Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Pes na ledovci?
Autor Zpráva
Ketrin
Člen
# Zasláno: 28 Dub 2009 08:40
- Nahlásit

Na trekařských forech mi nikdo neporadil, tak to zkusím tady.
Plánujeme na podzim asi týdenní okruh - přechod přes několik vrcholů okolo 3000 m v jižním Tyrolsku. Nejedná se o žádné lezení, jen o vysokohorskou turistiku. Už tam máme hodně nachozeno, vždy se psem, který už je také zkušený horal. Tentokrát se ale na naplánované trase vyskytl ledovec, který je nutné přejít s lanem atd.všemi obvyklými náležitostmi. Tuto zkušenost pes zatím nemá. První moje reakce byla, že ho tedy bohužel tentokrát kvůli tomu nevezmu, ale pak mě napadlo, že bych mu přece mohla nasadit postroj a normálně ho taky navázat na lano?! Je to labrador, cca 38 kg. Prosím o jakékoliv vaše rady a zkušenosti.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 28 Dub 2009 09:01
- Nahlásit

Psíček
tezko radit nekomu, kdyz jeho psa neznam
To je jasné. Mně jde spíš o to, jestli někdo neřekne rovnou že je to absolutní kravina a ať na to rychle zapomenu.
Pes je, jak říkám, už zkušený, věříme si, už jsme se dostali v horách jednou do mírně kritické situace a jeho chování mě velice mile překvapilo.

janakou
Člen
# Zasláno: 28 Dub 2009 09:12 - Změnil/a: janakou
- Nahlásit

Zkus se poptat dogtrekkařů URL
Pár lidí se psem do Alp jezdí, tak ti poradí co jak a kde je se psem ještě schůdné

Ketrin
Člen
# Zasláno: 28 Dub 2009 09:19
- Nahlásit

janakou Děkuji za odkaz

Walda
Člen
# Zasláno: 28 Dub 2009 09:21
- Nahlásit

Ketrin

Tohle jsem řešil taky, podle mě to kravina není. Já mám pro změnu 38 kg Goldena . Je to zkušený chodec, po skálách chodí jako kamzík, kde to jde chodí radši na volno, protože si vždycky najde pro něj lepší cestu.

Na úvazu jsem ho nikdy neměl přímo na jistícím laně, ale vždycky navázaného na svůj sedák, abych s ním mohl v případě potřeby komunikovat a manipulovat.

Druhá věc ovšem je, jak by se choval, kdyby se opravdu vydal skluzem do údolí a zůstal viset na laně. To jsme naštěstí nikdy nevyzkoušeli. Ale jelikož už se z podobných situací, kdy nebyl na úvazu, několikrát sám vyškrábal, nějakou velkou paniku nepředpokládám. Jako přípravu jsem ho zkoušel na postroji různě zvedat a houpat a to mu nevadilo.

Další věc je postroj. Přesce na normálním postroji moc nevěřím, tak jí mám pojištěnou ještě jednou přeskou dál, která pomáhá držet tah. Je to prozatimní, postroj se složitěji nadavá. Do budoucna plánuju spolehlivější postroj, ale zatím nevím jaký, musím najít nějaký pohodlný slaňovací.

Walda
Člen
# Zasláno: 28 Dub 2009 09:25
- Nahlásit

Ketrin

Mimochodem: v jižním Tyrolsku, kde přesně, jestli se můžu ptát?

Ketrin
Člen
# Zasláno: 28 Dub 2009 09:30
- Nahlásit

Walda Díky za rady.
Taky ho mám všude navolno. Kde je potřeba, jde těsně za mnou pod povelem.
Postroj bychom předpokládám pořídili nějaký kvalitní aspoň dvojnásob jištěný. (Nějaký tip?)
(Mám jen takový obyč na kterém jsem učila chodit ze schodů štěně co se jich bálo, ten by určitě nestačil.)
Jde o týdenní akci a ten přechod ledovce by neměl být delší než 1-2 hodiny, tak se mi ho prostě nechce nechávat doma.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 28 Dub 2009 09:33
- Nahlásit

Walda
http://www.13h.de/wegbeschreibung/index.html
trasa bude jiná, ale je to v této oblasti. Ledovec je pod chatou Becherhaus.

Walda
Člen
# Zasláno: 28 Dub 2009 12:03
- Nahlásit

Ketrin

(Nějaký tip?)

Před časem jsem si vybral tenhle:
http://www.stekaciobchod.cz/postroj-ruff-wear-web- master-cerny-p-1609.html
ale na živo jsem ho ještě neviděl, tak jsem ho zatím nekoupil.

Jde o týdenní akci a ten přechod ledovce by neměl být delší než 1-2 hodiny

Taky bych to risknul.

Jo a ještě jedna malá poznámka. V našem případě je pořeba před nástupem na ledovec nebo do sněhového pole, dát chlupáčovi volno na nějakém sněhovém jazyku. Protože nezbytně následuje válení, hrabání, jíza po zádech z kopce, žraní sněhu a podobně. Kdyby se to nechalo až na chůzi na úvazu, asi by to trochu zdržovalo.

Roxana
Člen
# Zasláno: 28 Dub 2009 17:22 - Změnil/a: Roxana
- Nahlásit

Ketrin
a zkousela jsi hodit dotaz na outdoorforum.cz ? Chodi tam dost nadsencu, trekkari, lezci .. treba by dali relevantni info ..

PS. A moc rada se potom podivam na nejaka fota "v akci"

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání