| Autor |
Zpráva |
Eninka
Člen |
# Zasláno: 19 Zář 2011 12:52
- Nahlásit
chocobo
víš, tady mají zkušenosti se spaním psů mimo ložnici téměř všichni, ale vidíš ten rozdíl PSU a PES? Prostě já, když jsem z určitýho důvodu zavřela před ložnici, kde mimo jiné spíme všichni, jednoho psa, tak strašně vyváděl a dělal to samý, ale když jsem to stejné udělala ale obráceně, že dva byli přede dveřmi a jeden uvnitř (se mnou - z důvodu operace..) tak ti dva
nic neprováděli (teda neprováděly-feny).
Kdybys měl víc psů, měl bys to daleko jednodušší, byl by s nima i vedle, ale takhle musíš prostě psa nasměrovat sám. Ten nápad, jak tady někdo psal, že kdyby jsi ty nechal svoji ložnici
otevřenou pro něj, když nejsi doma, to se mi zdá dobrý, ale jestli to není každej den, tak to nic neřeší. Zálěží taky, kdo je pro chrtíka vůdcem té vaší smečky, jestli všichni a nikdo, tak
v tom bude mít taky zmatek, protože pak chce po něm každej něco jinýho a on se v tom blbě vyzná. Ty sám víš, jak je to u vás doma a jaký je pes, tady najdeš jen teoretický rady, co všechno vyzkoušet, aby to fungovalo jak má. Jen podle mě bych udělala vše proto, abych se vyhla té kleci, pokud on sám nebude klec vyhledávat jako útočiště.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 19 Zář 2011 12:59
- Nahlásit
impact
Žádné štěně se nebude, vyhozené na noc za dveře, cítit bezpečně.
Tohle není štěně. A mají ho dost dlouho na to, aby se bezpečně cítil, pokud to tak není, je toho tam špatně víc než jen zavřené dveře. To škrábání je jen důsledek.
Podle mě ne, za předpokladu, že bude spát v kleci v místnosti, kde spí zbytek rodiny.
To jsi ale nenapsala. Pochopila jsem to tak, že bys ho do klece zavřela v té předsíni. Tam ho chce taky zadavatel nechat.
chocobo
taky supr rada. zrovna sem si rikal, ze by to tak asi chtelo udelat. dat ho za dvere, nechat ho tam samotnyho a kdyz je klid, tak si ho vzit k sobe a pochvalit
No ale rozhodně ne v noci! Když to uděláš až začne škrábat, vše jen zhoršíš. A ne "dát ho za dveře" a "pak ho pochválit". PeKrato měla na mysli to, že pejsek se nenásilně navyká přes den, při běžných situacích, že se občas mezi ním a rodinou zavřou dveře. Není to žádný nácvik typu "povel-odměna", ale má to být postupné a chytré navozování takových situací, které psa pomalinku na samotu navykají.
|
impact
Člen |
# Zasláno: 19 Zář 2011 13:07
- Nahlásit
LucieS
To jsi ale nenapsala. Pochopila jsem to tak, že bys ho do klece zavřela v té předsíni.
Se podívej... Napsala jsem Naučit na klec a mít ho v noci v kleci v pokoji? Co je na tom nejasný? O předsíni tam není ani slovo.
Tohle není štěně. A mají ho dost dlouho na to, aby se bezpečně cítil, pokud to tak není, je toho tam špatně víc než jen zavřené dveře.
Nj, jenže bubý je, že ho tam zavírá od štěněte. Takže tipuju, že ten stres z odloučení má už solidně vžitý. A od štěněte se tam necítí bezpečně.
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 19 Zář 2011 13:31
- Nahlásit
Eninka
Tak pozor, moje fenka když byla ještě jedináček, taky spala mimo ložnici a rozhodně nevyváděla, protože byla prostě naučená a pochopila, že se nic neděje a ráno se zase uvidíme. fakt to není o počtu psů. klidně se i ve dvou psech může stát, že jeden vyvádí a druhej je v klidu. to zase jen aby nedošlo k mýlce
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 19 Zář 2011 13:36
- Nahlásit
chocobo
Lucka to dovysvětlila za mě, díky! Opravdu nenásilně, nic se neděje, te´d tě tady zavřui, protože potřebuju, chci. Jsi v klidu, zase tě pustím a vlažně pochválím. Nedělat kolem toho žádnej cirkus. Prostě je normální, že nejsi s náma a hotovo. Čím větší cirkus kolem toho bude, tím větší význam to pro toho psa bude mít a bude nervit o to víc.
Druhý pes byl do roku věku zavíraný do jedné místnosti za mřížku kvůli své bezpečnosti. Od malička a je na to tak zvyklý, že být někde sám neřeší, prostě si lehne a čeká, až za ním někdo příjde. Pro toho psa je to vlastně úleva a zjednodušení života, ví co má dělat, čekat a tak nenerví a je v klidu. Pes má rád stereotypy, usnadňuje mu to orientaci v jeho světě
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 19 Zář 2011 13:41
- Nahlásit
já psy v posteli střídám, někdy vyjímečně si tam vezmu třeba i všechny, nebo taky žádného a žádný z nich nikdy neškrábal na dveře ložnice
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 19 Zář 2011 13:42
- Nahlásit
Co je na tom nejasný? O předsíni tam není ani slovo.
Prostě jsem to pobrala jinak, no, "v pokoji" jsi mohla myslet i ten pokoj tazatele, ve kterém taky v noci nikdo není... To je fuk, už je to vyjasněno.
Nj, jenže bubý je, že ho tam zavírá od štěněte. Takže tipuju, že ten stres z odloučení má už solidně vžitý. A od štěněte se tam necítí bezpečně.
Nejde o to, že se TAM necítí bezpečně, on se podle mě necítí bezpečně obecně, v té rodině, a ten stres jde ven právě tím škrábáním a kňučením.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 19 Zář 2011 13:43
- Nahlásit
chocobo
ale neber to tak, že týden vydržíte a bude nadosmrti klid, každý pes je jiný, ten váš už má škrábání za dveřma dost zažitý, mimo jiné taky proto, že jste ho brali zpočátku do postele, ze který jste ho pak vykázali a pes se teď snaží dosáhnout toho co už mu bylo umožněno, takže možná to bude trvat dvě noci, možná dva týdny, tohle ti opravdu nepovím
Navíc víše popsané platí v případě, že pes MUSÍ z nějakého důvodu zůstat na chotbě, nemůže do ložnice ani v kleci, není možné nechat otevřené dveře ...
Psíček
to je podobný "systém", jak si ten alkoholik pobytem v knajpě ujasní, jak jeten alkohol vlastně špatný a už nikdy nebude pít.
no jo no, každý svého štěstí strůjcem
Eninka
když jsme psala o vlastní zkušenosti - pak jsem psala o PSU - tedy tenkrát to byl jeden pes, kterého bylo potřeba naučit spát jinde než v ložnici
V případě více psů to může být výhoda, ale taky nemusí, psi se mohou zabavit, dělají si navzájem společnost, ale taky jeden kňučící, vyjící ... může rozeřvat ostatní, kteří by jinak v dané situaci byli v klidu.
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 19 Zář 2011 13:57
- Nahlásit
No já jen psala, že v případě více psů by to bylo jednodušší, netvrdím, že za každou cenu a za všech okolností (prostě u mě to tak je u psů)...A taky to, že ne všichni tady měli psíka zkraje v posteli a pak jej museli z nějakýho důvodu nechat za dveřmi. Prostě zadavatel to má těžší z obou důvodů, podle mě.
chocobo
zkus vše, co ti tady radí, něco z toho určitě vyjde (ale přimlouvám se v případě klece -NEE)... jde to i bez ní, neboj
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 19 Zář 2011 14:03
- Nahlásit
Eninka
přimlouvám se v případě klece -NEE)... jde to i bez ní, neboj
jasně klec je týrání pejsků boooože to je opravdu rada nad zlato
netvrdím, že za každou cenu a za všech okolností
no, ale to já přece taky, né
V případě více psů to může být výhoda, ale taky nemusí, psi se mohou zabavit, dělají si navzájem společnost, ale taky jeden kňučící, vyjící ... může rozeřvat ostatní, kteří by jinak v dané situaci byli v klidu.
Já myslím, že to je napsáno dost jasně.
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 19 Zář 2011 14:07
- Nahlásit
Eldoguero
jasně klec je týrání pejsků
to jsem neřekla jde to i bez ní, neboj .....jsem řekla
to je opravdu rada nad zlato
to nebyla rada, ale můj názor
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 19 Zář 2011 14:17
- Nahlásit
Tohle není štěně. A mají ho dost dlouho na to, aby se bezpečně cítil, pokud to tak není, je toho tam špatně víc než jen zavřené dveře.
Nj, jenže bubý je, že ho tam zavírá od štěněte
nemá ho od malého štěněte.
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 19 Zář 2011 14:18
- Nahlásit
Psíček
zkus vše, co ti tady radí
myslela jsem vše, co má hlavu a patu ty jeden
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 19 Zář 2011 14:19
- Nahlásit
Eninka
ale jooo, jde to je jasný, tak třeba řekněme chůzi u nohy naučíš taky bez pamlsků, balonků apod. že jo
to nebyla rada, ale můj názor
aha, v tom případě by mě tedy zajímalo z čeho pramení
zkus vše, co ti tady radí, něco z toho určitě vyjde
jo jo a ideálně každý den něco jiného, ten pes z toho určitě nebude mít v hlavě guláš, hele já si spíš myslím, že by si měl tazatel vybrat co vlastně chce a co může psu zajistit (ohledně spaní mám na mysli), taky vzhledem k té matčině alerigii (zda se potvrdí a na co vlastně bude) a dalším okolnostem, které zná jen on sám a následně se třeba nechat inspirovat některou z rad, který tu zazněly nebo se klidně řídit něčím úplně jiným
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 19 Zář 2011 14:25
- Nahlásit
Psíček
Jak má dotyčnej poznat, co máhlavu a patu, když si sám neví rady?
tak předpokládám, že trochu empatie má a že si to dokáže přebrat ty rady a situace. Smajlíkcoděláachjo
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 19 Zář 2011 14:53
- Nahlásit
Eninka
zkus vše, co ti tady radí,
no to fakt ne, měl by si vybrat jednu věc a podle té jet, otázka ovšem je, zda si skutečně dokáže vybrat, protože myslím, že v tomhle má Psíšek
těžkou pravdu..
chocobo by si opravdu měl především definitivně ujasnit co pes může a co nemůže, co mu může / chce dovolit a podle toho jet. Tzn. v případě, že se rozhodnu, že pes do postele nesmí = nesmí tam NIKDY, jinak psu komplikuje život a znesnadňuje mu pochopit, co se po něm chce. Pak musí naučit psa pozvolně té samostatnosti - tzn, jak tu bylo už psáno- nenásilně a jen tak mimochodem učím psa, že já jsem tady a pes je v jiné místnosti,ocházím, přicházím. K tomu by mu měl pomoci i povel místo, kdy je pes naučen tomu, že tenhle povel znamená, že leží na místě, neprostestuje proti tomu, ví co to slovo znamená a postupně se bude prodlužovat doba, kdy na tom místě pesan pobývá - nejdříve za dozoru páníčka, pak páníček v jiné místnosti s otevřenými dveřmi, pak ty dveře zavřeme..... jako u ostatního krok po kroku.
chocobo počítej s tím, že to nebude ze dne na den a budeš tomu muset věnovat spoustu času. Zkomplikovali jste to tím, že nejdříve do postele ano a pak šup z ní ven, pes nechápe a navíc taky možná - ale to můžu jen odhadovat má opravdu zmatek v tom, jak to u vás doma je .
jak tu bylo psáno, pes má v určité míře rád svůj stereotyp, je to pro něj snadnější. Jako příklad můžu hodit svého psa, který je dokonalým vzorem konzervativce. Má zažito večeře - večerní procházka - spíme. Bohužel je tupohlávek obecný, takže je-li unaven a chce spát, tak neusne jako ostatní, normální, jedinci, ale dožaduje se s únavou padající hlavou toho, že aby se už, už najedl a už už už se šlo na tu večerní procházku, protože on potřebuje spát. A aby mohl spát.... musí se nejdřív najíst a jít večerně vyčůrat. Bez toho prostě prej spát nejde je to prostě jeho stereotyp pro mě sice kapek nepochopitelnej . chovej se pořád stejně a čitelně, usnadníš pesanovi vnímání našeho světa.
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 19 Zář 2011 15:03
- Nahlásit
zkus vše, co ti tady radí,
no to fakt ne, měl by si vybrat jednu věc a podle té jet, otázka ovšem je, zda si skutečně dokáže vybrat, protože myslím, že v tomhle má Psíšek
těžkou pravdu
já se nechci ospravedlňovat, ale musím...já jsem nemyslela aby dělal úplně vše, co bylo řečeno. Ano, napsala jsem to blbě.
Ty rady se vpodstatě ode sebe neliší. Padlo, že si má zadavatel ujasnit co vlastně chce, jaký má možnosti svůj problém řešit, jakou má vůli on i jeho zbytek rodiny a pak ta forma jak na to...
Takhle jsem to myslela celý. Neměla jsem na mysli ať dělá každej den něco jinýho a zkoušel co zabere, takže tak...
|
impact
Člen |
# Zasláno: 19 Zář 2011 15:15
- Nahlásit
LucieS
on se podle mě necítí bezpečně obecně, v té rodině, a ten stres jde ven právě tím škrábáním a kňučením.
Odvážné tvrzení. Na to, žes je nikdy neviděla.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 19 Zář 2011 15:16
- Nahlásit
Eninka
Ty rady se vpodstatě ode sebe neliší.
člověče nevím....
no někdo píše že klec,
jinej že klec ne,, klec nikdy
někdo zase, jestli skutečně nemůže pes spát v té posteli.
Někdo hodí odkaz na ohrádku
radíme, ať se pes naučí samostatnosti
otázka je, copa si z toho může vybrat.
hm. já to furt říkám, že každý štěně by mělo k sobě dostat návod o základních věcech. Je to bohužel neuskutečnitelné, ale jak moc by jim to pomohlo. Lidi jsou nedůslední, rozmazlují, pak zakazují, nevědí zásadní věci dopředu a to už je dneska poměrně hafo informací v oběhu. Každej se honí za informacema až když je průser, málokdo si předem udělá přehled o tom co tak asi štěně obnáší a co je dobrý ho v zájmu klidného společného soužití naučit.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 19 Zář 2011 15:53
- Nahlásit
impact
Odvážné tvrzení. Na to, žes je nikdy neviděla.
Je to čistě můj názor, to píšu všude. Může se ti líbit a nemusí.
Odhaduju z toho, co píše. Za většinou problémů jsou pořád ty stejné věci a tohle mi prostě sedí.
Kdybych si to nemyslela, tak to sem nepíšu.
|
agáta12
Člen |
# Zasláno: 19 Zář 2011 16:14
- Nahlásit
chocobo
Ctěla jsem napsat trochu návod, ale už bych se tu asi po X té opakovala, ale po přečtení Eninčiných rad tě nechám osudu .Jinak koukni na Eldoguero
to je celkem fajn , přikláněla bych se taky ke kleci , ale lepší je PŘEPRAVKA a Eninka - to vážně nebrat , ona to snad ani vážně nemyslí
|
chocobo
Člen |
# Zasláno: 20 Zář 2011 14:27
- Nahlásit
mate pravdu, gulas v tom opravdu trochu mam jen musim jednu vec ujasnit
vime presne, co chceme - aby pes v noci spal na chodbe ve svem pelisku. to jak to ho docilime si nejsem porad jistej, ale zkusim par vasich rad a snad nejaka vyjde. ted budu denne cvicit to, ze ja budu v jine mistnosti, on u sebe v pelechu a musi tam zustat a nevyvadet. nejdriv otevrene dvere, pak zavrene.
jen mi neni jasna jedna vec - kdyz pes pujde z pelechu a zacne skrabat na dvere (pres den) - mam ho totalne ignorovat a nebo mu jit vynadat a odkazat na jeho misto? kazdej mi totiz rekl neco jineho.. asi to zalezi na psu, zda na nej staci trochu houknout a on da pokoj a nebo ho nechat v ignoraci.
mimochodem, dnesni noc byla opet hrozna - normalne usnul u sebe, vsechno v klidu, ale ve 4:00 se vzbudil a zacal strasne skrabat a knucet. pak se dokonce pocural do pelechu... byl pritom vencenej nekdy v 23:00. nevim, zda s tim vsim nema neco spolecneho i to, ze pes jde ted viditelne do puberty.
a posledni vec - my jsme puvodne byli nakloneni myslence, ze muze v posteli spat. ale tou maminou alergii se to vsechno zkomplikovalo, takze jsme museli ze dne na den prestat. musime byt nekompromisni a nevzit ho do postele... ale co treba pres den? to taky ne? vubec? brachova pritelkyne ma psa, ktery pres den v posteli byt muze (ja se v ni treba ucim na zkousky atd.), ale v noci je v pelechu a maj klid...
kazdopadne dik vsem za vas cas a rady a doufam, ze se nam to cele podari vyresit.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 20 Zář 2011 14:37
- Nahlásit
chocobo
jen mi neni jasna jedna vec - kdyz pes pujde z pelechu a zacne skrabat na dvere (pres den) - mam ho totalne ignorovat a nebo mu jit vynadat a odkazat na jeho misto
no nejdřív ho musíš naučit na tom místě být. aby pochopil a respektoval povel. Tzn. že dáš povel místo a neodejdeš od pesana, abys ho mohl v případě, že to místo bude chtít opustit, zase na to místo s povelem vrátit. Až bude respektovat v tvé přítomnosti to že nějakou dobu - tu také musíš ale prodlužovat postupně - na tom místě musí setrvat a zažije si co to slovo MÍSTO! znamená /tzn. mám být na místě a neodcházet, dokud povel páníček nezruší a nezavolá mne/, tak pak teprve můžeš odejít do jiné místnosti a nechat ty dveře otevřené abys mohl včas reagovat a v případě, že se štěndo vyhlemejždí ven, ho opravit a na to místo vrátit.
vzbudil a zacal strasne skrabat a knucet. pak se dokonce pocural do pelechu..
no tak to si vám ale říkal o to, že potřebuje jít ven, to v tom tedy máte ještě větší guláš než se dalo předpokládat.
ale co treba pres den? to taky ne? vubec?
vůbec.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 20 Zář 2011 14:39
- Nahlásit
chocobo
normalne usnul u sebe, vsechno v klidu, ale ve 4:00 se vzbudil a zacal strasne skrabat a knucet. pak se dokonce pocural do pelechu..
a jsi si jistej, že fakt nechce na záchod?
|
chocobo
Člen |
# Zasláno: 20 Zář 2011 14:56
- Nahlásit
jsem.. i sme s nim sli ven (ne vcera teda), kdyz takhle vyvadel, pak sme ho dali do pelechu a za 2 minuty to zaclo nanovo...
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 20 Zář 2011 18:41
- Nahlásit
chocobo
Čím dál víc mi přijde, že pes z vás má pořádný guláš, stresuje a takhle se to projevuje. Dostaň ho do pohody a problémy ustanou samy.
Jinak co se týče toho místa, rozhodně bych po něm nechtěla, aby zůstal na pelechu a nehnul se z něj. To ho, s prominutím, při tom ostatním guláši co mu děláte v makovici, asi nebudete schopní naučit. Zůstaň u té jednodušší varianty - normálně se pohybuj po bytě (pes ti zřejmě půjde v patách) a občas mezi ním a sebou zavři dveře. Nejdřív na malé chvilky, pak prodlužuj. Úplně přirozeně, třeba když jdeš na záchod nebo do koupelny, a psa si u toho vůbec nevšímej celou dobu. Musí to být zcela samozřejmé, přirozené, ne nějaký nácvik na povel. Tím ho nenásilně učíš, že se občas stává, že mezi tebou a jím jsou zavřené dveře a že je to normální. Už to tady psala PetraK několikrát!
|
chocobo
Člen |
# Zasláno: 22 Zář 2011 12:59 - Změnil/a: chocobo
- Nahlásit
jakej porad gulas omg? porad pisete, jak je pes u nas stresovanej, jak ma v hlave gulas a ja nevim co vsechno.
ten pes je pres den naprosto zlatej. posloucha, umi spoustu povelu (to MISTO, o kterym se tu nekdo kousek vys rozepisoval, uz umi nekolik mesicu), je veselej, pratelskej, ma nas rad, my jeho taky moc.
zmenilo se jedine - nemuze uz s nama spat v posteli, musi spat venku na chodbe a to mu moc nejde, protoze v noci se kolem ctvrte probudi a zacne strasne vyvadet
chtel sem rady, jak ho toho zbavit. ne vase soudy o tom, jak se ma u nas pes spatne a jakej je to vlastne chudacek. od ted uz asi budu kontaktovat jen opravdove odborniky, protoze na tomhle foru se clovek bud docka vysmechu, pohrdani nebo neustalyho souzeni.
libi se mi, ze me tu nikdo ani nezna, ale vsichni hrozne vite, jak se ten pes ma, nema, jaky sem ja panicek atd. to mi stacilo, dekuji za normalni rady (par jich mezi tim vsim bordelem prislo) a zkusim se podle nich zachovat.
|
chocobo
Člen |
# Zasláno: 22 Zář 2011 13:05
- Nahlásit
nevim jak vasi psi, ale nas teda povel nezvladne na 8 hodin (noc) v kuse. proste po case zacne vyvadet, kdyz se zavrou dvere.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 22 Zář 2011 13:48
- Nahlásit
chocobo
jak se ma u nas pes spatne a jakej je to vlastne chudacek
Nikdo tady nic takového nepsal.
ten pes je pres den naprosto zlatej. posloucha, umi spoustu povelu....je veselej, pratelskej, ma nas rad, my jeho taky moc
To vůbec nevypovídá o tom, jestli se ten pes cítí ve stresu nebo ne.
Jediné, co o psu vypovídá, je jeho chování. To nesmažete výroky typu "máme ho rádi".
Na dveře si zaškrábe občas každý pes, ale aby se u toho vyčůral a panikařil, to už normální není.
Chtěl jste radu, dostal jste ji, jestli se tím budete řídit nebo ne je vaše věc.
Většinou stačí, když jde člověk trochu do sebe a hledá, kde udělal chybu (nějaká chyba je za tím vždy). Spousta lidí to zvládne, i když je to velmi těžké (přiznat vlastní chybu) - ale je to ten nejlepší začátek, který můžete udělat. Je to na vás.
|
chocobo
Člen |
# Zasláno: 26 Zář 2011 23:26
- Nahlásit
já jsem chybu přiznal hned na úplném začátku. neříkám, že jsme to udělali idálně. bohužel to nešlo předvídat.. no už pracujeme na tom, aby to bylo lepší. uvidíme, zda se to dá rychle do pořádku
|