Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Škrábání a kňučení v noci
. 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
chocobo
Člen
# Zasláno: 19 Zář 2011 09:23
- Nahlásit

Čaute,
mám devítiměsíčního italského chrtíka, se kterým máme teď celkem velký problém. Přes den je pejsek v pohodě, i když sme pryč, tak jen spí, nic nedělá. Ale jakmile je večer, dáme ho spát do jeho pelechu, tak tam podle vylítanosti zůstane třeba hoďku v pohodě, když vylítanej není, tak ani to ne. Prostě dřív nebo pozdějc začne škrabat na dveře ložnice nebo mého pokoje. Máme ho v chodbě a do těchto dvou místností tam z ní vedou dveře. Uznávám, že velká chyba byla, že ho semtam (tak obden) dal někdo spát do postele - buď rodiče k sobě nebo já. Já jsem to přestal dělat celkem brzo, ale máma si poradit nenechala. Pes totiž jinak dost kňučí, škrábe.. když sme to zkoušeli vydržet, tak do rána sme většinou našli u dveří i loužičku nebo hovínko.

Nevíme, co s ním. Nemáme ho moc kam zavřít (a ani nevím, zda by to bylo správné - dát ho např. do obýváku, aby nemohl ke dveřím do ložnice a mého pokoje) a metoda zkusit jeho škrábání vyddržet do rána prostě není únosná. Budu rád za každou radu, díky

chocobo
Člen
# Zasláno: 19 Zář 2011 09:38
- Nahlásit

tam spokojenej je na 100 procent, ale uz to nejde... bohuzel se totiz mame rozjela alergie na psy a nemuze u nej byt tak blizko

makrel
Člen
# Zasláno: 19 Zář 2011 09:48
- Nahlásit

Psíček
že se ptáš zrovna ty

chocobo
Člen
# Zasláno: 19 Zář 2011 09:50
- Nahlásit

ne, ja mam pokoj vedle. ale doma pres noc nejsem moc casto, jsem vetsinou u pritelkyne

a myslim, ze jsem svuj dotaz napsal slusne a je mirenej vazne, takze bych prosil mene "vtípků" a poprosil bych o radu od nekoho, kdo na toto forum chodi z toho duvodu, ze se chce bavit o psech a pomahat jinym

makrel
Člen
# Zasláno: 19 Zář 2011 09:53
- Nahlásit

chocobo
takže ty sis pořídil psa, nejsi v noci doma a máma má alergii, chápu to správně?

chocobo
Člen
# Zasláno: 19 Zář 2011 10:02
- Nahlásit

ja jsem s nim pres cely den, vetsinu vikendu, pres noc ale s nim nejsem, to chapete spravne. a mamy alergie se zacla projevovat pred par dny, dnes je na testech.

jako ja nevim, proc se tu porad resi cokoliv jinyho, nez to, jak to toho psa odnaucit, aby v noci neskrabal na dvere.. o nic vic vas nezadam

Eninka
Člen
# Zasláno: 19 Zář 2011 10:09
- Nahlásit

chocobo

jé, ahoj, ty už jsi tady psal když jsi si jej pořídil, že?
Chápu správně, že psík by v posteli nevadil pokud by mamka neměla tu "alergii"? A pokud byste jej v posteli mít chtěli, víš určitě, že je to opravdu alergie na psa (myslím chlupy, roztoči atd)? A ještě otázka, v pelíšku v tom pokoji s tebou nebo s mamkou být nemůže? Každopádně máš ztíženou situaci v tom, že psík už mohl spávat v posteli a teď má být přede dveřmi, ale
řešit to určitě jde.

makrel
Člen
# Zasláno: 19 Zář 2011 10:10
- Nahlásit

chocobo
aha, já myslela, že třeba taky jde o to, aby byl pes v pohodě a spokojený. Takže v tom případě odcházím, protože já bych ho zavřeného spát v jiné místnosti nenechávala.

impact
Člen
# Zasláno: 19 Zář 2011 10:14
- Nahlásit

chocobo
Naučit na klec a mít ho v noci v kleci v pokoji?
Když nespíš doma, nemůže spát sám ve tvojí posteli?
Vzít psa k přítelkyni nebo přítelkyni k sobě do pokoje?

jablunka
Člen
# Zasláno: 19 Zář 2011 10:15
- Nahlásit

makrel
aha, já myslela, že třeba taky jde o to, aby byl pes v pohodě a spokojený.

Takže v tom případě odcházím, protože já bych ho zavřeného spát v jiné místnosti nenechávala.
A to já zase klidně,páč se mi fšichni do ložnice nevejdou,ale mají svůj pokoj a jsou tam naučený,takže v tom je to jiný.

Eninka
Člen
# Zasláno: 19 Zář 2011 10:16
- Nahlásit

impact

Naučit na klec a mít ho v noci v kleci v pokoji?

šmarjapano, pes v kleci, to néééé

impact
Člen
# Zasláno: 19 Zář 2011 10:21
- Nahlásit

jablunka
Tak to mi se ještě vejdem. Pracně, ale přece. Akorát jsem před pár dny uvažovala, že si nechám sešít dvě peřiny k sobě, protože se pod jednu nevejdem.

impact
Člen
# Zasláno: 19 Zář 2011 10:27
- Nahlásit

chocobo
Jinak té hysterky si nevšímej. Moji psi sice v drtivě většině případů spí v posteli, ale přesto jsou naučeni na pobyt v kotci, v kleci a v látkovým baráku. Podle mně by to měl umět každý pes, stejně jako třeba umět nosit náhubek. Jednou to může potřebovat a tím, že to zná, na zavření zareaguje naprosto normálně. Moji psi si tam i zalejzaj sami, nechtějí-li být ostatními rušeni.

jablunka
Člen
# Zasláno: 19 Zář 2011 10:36
- Nahlásit

impact
Moji psi sice v drtivě většině případů spí v posteli, ale přesto jsou naučeni na pobyt v kotci, v kleci a v látkovým baráku. Podle mně by to měl umět každý pes, stejně jako třeba umět nosit náhubek. Jednou to může potřebovat a tím, že to zná, na zavření zareaguje naprosto normálně. Moji psi si tam i zalejzaj sami, nechtějí-li být ostatními rušeni.
Souhlas......v autě cestujou v klecích,klece jsou i v jejich pokoji a když chtějí mít klid,tak si tam zalezou a třeba Cecila nemít klec,tak už se šla někam pověsit,protože pro ní je to pocit bezpečí.

Eninka
Člen
# Zasláno: 19 Zář 2011 10:45
- Nahlásit

Moji psi si tam i zalejzaj sami, nechtějí-li být ostatními rušeni
klece jsou i v jejich pokoji a když chtějí mít klid,tak si tam zalezou
akorát v tom je ten rozdíl, když si tam pes zalézá sám a když jej tam bude denně zavírat páníček proti "jeho vůli".
Klec není řešení pro zadavatele, pes bude nešťastnej, teda řešení je to ale tristní pro toho psa. Ledaže by jej naučil spát v kleci a pes tomu byl nakonec rád, ale o tom teda pochybuju, že v tomto případě by to tak bylo.

impact
Člen
# Zasláno: 19 Zář 2011 10:54
- Nahlásit

chocobo
Ještě mě napadlo.. Obětovat tomu pár nocí a spát se psem v chodbě, aby se naučil. A nebo pořídit do dveří tu dětskou zábranu. Aby na vás viděl.

jablunka
protože pro ní je to pocit bezpečí
To jo, to máš vidět, jak tam zajedou, když je nějakej průser.

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 19 Zář 2011 11:11
- Nahlásit

Eninka
šmarjapano, pes v kleci, to néééé
áááá další perla, asi jako s tím EO
proti jeho vůli jo - a na tý chotbě je sám dobrovolně a proto tak vyvádí joooo tak tohle má opravdu logiku
chocobo
klec je řešení, pes si na ní zvykne poměrně rychle a to i přesto, že zpočátku je do ní zavírán "proti své vůli", mám zkušenost u staršího psa, který klec do svých 9 let neznal vůbec, během velmi krátké doby si na ni zvykl tak, že do ní leze naprosto dobrovolně a především samovolně
Jinak kňučení za dveřma časem přejde každého psa, akorát je otázka jestli budete schopni to vydržet vy, ale museli by jste ho opravdu ignorovat, každé vaše okřiknutí psa vás vrací o krok zpět - nejsem si jistá jestli do toho půjdete takto jednoduše, ale nezrovna příjemně.

LucieS
Člen
# Zasláno: 19 Zář 2011 11:19
- Nahlásit

chocobo
jako ja nevim, proc se tu porad resi cokoliv jinyho, nez to, jak to toho psa odnaucit, aby v noci neskrabal na dvere.. o nic vic vas nezadam
No, ty chceš jednoduchou radu, jako třeba "jak spravit rozbité auto", ale u psů to takhle nefunguje. Nelze dostat jednoduchý návod typu "udělej to a to a bude to dobré".
U psů hraje velkou roli psychika (stejně, jako u lidí) a spousta různých problémů má příčinu v něčem, co bys za tím vůbec nehledal. Musíš najít příčinu, odstranit ji (většinou na ni po delší dobu tvrdě zapracovat) a pak teprv můžeš očekávat, že se chování zlepší.

U tvého psa bych viděla jako příčinu dvě věci dohromady - jednak to, že nejdřív spát v posteli mohl a teď už nemůže, a hlavně to, že když kňučí a škrábe, tak ho někdo pustí dovnitř. Pes se naučil, že když vytrvá, tak vy to vzdáte. Jediná rada je - vytrvat a nepustit ho.
ALE. Je tam podle mě ještě další příčina, a to bude nejspíš soubor pár věcí, které psa uvádějí do stresu a nepohody, a které nejspíš ventiluje tím přehnaným kňučením a škrábáním. Může to být to, že pes se necítí ve své smečce bezpečně - nemá přesně dáno, kdo je šéf, zda tvoje máma nebo ty, zvlášť když mizíš každý večer pryč a on zůstane zavřený v chodbě. Prostě pes je rozhozený a to, co by normálně unesl (zavřené dveře) nese nyní velmi špatně. Proto bych se ani nepřikláněla ke kleci, protože ten stres pak půjde ven jinudy a ještě horším způsobem.
Je jen na tobě, jak moc ti záleží na tom, aby pes byl opravdu v pohodě, nebo jestli ho chceš jen umlčet a je ti jedno, jak mu bude.

chocobo
Člen
# Zasláno: 19 Zář 2011 11:25
- Nahlásit

hm, tak ja uz fakt nevim ))
mozna si s nim fakt zkusim lehnout par dni v chodbe. sice to treba nevyjde, ale zkusit se ma vse - ale premyslim, zda to zas nebude to, co on chce, jen jinde - spat v jedne mistnosti se mnou. jakmile ho tam pak necham samotnyho, tak se bude zase dobyvat ke mne.

ohradka.. to se mi nezda tak spatny. jen by musela bejt fakt vysoka, italacci skacou fakt vysoko ))

ale mozna by to reseni bylo - byli bychom oddeleni, ale videl by na nase, takze by si pak mozna zvykl.

fakt nevim, asi nejlepsi by bylo, kdyby napsal nekdo, kdo mel uplne stejny problem.

chci jen to, aby se pes naucil spat sam v pelechu a budu spokojenej, jinak je to zlatej pes

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 19 Zář 2011 11:27
- Nahlásit

Psíček
jenže já to rozvedla dál, nehlede na to, že toto už nebyla reakce na Eninku, ale na debatu o kleci, takže jinak - v podobných případech je (mimo jiné pochopitelně) i klec řešením ...

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 19 Zář 2011 11:33
- Nahlásit

chocobo
mozna si s nim fakt zkusim lehnout par dni v chodbe
já si myslím, že tímhle tomu ale nepomůžeš, dokud budeš s ním, bude pes ok, stejně jako byl, když spal u vás v posteli, opravdu je problém mít psa v posteli? Nevím jaká je u vás situace, proto se ptám u plemene, který máš mi to přijde i docela vhodný vzhledem k alergii tvé mámy třeba s tebou (to bys ale musel být doma) nebo zkusit přesunout pelíšek do ložnice, nezůstal by v něm, pokud by byl ve stejné místnosti, zvládla by to matka s alergií?
Stejný problém jsme řešili kdysi, ale vyřešili jsme ho tak, že jsme psa prostě ignorovali a vydrželi cca týden (už je to pár let, tak si přesný čas nepamatuju) téměř beze spánku ale pak byl klid a je stále

impact
Člen
# Zasláno: 19 Zář 2011 11:36
- Nahlásit

chocobo
fakt nevim, asi nejlepsi by bylo, kdyby napsal nekdo, kdo mel uplne stejny problem.
Jenže to je ti úplně kulový platný, protože na každýho psa musíš podobný věci napasovat individuálně. Myslím, že tu padlo dost tipů, jak by to šlo vyřešit. Ale konečný výsledek a cesta k němu bude stejně jen a jen na tobě a na konkrétním psovi, na kterého chceš řešení napasovat.

LucieS
Může to být to, že pes se necítí ve své smečce bezpečně
Žádné štěně se nebude, vyhozené na noc za dveře, cítit bezpečně.

Proto bych se ani nepřikláněla ke kleci, protože ten stres pak půjde ven jinudy a ještě horším způsobem.
Podle mě ne, za předpokladu, že bude spát v kleci v místnosti, kde spí zbytek rodiny. Především tedy alergická maminka, ke které ale pes nepoleze do postele.

makrel
Člen
# Zasláno: 19 Zář 2011 11:40
- Nahlásit

impact
tak já jsem to asi blbě četla, myslela jsem, že doporučuješ ho zavřít do klece, ale za těm dveřma. vypadá to ale, zadavatel právě nechce, aby spal tam, kde zbytek rodiny

impact
Člen
# Zasláno: 19 Zář 2011 11:49
- Nahlásit

makrel
doporučuješ ho zavřít do klece, ale za těm dveřma
Tak to by si moc nepomoh teda.
Neee, myslela jsem naučit normálně přes den, že klec je jeho pelech a pak navečer unavit, utavit, nakrmit a povinně chrápat. Bude se smečkou, ale nebude v posteli.

makrel
Člen
# Zasláno: 19 Zář 2011 11:54
- Nahlásit

impact
já jsem dotaz pochopila tak, že pes bude mimo místnosti, kde spí ostatní a zadavatel chce aby tam mlčel.

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 19 Zář 2011 11:55
- Nahlásit

Psíček
jo rozumým, já s tím co napsala LucieS v zásadě souhlasím, prostě si jen myslím, že reakce Eninky na použití klece byla dost hysterická, tak proto jsem psala "jen" o kleci a ne o řešení problému jako takovoho v tom prvním příspěvku - jestli mi teda rozumíš

PeKrato
Člen
# Zasláno: 19 Zář 2011 12:00
- Nahlásit

chocobo
nejdřív jen potvrdím to, že si to musíte ujasnit hlavně vy doma, jestli teda do postele ano nebo ne. protože 100x ho tam nepustíte a potom 1x ano a jste zase zpátky tam, kde jste byli.

no a mě to vyznívá tak, že si pes udělal už pěkný zlozvyk. přes den se mu pořád věnujete, hrajete si, pohoda a večer po něm požadujete najednou samostatnost a odloučení. začala bych nácvikem už přes den. klidně bych se nebránila ani té kleci, ale s tím, že na to psa nejdřív navyknete a naučíte. tzn. přes den zavřít na chvíli jen tak, zničeho nic. nechat psa v klidu a když bude hodný, pochválit a pustit. postupně prodlužovat dobu, kdy ho přes den necháte o samotě (v kleci nebo jen v té chodbě). prostě z toho udělat běžnou věc a ne něco výjimečného na noc.
Jinak já taky nemám psy v ložnici, ruší mě to ze spaní, takže do ložnice máme zavřeno. Psiska chrní jinde a že by tím nějak trpěli, to se rozhodně říct nedá.
Můj závěr tedy je, učit pomalu i přes den na chodbu nebo na tu klec a postupně tak zvykat na to, že být sám je normální a v noci vydržet a nepustit! Jinak si nezvykne nikdy, když nad váma každou noc zvítězí svým hlukem.

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 19 Zář 2011 12:00
- Nahlásit

Psíček
sám jsi napsal,že zadavatel neví co chce tak třeba selekcí rad zde v tématu si ujasní co od psa očekává a co je ochoten a schopen mu dát

chocobo
Člen
# Zasláno: 19 Zář 2011 12:36
- Nahlásit

Eldoguero

tak jo, diky moc za radu zkusime se tedy par dni nevyspat, nechat ho knucet, skrabat a zkusime, zda treba za tyden da pokoj..

chocobo
Člen
# Zasláno: 19 Zář 2011 12:43
- Nahlásit

PeKrato
taky supr rada. zrovna sem si rikal, ze by to tak asi chtelo udelat. dat ho za dvere, nechat ho tam samotnyho a kdyz je klid, tak si ho vzit k sobe a pochvalit

. 1 . 2 . 3 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání