Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Pomoc psům v nouzi / české útulky a utraceni
. 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
dejavu
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2008 16:40 - Změnil/a: dejavu
- Nahlásit

V ceskych utulcich se vetsinou utraci pekne potichu, klidne, bez humbuku, protoze to zde neni uzakoneno, lidi, jakmile se to dozvedi, ze se nekdo utratil, zacnou rvat, aniz by chapali souvislosti, takze utulek utraceni nikde vytrubovat nebude, aby si nedelal zbytecne komplikace. Nemohu psat inzeraty typu: Vemte si tohohle chudaka, nebo bude do tydne ci 14 dnu utracen, ac to tusim ci vim, ze se tak stane. Pokud by preplneny utulek byl atakovan stale aktivisty proti utraceni, neslozitou uvahou je jasne, ze zacne tlacit na zakonodarce, aby situaci resili a utraceni se opet povolilo jako reseni. A to mluvim jen o utulcich slusnych, kde jim na psech jeste zalezi a alespon je vybiraji a neresi to tak, ze je daji ke konzumaci zdomacnelym cizozemcum po desitkach nebo nechavaji zahynout hlady a zizni ci mrazem nebo diky nedostatecnemu veterinarnimu osetreni masivne hynou na infekce.

Utraceji se psi stari, nemocni, agresivni, ale s narustem psu bude meritko stale prisnejsi, nelze jen prijimat, kdyz se nevydava. U nervove labilnich psu se s prodluzujici dobou, kdy jsou v utulcich prohlubuji psychicke poruchy, az dospeji k neudatelnosti diky agresivite a utratit se v podstate musi.

A bude se utracet jeste vic, staci na nahlednuti do statistik, jak psi pribyvaji, na rozdil od novych utulku. Napr. sledujte utulek Ostrava Trebovice a jeho prumerny pocet psu http://www.mpostrava.cz/UT_nabidkapsu_b.asp Jeste loni to bylo prumerne 80 psu, ted pocet prakticky stale prekracuje 130 psu.

Vzhledem k tomu, ze i klesa pocet osvojenych zvirat, jednoduchymi pocty je jasne, ze je otazka casu, kdy se zacne zakonne utracet i zde, tak, jak je tomu i jinde. Zde muzete videt statistiky v jednom z nejvetsich priprazskych utulku Bouchalka, ktery pres veskerou snahu vydal temer o sto zvirat mene nez v letech 2004 a 2005 http://connection.wz.cz/statistiky.html

Takze je jasne, ze pokud zde roste pocet psu opoustenych a klesa pocet osvojitelu, je jen otazkou casu, kdy se utraceni uzakoni i zde. Pro info: napr. v USA jsou rocne do utulku predany vice nez 4 miliony psu, z nichz je vice nez polovina utracena, Ve Skotsku je utraceno asi 17% psi populace rocne a v Dansku 15% ( z toho 42,4% tech utracenych psu je mladsich 3 let).

Co tim chci rici: CR je svym zpusobem unikatni v tom, ze psi se neutraceji legalne, bylo by dobre, aby se tento stav podarilo udrzet co nejdele a situaci by se u nas darilo resit kastracemi a povinnym cipovanim, ale to jeste chvili potrva, nez se tohle podari prosadit. Bohuzel neni tolik lidi, co by si utulkace adoptovali, a proto dostavam strach, kdyz jejich pocet se jeste snizuje tim, ze se dovazeji psi dalsi z koncin, kde koncepcne neresi nikdo nic a po odjezdu 10 psu k nam si mohou jit na ulici nachytat 10 dalsich behem jednoho dne. Mam strach, ze se temito kroky blizime k tomu, aby nas i tady stale nekdo vydiral tim, ze jakmile se psi neudaji do urcite lhuty, budou utraceni. Toho bych se opravdu nerada dozila.

Pokud se nam podari situaci dostat pod kontrolu zde, pak nic nebrani tomu vozit z cizich zemi stovky bezprizornych chudaku. Staci nahlednout do utulku v Bulharsku, zavzpominat na situaci v Recku aj. Pak si muzeme dovolit to, co Nemci, kdy si dovezou od nas desitky psu a jiz na ne v utulku cekaji majitele, ze kterych mohou dokonce vybirat. Zatim tomu vsak tak neni.

Ebony
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2008 16:45
- Nahlásit

A ta prvopočáteční příčina je....že lidi pořád množí, a množí, a množí...

Podívejte se do inzercí, kolik je tam inzerátů na psy, na milióny psů a nikoho z těch množitelů nenapadne, že za chvíli nebude pro psa kam šlápnout. A hlavně už nebude ty psy kam dávat, jak píše Dejavu.

dejavu
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2008 16:50
- Nahlásit

Ebony
ano, mozi, protoze je to pro ne zdroj prijmu nebo je to pohodlne, bohuzel zde osveta temer nepomaha, nelze jinak, nez to osetrit zakonem, ale zakonem takovym, ktery by prosel parlamentem a podle mne to je povinne cipovani a kastrace. Kdyz mohou naridit povinne ockovani proti vztekline, mohou si sve namnozene vorisky i nacipovat, verim, ze pak sahnou po levnejsi kastraci mnohem radeji.

reneeska
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2008 16:52
- Nahlásit

Vždyť je to povolený, usmrtit zvíře jako redukci populace

Bára a Sam
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2008 16:52
- Nahlásit

Takže když se dostane pes do útulku, nemusí to pro něj znamenat záchranu, ale něco jako cesta na jatka. Aha. A lidi budou dál množit pro prachy a bude dál víc a víc případů podobných krávě z Jarošova.

reneeska
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2008 16:55
- Nahlásit

Já se tomu utrácení nedivím a ani nejsem proti, když vidím jaká je situace. Samozřejmě budu raději když se bude kastrovat a nebude potřeba utrácet zvířata, ale někdy je lepší uspat než být x měsíců, ne-li let v kotci bez vycházek a pořádné péče

dejavu
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2008 16:56
- Nahlásit

reneeska
no tohle se tyka zvirat divokych v utulcich se to ridi jinym zakonem o sverene nalezene veci aj.

Ebony
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2008 16:57
- Nahlásit

dejavu
je tady nějaká osvěta? krom povedené seriálu v ČT, "Psí život " aneb "jak se pohodlně a se slávou zbavit psa"? Já si myslím, že nejvíc nechtěných štěňat vzniká u lidí ani ne jako zdroj příjmu, ale jako "nehoda", nebo "příroda", nebo jak tomu rádi říkají.

Pořád ještě mezi lidmi koluje hodně pověstí o tom, že fena musí mít za život štěňata, že se jí zlepší po štěňatech povaha, že prostě musí splnit mateřské povinnosti atd. atd. a spousta jiných zbytečných pověr. A že by to někde někdo veřejně vyvracel?

dejavu
Člen
- Nahlásit

reneeska
ja se obavam, ze kdyz se to legalne uzakoni i zde, otevre se Pandorina skrinka a bude si utracet prakticky kdokoliv cokoliv a tohle by dobre nebylo :-/

reneeska
Člen
- Nahlásit

dejavu
Vždyť píšou zvířat v zájmových chovech, to nejsou?

aren
Člen
- Nahlásit

dejavu
Mam strach, ze se temito kroky blizime k tomu, aby nas i tady stale nekdo vydiral tim, ze jakmile se psi neudaji do urcite lhuty, budou utraceni. Toho bych se opravdu nerada dozila.
Jestliže jsou psi beztak utráceni, je vcelku fuk, jestli se o tom bude psát, nebo ne. Já jsem naopak pro, aby se to vědělo.
Dodnes mezi námi žijí lidé, co jsou přesvědčeni, že když se pejsek dostane do útulku, tak je jako zachráněný

reneeska
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2008 16:58
- Nahlásit

dejavu
Hm jako jde fakt zas jen o to že lidi když budou rozumní ... což nejsou no

dejavu
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2008 16:59
- Nahlásit

Ebony

mne se zatim o tom nepovedlo presvedcit ani jednoho takoveho mnozitele nechtencu a ze se jich na mne obracelo dost.

O medialne osvete krome Chcete me nevim a pak taky materialy utulku.

Proste dobrovolne to asi nepujde :-/

aren
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2008 17:00 - Změnil/a: aren
- Nahlásit

Zákon na ochranu zvířat odstavec 5: Nikdo nesmí bez důvodu usmrtit zvíře.
Písm.g) (důvodem k usmrcení může být: ) regulování populace zvířat v lidské péči a volně žijících zvířat

Ebony
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2008 17:02
- Nahlásit

dejavu
ale jo, já neříkám, že to půjde jen dobrovolně...to byl jen povzdech

Samozřejmě jsem pro přísnou registraci psů a byla bych i pro registraci nových majitelů, kteří si psa od chovatele koupí, prostě něco jako s autem.

A o kastraci nemluvě.

reneeska
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2008 17:04
- Nahlásit

aren
jj to je ono co jsem myslela

Bára a Sam
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2008 17:10
- Nahlásit

aren
Dodnes mezi námi žijí lidé, co jsou přesvědčeni, že když se pejsek dostane do útulku, tak je jako zachráněný
jestli narážíš na to co jsem napsala, tak nejsem naivní, jen nechápu princip toho, proč se utrácí krásní mladí psi. A navíc kolikrát zachráněn být může, lepší život v útulku, než co kolikrát čteme a vidíme kolem sebe. Jaký je rozdíl mezi tím, že si sousedka pořídila psa, který chodí ven ráno kolem 8 a večer kolem 8 a to stylem 2 minuty vyčurat před barákem a šup domu a psem v útulku, který chodí na procházky taky třeba jen občas. To si teda myslim, že v útulku kam chodí lidi pravidelně psy venčit, by se měl líp.

aren
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2008 17:15
- Nahlásit

Bára a Sam
jestli narážíš...
Nenárážím. Jen znám pár případů ze svého okolí, kdy lidi chtějí dát/dali psa, ať už svého nebo nalezence, do útulku a kdyby věděli, že to nutně neznamená, že se pes dožije příštího dne, třeba by se pokusili řešit situaci jinak.

Vcelka
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2008 17:18
- Nahlásit

dejavu
Musim souhlasit. Jak dělám ty boxery v nouzi a občas projíždim ty útulky a vidim jak jsou čim dál víc přeplněný, že se to vůbec nelepší ale je to spíš horší a horší, tak je mi s té situace kolem psů poslední dobou nějak zle. Opravdu by se s tím mělo začít něco dělat a jedině by asi fakt pomohlo udělat takový zákony aby si to ty hovada množitelský rozmysleli, protože jinak to bude furt dokola. Oni si budou mastit kapsy a lidi co se snaží psum pomáhat si nohy uběhaji a stejně to všechno nezachrání.
Situace je fakt zoufalá.
A souhlasim i s Ebony že spousta lidí má zakořeněný že fena musí mít za život aspoň jednou štěňata, s tím se setkávám taky často a lidi si to většinou opravdu vymluvit nedají.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2008 17:21
- Nahlásit

dejavu
no já s tebou samosebou taky souhlasím,ale jaksi nevím co můžu já jakožto jednec udělat...jistěžě útulky jsou jen řešení důsledků a prvotní příčina se tím nepořeší,ale tak co tedy konkrétně v dohledné době?

argosek
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2008 17:24
- Nahlásit

a ja porad nechapu co je na utraceni tak spatneho.
zije a pak uz nezije. a uz je mu to jedno a je na tom lepe
nez by byl nekde zavrenej v kotci celej zivot.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2008 17:26
- Nahlásit

argosek

no jestli vona Dejavu by naivně nechtěla docílit stavu,aby se jaksi do toho kotce dostalo co nejmín psů...

Bára a Sam
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2008 17:31
- Nahlásit

argosek

co třeba právo na život? u zvířat můžeme provádět eutanazii a u lidí ne?Proč?Já bych si zase přála smrt pro všechny o kterých se za poslední dobu psalo v souvislosti s týráním. Pro mě jsou odpad společnosti, teď žijou a pak by prostě nežili..co?

Ebony
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2008 17:34
- Nahlásit

argosek
s tím nesouhlasím, to jsou jen alibistické kecy lidí, co nechtějí řešit situaci

myslím, že pokud by si měli psi vybrat, tak raději život, možná v kotci, ale pořád je to život s nadějí na lepší

nejsou jak my, rozňahňaný a nespokojení blbci, co řeší své tíživé situace sebevraždou

každé zvíře se bude snažit i v té nejhorší situaci žít, je to to jedinné co mají, a jedinné na čem jim záleží

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2008 17:35
- Nahlásit

Bára a Sam
Pro mě jsou odpad společnosti, teď žijou a pak by prostě nežili..co?
Víš,že to je krásná představa?Úplně mě proslunila jinak deštivé odpoledne..jako fakt.

argosek
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2008 17:37
- Nahlásit

Ebony

no to sice jo, ale kdyz uz jim ten zivot vemes, tak jim je to tak nejak jedno. ostatne, nejen clovek denne provede spoustu zabiti. holt takove je priroda - a reci o tom, ze clovek je nekde jinde neberu. clovek je stejne tak soucasti prirody jako treba ty nebo ja :-P

Bára a Sam

a co ti brani? tak to udelej - akorat musis pocitat s tim, ze te to bude neco stat...

reneeska
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2008 17:40
- Nahlásit

Ebony
jenže ono utrácení se jako řešení nabízí ... v týhle situaci ano. Těžko někdo přikáže kastrace nechovných jedinců a těžko to bude někdo hlídat ...

A rozdíl mezi psem u sousedky co nechodí ven a psem v útulku je ten, že ona mu kupuje žrádlo, platí vete a prostě vše za nej sama .... narozdíl od psů v útulku.

čímž nechci říct, že mi je líto peněz pro psy, ale prostě takle to dál nejde, jak už nastínila dejavu

Ebony
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2008 17:46
- Nahlásit

argosek

chceš jako srovnávat bezdůvodné utracení zdravého psa s přírodou? s jakou přírodou? pověz mi nějakej příklad.

jak je člověk jinde, kde jsem psala, že je jinde?

reneeska
takže pro tebe je to řešení přijatelné? a co takhle lehce zneužitelné?!

Takže lidi budou dál vesele množit psy, a psi se budou vesele utrácet v útulkách? to je řešením? to si asi pak nemáme zajisté co říct.

reneeska
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2008 17:48
- Nahlásit

Ebony
Jo když to po tom všem co jsem napsala vidíš takle ... tak si fakt nemáme co říct ....

Bára a Sam
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2008 17:50
- Nahlásit

argosek
jsem se zase trošku rozvášnila, přiznávám..mě to prostě jen se*re, proč si lidi ty psy pořizujou, když jim pak připraví takovej osud. A upřímně, kdyby mi někdo ukradl mýho psa a stáhnul ho do klobás, tak bych asi nějakej ten trestnej čin spáchala.

. 1 . 2 . 3 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání