| Autor |
Zpráva |
LucyACD
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2010 21:44
- Nahlásit
ahoj lidi, můžete mi někdo vysvětlit co je to ten klikr a jak se používá? z internetových stránek mi to moc není jasné.Co vlastně pes slyší?Na co reaguje?Potřebovala bych to vysvětlit nějak česky díky za odpovědi! L.
|
Hyena
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2010 22:14
- Nahlásit
LucyACD
Vpravo nahoře máš vyhledávač. Když si tam hodíš heslo ke svému dotazu, tak ti vyjedou odkazy na diskuze, co tu proběhly. Pak vnich můžeš libovolně pokračovat. Na klikr je tu také vlákno http://www.cz-pes.cz/diskuse/7_6825_0.html
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2010 22:16
- Nahlásit
LucyACD
Mno, už se to tady probíralo mockrát! Ale že jsi to ty Klikr je malá věcička, která kliká - vydává klapavý zvuk. Ten v určitém směru nahrazuje slovní pochvalu. Klik je krátký, kratší než "Hodnej" nebo "Výborně", proto se s ním dá pochválit přesně v okamžiku, kdy pes něco dělá správně. Pes tedy reaguje na klik - ovšem musí to být pes "naklikaný", tedy takový, který už pochopil, že po každém klinutí následuje pamlsek. S "naklikaným" psem se teprve může cvičit. A může se cvičit téměř cokoliv. Setkala jsem se třeba s tím, že mě na cvičáku měli za blázna, když jsem jim radila použít klikr v případě feny, která překonávala překážku s dotykem - tedy špatně. Přitom pomocí klikru by bylo možné velmi jednoduše psovi vysvětlit, kdy přeskočil dobře a kdy špatně. Na cvičáku tehdy zvítězila metoda únavného vláčení feny přes metrovku tam a zpátky, aniž by psice cokoliv pochopila, bohužel.
Zde prosím můj článek o klikru - je česky
http://www.corgi.estranky.cz/clanky/z-praxe/klikr
|
LucyACD
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2010 22:20
- Nahlásit
moc vám děkuji za rady i trpělivost, už se mi to chápe líp určitě ještě popátrám, chci se na štěndo připravit co nejlíp
|
staropramen
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2010 22:39
- Nahlásit
Na co se chceš připravovat? Že mu hned po příchodu domů budeš klikat?:-D
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2010 09:59
- Nahlásit
LucyACD
tady jeden další, myslím, dost šikovný odkaz. KaTachyon sem občas i chodí, možná, že sem nakoukne i sama.
http://katachyon-training.blog.cz/rubrika/clicker
Klikr je fajn a je prima, když s ním člověk začne dělat hned od štěněte.
staropramen
a co se chceš připravovat? Že mu hned po příchodu domů budeš klikat?
no hned po příchodu asi ne, páč pochopitelně štěně se musí adaptovat, ale nevidím důvod proč s tím nezačít velmi brzo. psovi tím velmi snadno vysvětlíš spoustu věcí
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2010 11:08
- Nahlásit
staropramen
Přesně, jak řekla PetraK, můj pes se díky klikru v 8,5 týdnech naučil chodit na vodítku bez neustálého okusování a přetahování o ně
|
zuzkaJ
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2010 11:17
- Nahlásit
Když už je tady řeč o klikru. Začala jsem chodit na agility, kde mi cvičitelka doporučila používat klikr na zlepšení pozornosti u feny. Jako aby se na mě více koukala a nevšímala si jiných psů. Na klikr necvičím, naklikání je mi jasný, ale zbytek netuším, co mám dělat. Myslela jsem, že je to jako pochvala za správně provedený cvik. Tak nevím, jak ji díky klikru na sebe připoutat. Možná to ani nebude třeba. Jak jsme byli na cvičáku podruhé, feňule se už více soustředila a stačil mi jen pešek.
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2010 11:19
- Nahlásit
Někteří chovatelé klikaj štěňátkum už když pijou ...
|
impact
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2010 11:20 - Změnil/a: impact
- Nahlásit
Radecha
Tak to už mi přijde extrémní. Jak byl ten film? "Klik, aneb život na dálkové ovládání"?
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2010 11:23
- Nahlásit
PetraK
http://katachyon-training.blog.cz/rubrika/clicker
ta Katachyonovic články jsou moc pěkný, ale já sem mařku naklikala asi blbě, ona vždycky na kliknutí přijde ke mě. nezačne jen čumět, ona vždy přijde, předsedne a čeká na piškot. Ten teda dostane, ale neumim si představit, jak jí tim klikrem odměňuju na dálku, když na kliknutí přibíhá...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2010 11:25
- Nahlásit
zuzkaJ
Myslela jsem, že je to jako pochvala
ne není to pochvala, je to ukazovátko, kdy přesně v tom přesném okamžiku čoklidovi pozitivně-přes žrádlo velmi pozitivně - řekneš :"To je ono!!!" Teď! Teď! jsi udělal to co chci!" Pochvala následuje po kliknutí a po pochvale odměna. Pes má pak jasnější návod toho co má dělat.
na tu pozornost - se klikr právě dá hodně dobře použít. Až je pesan naklikaný, nacvičíš s ním povel "watch!" (nebo třeba "dívej!") - kdy psovi klikáš za to - zpočátku pochopitelně bez povelu - že se ti podívá do očí, že se na Tebe soustředí. Povel přidáš až poté, co pes chápe, co se po něm chce.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2010 11:29
- Nahlásit
impact
Tak to už mi přijde extrémní.
no já jsem díky tomu pochopila, proč sem alkahůlik profesionál. Asi mi klikali od mala, když jsem pila
Gerda
ta Katachyonovic články jsou moc pěkný,
jo je tam toho spousta, moc a moc užitečnýho.
ale já sem mařku naklikala asi blbě, ona vždycky na kliknutí přijde ke mě. nezačne jen čumět, ona vždy přijde, předsedne a čeká na piškot. Ten teda dostane, ale neumim si představit, jak jí tim klikrem odměňuju na dálku, když na kliknutí přibíhá.
nejsem tak dobrá, abych mohla posoudit. proč myslíš blbě, myslím, že pochopila právě o čem klik je, že klik=odměna, tzn. jde si pro ní. Teď jí na něčem jednoduchým ukaž, jak klikr vlastně doopravdy funguje, že teď skončila fáze klikání zadáčo, ale bude to něco-za něco. Něco novýho a jednoduchýho vymysli. Já nevim, třeba jí klikneš za to, až k Tobě přijde a položí Ti hlavu do klína. Za párkrát pochopí, wocogo, že aby něco udělala nestačí jen přijít, čumět a sednout, že musí vyvinout nějakou aktivitu, musíš jí naučit používat to kulatý s ušima co jí sedí na krku
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2010 11:35
- Nahlásit
PetraK
ne není to pochvala, je to ukazovátko
aha!
|
zuzkaJ
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2010 12:40
- Nahlásit
PetraK
Díky
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2010 14:06
- Nahlásit
zuzkaJ
ň z, jen nevím, jestli jsem to osvětlila dostatečně, vysvětlování není moje silná stránka
|
zuzkaJ
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2010 15:21
- Nahlásit
PetraK
Je mi to jasnější než před tím Až budu mít delší chvilku čas, tak si ještě pročtu ty odkazy, co jste sem dali. Jak jsem byla rozhodnutá, že klikr nebudu používat, tak to asi zkusím. Feňule má 2,5 roku a tvrdou palici, tak uvidím, jestli nám to půjde nebo ne.
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2010 15:28
- Nahlásit
Taky začínám být na klikr nahlodaná, ale potřebovala bych to vidět v praxi na živo Je tady někdo ochotný z Brna, kdo by mi to na svém psu ukázal??
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2010 15:29
- Nahlásit
zuzkaJ
Jak jsem byla rozhodnutá, že klikr nebudu používat, tak to asi zkusím. Feňule má 2,5 roku a tvrdou palici, tak uvidím, jestli nám to půjde nebo ne
no já právě myslím, že klikr je fajn v tom, že to ten pes chce udělat sám. ještě jedna důležitost. Velká. Na klikr si vyhraď nějakou delikatesu, co jí prostě jindy nedáš. Nikdy. A co jí moc chutná. aby to moc chtěla. Já začínala na piškotech, počítala jsem s tím, že mám hamtáka, kterej pro kus žvance šel by světa kraj, ale když jsem pak začla znovu a od začátku a začla používat výjimečnosti, je to velký rozdíl. Taky to naklikávání - naklikávej nejdřív doma - v různých místnostech v různých pozicích - v sedě, ve stoje, v sedě na židli, na gauči.... aby si pes nespojil klikání s místem a pozicí. A taky až naklikáš doma, stejně naklikávej venku - nejdřív v klidových situacích a pak s rušivýma elementama. Vím, někdo říká, že se to nemusí, že to je zbytečnost, ale mě se to osvědčilo.
|
LucyACD
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2010 19:33
- Nahlásit
Tak vám moc děkuju, kouknu na to
|
ladus
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2010 11:16
- Nahlásit
Bohužel o btněnské akci nevím, ale v sobotu 13.2.2010 bude seminář o pozitivní motivaci a klikru v DOGSHOW kryté psí škole. Seminář vede Lucka Součková. více info na www.psiskola.net
Lada
|
wami
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2010 14:35
- Nahlásit
LucyACD
práce s klikrem je dvojího druhu - buď ukazuješ, navádíš pamlskem, a v určitém momentě klikneš, tadyje to asi nejblíže a nejpodobnější klasickému postupu.
U některých typů cviků ale můžeš použít tzv. tvarování, kdy psu nepomáháš vůbec nijak, a jen klikáš, postupně po droboučkýh krůčcích, jak ti pes nabízí činnosti sám. Tohle je nejpodobnější hře "přihořívá, přihořívá, hoří!"
podstatné je, klikat vždy za 1-2 věci, jakmile cviky doladíš a používáš bez klikru, teprve tehdy se zaměřit na další...
|
VerčaZ
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2010 14:45
- Nahlásit
wamiU některých typů cviků ale můžeš použít tzv. tvarování, kdy psu nepomáháš vůbec nijak, a jen klikáš, postupně po droboučkýh krůčcích, jak ti pes nabízí činnosti sám. Tohle je nejpodobnější hře "přihořívá, přihořívá, hoří!"
podstatné je, klikat vždy za 1-2 věci, jakmile cviky doladíš a používáš bez klikru, teprve tehdy se zaměřit na další...
Ještě bych wami trochu doplnila - u toho tvarování přidáváš povel až poté, když to pes úplně a přesně umí, nemusíš ten cvik potom "opravovat". Nebo, když si se psem tímhle způsobem jenom hraješ, nemusíš přidávat ani povel. Např. dáš před sebe koš na prádlo a pes ví, že do něj má vlézt, ale žádnej povel na to nepoužívám, jen tak blbneme.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2010 14:55
- Nahlásit
VerčaZ
to je fakt... jak píšu z práce, nestíhám to psát přesně a celý, a navíc je toho TOLIK!
povel až poté, co pes dělá, co po něm chcem...
|
miisha
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2010 15:07
- Nahlásit
Gerda
já sem mařku naklikala asi blbě, ona vždycky na kliknutí přijde ke mě
to mě pesan dělá taky, akorát na slovní pochvalu. Což musím vymyslet jak ji při nácviku obran chválit, jelikož když ji pochválím, tak se otočí a de za mnou
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2010 15:12
- Nahlásit
VerčaZ
Dřív se tomu říkalo operační podmiňování.
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2010 15:27
- Nahlásit
miisha
Jo ale nevim, jestli je to dobře, nicméně zítra jdem na klikací seminář, věřim tomu, že pes se tím může naučit spoustu věcí, ovšem dost pochybuju o tom, že ho to tím dokážu naučit já, když to prostě ani přes ty hezké články nechápu. Neumím jí tim novýho naučit, protože jednak mě nenapadá co, ani jak. Vůbec si nedokážu představit, jak jí tim naučim třeba...válet sudy. Ale třeba mi to zítra nějak pomůžou pořešit ))
|
miisha
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2010 15:41
- Nahlásit
Gerda
obecně řečeno, myslím, že cvičit psa je také o cvičení psovoda. Mám pocit, že moje feňule je na poslušnost šikovná a já ji brzdím
ty hezké články nechápu
seminář ti určitě řekne víc, než článek
|
wami
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2010 15:50
- Nahlásit
Walda
ne jen dřív... spíš se dřív používalo klasické podmiňování, klikr pracuje s operantním podmiňováním...
viz třeba http://www.lerl.info/clickertraining/teorie.php
|
VerčaZ
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2010 16:01 - Změnil/a: VerčaZ
- Nahlásit
Walda
Dřív se tomu říkalo operační podmiňování.
Nejen dřív. Tímto se omlouvám, že jsem to přesně nepojmenovala. Ono pokud se mluví o klikru by se asi etologií a určitými názvy mělo začít, ale myslela jsem si, že to nemusím přesně terminologicky pojmenovávat. Příště si dám pozor. Na to co píšu a možná, jestli vůbec reagovat.
Edit: Jsem ráda, když někdo chce začít používat klikr, ale myslím si, že hned od začátku ho zahltit sice přesnými a odbornými názvy, ale přeci jen pro některé lidi cizími, tak ho můžeme i odradit. Myslím, že je lepší nějak,jakkoli obecně vysvětlit smysl používání a pokud to dotyčného bude zajímat, tak se můžeme tady dál bavit a určitě si k tomu najde i rady na internetu od někoho znalejšího a fundovanějšího než jsem já. Já budu ráda za každého člověka (nebo spíš psa), který začne klikr používat.
|