dejavu
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2013 08:59 - Změnil/a: dejavu
- Nahlásit
Vlčáčková jj, já vím, ale v momentě, kdy kamkoliv přijdeš s útulkem, už prostor opanovala oska, která nemají jediného psa, ale o to víc mladých a nadšených výběrčích a na tebe zbyde jen setina toho, co minule. A to vůbec je štěstí, že tě tam pustí, protože loni jsem chtěla s nabídkou psů a obchůdkem na voříškiádu v Praze a pořadatelka, která jedním mailem u mne chtěla reklamu akce na webu útulků, mi odpověděla, že nás tam nechce, protože pomáhá Toulavým tlapkám a Dogpointu a nechce, aby se pomoc štěpila, jak se ona vyjádřila, takže si máme maximálně zaplatit startovné a zúčastnit se voříškiády jako členové, ale žádné producírování s útulkem nám tam trpět nebude.
Starostové obcí s útulkem nechtějí uzavírat smluvy, protože jsou přece oska, která si psy vezmou zdarma a postarají se rádi, jak mi řekli zděšení jiní útulkáři, kdy jim starostové přestali platit. Oska přece právní věci neřeší, protože, jak mi řekla Petra, předsedkyně Cibely, ona na to nemá nervy vymáhat to, na co má dle práva nárok a že to stejně k ničemu není, že se starosty nehne. A ona ani nemusí, sponzoři jí přece nasypou, tak co by se nervovala. Takže to, co jsme starosty učili dlouhá léta, že je jejich povinností se postarat a zaplatit za útulek a pak to vymáhat na původci toho utrpení, jde do kopru.
Plný internet je agresivních a citově vyděračských inzerátů, kde se to hemží zachráněním před smrtí a je to často o psech ze zahraničí, které si tito lidé dovezli a vybírají na ně prachy a před těmito inzeráty s realitou nějakého útulkáče, pokud tedy nechceš sprostě lhát, nafukovat, přehánět a vymýšlet si, jsi v prdeli jako Baťa s dřevákama. Ptala jsem se těhle lidí, proč nespolupracují s útulkem - není to pro ně tak vzrušující, nemohou mít psy v péči doma a musí se podřizovat režimu útulku. Nebaví je to. Doma si mohou vzít jakéhokoliv psa, nikdo neví, že nemají karanténu, kočku z ulice hodí rovnou mezí ty, které tam mají už odléčeny, psy zavřou do kůlny nebo sklepa a nikdo je nekontroluje, nebuzeruje jako KVS útulky. Mohou si na rozdíl od útulků vybírat psy, které zachrání a vzít jen ty aktraktivní, mohou s tím kdykoliv praštit, protože nemají útulek a ani ho v 99% nechtějí, protože se tomu nechtějí věnovat jako práci.
Nedávno mi nabídla jedna paní depozitní péči, ovšem chodila by ke svému veterináři, ne k našemu, kde je to pro nás levnější a ještě by si to představovala jako trvalý pracovní poměr. Jediná dočaska na štěnda, kterou jsme měli a fungovala skvěle, protože se řídila tím, co jsme se domluvili, chodila k našemu vetovi atd., tak skončila, protože paní šla do práce a to nás moc mrzí.
Lidé často nechtějí s útulky spolupracovat, chtějí si poroučet, některá oska bez jakékoliv zkušenosti s péčí o psy by přímo chtěla komandovat a poučovat útulky. Většinou jsou to mladí lidé a chtějí si dělat vše po svém, jak jsem se dočetla, takže si založí osko a dovážejí psy, nad kterými se dojímají a dojímají druhé.
Občas jsou lidi ještě ochotni pomoci mizernému útulku, čím horší, tím víc pomáhají, cpou jim peníze a zachraňují odtamtud zvěř, takže paradoxně, když se staráš o zvířata a provoz útulku, aby bylo vše tak, jak má být, zařadíš se někam do škatulky - tam se mají zvířata dobře a každý se na tebe vyprdne.
Lidi, kteří si od nás chodili adoptovat psy, nám teď chodí s rozzářenýma očima říkat, že si adoptovali chudáčky z Ukrajiny, Slovenska, z nějaké množírny, od Toulavých tlapek atd. A ještě čekají, že je za to pochválíme a skloníme se před jejich soucitem a pochopíme, že přece takový pejsek to potřeboval více. Pochopili bychom, kdyby se nám tam v kotcích netísnili po dvou, třech i více psi, kteří už marně třeba několik let čekají u nás na domov.
Když s těmihle psy oslovím TV nebo noviny, vykašlou se na mne, protože to není dost atraktivní. Raději dají zachráněné chudáky z ciziny. Už jsem to nevydržela a když mne pan Špalek z Novy minulou sobotu odmítl kvůli hromadícím se psům pro separační úzkost, kteří u nás umírají steskem a řekl, že to není atraktivní, tak jsem se ho zeptala, jestli mám nějakému psu přerazit nohu, aby to bylo atraktivnější a přijeli. Nejistě se zasmál a zařadil mne v duchu někam mezi nevyzpytatelné podivíny. Samozřejmě, že nepřijel.
Lidi, kteří nám inzerovali, radši inzerují nyní těmto sdružením, protože tam jsou tak dojímavé příběhy, že by to kamenem pohnulo. A zkus se proti tomu ozvat a říct - Hej, lidi, kde jste všichni? Potřebujeme vás na výcvik, venčení, ježdění na akce, inzerci, prodej charitativního obchůdku, točení videí se psy? Jsme jen tři, nestíháme všechno, přijďte nám pomoci. Ozve se ti ticho, občas sem tam někdo o víkendu přijde vyvenčit. 2x někdo přijde něco natřít, pak vleze přes výslovný zákaz agresivnímu psu do klece a když mu řekneš, že tohle tedy ne, tak se urazí a už nepřijde. Příště ho uvidíš v osce, kde je bez kontroly a má se dobře.
A zkus vylézt a něco proti oskům říct! Sesypou se na tebe lidi jako vosy, obviní tě ze závisti, jejich příznivci ti udělají ze života peklo, protože přece tam jsou ti nejlepší, zachránci všehomíra atd.
Jo, nejsou všechna oska stejná, ale dost často to chodí takto a útulkům to dost škodí. Odčerpávají se masivně sponzorské pomoci, odčerpávají se zájemci o psy a pomocníci, klesá morálka obcí se chovat zodpovědně, když to za ně někdo řeší. Ale tohle je skryto a nikdo to nevidí. Pokud to takhle půjde dál, zmizí tu útulky a budou jen oska, obce přestanou platit a pak se vše přenese jen na dobrovolné sponzory. To však pochopitelně nebude možno dlouhodoběji, takže to patrně klesne tam, kde je dnes většina států "vyspělé Evropy" - 14 dní až měsíc někde v záchytném kotci města, jestli se nepřihlásí majitel a pak buď se zvířete ujme nějaká charita a shání mu domov, nebo se utratí. Jenže tohle nikdo nevidí a vidět nechce, kdo by myslel dopředu a v souvislostech, když přece momentálně je důležité zachránit konkrétního pejska, který na tebe tak hezky kulí očka?
Nerada bych, aby se to strhlo v nějakou polemiku oska x útulky, nemám na to čas ani náladu to nějak dál rozebírat, říkám ti jen konkrétní zkušenosti, jak to útulkům škodi a nikdo tohle nechce vidět a vím, že s tím v podstatě nic nenadělám. Prostě to takhle teď je.
Vím, že některá oska spolupracují s útulky, taky od nich dostáváme nabídky. Většinou deky, matrace a vyřazené obvazy a autolékárničky, kterých je všude plno, ale když nabídnou něco atraktivního, jako naposledy 70 plen pro štěňata, i když se ozveš okamžitě, napíšou, že super, ale pošlou ti jen 20, protože se ozvaly jiné útulky taky. Nebo z původně atraktivní nabídky stavebního materiálu se vyklube něco jako - jo, ale už jsme o tom řekli 20 jiným útulkům, zejtra tam musíte být v 8 s náklaďákem a kdo dřív přijde, ten dřív mele, tak to zkuste. Nemám náklaďák a nefunguji na písknutí do pár hodin, nemám chuť se tam s nějakou zdivočelou babou o ně přetahovat a nebudu najímat náklaďák za mnoho tisíc, když ani nevím, jestli na mne něco zbyde, takže taková nabídka je pro mne pumprdentlich, tedy je skvělá, ale jinak to stojí za hovno. A pak jsou ještě sdružení, která ti přinesou třeba pár dek a piškotů a požadují za to, že jim budeš brát jejich psy, se kterými se budou prezentovat v novinách a vybírat na ně příspěvky jako velké zachránkyně. Taková nadace nám přišla po orkánu, že finančně pomůže, ale budeme brát psy ze Slovenska. Když to Monika odmítla, samozřejmě nedali na zničený útulek ani kačku. To jsou trpké zkušenosti, které má hodně útulků, takže se někdy nedivím, že nemají odvahu to zkoušet s novými.
Myslím, že když chce někdo pomáhat útulku, vždycky se dá vymyslet 1000+1 způsobů - venčení, výcvik psů, inzerce psů, doprovázení na akce, pořádání voříškiád, točení videí se psy, nebo třeba adopce psa, kterého někdo dá doma dohromady a pak mu najde nový domov a přehlásí se jiný majitel se spoluprací s útulkem.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2013 10:11
- Nahlásit
dejavu
že nás tam nechce, protože pomáhá Toulavým tlapkám
Kde se vyskytnou TT, tam já osobně čekám nějakou prasárnu. Takže mě tohle vůbec nepřekvapuje.
Takže to, co jsme starosty učili dlouhá léta, že je jejich povinností se postarat a zaplatit za útulek a pak to vymáhat na původci toho utrpení, jde do kopru.
Máš pravdu, ale vysvětluj to někomu jako jsou TT nebo Záchranné pacičky. Ovšem všichni nejsou stejní.
Ptala jsem se těhle lidí, proč nespolupracují s útulkem - není to pro ně tak vzrušující, nemohou mít psy v péči doma a musí se podřizovat režimu útulku.
Tak jistě. Ti, co sem hromadně vozí psy ze zahraničí jsou prostě na přesdržku. Ale bohužel vysvětlování končí hysterií stylu "vy jste zlí, pro mě je pes jako pes". Na to, že tu už opakovaně padají návrhy o utrácení jako SR kvůli přeplněným útulkům, většinou nikdo nereaguje jinak, než výše zmíněnou větou.
Druhá věc je, že znám seriozní o.s.ka, která chtěla spolupracovat s útulky, ale naopak útulky neměly zájem, protože někteří ty psy mají taky jenom jako prostředek pro plné koryto.
Nedávno mi nabídla jedna paní depozitní péči, ovšem chodila by ke svému veterináři, ne k našemu, kde je to pro nás levnější a ještě by si to představovala jako trvalý pracovní poměr.
Podívej, mě taky volala paní ze Slavkova, brečela, že nemá práci a ve Slavkově je to špatný a ona má děcko, že nemůže do Brna dojíždět, a že by chtěla u mě pracovat. Jenže já nikoho nepotřebuju, což jsem jí řekla, ale nakonec s tím, že jí zaštítím její práci svým ŽL, budu jí dávat oficiálně mzdu, ale musí si na sebe vydělat - sehnat zákazníky, zaplatit program, já si budu nechávat jen třeba tisícovku měsíčně, protože po ní budu muset zkontrolovat a opravit její práci (neodborníka), postupně jí všechno naučím, ale co si vydělá, bude její. Dopadlo to tak, že ona si nikoho shánět nebude, nechce, aby se ve Slavkově vědělo, že pracuje, platit program se jí nechce. No, tak ať dál sedí na úřadu práce jako nekvalifikovaná síla, no. Takže to máš asi všude stejný, lidi jsou prostě takoví.
některá oska bez jakékoliv zkušenosti s péčí o psy by přímo chtěla komandovat a poučovat útulky.
To je běžné. Kuře poučuje slepici prakticky všude. Nám tohle rozbilo v České astr. společnosti jednu z nejvýkonnějších sekcí s výsledky uznávanými v celém světě.
Občas jsou lidi ještě ochotni pomoci mizernému útulku, čím horší, tím víc pomáhají,
Lidi, kteří si od nás chodili adoptovat psy, nám teď chodí s rozzářenýma očima říkat, že si adoptovali chudáčky z Ukrajiny, Slovenska, z nějaké množírny, od Toulavých tlapek atd.
Když s těmihle psy oslovím TV nebo noviny, vykašlou se na mne, protože to není dost atraktivní.
Přesně. A taky tím víc, čím víc neprůhlednější to zařízení je. Stačí mít manipulativní techniky a je vystaráno. Co s tím chceš dělat?
Jsme jen tři, nestíháme všechno, přijďte nám pomoci.
No, tak asi budete muset používat ty manipulační techniky taky. Protože český národ je, zdá se, blbý, tak s raciem neuspěješ. Vím, že je to hnusný, ale co tedy zkusit na ty city zahrát taky? Vytvářet dojem komunity. Běž na FB a podívej se, jak to dělají TT. Mě z toho teče sliz z obrazovky až na zem, osobně tohle nesnáším a odpuzuje mě to, ale spousty lidí to naopak přitáhne. Takže co zvolit "zlatou střední cestu" a nějakou serioznější formou převzít ty psychologické páky, které fungují?
Sesypou se na tebe lidi jako vosy, obviní tě ze závisti, jejich příznivci ti udělají ze života peklo
Znám a dost mě to otravuje. Navíc slušná zařízení se neumí vzájemně spojit a podporovat. Neumí si vytvořit tak rozsáhlou komunitu příznivců. To je naprosto zásadní chyba, ale zdá se mi, že ji chtějí dělat stále dokola a že je snaha o spolupráci a vzájemnou propagaci naprosto na nule.
klesá morálka obcí se chovat zodpovědně, když to za ně někdo řeší
No jistě. Protože některá o.s.ka jedou na to, že od jejich dárců je mnohem víc peněz než od obcí.
Nerada bych, aby se to strhlo v nějakou polemiku oska x útulky
Tak se mnou určitě ne. Protože já s Tebou souhlasím v mnoha bodech. Některá o.s.ka jsou katastrofa, ale na druhou stranu některé útulky jakbysmet. Jde o to, aby se ti lepší spojovaly, byly transparentní, nelhaly, doporučovaly se a propagovaly vzájemně, jasně oddělily zrno od plev a dělaly osvětu a propagaci. Jenže to ony ne. Mnohé z nich se radši žerou mezi sebou, zatímco ta špatná zařízení se nám v poslední době začínají moc hezky spojovat. To se ještě budeme divit.
|