| Autor |
Zpráva |
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 22 Čen 2009 16:24
- Nahlásit
Vím, že jsem na pejskařském fóru, ale třá se tady najde nějaký člověk, který doma sýry vyrábí nebo to aspoň zkoušel.
Já sháním všechny možné informace a jsem docela bezradná. Nemůžu se v tom vyznat.
Sýry chci dělat z kozího mléka
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 22 Čen 2009 16:41 - Změnil/a: kachna_
- Nahlásit
pawLINka
Ty jsou krásný.
Můžu ti pomoct alespoň takhle: http://aleph.uzpi.cz/F/TRRDMXX8JC8PJB8SK9IP5TY4GCV 3PXICVIVDLRP8FHI5P9HEEX-36237?func=short-0&set_num ber=000543
Kdyby se ti nějaká z těch knížek líbila, musí být k zapůjčení, ne jen ve studovně. Když tohle všechno je, tak zajdeš do své knihovny v okolí a o knížku si zažádáš. Oni by si jí měli být schopni vyžádat. Jak to funguje v praxi nevím, neb jsem z Prahy a mám tuhle knihovnu na dosah.
NeOT v OT: jak řešíš soužití pes x ovce (kozy sakra, ovce chci já )?
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 22 Čen 2009 16:54
- Nahlásit
kachna_
No v současné době tady máme 5 koz a 2 ovce. K tomu milion různých jiných zvířat.
Máme 3 pitbullteriéry, německého pinče a nějaké vořechy. Problém se zvířaty nemám. Když dovedeme domů nové zvíře, tak jeden pes na něj háže machry a musí být z počátku pod dozorem a dostat seřváno (a to je se zvířaty od malička), ale pak je to OK.
Dokonce mám doma rok jednu fenku, která prý zabila dřív i kozu. Tady je s něma ale kámoška. Tak nevím
Takže já to moc to soužití neřeším. Jakmile by někdo něco zkusil (ať už pes k jinému zvířeti či naopak), tak by dostal nakopáno do držky případně do koulí. Toť vše :-D
|
ati
Člen |
# Zasláno: 22 Čen 2009 17:01
- Nahlásit
pawLINka
já jsem z kozího mléka sýry dělala a nemohu na ně zapomenout. Dělala jsem různé s bylinkama a neměly chybu
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 22 Čen 2009 17:01
- Nahlásit
kachna_
No teda aby to nevypadalo, že u té fenky to bylo v pohodě hned od začátku . To ne.
Zpočátku byla hotová jen co přišla na dvůr nebo na zahradu. Není z dobrých podmínek, tak jsem musela být opatrná v tom, jak ji trestat, aby to mělo účinek. (bití na ni neplatilo, protože na něj byla zvyklá a řvát jsem na ni nemohla, protože se hned počůrala)
Dostala náhubek a na ostnáči měla stopovačku... Xkrát denně jsem ji táhla přes zahradu a přes dvůr s chválením a krmením kokinama. Říkám schválně, že jsem ji táhla, pač vona byla z toho tak paf, že nebyla schopná ani chodit ani vnímat. Ale pak se otrkala a chtěla naopak na zvířata (především na slepicea kočky) útočit. A tak dostala cukanec jen co se na nějaké zvíře podívala. Ví, že si nesmí jít ani čuchnout a vyhýbat se obloukem jinak bude zle. A funguje to. Chodí normálně po zahradě a po dvoře, hraje si tam a blbne a zvířat si ani nevšimne. Většinou je ale přece jen pod dozorem.
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 22 Čen 2009 17:04
- Nahlásit
ati
Hurááá - a postup?
Kdes kupovala sýřidlo a jakýsi ty různý sračičky?
kachna_
Naše quessantské ovce před ostříháním:
|
ati
Člen |
# Zasláno: 22 Čen 2009 17:07
- Nahlásit
pawLINka
syřidlo myslím od této firmy a postupy se pokusím najít http://milcom-as.cz/?page=tab_dom
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 22 Čen 2009 17:09
- Nahlásit
ati
Já našla dobrou stránku s receptama, ale pořád se do toho bojím jít, a tak jsem chtěla někoho, kdo mi poradí něco osvědčeného.
http://jaknato.webpark.cz/html/index.html
Ale nejprve musím objednat ty sýřidla.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 22 Čen 2009 17:10
- Nahlásit
pawLINka
tak by dostal nakopáno do držky případně do koulí
Ach jo, to na Cira nefunguje. Co je doma, to je v bezpečí, ale zahrada prostě není domov a tomu blbovi vlkošedýmu občas prostě přeskočí a já si kvůli tomu neubytuju ovce v ložnici.
tohle asi znáš:
http://jaknato.webpark.cz/html/BasicRec.html
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 22 Čen 2009 17:14 - Změnil/a: pawLINka
- Nahlásit
kachna_
Já myslím, že je to hodně o zvyku. Prostě si na ty zvířata zvykne.
Ten pes, jak jsem psala, že je se zvířaty sice od mala a celkem v pohodě, ale musí se nejrpve seznámit, když dotáhnem něco novýho - tak ten kdyby mohl, tak tady všechno zakousne. Je to strašnej hajzlík zrzavej. Když jsme si dovedli na jaře nového kozlíka, tak mu visel i na krku - jen tak kolem něj utíkal a jen tak mimochodem se mu pověsil na krk. Dostal a už si na něj netroufl.
Na druhou stranu se nám vloni záhadně poztrácely nové morky. Říkali jsme si - kuna. Jenže pak byl ten blbeček přistižen při činu. Dostal, koupili jsme nové morky a je v pohodě
Myslím, že když se chce, tak to jde...
ati
A tvaroh dělalas taky?
Mám zkysané kozí mléko a vím, že to stačí jen zahřát. Jen nevím jak dlouho a na jakou teplotu...
Na netu jsem se dočetla, že pomalu zahřívat a jak to začne pálit, tak odstavit z plotny a slít.
Chci to jít zkusit - tohle bude první várka určená pro čokly, tak o nic nejde
Pak to chci zkusit pro nás (dojit do čistého hrnce )
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 22 Čen 2009 17:15
- Nahlásit
pawLINka
Aha, takže znáš
Přemejšlim nad quesantkama nebo nad valaškama.
Já se taky smířila s tím, že řešení je zabezpečit zvířata, jenom občas doufám, že někdo vymyslí nějakej zázrak
|
ati
Člen |
# Zasláno: 22 Čen 2009 17:15
- Nahlásit
pawLINka
zrovna jsem ti chtěla to samé poslat. Neboj se toho,i tvaroh je lepší než kravský a sýry nemaj chybu ještě ted slintám ,dají se jíst i čerstvě udělané, ale odleželé několik dnů v lednici nemaj chybu
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 22 Čen 2009 17:17
- Nahlásit
ati
Tak se ještě zeptám - jaký sýr mám zkusit vyrobit? Jako prostě který je jednoduchý a dobrý, aby mě to neodradilo od dalších pokusů?
|
ati
Člen |
# Zasláno: 22 Čen 2009 17:20
- Nahlásit
pawLINka
já měla hodně infa z malé farmy Kamínky, ale nevím zda ještě fungují, a základní recepty mi poslali spolu se sýřidlem, zkoušela jsem i hermelín, ale na to jsem neměla odpovídající sklep se stálou vlhkostí, takže se nedodělal, ale voněl krásně.
Tvaroh jsem dělala z čerstvého mléka, taky jogurty jsou dobré
|
ati
Člen |
# Zasláno: 22 Čen 2009 17:23
- Nahlásit
pawLINka
já dělala jen uplně jednoduchý tvaroh trochu dochutit solí,paprikou nebo bylinky dát do kelímků a nechat dojít,už si nepamatuju kolik syřidla a jaké teploty, ale vše přišlo s návodem, když jsem si volala o syřidla poprpsila jsem je i o postup a vše poslali.
|
Lola1
Člen |
# Zasláno: 22 Čen 2009 17:48
- Nahlásit
Ty jsou krásný.
Argosku, kde jsi?
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 22 Čen 2009 18:31
- Nahlásit
Lola1
Argosku, kde jsi
si mě předběhla ,myslim,že argošek už startuje směr pawLINka
|
jablunka
Člen |
# Zasláno: 22 Čen 2009 18:34
- Nahlásit
Lola1
davidkova renata
Vobje ste mi to sebraly z huby..........kozi,kozi,kozi
Sry za OT,ale to se nedalo.
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 22 Čen 2009 21:46
- Nahlásit
Tak jsem zkoušela vyrobit ten tvaroh ze zkyslého mléka. Nakrájela jsem do něj ledový salát a dala jsem to psům na večeři k masu. No jen se po tom zaprášilo
Tak uvidím, co to s nima udělá a eslivá se neposerou a ve zdraví to přežijou, tak příště zkusím udělat tvaroh pro lidskou spotřebu.
|
ati
Člen |
# Zasláno: 22 Čen 2009 22:52
- Nahlásit
pawLINka
já dávala pesum mléko a nikdy žádný problém, dokonce kamarádka odchovala na mlíčku i bandu štěníků, náramě jim chutnalo
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 23 Čen 2009 16:06
- Nahlásit
Už žádnej sýrař?
|