| Autor |
Zpráva |
Meggi
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2009 13:19
- Nahlásit
Jdu se jen tak vykecat. Dnes jsem mela zkazeny obed telefonatem od taty, ze Luky rocni SA zakousl naseho 5leteho westika Pipiska Obvinil z toho mamu, ze za to muze, ze se obe holky haraj, jedna taky westik a jedna dandik a ona je pusti ven a vubec se nestara, takze za to muze ona. No z casti to pravda je, ale v takovyhle situaci se prece ma clovek podporit a ne takhle zkrosit!!! Pipisek byl krasnej malej, ale hlavne hodne namachrovanej westa, kterej si s oblibou dovoloval na vsechny hlavne velke plemena psu, takze se to dalo ocekavat driv nebo pozdeji bohuzel.... Chudinka malinkatej chjooooo Pak mi vola cela ubrecena mama co ma delat, rikam ji, ze ted uz vubec nic....., jen az se DDT prestane harat, tak at ji k Lukymu taky nepousti, tu taky nema rad.... krom ted.Vycita si to, ale na to uz je pozde..... Ja si taky vycitam uz 4 roky, ze jsem ji ty psy poridla...... (tim myslim ty dve holky).
A ted trosku jinak a tady kazda rada dobra….
No ovsem otec, ktery zije minulosti, jak umel vychovavat psy atd…. Si jako jiz chromej na celou levou cast tela musel nutne poridit SA. Od zacatku jsem byla proti tomu, ale bohuzel. Uz takhle jsem udavala jednoho asociala (karelsky medvedi pes) a on si nato poriditi toto tele, kteremu se ovsem vubec nevenuje (pouze o tom keca a jeho jediny vycvik spociva v tom, ze vyleze z balkonu rekne mu sedni a da mu za to housku, toto vse!!!) Jinak je mu rok, vseho se boji aj cizich lidí a nakonec nam zakousne smudlu malinkatyho….
Kdyz byl jeste malej a vesel se mi do auta, tak jsem si ho 1x v tydnu brala k sobe a zkousela ho aspon trosku socializovat na jiny a hlavne velky psy, lidi, okoli, auta atd…. (ale stejne se bal furt)Jenze to bylo uz davno… Dneska ma pes 80 kilo a ja s nim tezko neco provedu, kdyz ho na voditku neudrzim ze…. Bracha s nim o vikendech chodi aspon na prochazky, ale taky ma co delat, kdyz si pes vzpomene, ze si popobehne atd. Ja se jen bojim, az ten pes dospeje, aby nas tam pak vsechny nesezral….
NEZNATE TEDY NEKOHO, KDO SE SA VENUJE A KDO BY BYL OCHOTEN HO SOCIALIZOVAT TROSKU? HLAVNE SOCIALIZOVAT TY DVA CO SNIM BYLI, tim myslim rodice, neb tata je chytrej az na pudu kecema, ale skutek utek… (to znate ne, vsichni jsou blby ja vim jak se cvici pes atd.., ale ja sem chromej ja ho cvicit nemuzu…), to mi este rek, at ho vemu na cvicak, ze tam bude koukat na jiny psy, jak hezky cvici a od nich se to nauci…….. no nic. Ja bych spis potrebovala nekoho, kdo si umi poradit se psem tak I s majitelama….
Je to trosku pomateny, ale jsem plna emoci tak myslenky jsou rychlejsi nez pismenka…. Tak se omlouvam
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2009 13:38
- Nahlásit
Meggi
Dospělého psa nedokážeš socializovat. Socializace probíhá cca do deseti týdnů věku. Můžeš ho zkusit trošku vychovat, no spíš víc než trošku.... u dospělého SAO to teda nebude žádný med,ale jde to. Měl by to udělat tvůj otec, nebo brácha, někdo kdo s tím psem žije. Začít se mu trošku věnovat, ne ho jenom mít na zahradě.... Pes musí vybít energii, jinak se nediv, že dělá kraviny.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2009 13:43
- Nahlásit
Meggi
Takoví lidi se dají vychovat jen tak, že psa mít prostě nebudou, ať se raději věnují tem mrňavým.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2009 13:57 - Změnil/a: corgi
- Nahlásit
Meggi
To je mi tedy líto - toho westíka hlavně. Já bych asi hledala pro toho SA jinýho majitele - někoho, kdo má OPRAVDU zkušenosti a hlavně je taky převede do praxe...
|
Meggi
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2009 14:05
- Nahlásit
Biluška
Otec těžko, ten je rád, že se udrží na nohou sám a brácha jezdí jen na víkend občas.
Já spíš potřebuju 3 osobu....
Mucholabka
Jo to já vím, ale................ už ho maj!!! Snaha byla, ale bohužel.....
|
ankaras
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2009 14:26
- Nahlásit
Meggi
ty jo, pes když kousne tak už je problém, ale když zakousne, tak to už je horší zkusila bych nějakýho člověka, co se věnuje převýchově, třeba byste to zvládli, ale asi bych ho nenechala u rodičů
|
Meggi
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2009 14:35
- Nahlásit
ankaras
On ho zmordoval několikrát, když jsem u toho byla tak jsem zasahla, ale byla jsem odpalkovana tím, prej co na nej jecim, ze prej mu nic neudela
|
Ada
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2009 14:39
- Nahlásit
Biluška
Sorry že vám sem lezu ale....
Dospělej pes se socializovat dá.A to vím protože jsem to sama zažila.Fena agresorka na psy i na lidi.Byl to můj první velkej pes.Chodila jsem sní na prochajdy do lesa ale nějak né mez lidi a psy.A ve dvou a půl letech jsem si uvědomila jak mi holčička přerůsta přes hlavu.A tak začal kolotoč.Třikrát tejdně na cvikoš,ježdění busem.A co já jsem se nabrečela.Agrese na psy byla opravdu hrozná.Trvalo to rok než se holčička trošku dala dohromady.Pak si dokonce našla i své psí oblíbence Netvrdím že každý pes se dá napravit.Ale když to člověk vzdá ještě než začal tak je to škoda.Proto si myslím že věta "dospělého psa už nedokážeš socializovat" není vždy pravda
|
Meggi
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2009 14:40
- Nahlásit
ankaras
jsem to poslala driv nez dopsala. No tak udelal. Jenze to je s nima jak do dubu, tak tady maj výsledek Nejni to tak davno, co jsem se s tatou pohadala kvuli jeho vychove, az jsem ho poslala kamsi.... Odpalkoval me tim, ze ho vychova, ze on vychoval tolik psu, ze mu nema kdo co radit..... Nejraci bych vsechny ty psy udala nekomu jinymu ne jen to tele veliky.
|
Janiii
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2009 14:43
- Nahlásit
Odpalkoval me tim, ze ho vychova, ze on vychoval tolik psu, ze mu nema kdo co radit.....
dokud tatínek nezmění názor, tak je vám 3. osoba k ničemu obávám se
a těžko někdo cizí začne tatínkovi rozmlouvat a domlouvat, co je správný...
|
ankaras
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2009 14:44
- Nahlásit
[b]Meggi[/b
no tak jestli to druhý je westík, tak to udáš jednoduše, ael to velký plemeno ne, já teda abych se přiznala , tak nevím co to je SA každopádně nikdonebude chtít si vzít nesocializovaný plemeno a ještě který někoho zakouslo , takže ho budeš msuet dát nejdřív dohromady, taky si myslím že to jde, třeba jenom stále diskutované téma "desenský"
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2009 14:55
- Nahlásit
Meggi
jenže vono je to na houby. Se psem pracuješ, strávíš nad ním drahocenné hodiny, pes ti dělá radost, vrátíš ho do původní rodiny, týden dva všechno OK, ale lidi pak poleví a problém máš zpátky-ověřeno bohužel ve vlastní rodině na dvou psech, kdy jsem jim dala zpracovaného dříve bázlivého psa a bázlivost je zpět, protože se s ním nikam nechodí, leda když jim vynadám. Někdo ti se psem makat bude, někoho určo najdeš, ale nepředěláš lidi a práce se psem je z devádesáti procent o práci s lidmi.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2009 15:00
- Nahlásit
Ada
Je mi líto, ale pleteš si pojmy s dojmy. Dospělého psa můžeš vychovat, to je to co jsi udělala ty se svojí fenkou. Socializace je fáze vtiskávání, to je něco co zažívá štěně z 90% ještě u chovatele. S výchovou to nemá nic společného. V tuhle dobu se musí štěně stýkat s člověkem, s lidskou rukou, s dětmi, eventuelně s jinými psy. To co pak nastává u majitele, když ho učíš jezdit autobusem, zvykáš na pohyb mezi lidmi a podobně to už je výchova. Spousta lidí tomu mylně říká socializace, ale opravdu to socializace není
Meggi
Odkud jsi?
|
Meggi
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2009 15:02
- Nahlásit
ankaras
Středoasiat, napsala jsem špatně asi tu zkratku ta má být asi SAO. Desensky nee, ten pes nejni zlej, je jen nevychovanej a potřeboval by trošku převýchovu a hlavně převýchovu páníčků, takže někoho, kdo rozumí tomuto plemenu.
Jenže já už stejnak vidim, jak se ty dvě psycha budou hádat a obviňovat, až to dopadne tak, že tátovi přeskočí a postřílí to tam všechno...... ono je to všechno takový složitější.....
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2009 15:04
- Nahlásit
Biluška
Socializace je fáze vtiskávání, to je něco co zažívá štěně z 90% ještě u chovatele
jen se zeptám.. takže pokud zvíře je nesocializovaný může za to z 90% chovatel a zbylá část padá na nového majitele?
Se jen ptám kvůlivá tý mojí hajtře problémový ....
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2009 15:05
- Nahlásit
ankaras
ty jo, pes když kousne tak už je problém, ale když zakousne, tak to už je horší , bych řekla, že nechtěl zakousnout
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2009 15:10
- Nahlásit
Fajka
Ano, za socializaci může z větší části chovatel. Ale není to až tak jednoduché, nedá se všechno chování hodit na špatnou socializaci u chovatele. Psa může ovlivnit dědičnost (třebas bázlivost se dědí v poměrně vysokém procentu), nebo nějaký vjem, který zažil už u nového majitele (třeba útok jiného psa, nebo bití majitelem a pod.) .
Od chovatele vyžaduju, aby štěňata byli odchovávany ideálně v bytě, v případě velkých plemen (chápu, že si nikdo nevezme do obýváku vrh bernardýnů) v co nejužším kontaktu s rodinou. Prostě takzvaně vymazlená štěńata. Ideálně když má onen chovatel děti a štěńata jsou s nimi v kontaktu. Ještě ideálnější když má i jiné psy. Nevzala bych štěně od takového, co je má někde v koupelně, nebo v kotci a třikrát denně tam mrskne misku s granulema
Nedávno jsem dokonce četla studii, že když štěně do DVOU DNŮ věku nepozná lidskou ruku tak, že nikdy nenajde k lidem opravdovou důvěru. Něco na tom možná bude, ale ověřit si to nemůžu
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2009 15:10
- Nahlásit
Biluška
Nějaký vliv má i nový majitel. A ne malý. Dobře to je vidět na jednom štěněti, panička má nemocenskou, jsou v bytě, ven chodí akorát na vyčůrání a oproti jiným je ta fenka ustrašená, dělá "naschvály", a neustále řeší nějaké "děsivé problémy", jak na ni šáhneš tak řve, je zvyklá že ji každý bere na ruce, při očkování řve jak strhaná, zatímco ta moja hnědula i všichni ostatní jsou zvyklí na chození ven, sebevědomí-až bych řekla arogantní, hrdí i v tomhle věku, při očkování vrtí ocasem-jiný přístup a úplně jiní psi!
Meggi
Pes nejde napravit tak, že ho někam dáš, oni mu "přepnou" přepínač a pes bude navždy dobrý. Musí se s ním pak pracovat do konce živta. Nemyslím, že tím zakousnutím by byl špatný ten pes-je to nepoměr velikostí, jiného psa stejné velikosti by pocuchal a je normální, že se i psi občas nepohodnou, nemůžeme chtít, aby byli splachovací, z takových požadavků pak vznikají psi neurotičtí. Ať se projeví, ale v podmínkách pro psa téhle velikosti přiměřených, to mu tahle rodina asi těžko nabídne a podle toho co píšeš mám obavu, že ani nabídnou nechtějí, jak pes není instantní, tak je špatný.
|
Meggi
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2009 15:11
- Nahlásit
Biluška
Praha východ, Ondřejov, naši jsou o 4km dálMucholabka
Mucholabka
No a právě hledám někoho "cizího", aby převychoval i je, ale to nelze
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2009 15:13 - Změnil/a: Mucholabka
- Nahlásit
Meggi
No a právě hledám někoho "cizího", aby převychoval i je, ale to nelze
To je práce spíš pro psychologa, než pro výcvikáře. Pokud si nedají říct, nemá smysl hledat řešení a asi jen čekat, než jim vybije všchny maloše, pak budou mít po problému. To je asi tak jediné, co bych mohla říct na jejich adresu a mám obavy, že ani silná slova nezapůsobí, moc dobře to znám.
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2009 15:15
- Nahlásit
Biluška
Díky. Ono u nás je od každýho trochu, ale to že na sebe štěndo v 9 týdnech nenechá skoro sáhnout a lidská ruka je mu nepříjemná si myslím bude na vrub chovatele... přesně jak píšeš...Nevzala bych štěně od takového, co je má někde v koupelně, nebo v kotci a třikrát denně tam mrskne misku s granulema to bude náš problém + hodně problémová (ostrá)matka..
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2009 15:17
- Nahlásit
Mucholabka
Nějaký vliv má i nový majitel.
jasně, spoustu věcí ovlivníš výchovou. Ale to už je výchova, to není socializace. Ani o jednom se nedá říct, že je důležitější, je to tak rovnocené, obojí musí být.
Meggi
Muchoš má pravdu, dokud se tvůj táta bude k psovi chovat tak jak se chová tak se nic nezmění. Cizí člověk je nemůže nijak "vychovat". To by musela být nějaká bezvýhradná autorita, ke které by vaši vzhlíželi a dělali všechno co se jim řekne. Což je docela nereálné.
|
Meggi
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2009 15:19
- Nahlásit
Mucholabka
Nepoměr byl teda značný, z těch představ jak chudák malej musel trpět mi je hodně ouvej, su moc cíťa na toto...
Nebudou ho mít za špatnýho, jen si prostě budou nadále myslet, že se ten pes vychová sám, že když na něj jednou za čas houknou z okna sedni a dostane housku tak to stačí. Než začali předělávat obývák, tak bydlel s nima doma normálně, prckové si na něj furt dovolovali, on jen plakal tak teď jim to vrací. Lilly má rád, ale Piper až přestane hárat tak to má taky asi spočítaný.... No a to pak bude mít spočítaný i velkej takže si asi jen chvíli počkáme a nebude co řešit
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2009 15:24
- Nahlásit
Biluška
U těch malých štěnd asi věková hranice socializace/výchova bude celkem neostrá...má to být teoreticky do 10 týdnů...
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2009 15:29
- Nahlásit
Meggi
Chceš naprosto nereálnou věc. Pokud tvůj otec nechce nic dělat, nehne s tím nikdo. Ani žádná třetí osoba!! Musí chtít on, nikdo jiný.
Ten pes potřebuje výchovu v rámci rodiny, a tu mu nikdo jiný než rodina neposkytne. Že zakousl jiného psa není až tak divné, když se háraly fenky a když tam byl s nimi asiat sám a nikdo vztah mezi psy neusměrnil z pozice šéfa. Při takovém nepoměru sil stačí málo.
To, že se vůbec oba dostali k sobě, byla zásadní nezodpovědnost, skončilo to celkem logicky.
Jestli tam hrozí nějaký další průšvih, na to píšeš málo informací, třeba ani ne, třeba na tom ten pes není až tak špatně.
Jestli chceš vědět o SAO víc, podívej se fórum na www.stredoasiat.info.
|
Ada
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2009 15:45
- Nahlásit
Biluška
Myslím že to že si Fatty zvykla na psíky a můžu ju mezi ně pustit aniž by je napadla je socializace.Jasně že to že poslouchá je výchovou.Ale to že už ve psech nevydí hrozbu bylo socializací mezi nima ne?
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2009 15:46
- Nahlásit
Ada
Nazvěme to resocializace.
|
Meggi
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2009 15:53
- Nahlásit
LucieS
Další průšvih hrozí už pak jen u dandice, ta si na něj dovoluje taky nervóza. Pak tu jsou ještě děti, ale tam by to mělo být fpoho, ty maximálně převálcuje v běhu.... Já vím, že je tam chyba páníčků, ale všichni máte pravdu s tím nehnu. A občasná moje a bráchova snaha je málo.
Díky za odkaz, mrknu na to, akorát tam chybí chovatel od kterého Lukyho máme....
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2009 15:56
- Nahlásit
Meggi
Dobrý den,
nabízím bezplatné poradentství při výchově vašeho pejska nebo odstraňování nežádoucích činností. Nejsem psí psycholog ani supr cvičitel, nabízím seriozní jednání. Nezaručuji jako někteří mazlíčka a miláčka z převychovaného zabijáka, ale zaručuji, že se Vám a Vašemu pejskovi budu osobně věnovat a vyřešíme problém společně, to je totiž klíč k úspěchu. Více až při osobním setkání nebo bližsím kontaktu.
Odpovědět... | Autor: Anonymní (xxxx.90.125) | Vloženo: 06.01.2009 09:33:28
Re: Re: Nabídka bezplatné pomoci
Jsem z Prahy a telefon je 608546434 a mail vanditcs@seznam.cz
Nějaký kontakt z ifauny, kdyby se přece jen rozhodli.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2009 16:03
- Nahlásit
Ada
Myslím že to že si Fatty zvykla na psíky a můžu ju mezi ně pustit aniž by je napadla je socializace.Jasně že to že poslouchá je výchovou.Ale to že už ve psech nevydí hrozbu bylo socializací mezi nima ne?
Fakt si pleteš pojmy
To, že poslouchá je výcvikem. To, že ji můžeš pustit mezi psy je výchovou. To, že se nebojí tebe je socializací. To, že neběhá v lese a nevyje je domestikací
Meggi
Nemyslím, že by nutně musel tu dandici zabít. Spíš bych se tomu snažila předejít než nad tím takhle lámat hůl. To, že se dva psi-samci servou kvůli háravce je bohužel docela častá věc. U vás to holt dopadlo tragicky, byl tam velký nepoměr sil
Mucholabka
U těch malých štěnd asi věková hranice socializace/výchova bude celkem neostrá...má to být teoreticky do 10 týdnů...
jasně, bude se to prolínat. Určitě se nepřestane socializovat přesně prvním dnem jedenáctého týdne
|