| Autor |
Zpráva |
Bela
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2007 15:16 - Změnil/a: Bela
- Nahlásit
Davam do pozornosti novy, v nasich podmienkach unikatny, projekt, ktory sa zacina rozbiehat na Slov. - Celoslovensky kastracny program.
Podrobnosti najdete TU
jedna sa o predbezny navrh, ktory sa bude priebezne upravovat na zaklade pripomienok a zistenych moznosti
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2007 18:07
- Nahlásit
Proč ne? Já to beru, kdo chce, ať kastruje, čím víc tím líp. Dokud to není nutnost povinných kastrací, je to dobrý nápad. Kočky máme kastrované všechny, ať už fenykočky, nebo psykočky I když teda na psy mi nikdo ani nesáhne, to půjdu radši s kulometem na ulici (nebo zaplatím to pětikilo )
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2007 20:18 - Změnil/a: Bela
- Nahlásit
MucholabkaI když teda na psy mi nikdo ani nesáhne, to půjdu radši s kulometem na ulici (nebo zaplatím to pětikilo
to u nas taky tak
ale-ako program pre utulkacov sa mi to celkom pozdava (u nas zatial kastruju/sterilizuju myslim v štyroch), no som skepticka, ze to bude fungovat tak celoplosne u psov v domacnostiach (t.j. u psov, ktori maju majitelov), ako to projekt navrhuje. Ako poznam nasich ludi, iste to vzbudi dost odporu
|
aren
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2007 21:48
- Nahlásit
Bela
Veď ak si majiteľ svojho psa ustráži, načo by kastroval.
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2007 21:56
- Nahlásit
arenVeď ak si majiteľ svojho psa ustráži, načo by kastroval.
ved prave..., hlavne na nasom vidieku , potom tie stence topia alebo vyhadzuju do kontajnerov
|
fatdog
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2007 22:06
- Nahlásit
ANO A OPĚT ODSTRAŇUJEME NÁSLEDKY...FAKT SKVĚLÝ...JÁ SI OSOBNĚ MYSLÍM, ŽE KASTROVAT BY SE MĚLI DEBILOVÉ, CO TENHLE SYSTÉM ZAVÁDĚJ I tlačej, LOGICKY BY TO ZNAMENALO,....pardon za capslock......logicky by to tedy znamenalo, že se vyselektují jen lidé s mozkem, kteří chápou, že j lepší řešit příčiny než následky....a platí to všude...i u výchovy psa, dětí, prostě všude...
Mucholabka
Proč ne? Já to beru, kdo chce, ať kastruje, čím víc tím líp
jistě, dyt je to jen debilní zvíře, proč ho nevykastrovat proto, že nejsme schopni zařídit, aby se jich tolik rodilo......
já bych totálně zrušil policii a poraďte si na ulici jak chcete, dělejte si co chcete, protože to nikdo nevyšetří a když se někdo přizná, no tak ho odsoudíme...to je stejně chytrý...
|
fatdog
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2007 22:08
- Nahlásit
Bela
ved prave..., hlavne na nasom vidieku , potom tie stence topia alebo vyhadzuju do kontajnerov
tomu se predejde kastracemi...fakt dobrý...hele a co vykastrovat všechny ženský, co měly někdy nějakou nemoc, která teoreticky může být přenosná geneticky
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2007 22:22 - Změnil/a: Bela
- Nahlásit
fatdogele a co vykastrovat všechny ženský, co měly někdy nějakou nemoc, která teoreticky může být přenosná geneticky
nerozumiem tvojej poznamke
a nerozumiem, ako sa kastraciu riesia dosledky a nie priciny.
nerozumiem jej logike - nie je kastracia prevencia neziaduceho mnozenia? (za vsetko mnozenie nezodpovedaju len mnozitelia)... takze nech sa to veselo,"vdaka" ludskej nezodpovednosti, mnozi krizom krazom (psi v utulkoch, na dedinskych aj mestkych dvoroch) a utulky nech sa veselo plnia dalej (aj vdaka tym, co tie vyhoden stence povytahuju s kontajnerov, ktorych potom niekto sikovny obvini s pokrytectva) az pokial nam nejaky nadbuch z olympu nezosle nejake uzasne bozske riesenie, ktore to zazrakom vyriesi raz a navzdy?
My na Sk nadbuchov nemame, no isti ludia si myslia, ze odniekadial snad treba zacat a ludia hladaju rozne cesty. tak vysli s touto inciativou, hodne odkukanou z inych krajin. tato mozno bude a mozno nebude fungovat, ale how do you know unless you try?
P.S. projekt som nevymyslela ja, ani s nim nemam vobec nic spolocne, dala som to sem ako info o planovanej iniciative pre tych a tie, ktorych a ktore by to mohlo zaujimat. Takze doporucujem vypnut capslock aj ine nasieracie mechanizmy
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2007 22:33 - Změnil/a: Smečka
- Nahlásit
le a co vykastrovat všechny ženský, co měly někdy nějakou nemoc, která teoreticky může být přenosná geneticky
fatdog
Ženská zplodí za život nepoměrně méně dětí,než je obsženo spermií v jednom jediném ejakuátu.Takže já vím,kde je třeba začít
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2007 22:39
- Nahlásit
Bela
hmmm, to je fakt unikátní
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2007 22:44 - Změnil/a: Bela
- Nahlásit
mac1
no ono objektivne - ako projet to je unikatne (v zmysle jedinecne svojho druhu, vynimocne), no ci je to aj ta spravna cesta - tot ina otazka
urcite je to nieco, co vyvola vela polemiky a iste vzbudi aj silnu vlnu odporu
|
aren
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2007 23:09
- Nahlásit
Bela
ved prave...
Myslím, že si ma nepochopila. Chcela som fakt povedať, že netreba kastrovať, keď si človek psa ustráži. Akože naozaj. Ja by som svojich nekastrovala, takisto ako Mucholabka.
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2007 23:16 - Změnil/a: Bela
- Nahlásit
aren
pochopila som ta . Bolo to myslene ironicky (ta moja odpoved)
Ani ja by som nekastrovala. Ale u nas je vela takzch, co si ich ludia neustrazia. Aj nas Robinko bol z takehoto rodokmena. Ale mal to stastie, ze majitelka sucky bola normalna zenska, ktora nezobrala stence a neslahla ich niekde do priekopy a hlavne, ze natrafil na nas (aj ked s ksichtom ako bred pitt, ako mi bolo povedane, clovek/pes oblbne hocikoho,. A to pritom bred pitt vobec nie je moj oblubeny herec )
ale vazne. neber to tak, ze ten program obhajujem. fakt som to sem dala ako cisto info o jednej cerstvej iniciative, kedze sa tu vela diskutuje o tom, co robit s nechcenymi psami
|
aren
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2007 23:36
- Nahlásit
Bela
Aha, tak už chápem .
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2007 23:40
- Nahlásit
Ach jo proc lidi vzdycky vymejsli blbosti misto toho aby se zacali chovat alespon trochu zodpovedne.
Hromadne kastrovani lidi vyresilo tech problemu mnohem vic vcetene toho s tema psama.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2007 23:44
- Nahlásit
Tchor
Víš, zase na druhé straně existují třeba debili, jejichž fenka má štěňata pokaždé, když hárá. Znám takového.
Co pak s něma. S takovýma lidma jako. Takové fence bych na tu kastraci i přispěla.
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2007 23:45
- Nahlásit
TchorAch jo proc lidi vzdycky vymejsli blbosti misto toho aby se zacali chovat alespon trochu zodpovedne.
mozno prave z toho isteho dovodu?
ale, na druhej strane, nemas pocit, ze toto je iniciativa tych, ktori sa aspon nejako snazia riesit nezodpovednost tych druhych?
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2007 00:05
- Nahlásit
Ne protoze kastrace je opravdu velky zasah do rovnovahy organizmu (a to nejen hormonalni) a rozhodne nepovazuju hromadne kastrace za reseni problemu. mimochodem od tohohle je hodne malej kousek k povinnejm kastracim. velmi nerad bych se dozil systemu co je treba v Americe kde v podstate neni mozne mit za normalnich okolnosti nekastrovanou fenu.
Tohle je potreba resit od priciny ne od nasledku. a pricinou je clovek ne to zvire.
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2007 00:10 - Změnil/a: Bela
- Nahlásit
TchorTohle je potreba resit od priciny ne od nasledku. a pricinou je clovek ne to zvire.
s tym sa da jedine suhlasit.
lenze otazka je, co by si, realisticky, navrhoval? Co by bolo riesenim?
(aby nedoslo k omylu, este raz zdoraznuje, ze nie som obhajkynou celoplosnych kastracii, ani ziadnej kastracnej totality. Tiez som bola dost sokovana, ked som sa v Amerike dozvedela, ako to tam funguje. Minule sme tu o tom hovorili. A nejedna sa len o feny ale aj o psov)
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2007 00:21
- Nahlásit
aren
a co by tak asi takový majitel udělal s fenkou, která mu už štěňata nedá
|
aren
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2007 00:24
- Nahlásit
mac1
Jsem Tě nepochopila teď
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2007 00:27 - Změnil/a: Tchor
- Nahlásit
Podle mne jeden ze systemu ktery by mohl pomoct je povinna registrace zvirat a povinne pojisteni za skody zpusobene zuviretem s tim ze povinnost cipovani by mel uz chovatel. proste konec anonimniho vlasteneni zvirat. K tomu by samozrejme museli bejt i citelny sankce za nerespektovani atd. neni to vsespasitelny ,ale cast problemu by to vyresilo.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2007 00:27 - Změnil/a: aren
- Nahlásit
mac1
On je jako nemá schválně, ty štěňata, on prostě není schopen uhlídat fenku
Páč ji vždycky venčí navolno a čte si u toho noviny, a občas se vrátí domů bez ní, a fenka dorazí třeba po hodině, a tak.
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2007 00:31 - Změnil/a: Bela
- Nahlásit
TchorPodle mne jeden ze systemu ktery by mohl pomoct je povinna registrace zvirat a povinne pojisteni za skody zpusobene psem s tim ze povinnost cipovani by mel uz chovatel. k tomu by samozrejme museli bejt i citelny sankce za nerespektovani atd. neni to vsespasitelny ,ale cast problemu by to vyres
ano, isteze, ale to sam snad uznas, ze je to beh na velmi dlhe trate. Otazka je, co robit medzi tym, kym niekho tam nahore osvieti -lebo ho prinutime, aby ho osvietilo, a zacali sa konecne implementovat rozumne systemove riesenie. nerobit nic? Alebo ak robit, tak co?
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2007 00:34
- Nahlásit
vychovavat lidi
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2007 00:36
- Nahlásit
takhle u tech divokejch kocek asi jiny reseni nez sterilizace neni, ale u zvirat chovanych doma bych si s nejakema hromadnejma akcema a s propagaci kastrace dovolil nesouhlasit.
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2007 00:37 - Změnil/a: Bela
- Nahlásit
Tchorvychovavat lidi
si vecny optimista
ok, nadvazujem dalej v serii my sa pytame, vy odpovedate : ako?
Kolko to bude trvat a s akym efektom? Nie je to beh na rovnako dleh trate? mas skusenosti s takymto typom osvety? Funguje? (mam prilis vela otazok?)
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2007 00:40
- Nahlásit
Funguje, situace se pomalu, ale jiste lepsi. Beh na dlouhou trat to bude vzdy protoze neexistujou jednoducha a rychla reseni. ty se vzdy vymsti.
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2007 00:45
- Nahlásit
TchorFunguje, situace se pomalu, ale jiste lepsi.
tak to je skvele. Mozes byt konkretnejsi? Ake su vysledky, co sa zlesilo? Akymi metodami na to idete? koho primarne oslovujete?
Mozno to tak nevyzera, ale pytam sa uplne vazne - mozes poskytnut nejake konkretne navody a napady?(nemusi to byt teraz hned, ani vramci tejto debatky) Diki!
|
brut
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2007 09:40
- Nahlásit
Sice jsem se nechtěla moc zapojovat, ale Tchorova věta Funguje, situace se pomalu, ale jiste lepsi. je sice hezká, ale já osobně žádnou změnu k lepšímu nevidím.
Sousedovic čuba má každé hárání štěňata...i přes osvětu jim pokaždé zdrhne. Druhý soused schválně nechává čubu společně se psem, aby měli štěňata a ty pak mohli prodat ( jistý výdělek, nééé)...a to vše i přes urgence a vysvětlování.
Mám pokračovat? Okolo nás je těch lidí a psů daleko víc....
Netvrdím, že se má kastrovat, ale zrovna u těhle lidí by byla kastrace řešením.
Tchor
Myslíš začít s osvětou už ve školách? Nebo jak ...těch lidí, co chodí na cvičáky, starají se o své psy ( včetně regulace porodnosti ) zase v celkovém měřítku tolik není. Těm ostatním je to buď fuk nebo na to tvrdě vydělávají ...teda alespoň z mého pohledu
|