Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Pomoc psům v nouzi / Prodej kříženců
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
LexLexter
Člen
# Zasláno: 18 Čec 2013 15:11
- Nahlásit

Zdravím,

mám tak trochu ideologický problém. Bratr si před dvěma lety pořídil čistokrevnou fenu bez PP. Je to samozřejmě obyčejný kříženec, nejspíš něco se sheltie. Teď se uprdl do mánie, že ji nechá nakrýt a štěňata prodá za cca 5000 Kč.

Její ženich je prý taky "kolie". Vypadá docela jako kolie. A i kdyby to bylo vše OK, tak má více než 50% těla bílou. Četl jsem že u tohoto plemene je to vážná vada a může to dost ublížit štěňatům různými zdravotními vadami.

Docela se mi příčí představa, že někdo v mém okolí takto drze hodlá prodávat křížené pejsky pod záminkou že jsou čistokrevní.
Jde to nějak řešit? Kromě tajného vykastrování, třeba dočasná chemická kastrace před háráním?

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 18 Čec 2013 15:15
- Nahlásit

Řekni bratrovi, že psi dneska už nejdou udat a jestli si myslí, že prodá kus za 5 000 v dnešní době, tak je blázen. Jinak bych mu já osobně nejradši řekla, že je normální hovado.
Jestli fenu někdy hlídáte, tak ji nech normálně vykastrovat a domluv se s vetem, že řeknete, že to bylo v nouzi, protože fena měla zánět dělohy a šlo jí tudíž bez operace o život.

LexLexter
Člen
# Zasláno: 18 Čec 2013 15:17 - Změnil/a: LexLexter
- Nahlásit

Raději bych mu to vysvětlil, ale když se zmíním o tom, že je to prostý kříženeček, nejspíš schytám jednu do zubů. Asi si myslí že mu závidím, když sám mám křížence.

Ale já si myslím že prodá. Kolie s PP jsou dosti drahé, zvláště z kvalitních chovů a lidi obecně kolie chtějí ale přes deset tisíc nedají. On sám ji koupil za pět litrů .

Edit: Mno, všem doma je to celkem jedno, spíš chtějí aby štěňata měla (je přece tak krásná). Mě to přijde prostě nemorální. Takže bych spíše volil cestu dočasné sterilizace před pokusem nakrytí. Dvakrát a pak se toho vzdá.

birma
Člen
# Zasláno: 18 Čec 2013 15:26
- Nahlásit

LexLexter
chemická sterilizace je dost svinstvo!

a pokud myslíš klasickou dlouhosrstou kólii, tak si myslím, že tam poptávka moc vysoká není. Vezmi bratra na prohlídku pár útulků, nebo mu pravidelně přeposílej nabídku třeba kólií v nouzi. To m je jedno, co pak se štěňátky bude? Taky můžeš zveličit rizika pro fenu při porodu a třeba cenu odchovu štěňat, který je náročný časově i finančně (odčervení, očkování, příkrmy...)

LexLexter
Člen
# Zasláno: 18 Čec 2013 15:33
- Nahlásit

birma
Nemám s chemickou sterilizací zkušenosti, tak pokud navrhuji špatný způsob, tak se omlouvám.

Vyzkouším uvedené způsoby . Díky

birma
Člen
# Zasláno: 18 Čec 2013 15:34
- Nahlásit

LexLexter
Nemám s chemickou sterilizací zkušenosti, tak pokud navrhuji špatný způsob, tak se omlouvám.
přijde mi to lepší, než aby přišlo na svět třeba 10 dalších kříženečků, ale jako většina hormonů to je pro fenu prostě záhul, takže bych to nechala až jako poslední možnost..

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 18 Čec 2013 16:02
- Nahlásit

LexLexter
Ještě by bylo dobrý zajet do azylu Dej pac se podívat na hluchou šeltii s přerostlým klytorisem. Nebo na nějaké jiné geneticky postižené pejsky, možná by stačily i nějaké nechutné fotky. Aby viděl, jak taky může dopadnou jeho odchov.

ErzebethB
Člen
# Zasláno: 18 Čec 2013 17:17
- Nahlásit

Pokud by se jednalo o křížence border kolie, tak je ještě možná docela dobrá šance, že by je udal a to i přes to, že by to byly bezpápíráči, ale určitě by to nebylo za 5.000,- .... ať se podívá např. na hyperinzerci, kolik je tam inzerátů na bezPP a jak dlouho tam visí.... Navíc klasické kolie (dlouhosrsté) moc na dračku nejdou... za celý život jsem viděla na živo jednu jedinou, šeltii vůbec a borderky asi dvě... Na tož křížence těchto ras.... myslím si, že vidina rychle nabitých peněz mu jaksi zatemnila mozek... a navíc... než se do toho pustí, ať si spočítá, kolik vydá za jedno štěně - očkování, odčervení, čipování a další věci jako např. trošku lepší žrádlo pro maminu před i po porodu, štěněcí výbavičku pro budoucí majitele (vodítko, obojek, pytlíček granulí a případně ještě nějakou hračku... apod) není to zrovna nejlevnější... a co když je pak bez PP neudá? To je půjde utopit, nebo je vyhodí jako tisíce jiných exotů u popelnice, nebo se o ně bude starat společně s tím, co teď má doma?

Z toho jak to píšete mi přijde, že máte pocit zodpovědnosti a černého svědomí za oba, ale Váš bratr jaksi postrádá tohle všechno a ještě chladnou logiku... ://

LexLexter
Člen
# Zasláno: 18 Čec 2013 18:15
- Nahlásit

ErzebethB
To já nevím, co by s nimi hodlal dělat, ale rouzhodně si nemyslím, že by jim pořizoval výbavičku pro budoucí majitele, kupoval "lepší žrádlo". Mám neblahý dojem, že si myslí, že fena štěňata vyprdne a on dostane prachy.

Jen si zatím nejsem úplně jistý co s tím dělat.

impact
Člen
# Zasláno: 18 Čec 2013 18:36
- Nahlásit

LexLexter
Hele a co bubák merle/merle? Tam když nevíš, essi nějakej rodič nenese merle gen, tak se z toho narodí hluchoslepý štěňata. Třeba by zafungovalo, kdybys ho postrašil...

On to snad nějakej koliář uvede na pravou míru, ale nějak podobně to je..

LexLexter
Člen
# Zasláno: 18 Čec 2013 18:39
- Nahlásit

impact
To je fuk, jestli to bude pravdivé. Řeknu mu že otec nese dědičnou poruchu modrého chcaní. Ale to je stejně jedno. Tímhle on se odradit nedá. Jemu je fuk, co s prcky pak bude.

corgi
Člen
# Zasláno: 18 Čec 2013 22:11
- Nahlásit

Teda, tohle když pročítám, je mi smutno. Mám za sebou velmi neradostný vrh (s PP, ale to je asi jedno) a když si v hlavě sečtu všechny ty problémy, průsery, starosti, stres, PENÍZE a uvědomím si, že někomu je tohle fuk, prostě něco něčím nakryje v přesvědčení, že "to" pak prodá za xy tisíc...
A nejhorší je, že takovým, co nad tím nepřemýšlejí, to většinou vyjde, fena ve zdraví vyprdne zdravá štěňata, která dostanou piškoty namočené v mlíce a v pohodě vykvetou do krásy. Depresivní.

ErzebethB
Člen
# Zasláno: 18 Čec 2013 22:12 - Změnil/a: ErzebethB
- Nahlásit

LexLexter
Vím, že se o rodině a blízkých někoho před ním nemá mluvit špatně, ale v tom případě je Váš bratr opravdový ignorant, který psa snad nikdy ani neměl mít.....

A pokud má takový pohled, jak píšete, tak bych k tomu dodala jen tolik - z vlastní zkušenosti - když člověk chce psa a chce mít zdravého a vitálního kamaráda na xxxx let, tak hledá chovatelské stanice, vyptává se na rodiče štěnat, chce je vidět, prohlédnout si je, pomuchlat se štěnaty a při tom všem i laik zjistí, že není něco v pořádku, když by štěnda (doufám, že by tento extrém nenastal) neslyší, nevidí, nebo jsou nějak znetvořená, či mají nějaké problémy.... A zároveň, když už někdo kupuje (ne adoptuje) psa, tak si hodně rozmyslí, jakému chovateli své peníze dá.... dneska je to na jiné úrovni, než to bylo dřív, internet je velmi mocná zbraň, jak v dobrém, tak ve špatném...

Co se týče výbavičky, tak pokud si projedeš opět nějaké inzeráty, zjištíš, že doživotní chovatelský servis a startovní výbavička je u psa nad cca 2.000,- skoro samozřejmostí... A pokud ne, tak je něco špatně a většina lidí ví, že se jen majitel potřebuje honem, honem zbavit štěnat.... Ale jak říkám, je to jen má vlastní zkušenost a pocit, když jsme vybírali od koho pejska vezmeme + co nám známí a přátelé radili.

edit: omlouvám se za tykovykání... když se zaberu do psaní, zapomínám se.

LexLexter
Člen
# Zasláno: 19 Čec 2013 00:17 - Změnil/a: LexLexter
- Nahlásit

ErzebethB
Jen mi tykej, jsem cucák. Ono je taky blbý přijít ke kupci a rozmluvit mu to. Co já vím co je to za člověka a je lepší když má pes domov, než když ho pak vrzne do útulku.

No nic, něco se už vymyslí. Díky za rady, zkusím mu vysvětlit, že kupce se svým přístupem nemůže najít. A když najde, tak si s ním promluvím já. Dokud to krytí nenastalo, že...

Ono když mu slíbí kolie, přijde a řeknu mu že to jsou kříženci bez servisu, bez potřebné péče, tak snad zdrhne. Ne že bych něco takového chtěl udělat, ale podobná hrozba by ho (bratra) snad mohla uvést do správných kolejí.

LexLexter
Člen
# Zasláno: 19 Čec 2013 00:27
- Nahlásit

impact
Jsem srozumněn s tím, že fenu je třeba pečlivě vyšetřit před nakrytím. Kamarádka má chovku kolií (borderek) a před nakrytím jedné ze svých fen nechala vyšetřit na DKK, DLK, epilepsii a další vyšetření. Dokážu si představit, že to není vůbec levné. Stejně tak se musí vyšetřit pes.

Čili to budu konstruovat nějak takto: Chceš vážně riskovat nemocná štěňata od nevyšetřené feny i psa? Platit čip, odčervení, očkování, kvalitní žrádlo? Za částku, kterou bys do nich musel investovat bys je nikdy neprodal a hrubě proděláš.

To by na něj mohlo zabrat. Stejně tak bych to mohl prezentovat rodině, že krytí noname psů je riskantní.

Sám mám od mala zraněného psa a následky se táhnou dodnes. Každý den plavání, rozcvičování špatné nohy atd... Vím jaké to je a trvalou vadu bych nikomu nepřál.

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 19 Čec 2013 01:26
- Nahlásit

LexLexter
Přeju úspěch a to, abys nedostal od bráchy na hubu.

Dines
Člen
# Zasláno: 19 Čec 2013 16:39
- Nahlásit

LexLexter
Ja bych na to sla pres prachy.
Nejspis bude muset zaplatit za kryti majiteli psa. Pak je zvysena spotreba krmiva brezi feny. Pokud neinvestuje do kvalitniho zradla, fenu nekspis ceka preeklampsie (dalsi vydaj za leceni), pak je na rade potod, ktery se snadno muze zvrhnout do cisare, ktery taky neni levny. A pak uz samotny odchov - ikdyz je bude prodavat svinsky v sesti tydnech, tak je do te dobh bude muset krmit, jinak pojdou hlady. A to bude rad, pokud nebude muset dokrmovat - umele mleko taky zadarmo neni a stenat muze byt vic nez fena uzivi, fena muze prijit o mleko, fena muze pri porodu umrit. No a pak je jeste pravdepodobne, ze mu nejake stene zusane doma klidne i nekolik tydnu/mesicu..a to asi taky snad nenecha umrit hlady. Takze dalsi naklady...

cernej caj
Člen
# Zasláno: 19 Čec 2013 17:55
- Nahlásit

k vybavicce - ja dostala ke steneti jen obojek -protoze je stenata mela pro rozeznani barevne odlisene - a nemyslim, ze by na me chovatelce bylo neco divne a fena stala 8000. Tyhle veci sou supr bonus, ale nikdo je nepovazuje za dulezity a urcite mu absence vybavicky nezhorsi zajem - ten bud bude nebo nebude a vybava na tom nezmeni nic. Ja si myslim hlavne, ze 5t za bezpapiraka krizene kolie/seltie nikdo neda kdyz za 6+ muzou mit papirovy seltky a kolie nejsou vubec v kurzu. Podle me i za 2t by mel co delat je prodat

Maya
Člen
# Zasláno: 19 Čec 2013 19:12
- Nahlásit

LexLexter
Pokud by štěňata byla taky převážně bílá, hrozí hluchota, jednostranná nebo oboustranná, takový štěně pak ani neprodá a život s hluchým psem není zas až takový hitparáda. Jinak souhlasím s cernej caj, za takový štěňata mu lidi dají max 2-3 tisíce a to při tom počtu co se nejspíš narodí mu jich půlka zůstane doma dýl a bude rád když je udá za tisícovku a s prachama bude těžce v mínusu.
Ale popravdě moc nevěřím, že se někdo nechá odradit od vrhu jakýmikoliv argumenty, nejspíš jen zbytečně ztrácíš čas.

ErzebethB
Člen
# Zasláno: 19 Čec 2013 21:36
- Nahlásit

Maya
Ale popravdě moc nevěřím, že se někdo nechá odradit od vrhu jakýmikoliv argumenty, nejspíš jen zbytečně ztrácíš čas.
Snaha se cení, asi si potřebuje nabít čumák, aby to zjistil...

Tony
Člen
# Zasláno: 19 Čec 2013 22:18
- Nahlásit

cernej caj
souhlasím s výbavičkou, já od chovatelky dostala DVD s fotkama, videama a i základníma radama. Víc ne a nepřišlo mi to nijak divný. Na jaké krmení je štěně zvyklé jsme byly domluvené před odběrem.

Já třeba tu šeltku - fenu s PP mám za 6000. Šeltie šly teď ale cenově docela nahoru - nebo se mi to alespoň zdá.

Taky si myslím, že za tu cenu nemá šanci prodat, zvlášť pokud matka nebude vypadat jako "ta čistokrevná" kolie bez PP. Ale lidi jsou různí, kolikrát dají 5000,- za křížence, než aby pořádně hledali a dali o dva tisíce víc za papíráka. Už jsem se ve svém okolí setkala s lidmi, kteří byli přesvědčení že pes s PP stojí od 15 000, a tak se po takovém ani nedívali...

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2013 02:16
- Nahlásit

ErzebethB
Snaha se cení, asi si potřebuje nabít čumák, aby to zjistil...
Obávám se, že si především nabijou čumák ta štěňata. A to možná doslova, protože není vyloučené, že s nimi díky neprodejnosti někde lupne o zem.

cernej caj
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2013 08:29
- Nahlásit

Tony
Je fakt, ze obliba seltii stoupa. My kdyz meli nekdy pred 17ti lety prvni seltii, tak aj v brne sme byli spis rarita a nikdo nevedel, co to je. Dneska jen na ulici mejch rodicu sou dalsi 2. Jinak mas asi pravdu v tom, ze hlavne starsi generace ma asi pocit, ze PP sou extra drahy a taky po netu moc nekoukaj. Maj mail a bazar na seznamu a smitec...

No su zvedava, ty stenata sou chudaci uz ted. Asi nejlepsi to ukecat pres ty prachy. Rozhodne nevydela

ErzebethB
Člen
# Zasláno: 21 Čec 2013 18:43
- Nahlásit

Vlčáčková
No, tak pokud má bratr v rodině někoho jako Lexe, tak si myslím, že to tak daleko nenechá zajít nikdo.... při nejhorším útulek, ale snad ne nějaká popelnice, jak mamky hafan, co si ho vzala :/

cernej caj
Člen
# Zasláno: 21 Čec 2013 19:01
- Nahlásit

ErzebethB
si myslim,ze v zadnym utulku ti nevemou stenata, ktery si sama vyrobis.

birma
Člen
# Zasláno: 21 Čec 2013 19:11
- Nahlásit

cernej caj
vezmou, když jim zaplatíš pobyt (což neni úplně zanedbatelná částka, mám pocit, že je to většinou okolo 50Kč/den ale jistá si rozhodně nejsem)

ErzebethB
Člen
# Zasláno: 21 Čec 2013 19:18
- Nahlásit

No, tak to je úplně v ... :/

lamalucni
Člen
# Zasláno: 21 Čec 2013 19:23
- Nahlásit

cernej caj
v zadnym utulku ti nevemou stenata, ktery si sama vyrobis.

A kdo prokáže, že je ten dotyčný vyrobil, když tam přijde s tím, že je někde našel?

birma
Člen
# Zasláno: 21 Čec 2013 19:23
- Nahlásit

lamalucni
útulky většinou nevezmou bez platby psa, kterého jim nepřivezou cajti...

lamalucni
Člen
# Zasláno: 21 Čec 2013 19:25
- Nahlásit

birma
aha, to je teda ale dost nanic, když někdo psa fakt najde...

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání