| Autor |
Zpráva |
Vanda
Člen |
# Zasláno: 7 Lis 2008 07:58
- Nahlásit
Prosím o všechny nápady a názory: naše 6letá teriéří fena začala v noci (těsně potom co jí necháme v pelíšku, který má v chodbě vedle ložnice a kde bez jakýchkoli problémů spí od malička) vyluzovat různé zvuky - poštěkává, vyje a tak...pokud se jdu podívat, co se děje, sedí za dveřmi do ložnice a radostně si vrtí ocasem, pošlu jí zpátky na pelech, nerada ale jde, a za 2 minuty začne znovu; utišit jí se podaří většinou až na několikátý pokus. Nechápu, z čeho může ta změna pramenit. Takže jediné co mě napadá - jsem těhotná rodit mám v lednu - může to nějak cítit a mít s tím problém - bát se, že přijde o pozornost, na kterou je zvyklá? CO s tím?
Díky
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 7 Lis 2008 09:02
- Nahlásit
Asi záleží na tom, jak moc se změnilo vaše chování k fence - třeba na ni není už tolik času?
|
Vanda
Člen |
# Zasláno: 7 Lis 2008 09:09
- Nahlásit
Určitě ne, celý den i večer je úplně v pohodě resp. jako vždycky, večer se válí s námi na gauči jako obvykle a pak prostě přijde spaní a s ním tahle změna... kdyby už bylo mimino a s ním mnohem míň času, nedivila bych se, ale takhle
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 7 Lis 2008 09:44
- Nahlásit
Vanda
A nemohlo to byt treba takhle: Jednou v noci ji probudil soused/kocka/kuna/cokoliv, ona zastekala, vy jste se prisli podivat, co se to deje a ona se naucila, ze si vas tak muze zavolat? A ted toho vyuziva Je to jen napad, chtelo by to vedet, jak presne to cele zacalo. Ale z toho, jak sedi hned za dvermi a vrti ocasem, kdyz prijdete, by se na to dalo usuzovat.
|
Vanda
Člen |
# Zasláno: 7 Lis 2008 09:47
- Nahlásit
Přemýšlela jsem, že má pocit, že nás takhle dostane k sobě, ale po pravdě vzhledem k tomu, že leda tak dostane vynadáno a musí vlézt zpátky do pelechu, nevím, co by z toho měla. Kdyby to tak bylo, myslíte že by pomohlo ji ignorovat - tzn. ani nevylézat ani jí přes dveře neokřikovat?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 7 Lis 2008 09:49 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
Vanda
Ignorace určitě pomůže, to je jedno, že dostane vynadáno, ona si vás přivolala. Takže vydržeť Prťka vydržeť. Ale stejně si myslím, že tam nějaká změna třeba bude člověk si jí nemusí uvědomovat.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 7 Lis 2008 09:59
- Nahlásit
Vanda
dostane vynadáno a musí vlézt zpátky do pelechu, nevím, co by z toho měla
I vynadani je pozornost, o tu ji jde (pokud tedy uvazujeme spravne, ze si vas privolava). Ignorovat, neokrikovat, vyděržať
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 7 Lis 2008 09:59
- Nahlásit
Vanda
leda tak dostane vynadáno a musí vlézt zpátky do pelechu, nevím, co by z toho měla.
Tak to není. Jak píše Petra, tím, že jí jdete korigovat za dveře, ona vyhrála a vlastně dosáhla svého, protože vás přiměla ke kontaktu a o to jí jde. I když ten kontakt je vylágoš.
Podle mě by pomohlo nejdřív (přes den, když to nepotřebujete a máte na ní čas) jí pořádně naučit na místo tak, aby opravdu svoje místo neopustila a pak jí nechodit v noci korigovat, maximálně přes dveře zas odvelet na místo.
|
Vanda
Člen |
# Zasláno: 7 Lis 2008 10:18
- Nahlásit
Ona povel místo umí a normálně provádí - i když přes dveře asi ne to se normálně blbě kontroluje , ale nácvik můžeme přes den vylepšit (i za zavřenýma dveřma) a pak to přes noc vyžadovat.
|
Vanda
Člen |
# Zasláno: 7 Lis 2008 10:21
- Nahlásit
to by mi nevadilo, počůrání není hlučné a nijak mě ve spaní neruší
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 7 Lis 2008 10:27
- Nahlásit
Vanda
zeptám se úplně blbě: skutečně z nějakého důvodu musí to zviřátko spát v jiné místnosti?
Jinak platí to, co píše Walda.
|
Vanda
Člen |
# Zasláno: 7 Lis 2008 10:30
- Nahlásit
po pravdě jsem tuhle otázku čekala, ber to tak, že je to moje rozhodnutí vyplývající z mé potřeby soukromí - já občas potřebuju klid od psa, takže se mnou může ležet na gauči, válet se po mě jak chce klidně celé dny, ale chci mít místo, kam si zalezu, když mám všeho, včetně ní, dost...
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 7 Lis 2008 11:11
- Nahlásit
Náš pes spí v chodbě. Jakmile jde někdo demokraticky přístupný (děti) na záchod, pes se vplíží do obýváku. Ono by to nevadilo, ale je mu tam horko, takže za čtvrt hodiny začne ťapkat a vzdychat a jinak dávat najevo, že chce ven. Vstanu a vyrazím psa na chodbu. Pes je šťasten, že jde do studena. Za půl hodiny jde někdo...pes se vplíží...Koloběh asi tak do rána...
Stačí ti to jako útěcha?
|
Vanda
Člen |
# Zasláno: 7 Lis 2008 11:17
- Nahlásit
částečně
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 7 Lis 2008 11:22
- Nahlásit
Vanda
pak platí to, co píše Walda.
Každý máme své potřeby.
Já byla demokraticky přístupná jakékoli diskusi, a skončila jsem s tím, že cca 10 za noc mě budí dobrmanka, která leze z podpeřiny a pod peřinu, podle toho, jak je jí horko, zima, jde psíma dveřma ven na dvůr se projít, vyčůrat, napít...a pokaždý chce být aktivně zabalená do peřiny nebo na peřině zavinutá do mě, takže musím aktivně spolupracovat.
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 7 Lis 2008 11:25
- Nahlásit
Vanda
A není to tím, že už se ti hůř spí a ruší tě běžné chování psice, protože jak mělce spíš, začala jsi vnímat to co jindy ne?
(Až se to narodí, na tohle budeš vzpomínat jako na zlaté časy plné úžasného spaní... Jestli tě feňule nezačala trénovat....)
|
Vanda
Člen |
# Zasláno: 7 Lis 2008 11:31
- Nahlásit
tak to teda určitě ne - ty zvuky jsou takové že by mě vzbudili těhotnou, netěhotnou
a proto mě to tak štve - poslední necelé 2 měsíce na spaní a já je trávím takhle
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 7 Lis 2008 12:46 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit
Vanda
chci mít místo, kam si zalezu, když mám všeho, včetně ní, dost...
Pokud je to takhle, že chceš mít od ní pokoj, ale nemusí nutně spát v jiné místnosti, je ještě další kompromisní možnost. A sice dovolit jí spát v ložnici, ale odvelenou na celou noc do pelechu.
To funguje. Pro ilustraci ti popíšu svůj případ z posledních týdnů.
Jednou za pár dnů a na pár dnů si beru domů na výchovu a výcvik jednu feňuli od nás ze cvičáku z výcviku. Je to hyperaktivní adolescentka a jelikož u nás doma mají psi po domě volný pohyb, líbí se jí tu tak, že se sama nedokáže pořádně uklidnit ani v noci a moc toho nenaspí. Říkal jsem si, že se unaví a dojde jí to a někde sebou nakonec praští. Ale ne, má potřebu neustále komunikovat, s Inďákem klidně uspořádali mejdan ve čtyři v noci. Tak jsem jim to zatrhnul, on hned usnul na svém pelechu, ale ona se mi odvděčila protesní loužičkou uprostřed místnosti (což je ekvivalent hlasových projevů tvé čubiny). Přesto, že jsem jí na to neskočil, zkusila to v následujících dnech znova.
Takže jsem jí změnil režim:
Nejdřív jsme se za odpoledne velmi kontrastní metodou pořádně naučili, kde má v kterém patře domu místo. Vždycky je to v místnosti, kde hodně pobýváme (tedy i vložnici), ale někde v koutku. Tam jí odvelím kdykoli jsou psi v baráku a není nějaká řízená aktivita, aby si nevynucovala pozornost a uklidnila se.
A najednou je i ona spokojenější. Vyspí se i přes den, líp žere, prospí v naprostém klidu noc, dokud se nevzbudíme my, vidí na nás ve dne v noci, ale neotravuje když nechcem.
Časem počítám, že jí budu moct tenhle režim zrušit, že se naučí mít potřebu klidu sama od sebe, ale to uvidíme.
A ještě k tomu jak se liší odložení a místo.
Odložení je aktivní plnění povelu k ležení v jedné poloze na jednom místě, bez možnosti změny polohy a odvolání z dálky, na poměrně krátkou dobu.
Místo je povel k volné činnosti a pohybu na velmi omezeném místě, například pelechu, nebo nějakém koberečku, po téměř neomezenou dobu.
|