba když si hraje s jiným psem). Asi to neni ideální, ale naučil se tak aspoň nezdrhat.
Než jsme na to najeli, tak jsme měli taky veselou příhodu (tedá já myslela, že je po mně) - můj miláček někdy v prosinci, kdy ještě nebyla řeka pořádně zamrzlá, ale nějaký led už tam byl, zaregistroval na druhém břehu psíka a prostě si za ním doběhl a pak zpátky za mnou. Naštěstí celou cestu běžel, ale kdyby se zastavil, tak se to pod ním tutově proboří, stáli při něm všichni svatý. Měla jsem chuť ho seřezat, že by se tejden nezvedl, ale zrovna tehdy jsem se ovládla a pochválila ho za příchod.Jenom jsem měla srdce až v krku ) Ale jinak mi občas nervy ujedou - snažím se ovládat, ale někdy to nevyjde...
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2011 14:21
- Nahlásit
Barbucha
tak tak koukám, tak jsem asi jediná, která ten problém má
Ale to pochybuju ... Já teda ten problém měla hlavně se zvěří. Jednou mi utekl se stopkou, což byl průser (protože se zamotal a nemohl se vrátit), tak jsem prostě věděla, že tuhle pomůcku už ne-e... Ten eo jsem taky odmítala, pak jsem vyzjistila, že to není tak, jak vypadá, pokud se to použije správně, v podstatě jak bezpečná bezdrátová stopka. Pomohlo mi to tak, že dneska ho odvolám od zvěře i z feního zadku (bez impulsů myslím, samozřejmě). Ten základ jsme měli samozřejmě bez... Ale tím to nenutím, jen jako zkušenost.
Jinak u té zvěře mi hodně pomohlo chodit na vodítku do obory. Čokl se mi dlouho klepal jak osika, nevnímal ani kuře u huby, prostě nic, nic (s čímž by se těžko pracovalo jakkoli), a tohle docela pomohlo, aby víc vnímal, aby napřed na vodítku věděl, co má nebo nemá dělat. Akorát že obory s háravkama nikde nejsou, co vím , tím to je těžší, ale třeba najít v okolí cvičák, kam háravky můžou, by mohlo jít...
Ten řetízkáč jak píše woey .. to jsem zkoušívala kdysi, a zjistila, že jaksi docela záleží, kam člověk dohodí ... resp. taky jaký normální akční rádius má pes... pokud má někdo třá ohaře, tak nevím, leda je olympionik v hodu dalekém
|
woey
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2011 23:02
- Nahlásit
Vero
Ano, souhlasím, že záleží na tom, co má kdo za psa! Ale problém je spíš rychlost vystartování psa a schopnost páníčka reagovat v adekvátním čase (takže postřeh ) ...akční rádius se tím právě dá zmenšovat
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2011 00:29
- Nahlásit
woey
e problém je spíš rychlost vystartování psa a schopnost páníčka reagovat
cožpak reakce, ta by byla z mý strany dobrá, ale no jak to napsat, nadhazovač by ze mě určitě bejt nemohl (jak délkou, tak přesností hodu), takže pes by musel bejt minimálně bernardýn ve vzdálenosti do 5m, abych měla aspoň jakous takous šanci ho trefit.
Vero
bezpečná bezdrátová stopka
to je hezkej popis
Barbucha z Prahy
Nám pomáhá se k jakýmukoliv problému blížit jen na takovou vzdálenost, aby byl schopnej pes vnímat a v tý vzdálenosti cvičit. Tím, že máme odmala psa a feny pohromadě i během hárání (to píšu blbě, myslím tím, že se neustále navzájem cítěj), tak se to tomu našemu nešťastníkovi dost ochodilo . Tuhle to vypadalo, že se mu z těch našich fen spíš zvedá žaludek, než co jinýho
|
Barbucha z Prahy
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2011 17:10
- Nahlásit
Vero
aby napřed na vodítku věděl, co má nebo nemá dělat. Akorát že obory s háravkama nikde nejsou, co vím, tím to je těžší, ale třeba najít v okolí cvičák, kam háravky můžou, by mohlo jít...
No to je právě blbý, že to nemůžu nějak systematicky procvičovat.
On má právě takovýhle období momentálně proto, že jeho oblíbenkyně hárá, navíc venčí ráno v tu samou chvíli jako já a v tom parčíku, kam chodím ráno venčit se jí nedá vyhnout, navíc on nedělá nic jinýho než, že čeká, kdy se dotyčná vynoří. Už dvakrát se mi ho ráno podařilo odvolat,když ji zmerčil, což jsem považovala za úspěch, ale dneska mi ten hajzlík po několika minutách, kdy jí po tom úspěšném odvolání ucítil (prošla tou cestou kterou jsme šli i my, akorát v opačným směru), tak zdrhnul(sice jiným směrem než šla, nenašel jí), ale prostě zdrhnul a nereagoval, takže jsem po dílčím úspěchu byla zas nas.... Moje hlavní obava je, že jednou poběží přes silnici ač se snažím tuto možnost eliminovat co to jde, ale bydlím ve městě, takže od parku není nikdy daleko, proto to taky řeším.
Začala jsem ho "buzerovat" co se přivolání týče, tzn., že ho te%d přivolávám dost často, abz se to ještě víc upevnilo, tak uvidím.
EO bych viděla až jako velmi krajní prostředek v případě, že bychh neviděla pokroky.
kachna_
No, zatím neplánuju si kvůli tomu pořizovat fenu, ale nikdy neříkej nikdy
|
woey
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2011 23:50
- Nahlásit
kachna_
ale né, já to nehážu na něj, ale před něj, takže zas tak dobrou mušku nepotřebuju, jen dohodit
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 28 Říj 2011 21:36
- Nahlásit
woey
Já vím, že se neháže na psa, ale před psa. Ale stejně nedohodím. Kdyby měl pes mít akční rádius, jen kam dohodím, tak ho má tak pět metrů... Třeba i proto jsme použila jinou pomůcku: metoda je jasná, ale ještě je potřeba to dobře realizovat
Barbucha
na tvém místě bych teda asi měla na psovi stopku pořád, i "zbytečně", než abych si kazila pak všecko, co jsem se psem udělala... ostatně jsem ji na psovi tak nosila pořádně dlouho... je to voser, ale prostě házet jsem neuměla.
|
Barbucha z Prahy
Člen |
# Zasláno: 1 Lis 2011 14:24
- Nahlásit
Vero
No jo, já vím, že na stopku asi dojde.
Já jsem s ním byla zvyklá nesledovat okolí, prostě nemít oči na šťopkách, ale teď kvůli tý jeho vášni nedělám nic jinýho než vyhlížím psy, abych byla o krok napřed a to mě upřímně řečeno nebaví Jsem si zvykla na ten luxus chodit na procházky s hodným a nekonfliktním psem. Ale stopku už mám vyndanou z krabice
|