Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Pomoc psům v nouzi / ztratila se fenka bígla
<< . 1 . 2 .
Autor Zpráva
palma1
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2008 22:00
- Nahlásit

štěstí měla, ale řekla bych, že se z toho moc nepoučila. dneska byla už zase jako šílená. chytla stopu a i na krátkým vodítku úplně vyšilovala.

z elektriky mám ale strach. neumím to s ní a ani nikoho, kdo by to uměl, neznám. stopku nosíme rok a efekt je nula. dřív Lady docela poslouchala (ne že bych si dovolila jít úplně bez ničeho, ale na zavolání docela poslouchala), ale teď poslední měsíc je jak utržená ze řetězu. může být v 15ti měsících v pubertě?

arwen
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2008 22:07
- Nahlásit

palma1
znám podobnou bíglici a té pomohla elektrika, resp. pomohla jejich páníčkům, dneska si běhá na volno a když se trochu vzdálí a neposlouchá na přivolání s hlavou někde v trávě, stačí ji písknout a ví, že se má vrátit. Horší bylo, když díky zakecání jsme si nevšimli že zmizla z dosahu elektriky. To jsme pak čekali stejně hodiny a hodiny než se vrátí. S těma bíglama je to furt o tom samém.

palma1
Člen
# Zasláno: 13 Lis 2008 07:19
- Nahlásit

zkusím se zeptat u nás na cvičáku, jestli to s elektrikou někdo umí a jestli by nám ji třeba nemohl půjčit nebo to ukázat. já sama do toho jít nemůžu - neumím to s tím a tak bych jí spíš mohla ublížit. z našich kamarádů to nikdo nemá...

monica
Člen
# Zasláno: 13 Lis 2008 07:57
- Nahlásit

palma1,Kalliope
Holky,opravdu se té elektriky nebojte.Síla impulsů se dá lehce korigovat.My jsme do toho šli,aniž bysme znali někoho,kdo to používá.Prostě nám už nic jiného nezbylo.Čuba je "vychcánek" a neposlechla i když věděla,že přijde trest.Prostě si řekla,že ten trest jí za těch několik minut volnosti (když zdrhla) stojí.
Mrkněte se na www.dobrmani.nafoceno.cz a můžete myslím i nezávazně zavolat,pí.Filípková je příjemná a myslím,že vám ráda poradí.
Já si už venčení bez el.obojku nedovedu představit.Fakt spokojenost na obou stranách (mojí i psí).A čuba,když vidí,že beru obojek do ruky,tak se nebojí,ale těší se,že se jde ven a ona se může volně proběhnout.

palma1
Člen
# Zasláno: 13 Lis 2008 08:47
- Nahlásit

monica
teď jsem si to přečetla. no - asi takhle - měla bych strach, že to netrefím, do tý správný doby... přeci všude píšou - pejsa chce udělat něco špatně, tak třeba škubnu vodítkem... přeci efekt by to mělo mít stejný, ne? taky je to pro něj nějaká nepříjemnost (teda mně někdo pořád škubat krkem, tak se mi to fakt líbit nebude). možná, že třeba s tím vodítkem to taky dělám blbě, nebo já fakt nevím. možná, že třeba taky špatně vystihnu tu chvilku, tak proto si dělá, co chce. I když si zase říkám, že když poslouchala (teda ne na 100%, ale na cvičáku ano), tak to třeba není tím, že bych to dělala úplně blbě. já bych asi spíš potřebovala, aby někdo šel se mnou a řekl, teď to děláš špatně... zatím jsem ale nikoho takovýho nenašla - na cvičák dojíždíme a tam jsem se radila už kolikrát, ale spíš si myslím, že by bylo třeba dobrý, aby mi to někdo ukázal u nás, když jdeme na prochajdu u nás - ne když jsme na cvičáku...
proto mám možná pořád z toho obojku lufta. na konzultace na dálku si opravdu netroufám. ale zkusím pohledat, jestli by se nenašel někdo, kdo by nám to ukázal

palma1
Člen
# Zasláno: 13 Lis 2008 09:01
- Nahlásit

ještě taky přemýšlím, jestli třeba časem neotupí (teda pejsa). třeba když jsem pořídila píšťalku, stačilo malinko hvízdnout a Lady se zastavila - bylo to něco neznámého... teď si můžu hvízdat jak chci. ten pískací předmět už zná, není z toho paf, tak co by se namáhala...

monica
Člen
# Zasláno: 13 Lis 2008 09:01
- Nahlásit

palma1
Zkus mrknout na ty webovky,myslím,že dělají i nějaký ukázkový kurzy.Já jsem se to nějak naučila používat sama.Možná to není úplně dokonalý,ale nám to vyhovuje.On k tomu asi úplně přesný návod není,prostě sama přijdeš na to,jak toho pejska usměrnit.Takže,když vidím,že něco větří,nebo k něčemu moc čuchá nebo je už moc daleko - zapípám (třeba i 2. nebo 3.-záleží na situaci),pokud fakt neposlechne zapípám krátce a vyšlu el.impuls.Někdy jen trochu,ale aby to pocítila,párkrát dostala i větší.Když třeba chtěla vyběhnout za jedoucím autem.A už si to prostě pamatujeípnutí znamená,že toho mám nechat a přijít k paničce nebo bude následovat něco nepříjemného.A opravdu to pochopila už po 2.venčení.Víceméně už fungujeme na pípání.Jen když jsme v (pro nás) "rizikových" místech,kde by třeba mohla vyběhnout srna,tak mám prst připravený na tlačítku.A teď si vlastně uvědomuju,že začala poslouchat líp i na slovní příkazy.Vždycky se na mě tak podívá,řeknu Nesmíš a nechá toho,protože moc dobře ví,že na ní "můžu" i když není těsně u mně.

palma1
Člen
# Zasláno: 13 Lis 2008 09:15
- Nahlásit

zkusím písnout, jestli tam mají ty kurzy. do toho bych určitě šla. hlavně kdyby to pomohlo.

moll
Člen
# Zasláno: 13 Lis 2008 11:32
- Nahlásit

palma1
s elektrikou není vůbec problém - svého opejsana jsem naučila během 3 slovních povelů spojených s el impulsem č. 2 z 9 možných přivolání a během 1 pulsu č. 9, aby nelítal za zvěří. s tou zvěří je to jednodušší, protože jakmile vyběhl, dostal BEZ slovního povelu prdu - principembylo, že muublížil ten zajíc, co ho měl v plánu honit. pes přiběhl ke mě a koukal vesmyslu "paničko, vidělajsi to? on mě kousl i když přede měnou utíkal....radějibudu u tebe ..." v lese paráda, prošli jsme kolem, stáda muflonů ve vzdálenosti tak 10 metrů, pes u nohy, muflíci v obranném stádovém postavení, klid. elektronický obojek vřeje doporučuju.

palma1
Člen
# Zasláno: 13 Lis 2008 12:59
- Nahlásit

moll
, že muublížil ten zajíc, co ho měl v plánu honit

to je prima. fakt o tom přemýšlím. akorát k tomu zajíci - naše Lady toho zajíce nutně nepotřebuje - stačí, aby tam přeběhl půl dne před ní

bullvnouzi
Člen
# Zasláno: 13 Lis 2008 13:14
- Nahlásit

palma1
Zkus si tady někde odchytit pawLINku. Používá elektriku docela dlouho už.

Já to pochopila tak, že zavoláš třá Ke měěěě, pes nezareaguje, dostane prdu a znova hned Ke měěěě. Pes by se měl stočit a letět za tebou. Je to jakoby forma trestu. Víš kdy, jak a za co potrestat psa? Pak by jsi neměla mít problém... Taky se některý nemusej používat hned jako trest, ae maj předstupeň v podobně vrnění nebo zvuku, kdy psa upozorníš, že po něm něco chceš a když ani tak nereaguje, přijde impuls.

Tak nějak tomu rozumím já.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 13 Lis 2008 13:26
- Nahlásit

bullvnouzi
Zkus si tady někde odchytit pawLINku. Používá elektriku docela dlouho už.
nebo waldu či isdpch..ten tu snad i je

palma1
Člen
# Zasláno: 13 Lis 2008 13:29
- Nahlásit

bullvnouzi
Víš kdy, jak a za co potrestat psa?

to je to, čeho se bojím. sice si můžu myslet, že jo, ale pak si říkám, že pokud jo, tak proč nefunguje ta stopka. vždyť škubnutí je taky určitá forma trestu. proto to pořád zvažuju a nejraději bych se sešla s někým, kdo to umí, třeba by mi i řekl, jestli a jaký třeba dělám chyby. bohužel nikdo v našem okolí to není, ale to neva. budu hledat dál. Pawlinku někde zkusím najít a poradit se.

bullvnouzi
Člen
# Zasláno: 13 Lis 2008 13:49
- Nahlásit

palma1
Mi příjde u té elektriky, že psa potrestáš, i když není v dosahu. Resp. on si myslí, že není v dosahu. Podle mě pes není debil a moc dobře ví, kdy tu stopku má a kdy ne. Kor když s ní chodí už třá rok či dva.

moll
Člen
# Zasláno: 13 Lis 2008 14:03
- Nahlásit

bullvnouzi
na přivolání je lepší používat písknutí a pak teprve - pokud pesan nereaguje - dát prdu ....místo toho cuknutí vodítkem. pak člověk nechodí a neřve "pocéééééééém", jen pískne na obojek a pespřišustí k noze. pokud pes jede po stopě i bez zajíce, tak normálka dostane prdu v okamžiku, kdy vyrazí - opět bez povelu, aby si ujasnil, že i zajíc vyskytující sepřed dvěma dny může kopat.
není to nic náročného, spíš si člověk musí napřed v klidu ujasnit, kdy a na co chce le používat a pak se tím poctivě a vždy stejně řídit.

moll
Člen
# Zasláno: 13 Lis 2008 14:05
- Nahlásit

palma1
škubnutí stopkou nemusí být DOSTATEČNÁ forma trestu za vhodné chování. pes s dostatečně vyvinutým krčním svalstvem vydrží hodně.... a pokud je chlupatý, tak ještě víc

bullvnouzi
Člen
# Zasláno: 13 Lis 2008 14:11
- Nahlásit

moll
aby si ujasnil, že i zajíc vyskytující se před dvěma dny může kopat.

No hele já mám teda informace jen teoretické, i když jsem to jednou měla v ruce a Máfo na krku. Moji psi naštěstí neutíkají a ani utíkat nebude, ptž o nás pak kope panička.

Nadneseně řečeno.

Kalliope
Člen
# Zasláno: 13 Lis 2008 14:17
- Nahlásit

bullvnouzi
Podle mě pes není debil a moc dobře ví, kdy tu stopku má a kdy ne. Kor když s ní chodí už třá rok či dva.

souhlasím, v podstatě jde o dlouhodobou práci s nejistým výsledkem a ještě to ne na každého psa zabírá, na psy méně sensitivní, kterým je jakýkoli trest (i zbouchání do kuličky) u zadku tahle metoda nemá moc efekt.

Kalliope
Člen
# Zasláno: 13 Lis 2008 14:22
- Nahlásit

škubnutí stopkou nemusí být DOSTATEČNÁ forma trestu

pod tohle se také mohu podepsat, navíc pokud máte stopovačku 20 m dlouhou jako já (kvůli pomalým reflexům), šňůra se možná podaří zašlápnout v okamžiku kdy pes vyběhne, ale psa to pouze ZASTAVÍ žádné škubnutí apod. se nekoná, neboť takhle dlouhá šňůra se prostě jen napruží a netrhne, hovořím o psovi, který má nad 40 kilo, ne o trpasličím jezevčíkovi, ten by asi letěl (chudák) Pak tedy nastává fáze upoutávání pozornosti, což někdy může trvat i pět minut či déle a pak je veškerý výchovný efekt ten tam, čili u nás to slouží jen jako prostředek jak ZASTAVIT psa, ne jak ho zastavit a ještě navrch POTRESTAT za to, že vyběhl

palma1
Člen
# Zasláno: 13 Lis 2008 15:21
- Nahlásit

Kalliope
slouží jen jako prostředek jak ZASTAVIT psa

jasně, takže u nás nejspíš taky. protože i když Lady vyrazí a já škubnu, ona sice udělá salto, ale celkem nic si z toho nedělá... v tom všem bude nejspíš jádro pudla. no a taky v tom, že to takhle děláme už rok

moll
Člen
# Zasláno: 13 Lis 2008 15:49
- Nahlásit

palma1
ona sice udělá salto, ale celkem nic si z toho nedělá

jo - přesně, akorát že máš štěstí, že máš psa, kterým a) můžeš udělat salto b) bez újmy na jeho zdraví. já svým 60 kg psem netrhnu a i kdyby, tak má zlomenou páteř.

že to takhle děláme už rok
jo -i toto je přesná analýza. s el obojkem bys měla dosáhnout rychlé nápravy protože je to věc, kterou pesan zatím nezná a bude pro něho překvapující.

Kalliope
Člen
# Zasláno: 13 Lis 2008 16:18
- Nahlásit

palma1
tak, Píďa jí nosí dva roky a pár měsíců a absolutně žádný pokrok, ale ani zhoršení Faktem je, že už mu jí dobrého půl roku nedávám, protože od doby kdy se mi málem oběsil mám docela strach. U něj je problém navíc ten, že on si opravdu z trestů nic nedělá, ať lítá vzduchem, ať ho zkopu do kuličky (obrazně), tak on je schopnej do minuty jít a udělat zas tu samou věc. Přitom si nemyslim, že by !lovení" bylo něco neřešitelnýho, jen mám obavy, že nervozní ruka zmáčkne tlačítko dřív než má a je průser

palma1
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2008 08:24
- Nahlásit

Kalliope
nemáš mýho psa? tu stopku bych taky ráda odbourala - hlavně kvůli ní. a s tím tlačítkem - to je přesně to, čeho se bojím. že to prostě nevystihnu a nadělám víc škody než užitku.

moll
s el obojkem bys měla dosáhnout rychlé nápravy protože je to věc, kterou pesan zatím nezná a bude pro něho překvapující
jasně - opravdu o tom uvažuju, už jsem to nadnesla i doma. jen - nestane se, že po čase dojde k názoru, že to už zná a nebude to překvapením (asi ne, když to bude potrestání - jako když na ni došáhnu). ona totiž fungovala i píšťalka - asi tak 2 týdny, než zjistila, že jsem to já...

monica
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2008 08:26
- Nahlásit

Kalliope
Přečti si můj příspěvek ze včerejška výše.Že zmáčkneš tlačítko dřív a bude průser mít strach nemusíš.Novější druhy obojků mají i pípání,takže já skoro vždycky nejřdíve pípám a pak "kopu".A jak jsem psala,už po 2.venčení Connie pochopila co to znamená.A to je pěknej zmetek. S trestáním to u nás bylo taky nějak podobně jak píšeš o Píďovi.
A s el.impulsama to chce taky jen vyzkoušet a zjistit,na co a jak bude reagovat.My třeba máme 19 úrovní impulsů a já jsem zjistila,že jakžtakž reaguje na 6.,na 8.už ví že se něco děje.A když třeba vyběhla za jedoucím autem dostala 10,protože už jsem jí mockrát vysvětlovala,že nesmí a nemínila to pochopit.Teď už ví!

moll
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2008 08:29
- Nahlásit

palma1
nevím - mí pesové jsou v pohodě - reagují už víc než rok na přivolání pípnutím a za zvěří nelítají, protože je pokaždé kousne i na dálku. a jeden junior ví, že obojek na krku znamená "chovej se slušně po všech stránkách", takže neskáče, neslintá )skoro)....

monica
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2008 08:39
- Nahlásit

palma1
Nejsem odborník,ale myslím,že na el.si pes zvyknout nemůže.Prostě jen zvýšíš úroveň impulsů."Píšťalka prostě jen píská,sice možná otravnej zvuk,ale ten mě z mé bohulibé činnosti nevytrhne" Teda aspoň to si myslela naše čubina.

Kalliope
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2008 12:25
- Nahlásit

palma1
no tak píšťalka je prostě jen zajímavej zvuk, kterej jí nic nedělá a na který si,jak píšeš, časem zvykne, kdežto u el. obojku je vyšší impuls už nepříjemnou záležitostí (sama jsem si to dala na krk a na cvičáku si to zkoušela na půjčeném obojku).

Není to žádný maso, ale ty vyšší impulsy už nejsou jen o nepříjemném lechtání, ale dá se to vydržet, spíš to funguje na principu úleku, vždycky jsem se děsně lekla (i když jsem to čekala), než že bych se hroutila boletí (ale příjemný to neni), takže si myslim, že i když člověk začne na nízký úrovni, tak ten pes to prostě nepřestane repsektovat jako např. píšťalku.

Kniga
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2008 18:22
- Nahlásit

Mno ja mam takovou citlivku, ze pro me elektrina nepripada vubec v uvahu. Sice by me to pomohlo, protoze Spoty (taky 15 mesicu a taky biglice) ma - jak jinak - taky tendence zdrhat, jenze dat ji slehu, kdyz mi utece za cyklistou tak za nim asi uz neutece, ale zaroven by mi chytla hysterak kdykoliv kdy by kolo uvidela... s jeji bazlivou povahou by asi ani uz nevylezla ven...

Na jeji setru jeji panicci elektrinu zkusily, pod vedenim vycvikarky, prvni pes na na kteryho to nezabralo! Vim, ze kdyz jsme brala Spoty na pole na stopce a zkousela jsem ji donutit aby na me reagovala tak v okamziku kdy uvidela zajice tak pak 5 minut nevnimala nic! Ani parecek ani vytahani za kuzi, cuknuti (udelala salto. aůe nezajem), nic jen zajic, zajic... takze pokud by ji to nevydesilo, tka ve chvili kdy lovi by mi to stejne nepomohlo....

Pes pozna ze se to deje, kdyz ma elektrinu na krku, stejne jak pozna kdy ma stopovacku (to na ke mne reaguje rychleji) nebo kdy ne... A kdyz to teda pozna tak stejne vi, ze neni na volno, to znamena je to jen neviditelny voditko, co se nezaplete do krovi, ale stejne je to voditko... takze misto 3000-6000 kc za elektriku radsi koupim jo-jo... mam za to ze ten pes to bere docela stejne...

Ja mam vyhodu Brna, vyhodu ze dvacet minut chuze ( tretina cesty je pekne po poli a po cestice kolem potoka) mam velky oploceny vybeh, takze SPoty muzu nechat na volno behat tam. Taky zaciname s coursingem a jinak proste byva na voditku, neni to ideal, ale myslim ze volneho pohybu zas tak malo nema. Rano a vecer kdyz neni na ulici takovej provoz chodi po sidlisti (mimo silnice) se stopkou a zkousime se navzajem to samy kdyz mam naladu tak ji vezmu na stopku nekde kde sme jeste nebyly, ale cheto ode me takove soustredeni na stopku, ze proste tak pet - deset minut a jde zase na voditko... videme jak budeme pokracovat...

jinak taky mi z drhla na stopce a taky se zamotala, nastesti je hysterka, doslo ji ze nevidi panicku a zacla rvat, trvalo mi to skoro pul hodiny nez jsem na ten prisernej kopec vylezla...

palma1
Člen
# Zasláno: 15 Lis 2008 19:30
- Nahlásit

mluvila jsem s kolegou v práci - jedna jeho známá snad el. má, takže se s ní chci zkontaktovat, aby mi ji buď půjčila, nebo lépe ukázala. přeci jen investice 4 tisíc je dost hodně a pokud by si z toho nic nedělala (jak píše Kniga), tak to nebudu kupovat ale pořád doufám ve zkušenosti ostatních - tedy, že to na ní zabere

<< . 1 . 2 .
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání