| Autor |
Zpráva |
Garfield
Člen |
# Zasláno: 4 Kvě 2009 10:34
- Nahlásit
Prosím Vás, v tomto dotazu máte tu čest s negramotem (absolutním negramotem) v záležitostech digitálních fotografií. Vím, že tu fotíte jak o život téměř všichni a máte velké povědomí o foťákách a fotkách a technologiích...
Prosím Vás, zasvěťte mě:
Mám foťák, který tvoří fota ve velikosti 3264x2448 s rozlišením 314. Tyto fotky při stahování z foťáku upravuji programem Olympus Master. Jsem běžný užívatel, který chce mít svá fota uložená v complu a čas od času je zaarchivuji na nějaký ten nosič.
Můj laický dojem je ten, že původní velikost fotek zabírá příliš mnoho místa, je příliš velká pro mnohé prohlížeče, takže když se rodina kochá fotografiemi psa požírajícího dítě, tak se to musí stokrát zmenšit, než je vidět fotka celá. Neboť do fyzické podoby nechávám dělat běžně fotografie formátu 9x13 cm (větší formáty jen ty opravdu zdařilé), tak při stahování fotek prostřednictvím Olympusu Masteru zmenším fotky na velikost 1280x960. V této velikosti je mám na harddisku a posléze i na různých médiích.
Dotaz č. 1:
Prosím Vás, jaká velikost fotky je zapotřebí, aby z toho vylezla hezká papírová fotka formátu 9x13?
Dotaz č. 2:
Jaký je rozdíl mezi velikostí fotky a jejím rozlišením - reps. co ty hodnoty znamenají v praxi?
Dotaz č. 3:
Jaký je rozdíl mezi DPI a tím druhým, co ani už nevím, jak se jmenuje?
Děkuji. Jestli dokážete, abych to pochopila, budete opravdu dobří.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 4 Kvě 2009 11:32 - Změnil/a: Garfield
- Nahlásit
...já budu brečéééét...!!!
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 4 Kvě 2009 11:38 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit
Garfield
Já už ti to píšu, ale nejde to tak rychle
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 4 Kvě 2009 11:49
- Nahlásit
Garfield
Ahoj.
1) Všechno vychází z běžného rozlišení 300 dpi (dots per inch), používaného při tisku. Jak doma na tiskárně, tak ve fotolabu. Takže na fotku 9 x 13 cm potřebuseš velikost fotografie v pixelech 1062 x 1535. ( 13 : 2,54 = 5,11 x 300 = 1535, 9 : 2,54 = 3.54 x 300 = 1062 , 1635 x 1062 = 1 736 370) To je zhruba 1,7 megapixelu, takže na to stačí rozlišení úplně jakéhokoli foťáčku. Ve skutečnosti jsou rozměry fotky pro fotolab malinko jiný, najdeš to třeba tady:
http://www.fotoskoda.cz/r838-presne-rozmery-fotogr afii
fotka 9 x 13 má podle nich 1051 x 1488 pixelů.
Velikost souboru fotografie v počítači, je ale věc jiná.
Každý pixel je definovaný třemi 8-mi bitovými čísly (8 bitů = jeden byte) které reprezentují červenou, modrou a zelenou barvu. Pro uložení každého pixelu jsou proto potřeba 3 byty místa. Celá fotografie 9 x 13 cm by takhle zabrala tedy 1051 x 1488 x 3 = 4 691 664 , zhruba 4,5 megabajtu. Což ale nezabere.
Nezabere proto, že formát fotek JPEG, který se nejvíc pro jejich ukládání používá, data komprimuje. Hledá stejný místa v obrázku a ty pak uloží jednodušeji než detailně bod po bodu. A míru téhle komprese si můžeš při ukládání fotek nastavit, většinou jako „kvalitu“. A ona to doopravdy vlastně kvalita je, protože udává toleranci, co ještě je při kompresi považováno za stejný a co už né. A taky zásadním způsobem učuje velikost souboru nakonec uloženého na disku.
Míra nastavení kvality je věcí vkusu a taky určení fotografie, menší soubory stačí vytvářet pro web, větší je lepší si ukládat, když budeš někdy fotky tisknout. Podle mě je docela dobrý kompromis, když je výsledný soubor asi 1/10 nekomprimované velikosti, teda pro 9 x 13 neb 1051 x 1488 asi 500 kB.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 4 Kvě 2009 12:03
- Nahlásit
2)Výsledná velikost fotky (třeba v centimetrech) závisí jednak na její velikosti v pixelech třeba těch 1051 x 1488 ( ono se tomu často taky říká rozlišení 1051 x 1488, ale ve skutečnosti je to relativní velikost), jednak na rozlišení zobrazení v dpi, čili v bodech na palec. A je jedno, jestli to je na obrazovce počítače nebo na papíře.
Relativní velikost proto, že velikost fotky v pixelech neříká nic o tom, jak bude ve skutečnosti fotka velká v centimetrech. Skutečnou velikost fotky (v palcích) zjistíš jednoduše tak, že vydělíš velikost v pixelech rozlišením v dpi.
Takže to, jestli tvojí fotku 1051 x 1488 (původně 9 x 13 cm) vytiskneš jako miniatůru, nebo jako plakát u silnice, závisí jenom na rozlišení.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 4 Kvě 2009 12:07
- Nahlásit
3) Nevím co myslíš.
Jestli to je ale dpi a ppi, tak žádný. To první jsou tečky na palec - dots per inch a logicky se to používá hlavně při tisku, to druhé jsou obrazové body na palec - pixels per inch a používá se to při zobrazení na monitoru. Ale obě hodnoty jsou pro dané rozlišení stejné.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 4 Kvě 2009 12:14
- Nahlásit
Walda
Já věděla skoro s jistotou, že se ozveš. Děkuji. Přečtu si to ještě tak pětkrát a pak se uvidí, co s tím můj software udělá
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 4 Kvě 2009 12:26
- Nahlásit
Garfield
Přečtu si to ještě tak pětkrát a pak se uvidí
A nebo se eště zeptej.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 4 Kvě 2009 12:27
- Nahlásit
Walda
OK.
Odstavci 1) rozumím. Tam zřejmě přepočítáváš velikost fotky z centimetrů na palce a každý palec násobíš 300 "body". Z čehož soudím, že hezká věrohodná fotečka 9x13 cm by potřebovala oněch 1062x1535 pixelů. Rozdíl poměru stran mezi souborem a reálnou fotkou taky chápu, ale je zřejmě úplně nicotný, je to tak?
No a ještě když budu mít jednu a tu samou fotku ve stejném pixelovém rozměru a jednou si ji uložím v kvalitě rozlišení vysoké a jednou nízké, budou na počítači vypadat každá jinak? A pak při tisku na papír se lišit budou významně?
|
StaHi
Člen |
# Zasláno: 4 Kvě 2009 12:35
- Nahlásit
koukam, ze nez jsem nadatlila svou zjednodusujici a kostrbatou odpoved, pustil se do vykladu Walda.. ale stejne to sem dam, dyz uz mi to dalo takovou praci
Garfield
ad 1: pro papirovej format 9x13 Ti v tisku bohate postaci rozliseni 150 dpi (s rozlisenim 300 dpi uz vytisknes A4 i vetsi formaty)
.. zde tabulka optimalniho rozliseni
..web pracuje s rozlisenim 72 dpi, optimalni velikosti fotky je pak 600x450 px..
.. zde uprava digi fotek pro web krok za krokem
ad 2: 'velikost fotky' = skutecne rozmery, fyzicka velikost udavana v mm, cm, eventuelne pixelech (px); X rozliseni = pocet obrazovych bodu na palec.. neco jako 'digitalni velikost' obrazku udavana v pixelech, potazmo pixelech na palec (dpi) ..cim vic bodu, tim vetsi rozliseni.. v praxi to znamena, ze fotku s vetsim rozlisenim muzes bez ztraty ostrosti, kresby atd tisknout na velky a jeste vetsi formaty..
ad 3: dpi = dots per inch; hodnota ukazujici kolik obrazovych bodu (pixelu) se vejde na delku jednoho palce, zjednodusene, jak moc podrobne je obrazek 'vykreslenej'.. netusim co myslis 'tim druhym', takze zde odpovedet nedokazu.. (kdyby tim druhym bylo nahodou 'lpi'.. tak lpi= lines per inch; podobna hodnota pouzivana pro offsetovy tisk - offset je nedigitalni tiskova technologie)
tak nevim, jestli se mi to povedlo napsat srozumitelne ..ale doufam, ze pomuzou aspon ty odkazy
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 4 Kvě 2009 12:40
- Nahlásit
Ještě Ti vysvětlím své myšlenkové pochody. Když se narodila malá, tak to manžel fotil na mobil. Bohužel v tom adrenalinovo-endorfinovém záchvatu nikdo nedomyslel, že rozlišení 240x320 bude pak na papírové fotce dosti smutná záležitost . Nicméně jsem pochopila, že i kdyby nastavil na mobilu rozlišení 1024x1280, tak na té fotce na mobilu samotném v tom žádný rozdíl nebude a projeví se to až při tisku papírové fotky, je to tak?
Stejně tak když stahuju fotky z foťáku do PC a chci je některé poslat mailem, tak je hodně zmenším, aby se do mailu vešly a aby prošly, ale z těch zmenšenin se pak už vyvolávat pořádné fotky nedají. Takže pro maily vytvárím zmenšeniny, ale na harddisk ukládám ten formát, o němž jsem psala v úvodu tématu a z toho pak vyvolávám papírové fotky. Každopádně, jakmile jednou fotku zmenším (ten pixelový rozměr) a uložím, tak už ji pak nikdy zvětšit do původní nemůžu, že?
Jak to děláš Ty? Ukládáš fotky z foťáku v jejich originální velikosti do PC nebo na DVD nebo tak a pak je případně vyvoláváš, upravuješ apod.? Nebo je uložíš mírně zmenšené a archivuješ je v té menší podobě?
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 4 Kvě 2009 12:44
- Nahlásit
Garfield
Na kvalitu a možnost vytištění fotky na určitý rozměr papíru, má vliv jen rozměr v pixelech a míra komprese.
Rozlišení v dpi uložené s fotkou jen říká, jak se má fotka primárně zobrazit, jak velká se zobrazí, ale na kvalitu to nemá vliv.
Jaké se ale nakonec zvolí opravdové rozlišení při tisku nebo zobrazení, je věc jiná.
Rozdíl poměru stran mezi souborem a reálnou fotkou taky chápu, ale je zřejmě úplně nicotný, je to tak?
Tady jde o to, že většina kompaktů dělá fotky v počítačovém a televizním formátu 4:3, zatímco fotopapíry jsou většinou ve fotografickém formátu 3:2, takže fotku 4:3 musíš pro tisk 3:2 trochu oříznout.
Fotky 3:2 dělají většinou zrcadlovky a samozřejmě filmové foťáky.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 4 Kvě 2009 12:44
- Nahlásit
StaHi
Odkazy jsou super. Už je tu mám vytištěné.
|
StaHi
Člen |
# Zasláno: 4 Kvě 2009 12:50
- Nahlásit
Garfield
je to tak?
ano, na mobilu rozdil nepoznas, protoze mobilni monitor je jednak malickej a dvanak ma sam mnohem mensi rozliseni.. ale ten rozdil uvidis uz v pocitaci (a samo pri tisku).
k archivaci: ja fotim s maximalnim moznym rozlisenim, pak fotky stahnu do pocitace, pro mail a web je zmensim a na dvd vypaluju jak originaly (pro eventuelni dalsi pouziti), tak zmenseniny, pripadne orezy a upravy (a mam to pekne rozskatulkovany v adresarich)
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 4 Kvě 2009 12:52
- Nahlásit
Můžu to říct tak, že jsou "tři veličiny"?
Velikost fotky - udávaná v cm, případně palcích, případně pixelech
Míra komprese - je to to, co dostávám volbu buď vysoká, standardní nebo nizká a je to vlastně míra zhuštění pro formát .jpeg?
Rozlišení - udávané v těch DPI nebo PPI (o LPI jsem teď slyšela poprvé).
Směrodatné pro to, aby vyvolávaná papírová fotka byla čistá, ostrá a s přesnými konturami je zejména ona velikost..., uf.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 4 Kvě 2009 12:56 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit
Garfield
i kdyby nastavil na mobilu rozlišení 1024x1280, tak na té fotce na mobilu samotném v tom žádný rozdíl nebude a projeví se to až při tisku papírové fotky, je to tak?
Jo. Zobrazení fotky na mobilu je omezeno displejem, protože ten většinou 1024 x 1280 pixelů nemá, to má tvůj monitor od počítače.
Každopádně, jakmile jednou fotku zmenším (ten pixelový rozměr) a uložím, tak už ji pak nikdy zvětšit do původní nemůžu, že?
Jo. Jakmile jednou fotku převzorkuješ na menší rozměr v pixelech a ještě nastavíš velkou kompresi, původní fotku už z ní nikdy neuděláš. Bude to tak fotka do Blesku.
Jak to děláš Ty?
Já to dělám hodně složitě.
Ve foťáku nechám ukládat jen neupravená data ze snímače, tomu se říká formát RAW, pak je přesunu do počítače a "vyvolávám je" v Photoshopu Light Room 2. Při tom se původní data nijak nemění, jen se ukládají ke každému obrázku parametry, jak obrázek "vyvolat". Takže se kdykoli, i za pár let, se můžu k fotce vrátit a v původní kvalitě jí jakkoli jinak upravit.
Vyvolané fotky pak exportuju do formátu JPEG jednak pro pověšení na web a dvak pro tisk u Škody. Liší se to mírou doostření, správou barev a tak.
|
StaHi
Člen |
# Zasláno: 4 Kvě 2009 13:05
- Nahlásit
Garfield
aby vyvolávaná papírová fotka byla čistá, ostrá a s přesnými konturami je smerodatne predevsim rozliseni fotky v pomeru k velikosti fotky (formatu papiru) +vliv ma i rozliseni, se kterym pracuje tiskarna
Míra komprese - je to to, co dostávám volbu buď vysoká, standardní nebo nizká a je to vlastně míra zhuštění pro formát .jpeg? ano a je to skutecne nevratnej proces, z jednou silne komprimovany fotky uz velkoformatovej tisk nikda neudelas.. teda muzes, ale uvidis pak pixely na vlastni oci )
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 4 Kvě 2009 13:05
- Nahlásit
Garfield
Směrodatné pro to, aby vyvolávaná papírová fotka byla čistá, ostrá a s přesnými konturami je zejména ona velikost..., uf.
Na to má vliv hlavně kvalita foťáku (optika, snímač, převod do JPEGu), míra nastavené komprese při exportu fotky a rozlišení použité při tisku. Velikost fotky v pixelech ti jen říká, jak velkou fotku můžeš při daném rozlišení vytisknout.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 4 Kvě 2009 13:08
- Nahlásit
StaHi
Walda
Děcka je to humus, řeknu vám...
Díky.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 4 Kvě 2009 13:09
- Nahlásit
Walda
Jo a ještě si uvědom jednu věc. Velikost JPEG fotek uložených v počítači závisí, při stejném rozměru a kompresi, na množství detailů ve fotce.
Takže třeba fotka moderního baráku bez ozdob bude zabírat mnohem menší prostor než třeba fotka rozkvetlé louky.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 4 Kvě 2009 13:13
- Nahlásit
...doufám, že to teď čte více lidí, co mají hlavu jak pátrací balón, představivost a fantazie jim jede na plný obrátky, strašně se snaží převést si ta fakta do smrtelníkovského slovníku, židličku pod prdelí mají propocenou, ale ne a ne a ne...
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 4 Kvě 2009 13:15
- Nahlásit
A časem budu ještě prudit kvůli problémům s vypalováním...
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 4 Kvě 2009 14:05
- Nahlásit
Garfield
...doufám, že to teď čte více lidí, co mají hlavu jak pátrací balón, představivost a fantazie jim jede na plný obrátky, strašně se snaží převést si ta fakta do smrtelníkovského slovníku, židličku pod prdelí mají propocenou, ale ne a ne a ne...
Máš stoprocentně pravdu.
I když teda já tohle neřeším, můj starý foťák měl rozlišení 1000 něco, teď nový 3000 něco, fotky z fotolabu byly teda stejný a žádný rozdíl tam nevidím, naopak ten nový foťák je asi až tak přetechnizovaný, že mě jen utvrdil v tom, že již nikdy více a že čím jednodušší přístroj, tím lepší.
V pc to řeším tak, že fotky, co chci ukazovat, zkopíruju do extra souboru, pak to v IrfanView dávkově změním na šířku 600-700 nebo tak nějak a je to a ty už se dají krásně prohlížet i posílat mailem.
|
StaHi
Člen |
# Zasláno: 4 Kvě 2009 15:20
- Nahlásit
Garfield
Maya
jeste prihodim jeden odkaz, zde radi zacinajicim digifotografum microsoft , treba tam najdete pouzitelny info v citelnejsi forme
|