| Autor |
Zpráva |
Gerda
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2010 16:18
- Nahlásit
VerčaZ
Zatím jsem to tak nějak amatérsky zkusila použít na věci, který už umíme, funguje velice spolehlivě to, že při kliknutí je mnohem víc nadšená, je ultrapažravá, takže v očekávání pamlsku se může přetrhnout. Asi tam potenciál bude, tak doufám, že to nějak pochopim, líbilo by se mi s tim cvičit a upřímně bych to chtěla zkusit použít na odstranění nežádoucího chování ))
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2010 16:26
- Nahlásit
já chci taky s klikrem začít. dřív jsem k tomu byla skeptická, ale začínám kolem sebe mít hodně lidí, co s tím dělají a mají super výsledky. a hlavně, psiska to moc baví. tedy aspoň ty, o kterých vím. bude mi to vysvětlovat kamarádka, tak snad to pochopím a nenadělám moc chyb.
když shrnu začátek, nejdřív je potřeba psa naklikat, tedy kliknu, dám pamlsek. tohle v různých situacích a na různých místech. teprve potom to můžu začít používat na cvičení. vyberu jednoduchý cvik a při splnění kliknu a odměním. můžu to dělat i na cvicích, které už umí? blbej příklad, třeba jí dám sedni, kliknu a kokinu s tím, že povel už zná a umí?
|
VerčaZ
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2010 16:26
- Nahlásit
Gerda
Bezva, já se ke klikru dostala přes obedienci a hned mě to chytlo.
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2010 16:29
- Nahlásit
PeKrato
hele já našla na dogforu v tématu klikr asi na předposlední stránce video, kde je rozfázovaný cvik překládání nohy jednu přes druhou. Na tom cviku bych asi i docela chápla, jak to funguje, jenže to už byl pes profík a pracoval s tim, takže zkus kouknout i tam, maj na to hooodně dlouhý téma. Jinak jestli seš z prahy, pojď zítra na tu libuš na seminář se mnou
|
VerčaZ
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2010 16:36 - Změnil/a: VerčaZ
- Nahlásit
PeKrato
Nejsem fakt žádnej extra velkej znalec, ale já bych začala právě s věcí neznámou. Můžeš samozřejmě klikat na věci, které pes zná, ale smysl klikání je v tom, že pes musí žhavit buňky a přijít na to sám. Takže já bych nejdřív začala (až bude naklikanej) tím, že před něj dám nějakou krabici. Většina psů něco udělá, cokoli -čuchne k ní, dá na ní packu, čuchne dovnitř. No a ty klikneš za tuhle jakoukoliv činnost, aby pes pochopil, že ON musí něco udělat. To je právě to operantní podmiňování. když mu budeš klikat za věci, které zná, tak nepochopí, že musí sám vyvinout nějakou činnost. Hezky to popisuje právě třeba Katka Lerlová, wami sem na to dávala odkaz.
Já třeba začala s plácačkou na mouchy, použila jsem jí jako target. Dala jsem jí před psa a on k ní čuchnul, klik, odměna, on čuměl jak zjara, ale začal se na mě soustředit, tak jsem začala tou plácačkou trošku hejbat a on se zase dotkl nosem, klik, odměna a pak už mu to došlo.
|
VerčaZ
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2010 16:42
- Nahlásit
Ono je trochu škoda, že to právě dost lidí používá jakoby zbytečně, že psa prostě vodí za pamlsek do té dané pozice a vůbec ho nenechají samostatně pracovat. Používají ten klikr vpodstatě jen pro to, aby určili přesný okamžik. To je, myslím, škoda, to ten klikr používat ani nemusí. Ono hrát si se psem s klikrem je fakt dobrá zábava, já myslím, že i Ešusová tady o tom často píše, jaký kravinky s Ešusem provádí pomocí klikru.
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2010 16:42
- Nahlásit
Gerda
jsem z Brna jinak bych na seminář šla hned. ani nevíš, jak mě mrzí, že je to tak daleko. 200 km se mi ale zítra jet nechce
na to video mrknu, díky
VerčaZ
jj, myslela jsem si, že bude lepší začít s něčím, co neumí. teď jsem dočetla ten článek, na kterej tu byl odkaz a asi už vím, jak teoreticky na to. to dotýkání čumáku zkusím, učili jsme kdejaký blbiny, ale práci s čumákem vůbec. takže to bude novinka a protože ho cpe pořád někam a je to zvědavá opice, tak by to mohlo jít no jsem zvědavá, jak nám to půjde
dám vědět, díky
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2010 16:46
- Nahlásit
VerčaZ
No a ty klikneš za tuhle jakoukoliv činnost, aby pes pochopil, že ON musí něco udělat.
Tak to sem to asi pokazila, protože na to kliknutí pes začne očekávat piškot a nezačíná myslet, resp vymýšlet, co dělat. linu a pes je u mě a chce piškot. Myslim, že sem začala pěkně bblě, přesně jak ty píšeš - zbytečně používat.
|
VerčaZ
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2010 16:52
- Nahlásit
Gerda
Hele, jdeš zítra na ten seminář, tam ti to určitě vysvětlí líp a fundovanějc, já jsem jenom takový běžný uživatel klikru.
|
Ivisek77
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2010 16:55
- Nahlásit
Já mám s klikrem pozitivní zkušenost )Hodně jsem o tom slyšela,ale nevěděla jsem jak na to.Na jedné víkendovce jsem to viděla v praxi,potom si koupila dvě knížky o výcviku s klikrem a za 14 dní dělala feňule věci,které jsem jí nebyla schopná předtím naučit a ještě s radostí.Chce to správně pochopit jak s ním pracovat aby se nevypěstovali špatné návyky,to se pak špatně odnaučuje )A ve finále je to zábava pro mě i pro ní ))A začala jsem v roce a půl.A o tom to je ))
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2010 16:58
- Nahlásit
Ivisek77
A začala jsem v roce a půl.A o tom to je
no jo, mojí čubě bude devět..ale to neva, ne? I staršího psa novým kouskům přece naučím...zrovna včera sem jí řikala - maryje, v sobotu deš do školy, stojí to spoustu peněz, tak se trochu snaž, ať nejsi nejblbější ze třídy, vemu ti s sebou párek. Myslim, že sme se ňák snad dohodly, no.
|
VerčaZ
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2010 17:03
- Nahlásit
Gerda
Univerzita třetího věku, maryje bude určitě spokojená.
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2010 17:05
- Nahlásit
VerčaZ
v pondělí dám vědět, jak to dopadlo ) díky!
|
Hyena
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2010 17:45
- Nahlásit
Gerda
Tak to sem to asi pokazila, protože na to kliknutí pes začne očekávat piškot a nezačíná myslet, resp vymýšlet, co dělat. linu a pes je u mě a chce piškot.
Některý pes má trošku delší cestu k tomu, aby pochopil, že má "samostatně myslet a cosi vytvářet". Pak je potřeba začít opravdu po malinkejch krocích a nebo mu kousek napovědět právě výše zmiňovaným navedením pamlskem. Ale není nad praktickou ukázku od někoho, kdo to umí dělat i vysvětlit.
|
miisha
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2010 19:26
- Nahlásit
stránky v AJ, kde jsou myslím dobře vysvětleny princip klikru a začátky tréninku s ním:
http://www.clickerlessons.com/clicker.htm
|
Ivisek77
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2010 19:39
- Nahlásit
Gerda
no jo, mojí čubě bude devět..ale to neva, ne?
...kdepák,bylo to myšleno,že jsem začínala taky později a né hned se štěňátkem.Myslím,že výhoda klikru je,že se s ním dá začít vždy )Kterej pes nechce být chválen a odměňován??Takovýho neznám
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2010 20:07
- Nahlásit
wami
spíš se dřív používalo klasické podmiňování
Spíš se operační podmiňování používá tam, kde se nedá použít nepodmíněný podnět.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2010 23:36
- Nahlásit
Walda
Spíš se operační podmiňování používá tam, kde se nedá použít nepodmíněný podnět.
V současné době ano, kdy už se umí využívat operantního podmiňování. Tedy když to někdo umí.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2010 11:12
- Nahlásit
wami
Tedy když to někdo umí.
Když někdo naučí štěňátko čůrat na povel, má to doma.
|
KaTachyon
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2010 19:03
- Nahlásit
Walda
Tak se tomu říká i teď
Gerda
Tak co, jak dopadl seminář? Jinak jsem napsala nový článek - FAQs clicker.
Že si přijde pro odměnu je dobře, ale v tomhle případě mi to spíš přijde, jako by si to spojila s přivoláním. Mně se pes vrhne hned po ruce s pamlskem, nějakým předsedáváním se nezdržuje Můžeš zkusit i další formy odměny - třeba házet pamlsek za psem či mu hodit hračku nebo ho vyzvat k přetahování.
A jak naučit něco nového? Jestli jste to na semináři nedělali, tak sem napiš a já to zkusím rozepsat.
|
ladus
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2010 22:45
- Nahlásit
Ahoj,
další seminář o klikání a klikru na Libuši (V Lužích 818, krytá psí škola DOGSHOW) 28.2.2010 od 13hod! Opět s Luckou a Ladou, tak se na vás těšíme
Info již 15.2. na www.dogshow.cz
|
ladus
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2010 12:25
- Nahlásit
A už máme videjko s prvního semináře, tak mrkněte
http://www.youtube.com/watch?v=jFhHdkIhkc4
Lada
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2010 17:18
- Nahlásit
ladus
už máme videjko s prvního semináře
A hele, to byl seminář o klikání, nebo Škola hrou?
|
ladus
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2010 20:52
- Nahlásit
video je z akce ŠKOLA HROU s LUCKOU SOUČKOVOU 13.2. sobota
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2010 22:29
- Nahlásit
ladus
No to jsem si taky přečet.
Jenže jsem Tam viděl Gerdu s Marií, a ta tu nahoře psala, že jde 13.2. na seminář o klikání. Proto jsem se ptal, o čem to vlastně bylo.
To video vypadá spíš na školu hrou, než na klikání.
|
ladus
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2010 20:39
- Nahlásit
Ono součástí této školy hrou bylo i klikání pro začátečníky, tak možná proto ten zmatek I když Gerda s Marií musí příště přijít určitě na pokročilé, protože jim to šlo samo
A 28.2. bereme kamerku, takže bude videjko mnohem lepší a delší!
Lada
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2010 21:17
- Nahlásit
ladus
Aha.
|