| Autor |
Zpráva |
Anka
Člen |
# Zasláno: 4 Čec 2007 23:04
- Nahlásit
ŤAPKA
O tom, ako môže aj handicapovaný pes mať skvelý život.
Dňa 28. 4. 2006 bola nájdená v Krupce v krutých mrazoch, nebola schopná pohybu, pravdepodobne po autohavárií.
Ťapka išla do útulku a bola vyšetrená – veterinár určil diagnózu – trieštivá zlomenina chrbtice. Bola operovaná. Potom bola v rehabilitačnej starostlivosti u dobrovoľníčky, ktorá jej musela niekoľkokrát denne vymačkávať močový mechúr. Konečník bol v poriadku.
Bohužiaľ Ťapka sama nechodí, prognóza bola neistá, možno nikdy nebude chodiť a ani sama močiť. A ani tak to nevzdávali.
19. 9. 2006
O Ťapku prejavil záujem jeden pán, ktorý býval na dedine. Ťapku si vzal a kvôli nej vytvoril prostredie, aby bolo bezbariérové.
Ťapke sa zapáčilo naháňať sliepky. Môžete to vidieť na videu.
Museli pre ňu vymyslieť koženú zásterku, na ktorej sa mohla šmýkať a ktorá by ju chránila pred odreninami.
Keďže Ťapka je v dôsledku poškodenej miechy inkontinentná bolo nutné vyriešiť jej nočný pobyt v pelechu. Na noc dostáva detskú plienku.
„V teto konfiguraci lze takto postiženého psa držet bez problémů v bytě,“ píše páníček.
Keď už Ťapka zapadla do rytmu a spôsobu života v novom domove, tak sa začalo uvažovať o vozíčku. Bola odborne pomeraná veterinárom a už sa mohol objednať, ale ešte zaznel návrh, že by bolo najlepšie nechať Ťapku na ten vozíček zmerať znovu na klinike Jaggy. Pán doktor Beránek povedal, že s meraním vozíčka ešte počkajú, že Ťapka bude na 80% nejak chodiť. Asi ťažko, a asi po troch labkách, ale bude!!!
Dr. Beránek páničkom Ťapky poradil, aby s ňou veľakrát denne cvičili a opakovali reflexní masáž. Po 14 dňoch tejto terapie sa Ťapka udržala stáť na zadných. Síce len chvíľu, ale udržala.
Záver:
Ťapka samozřejmě má dnes dokonalou péči, provádí se s ní rehabilitace, je o ní postaráno.
Ale především, ze všeho našla lásku, pocit domova a bezpečí a to je jistě pro ní to nejdůležitější, protože, jak známo, svá trápení a radosti, své jistoty i nejistoty, bolest i štěstí prožívají zvířata, úplně stejně, jako my lidé.
A protože našla lásku, pocit domova a bezpečí, našla také příležitost tohle všechno oplácet. A proto si myslím, že její páníčkové té trochu větší náročnosti jednoho ze svých pejsků rozhodně nelitují.
Kéž bychom se z toho už konečně jednou všichni poučili.
Slová majiteľa:
Smyslem celého článku je rozptýlit obavy z vlastnictví ochrnutého psa. Není skutečně důvod se takového soužití obávat. Za péči, kterou pejskovi věnujete, se vám odvděčí skutečnou psí láskou a věrností. Nutno dodat, že jsme nikdy o správnosti svého kroku - osvojení Ťapinky - nikdy nepochybovali a nikdy ho nelitovali. Svým způsobem nám Ťapka život obohacuje a máme ji moc rádi.
|
Sylva
Člen |
# Zasláno: 5 Čec 2007 10:18
- Nahlásit
Anka
Může mít handicapovaný pes skvělý život. O tom není pochyb. JEnže to slovo "může" má spoustu podmínek. Zdravej pes může mít život ještě skvělejší, protože ho nebudou omezovat jeho zdravotní potíže. Chápu pomoc pejskům co mají v životě smůlu. Sama jsem si vzala fenku z útulku, kterou dlouho nikdo nechtěl, protože měla rozdrcený loketní kloub, tzn. téměř nepoužívala přední packu. Díky péči a podpůrným přípravkům za pár měsíců u mě, už jen kulhala a lítala jak ďas (kříženka huskyho jak jinak, že jo). Čili byla jsem šťastná, že jsem pomohla právě jí a nikdy jsem nelitovala. Lezly mi na nervy řeči lidí, že proč ji, když..
Jenže: není li péče o nemocného psa na úkor těch zdravých, je to dobře. Pokud ale zdraví dostávají všeho míň (i šancí na umístění) proto, aby ten nemocnej přežíval, není to asi fér. Ty myslíš, že jo?
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 5 Čec 2007 10:36
- Nahlásit
Sylva
Pokud ale zdraví dostávají všeho míň (i šancí na umístění) proto, aby ten nemocnej přežíval, není to asi fér. Zdravý pes má vždycky daleko víc šancí na umístění než pes handicapovaný - je to fér ? ( promiň ale mně ta úvaha přijde naprosto nesmyslná)
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 5 Čec 2007 10:41
- Nahlásit
mac1
souhlas, prostě ten, kdo chce hendikepovanýho psa,si ho pořídí a neodejde z útulku se zdravym..fakt si to myslim..navíc je nám asi jasnej poměr lidí, kteří si jdou do útulku pro hendikepovaný zvíře.
to, že berou šanci na umístění zdravým je blbost..
|
Sylva
Člen |
# Zasláno: 5 Čec 2007 11:17
- Nahlásit
mac1
eva od jondy
No vy nechápete mou úvahu, protože se díváte na výběr psa z hlediska osvojitele, který přijde do městského útulku, který dostává na péči o psy kačky. Ve většině soukromých útulků si myslím, že pokud investují čas, péči a peníze do těch nemocných, je to samozřejmě na úkor zdravých. Šance na umístění je pro zdravé menší, protože snaha o umístění je ČAS a ten se spotřebuje léčením nemocných.
V každým případě díky za váš názor. Pomáhá mi pochopit jiné lidi, co zachraňujou nemocné a zdravé tím zanedbávají.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 5 Čec 2007 13:47
- Nahlásit
eva od jondy
Znáš alespoň jednoho jediného člověka, který si řekne "chci adoptovat ochrnutého psa" a začne ho shánět po útulcích?
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 5 Čec 2007 13:55
- Nahlásit
Sylva
Ve většině soukromých útulků si myslím, že pokud investují čas, péči a peníze do těch nemocných, je to samozřejmě na úkor zdravých.
No jo,ale ten soukromej útulek ho nemusí brát ne?Já teda na to koukám taky jako holky,takhle mě to nenapadlo..
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 5 Čec 2007 13:58
- Nahlásit
Biluška
Znáš alespoň jednoho jediného člověka, který si řekne "chci adoptovat ochrnutého psa" a začne ho shánět po útulcích
No takhle řečene asi ne..spíš ty lidi sháněj nějakýho psa v útulku a při tom je osloví nějakej takovej.Nebo si jeho příběh přečtou na netu či uviděj v televizi..to jen jako odpověd na tvojí otázku..
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 5 Čec 2007 14:06
- Nahlásit
Sylva
nevím, jestli jsem tě dobře pochopila, já samozřejmě sem proti, aby se prodlužoval léčbou život zvířat, u kterých vet řekne jasně, že nemají naději na spokojený život, nebo je to fakt na hranici.
podle toho, co píšeš, tak by si tedy vlastně neléčila ŽÁDNÉHO bezprizorního psa?
protože ta léčba obírá o čas a peníze ostatní zdravé psy?
několik lidí tady tvrdí, že kdyby se bezoprizorní psi rovnou utráceli, tak je problém vyřešen...v některých státech je na umístění psa týden, popřípadě delší doba a pak end...nepřijde mi, že by se tam lidi zbavovali psů méně snadno..a jak by člověk zaručil, že majitel je zoufale nehledá a než psa v útulku najde, bude pesan utracený? ale to sem odběhla od tématu.
Prostě si myslím, že na nějakou léčbu a čas mají nárok i bezprizorní psi, kdy to nemá cenu, by měl stanovit veterinář, kterej není ovlivněnej příběhem psa..naše vyžraná společnost by si na tohle čas a peníze najít prostě měla.
Biluška
Máš pravdu, znám ale spoustu lidí, kteří si přivedli z útulku normálního nepostiženého psa-fyzicky, ač v nabídce byli i ti postižení, kteří tedy vlastně o pány zdravé psy neokradli.
Vlastně znám jednu babču, která si přivedla nedávno napůl ochrnutou starší fenku, protože na lítání s vitálnim psem už nemá kondici a chtěla pomoct nějakému pesovi, sice sama nechodí nijak super, ale tohle ještě vpohodě zvládá.Prý má i domluveno u své mladší kamarádky, že by se o fenu postarala, kdyby se s ní samotnou něco stalo.
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 5 Čec 2007 14:08
- Nahlásit
Sylva
ještě pro doplnění, není fuk, jestli peníze dává soukromá osoba nebo město? přeci tak, nebo tak, by se ty peníze a čas mohli využít na něco jinýho,ne?
Co bys teda navrhovala?jak tohle řešit?
|
Anka
Člen |
# Zasláno: 5 Čec 2007 14:25
- Nahlásit
Sylva
Jenže: není li péče o nemocného psa na úkor těch zdravých, je to dobře. Pokud ale zdraví dostávají všeho míň (i šancí na umístění) proto, aby ten nemocnej přežíval, není to asi fér. Ty myslíš, že jo?
Ja si myslím, že handicapovaný psík nikdy nevezme šancu na umiestnenie zdravému.
|
Anka
Člen |
# Zasláno: 5 Čec 2007 14:26
- Nahlásit
mac1
Zdravý pes má vždycky daleko víc šancí na umístění než pes handicapovaný - je to fér ?
pekne napísané, súhlasím
|
Anka
Člen |
# Zasláno: 5 Čec 2007 14:28
- Nahlásit
Sylva
Pomáhá mi pochopit jiné lidi, co zachraňujou nemocné a zdravé tím zanedbávají.
Ja sa snažím pomáhať aj zdravým, aj nemocným, aj s handicapom, aj staručkým, aj šteniatkam. Proste všetkých, ktorí potrebujú pomoc a myslím si, že každý by mal dostať šancu.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 5 Čec 2007 14:35
- Nahlásit
Určitě se najdou starší lidé, kteří si takového pejska rádi vezmou a péče o něj pro ně bude smyslem života. Proč ne.
Šanci zdravým to nebere!!
Jen je potřeba se opravdu zodpovědně zamyslet nad tím, kdy pes už trpí a kdy ne. A určitě bych nevytahovala hrobníkovi z lopaty čerstvě narozená nemocná štěňata. Atd.
|
Anka
Člen |
# Zasláno: 5 Čec 2007 14:42
- Nahlásit
LucieS
Ja si tiež myslím, že sa môže nájsť niekto pre psíkov aj s handicapom. Môže to byť napríklad starší človek, ako si ty spomínala, alebo to môže byť človek, ktorý má tiež možno nejaký handicap a vie sa vžiť do situácie toho psíka a môže to byť aj obyčajný človek ako každý z nás s veľkým srdcom.
|
emikami
Člen |
# Zasláno: 6 Čec 2007 01:27
- Nahlásit
Mně se ty fotky výše nezobrazily, tak sem dávám tuto, snad se zobrazí, nyní si ale říkám, zda to není na estránkách.
Prohlídnout si celé web. stránky o Ťapce v 1hod. ráno, není zrovna dobrý nápad, nepůjde se mi spát zrovna dobře. Myslím, že každý pejsek má právo dostat další šanci, ať je již nemocný nebo zdravý, jak by to vypadalo, kdyby ti zdravý našli domov a ti hend.tam zůstávali, no jak by byli asi smutní, na druhou stranu, asi každý čeká, když tam vstoupí člověk, že odejde někam domů, já nevím, v útulku jsem nikdy nebyla a asi bych tam ani nemohla vkročit, protože pak bych asi nemohla vůbec spát, jelikož bych měla před očima hodně smutných očí, měla bych pocit , že jsem je tam nechala, a nejradši bych si je vzala všechny, což by nešlo, jsou lidé, kteří si z útulku mohou vzít pejska, velmi to oceňuji, a ty kteří si vemou hend.pejska o kterého je ta starost asi opravdu velká, těch si opravdu vážím a obdivuji je, že mají sílu to vše podstoupit.
Kolikrát jsem myslela než jsem začla vůbec s chovem, si vzít pejska z útulku, ale hledala jsem menší štěndo, jelikož se bohužel starších psů bojím, a v době kdy jsem uvažovala o druhém pejskovi, protože první již odešel, tak jsem měla doma malého vnoučka, bohužel člověk nikdy neví jakou pejsek může mít povahu, protože nevíme čím v životě prošel, co by ho mohlo vyvést z míry či vystrašit a nečekaně zareagovat. Mezi dospělými se tohle dá řešit, k malému miminku jsem se to bála riskovat, a tak jsem zvolila pejska opět s PP. Ale i tak vím, že kdybych si vzala pejska z útulku, pořád bych měla v hlavě ty další a další, a musela bych zase někoho vzít domů, a zase a zase, což by nešlo, neuměla bych si asi říci, něco jako, vždyť si udělala šťastné , dejme tomu tři pejsky, můžeš být na sebe hrdá,ne,ne, já bych si stále říkala, a co ti ostatní, tyhle sis vzala a proč ne třeba tamtoho nebo támhletoho, copak on nemá právo na to, aby sis ho vybrala? No takto to cítím, třeba kdybych to někdy udělala, skutečnost by byla jiná, nevím, ale jsem radši , že jsem to nikdy neudělala, jsem dost lítostivý člověk, útulky si občas prohlížím a nejradši bych se vždy pro nějakého pejska rozjela i tak, štěstí, že to nejde. Nechápu ty lidi, jak je možné že je tam tolik pejsků, když se ztratí, no tak neřeknu, třeba se fakt někdy nedá najít, pokud není čipován, ale pořídit si ho a pak se ho zbavit vyhozením do lesa, nebo ho dát do útulku, no děs. Kdyby aspoň hledali někoho rovnou, kdo by měl zájem se o pejska postarat, než to řešit tak jak to řeší.
A toho parchanta, který Ťapku porazil a ujel, toho bych opravdu ........ , to nemá vůbec slov, kdyby neujel,možná by na tom nebyla tak špatně. Je moc krásná, když jsem si to přečetla, než jsem klikla na její fotku a dostala se na web ani jsem nečekala, že by to mohlo potkat právě takto krásného pejska. Nepředstavovala jsem si žádného, to ne, ale prostě mně překvapilo, že je to právě tato rasa. Je mi to moc líto, těm kdo ji má, přeji hodně sil, a jsem ráda, že se takový lidé v životě najdou, a ještě jsou šťastní, že ji mají , protože jim to hodně Ťapka oplácí, musí to být super lidičky, ještě jsem takové nikdy v životě nepotkala. No, jdu spát, smutná, slzy v očích, ale jsem tak ztuhlá, že bych mohla celou noc nehnutě koukat do Ťapkových očích a stále si opakovat, jak je možné že se to stalo, a proč byl ten člověk tak zlý že ji nepomohl.Jsem se zase rozepsala, tak nějak to jde samo.
Možná si někdo řeknete, místo těchto keců bych také mohla udělat nějakého pejska šťastného, ale já bych opravdu asi nemohla, pak by byl útulek u mně doma.
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 6 Čec 2007 07:38
- Nahlásit
LucieS
Určitě se najdou starší lidé, kteří si takového pejska rádi vezmou a péče o něj pro ně bude smyslem života. Proč ne.
Šanci zdravým to nebere!!
to máš asi pravdu...ALE...většina handicapovanejch psů potřebuje stabilně péči veta...myslím že zrovna nějací starší lidé,kteří by si psa vzali na to třeba nebudou mít..ono by si měli lidi uvědomit že nemocnej pes stojí peníze,nervy a bejt na to připravený...prostě nepřipravit se jen na to že to bude záhul na nervy,ale vědět že i ta kapsa to odnese..a pokud to lidi vědí a můžou,tak at si nemocnýho psa klidně vezmou....
|
Anka
Člen |
# Zasláno: 6 Čec 2007 15:38
- Nahlásit
emikami
Úplne rozumiem to s tým útulkom. Kedysi som mala tiež ten pocit, potom som začala v jednom aktívne pomáhať. Trošku som zmenila pohľad, aj keď viem, že psovi v útulku nemusí byť najlepšie, ale predsa lepšie tam, ako na ulici, kde mu hrozí veľa nebezpečenstva.
Potom som trošku chodila po útulkoch na Slovensku. Chcela som vedieť, ako ktorý funguje, aké sú tam zvieratá a každému, ktorý som navštívila som aj ponúkla možnú spoluprácu so mnou.
Stále sú však ľudia, ktorí neradi vstupujú do útulku, práve kvôli tomu, o čom píšete aj vy...
Ale myslím si, že aj títo ľudia by si mohli psíka adoptovať z útulku napríklad ak vidia inzerát konkrétne na niektorého psíka. Napríklad niekedy mám aj ja doma psíka z útulku, ktorému potom sama hľadám domov, tak vtedy sa môžu ozvať aj práve takí ľudia, ktorí by chceli pomôcť zvieratku, ktoré je opustené a nemá nikoho, ale do útulku ísť nechcú...
K Ťapke
Chcela som tým článkom poukázať na to, že aj handicapovaný psíkovia by mali dostať od nás šancu a nádej. Nemali by sa hneď odpísať, len kvôli tomu, že sú handicapovaný...
Neviem prečo mi tie fotografie nezobrazilo, keď som ich sem vložila, tak ich bolo vidieť, a teraz nie...
|
Anka
Člen |
# Zasláno: 6 Čec 2007 15:39
- Nahlásit
sarax
to máš asi pravdu...ALE...většina handicapovanejch psů potřebuje stabilně péči veta...myslím že zrovna nějací starší lidé,kteří by si psa vzali na to třeba nebudou mít..ono by si měli lidi uvědomit že nemocnej pes stojí peníze,nervy a bejt na to připravený...prostě nepřipravit se jen na to že to bude záhul na nervy,ale vědět že i ta kapsa to odnese..a pokud to lidi vědí a můžou,tak at si nemocnýho psa klidně vezmou....
Aj to je pravda. Každý pes nás niečo stojí. Myslím, že takéto informácie (koľko je potrebných nákladov na veterinára) by mali povedať daný ošetrovatelia toho psíka a pripraviť na to budúcich možných záujemcov, aby potom mohli zhodnotiť, či na to majú sa o takého psíka s daným handicapom postarať, alebo nie.
|
Sylva
Člen |
# Zasláno: 7 Čec 2007 11:36
- Nahlásit
davidkova renata
No jo,ale ten soukromej útulek ho nemusí brát ne?Já teda na to koukám taky jako holky,takhle mě to nenapadlo.. myslíš jako, že nemusí brát do péče nemocného psa? To dokáže asi ten majitel útulku, který si ho založil pro hezké jméno, pro šetření na daních atd. Ten, kdo má útulek z lásky a soucitu ke zvířatům, přece nedokáže odmítnout psa. A ten kdo má dost citu, má málokdy dost peněza času. Už i proto, že se mu tam zvířata hromadí velice rychle.
eva od jondy
Ty si taky myslíš, že soukromá osoba má peněz tolik, že pro všechny zvířata je dostatek všeho? Tj. kvalitního žrádla, dostatek venčení, bezpečný teplý pelech, aspoň trocha pozornosti - pohlazení, postřehnutí je li ten pes zdravej, a ještě péče o těžce nemocné psy?? Kolik času spotřebujem pro 1, 2 své miláčky? Kolik času, lidí je potřeba na postarání se o několik desítek psů a ještě ty nemocné? I názor veta o stavu psa a významu jeho žití je různý. Vetové neznají reálnou situaci přemnožených, opuštěných psů.
Anka
Já jsem nemyslela konkrétně na tebe: zachraňujou nemocné a zdravé tím zanedbávají. Máš li tolik času i peněz, takže stejně tolik času věnuješ všem psům bez rozdílů, smekám před tebou klobouk!! Já vím o těch, kde JE pomoc nemocným na úkor zdravých. Což je jasné a logické.
A přesně jak píše sarax nevyléčitelný pes je mnohem větší zátěží i pro nové majitele. A nejen finanční. I zdravému psovi musíš uzpůsobit život, nemocnému xkrát tolik. Vím co mluvím. Opakuji: vzala jsem si z útulku fenku, která tam byla cca rok proto, že jen kulhala na přední nohu. Jinak zdravá, přátelská. Z výstavy oříšků mám její medaili a diplom za 2. místo. Proč teda v útulku, jen s malým handicapem byla tak dlouho??
|
aren
Člen |
# Zasláno: 7 Čec 2007 11:41
- Nahlásit
Sylva
Sylvíku, já myslím, že máš hodně pravdy, ale stejně mi Tvůj přístup připomíná jeden z těch: "proč se stará o psy, proč raději tu energii nevěnuje opuštěným dětem.. atd"
Anka by stejně dobře nemusela dělat vůbec nic a nikdo by ji nemohl říct půl slova. Myslím, že má právo pomáhat těm, kterým se sama rozhodne.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 7 Čec 2007 11:52
- Nahlásit
A pak je tady ještě jeden aspekt otázky, jestli může handicapovaný pes (nebo člověk) mít šťastný život. Víme, co je štěstí? Spočívá štěstí ve fyzickém pohybu? Jistě ne. Spočívá ve způsobu pohledu na svět, ve vztazích, ve schopnosti mít rád a přijímat lásku, udělat něco pro druhé, ve schopnosti vnímat a radovat se.
Když je omezená schopnost pohybu, pořád zbývají ty další věci a je na ně víc času.
|
Sylva
Člen |
# Zasláno: 7 Čec 2007 12:09
- Nahlásit
aren
proč se stará o psy, proč raději tu energii nevěnuje opuštěným dětem.. atd" možná můj názor vyplívá ze zkušenosti s Azalkou, jíž jsem věnovala strašně moc času a péče, a dá říct, že zbytečně. I po návratu k původním majitelům, tj. to největší štěstí pro psa (jsou li majitelé normální) za pár měsíců umřela. Byla prostě starej, nemocnej pes. A co hlavně? V době kdy jsem se starala o ni, v nejmenovaném útulku pošel mladej, čistokrevnej pes, údajně na dehydrataci. Měla jsem k sobě vzít radej ho. Do dneška mě to se.. a stejnou chybu už nechci opakovat. Proto mám názor: vzhledem k tomu, kolik je opuštěných psů, pomáhejme těm, kteří můžou žít plnohodnotnej život a pomožme jim k němu. Bylo li by psů bez domova pár, fajn pomožmě i nemocným, ale vzhledem k těm tisícům..
Anka by stejně dobře nemusela dělat vůbec nic a nikdo by ji nemohl říct půl slova. Myslím, že má právo pomáhat těm, kterým se sama rozhodne No jo. V podstatě máš pravdu. Je to pořád lepší, než se "bavit" v hospodě, nebo jenom rýpáním jako tady někteří. Já vlastně teď do Anky taky reju. To nechci. JE hodná. Jenom mě bolí za ty zdravé, zavřené psy, že nežijou jak by mohli.
|
Sylva
Člen |
# Zasláno: 7 Čec 2007 12:15
- Nahlásit
aren
Spočívá štěstí ve fyzickém pohybu? U psa si myslím, že ano. Samozřejmě nejen, ale hodně. A ať to malé štěstí má, když ti zdraví budou mít štěstí úplné.
Spočívá ve způsobu pohledu na svět, ve vztazích, ve schopnosti mít rád a přijímat lásku, udělat něco pro druhé, ve schopnosti vnímat a radovat se- kolik z toho prožívá pes?
A v podstatě: co je štěstí? přece muška jenom zlatá
|
aren
Člen |
# Zasláno: 7 Čec 2007 12:23
- Nahlásit
Sylva
nebo jenom rýpáním jako tady někteří. To jo.
|
fatdog
Člen |
# Zasláno: 7 Čec 2007 12:26
- Nahlásit
Anka
slova majitele:
Svým způsobem nám Ťapka život obohacuje a máme ji moc rádi.
no přesně o tom to je, že ano??
pan majitel zapomněl na to, že pokud by ji měli rádi, mysleli by spíše na to, jestli obohacují oni život její a jestli náhodou to zvíře třeba netrpí...ale to neva, hlavně, že ji mají "rádi"
aren
A pak je tady ještě jeden aspekt otázky, jestli může handicapovaný pes (nebo člověk) mít šťastný život. Víme, co je štěstí? Spočívá štěstí ve fyzickém pohybu? Jistě ne. Spočívá ve způsobu pohledu na svět, ve vztazích, ve schopnosti mít rád a přijímat lásku, udělat něco pro druhé, ve schopnosti vnímat a radovat se.
Když je omezená schopnost pohybu, pořád zbývají ty další věci a je na ně víc času.
pohled na svět u psa? dobrý hmmm
v pohybu ne? hmmmm
vztahy? u psa jo? hmmm
přijímat lásku? a co to je ta Tvoje láska....to co předvádí ten majitel v tom článku jo? aha....moc príma taková láska .....
|
Sylva
Člen |
# Zasláno: 7 Čec 2007 12:39 - Změnil/a: Sylva
- Nahlásit
fatdog
A máme ho tady!
Beru tě jako koření. BEz něj je jídlo plané, ale je li ho moc, škodí. Tak nepřehánej, jo?
Má li ťapka domov s láskou, a nemá stálé bolesti, myslím, že netrpí. Řeč je o spoustě takových psů v útulcích, kde stejně ti psi nemají vše co potřebují a ještě ti zdraví....
|
aren
Člen |
# Zasláno: 7 Čec 2007 12:40
- Nahlásit
fatdog
pokud by ji měli rádi, mysleli by spíše na to, jestli obohacují oni život její a jestli náhodou to zvíře třeba netrpí...ale to neva, hlavně, že ji mají "rádi"
Musím přiznat, že opět jsi mě mile překvapil svým pohledem.
|
fatdog
Člen |
# Zasláno: 7 Čec 2007 12:47
- Nahlásit
aren
to je ale snad normální pohled tož ne?
Sylva
vůbec nepřeháním...koukám na to právěže s chlasnou hlavou....přehání a dokímá se tu opět k slzám ouplně někdo jinej.,..
|
aren
Člen |
# Zasláno: 7 Čec 2007 12:48
- Nahlásit
fatdog
to je ale snad normální pohled tož ne?
Je. Ale kolik znáš normálních lidí?
|