| Autor |
Zpráva |
Lucie Chuda
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2005 13:14
- Nahlásit
Prosím o radu. Mám psa 6 let kříženec. Seznámila jsem se s přítelem ten má psa pudla 11 let a teď ten problém nejsou vůbec kamarádi. Zkoušeli jsme to u nás je to o něco lepší u přítele HOROR. Psi vrčí, rvou se..Proto bydlíme každý zvlášť. Prosím SOS
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2005 13:35
- Nahlásit
Někde jsem četla radu na podobný problém a bylo té dvojici doporučeno, aby psy někde (venku) uvázali tak, aby byli blízko sebe, ale zároveň se nemohli rvát a jít třeba na kafe. Prostě je nachat, ať si to spolu vyříkají a vezmou se vzájemně na vědomí. Ale osobně s ničím podobným zkušenosti nemám.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2005 13:46
- Nahlásit
Důležité je seznámit psa na tzv. "neutrální půdě", jak naznačovala Mel.....tak aby to místo nepovažoval ani jeden ze psů za svůj "revír"....Vydejte se se psy na společnou vycházku - psy mějte na vodítkách - ale tak,aby na sebe viděli. Jakmile jeden či druhý zavrčí - páník zavelí důrazně "FUJ" nebo "NESMÍŠ" (prostě jakýkoli povel (ale vždy stejný), který má pes spojený jako trest za nežádoucí chování). K tomu důrazně cuknout vodítkem. Lze taky po psovi mrsknout nějakým předmětem (malý míček, klíče....apod...) Zavrčí - letí "klíče"+ "fuj".....
My jsme s přítelem tímto způsobem dali krásně dohromady našeho 15měsíčního choďáka a cca 5letého křížence choďáka a howavarta, kterého jsme si vzali s útulku. Stačily nám k tomu jen dvě tréninkové společné vycházky a psi jsou teď nejlepší kámoši
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2005 13:50
- Nahlásit
jo a ještě jsem chtěla říci, že je třeba pozorně sledovat, kdy se psi skutečně perou a kdy si jen hrají....Ony hrátky mezi dvěma dospělými psy vypadají pro člověka někdy skutečně drsně (vrčí se u toho, cení zuby, pesani se navzájem ožižlávají na krku a u uší)....všechno je o tom znát aspoň trošičku zásady psí komunikace. Na to je výborná knížka od p. Abrantese - Řeč psů - tam jsou i obrázky, postavení uší, řeč těla, očí...apod....
|
Kimina
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2005 13:52
- Nahlásit
No, Mel, to se mi zdá jako fajnovej nápad. Je potřeba aby se psi často vídali, třeba na společnejch procházkách. Mě bylo taky doporučeno seznámit mého psa s novým štěnětem na "neutrální půdě". Nikdo ze psů tak neřeší jestli je ve svém teritoriu nebo ne. Ale pokud Lucie plánuje, že budou jednou žít všichni dohromady, stejně se jeden ze psů bude muset tomu druhému podřídit a to se bez nějakého "vysvětlování" určitě neobejde. Můj dospělák to novému štěněti "vysvětloval" skoro měsíc. Teprve když se štěně podřídilo jsou z nich kamarádi. Snažili jsme se do toho moc nezasahovat a nechat to hlavně na nich. Myslím, že až štěně dospěje přijde další "vysvětlování" a starý se bude muset podřídit mladšímu a silnějšímu. Ale doufám, že to taky v pohodě zvládneme.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2005 14:04
- Nahlásit
Kimina
já si myslím, že není nutné, aby v rodině, kde jsou dva psi, jeden z nich tzv. "šéfoval". Já mám celkem 3 psy....14letého kníračího dědka, se kterým bydlí náš mladý choďák. Ten se od štěněte dědkovi podřizuje a bere ho jako výše postaveného člena smečky....Kdežto psa, kterého jsme si vzali s přítelem z útulku jako kámoše pro našeho mlaďocha (se staříkem už si moc nepohraje) bere náš mladej jako rovnocenného partnera. "Nový" pes bydlí u přítele a s mlaďochem za ním chodíme na návštěvy každý den....psi si hrají a tu se podřizuje ten větší menšímu a za chvíli zase naopak....mezi těmito dvěmi není ani jeden "šéf" - tady jsme bezvýhradní šéfové my s přítelem.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 19 Čec 2005 14:16
- Nahlásit
Evik
psi žijící v trvalé smečce mají vždy přesně uspořádanou hierarchii. Pes z útulku žije s přítelem = nepatří do trvalé smečky vašich 2 psů, takže nikdo z nich nemá potřebu hrotit vztahy. Že šéfuje pes stařeček není nic divného, ještě na to prostě má. Některý pes je taková osobnost, že si vedoucí místo udrží do posledního dechu.Nebo už dávno nešéfuje a vy jste si změny nevšimli. Spor o místo v pořadí smečky nemusí být řešen jen rvačkou.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2005 14:28
- Nahlásit
Já si taky myslím, že ve smečce VŽDYCKY hierarchie je a nezáleží na tom, jestli dochází ke střetům nebo ne. Právě když ke střetům nedochází, tak zřejmě hierarchie funguje a všichni ji respektují. Aspoň u nás to tak je.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2005 14:37
- Nahlásit
A že by se starý musel podřídit mladšímu-fyzicky silnějšímu, tak to už vůbec ne. U nás pořád šéfuje 9,5-letá veteránka, která na druhé dva mladší fyzicky už dávno nemá. A mlaďoch, který je na vrcholu sil a všude jinde mezi psy si hraje na kinga, je doma mezi dvěma čubama tááákhle malinkej.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2005 15:01 - Změnil/a: Evik
- Nahlásit
Anonymní
ale jak to můžeš napsat, když vůbec nevíš, jak to u nás chodí...u nás je to tak, že náš mladej a pes z útulku jsou klidně třeba týden spolu na jedné zahradě spí spolu, hrají si, žerou atd.....přesto jsme šéfové my s přítelem a psi jsou na rovnocenné úrovni pod námi - my totiž s přítelem bydlíme přímo naproti sobě....takže mladej si může vybrat s kterým psím kámošem zrovna chce být.
Spousta z mých známých má více psů a jediný šéf ve smečce je u nich vždy člověk - páníček a psi jsou na stejné úrovni pod nimi. Je to jen o tom, co je páníček ochoten ve své smečce připustit....když psy nechá, aby si mezi sebou vyjasnili pozice po svém...pak je skutečně vždy jeden ze psů dominantnější, pokud ale hierarchii nastaví pán, psi ji respektují, pokud ne, pán zasáhne.
v případě našeho dědka a mlaďocha, mladej taky repektuje dědka, přestože je o dost větší a silnější než on a dědek už na šéfování dávno nemá - plně souhlasím s posledním příspěvkem Ketrin.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 19 Čec 2005 15:46
- Nahlásit
evik
nesouhlasím!!!!
Jasně, že člověk je na 1. místě - to by mělo být normální, ale není pravda, že psi si netvoří svá vlastní pravidla a vztahy. Oni vědí, že člověk není pes a má navrch, tudíž ho respektují a přijímají, jinak si ovšem žijí podle psích pravidel a pokud 1 člověk vlastní více než 1 psa, tak mezi nimi vždy existuje přesné uspořádání a směsice rozličných citů.Jestli jste si toho doteď nevšimli,je to smutné
Psi jsou smečková zvířata a v každé smečce musí být jasno, kdo má kde své místo = určí se od 1. do posledního, nikdy nejsou na stejné úrovni.
Viz. příspěvek Ketrin - mlaďoch se doma podřizuje, ale jinde se snaží vybudovat lepší postavení.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2005 15:52 - Změnil/a: Evik
- Nahlásit
Anonymní
nevím, asi tedy naše psy znáš líp než já, takže ti tvůj názor nebudu vyvracet
A ty jsi nějaký etolog, že toho tolik víš???Tak bys snad mohl či mohla vystoupit z anonymity...já se v oblasti psí komunikace velice ráda poučím, když se podle tebe ve svých psech nevyznám
|
Anonymní
|
# Zasláno: 19 Čec 2005 16:33
- Nahlásit
etolog nejsem, ale psa mám (ne prvního) a oči taky
Jo a taky mám sklerózu - dost velkou o chování psů jsem četla 2 docela zajímavé knížky (název už nevím), ale autor byla Marshall-Thomasová -snad se to tak píše - knížky byly vypůjčené
|
Kimina
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2005 16:47
- Nahlásit
Ahoj, ráda bych se do toho vložila. Sice mám nyní ve své smečce jen dva psy, ale byla doba kdy jich bylo šest a vždy jsem přesně věděla který z nich je jak postavený. Dalo se to dobře rozeznat a nikdy mi nepřišlo, že by byli dva psi na stejné úrovni. Všichni psi žili se mnou v domě a byli mi neustále nablízku, možná proto jsem dokázala rozeznat i drobné rozdíly v chování, které jinak člověk možná přehlídne. Takže si také myslím, že každý pes má své místo v hierarchii a neznamená to, že jeden je vyloženě nadřízený a druhý podřízený. Ale kdyby šlo do tuhého, jeden bude vždycky "radit" tomu druhému a ten ho bude následovat.
|
Kimina
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2005 17:26
- Nahlásit
Jinak ještě k tomu podřízení se staršího psa mladšímu. Netvrdím, že je to tak vždy a musí to tak být. Jen podle toho jak znám své psy čekám, že v tomto konkrétním případě se mladý o své místo přihlásí. Soudím tak už podle toho, že jak jsem psala, trvalo měsíc než se podřídil "starému". Když na něj starý zavrčel nebo po něm vyjel, aby mu ukázal, co si může dovolit, postavil se mladý proti němu a začal taky vrčet a štěkat. Starému je 7 a mladému bylo 2,5 měsíce, když jsme ho přivezli. Sebevědomí mu opravdu nechybí. Ale je to samozřejmě o povaze toho kterého psa.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2005 06:42
- Nahlásit
Evik
Nic ve zlém, ale od Tebe, která máš více psů, bych čekala, že tohle je Ti jasný. Tohle většinou nechápou jen lidi, kteří mají pouze jednoho psa a polidšťují ho.
Že hlavním šéfem nad celou smečkou je člověk, to je jasná věc a o tom vůbec nebylo sporu.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2005 08:32
- Nahlásit
Ketrin
toho posledního psa z útulku máme teprve krátce, takže možná že to psům třeba bude trvat dýl, než si ty pozice opravdu vyjasní. Jenomže já je nenechávám, aby si je nastavovali sami - já jsem alfa a bude to tak, jak já budu chtít. Psi jsou v pohodě, nežijí v žádné nejistotě (o postavení) nervou se, jen si hrají. Možná že to tak časem bude, že větší pes bude "šéfovat" menšímu, jenomže zatím to tak není a poznat to dokážu. Psy nepolidštuji, velice mi v chápání psí komunikace pomohla knížka Řeč psů od p. Abrantese...mám od odborníka potvrzeno, že tato knížka je opravdu dobrá a nejsou v ní chyby. Bohužel není k sehnání a já jí dostala okopírovanou od kamarádky.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2005 08:54
- Nahlásit
Evik
Jasně že ty jsi -každý pán je - pro psy alfa. O tom není sporu.
Ale nesouhlasím, že by člověk musel své smečce stanovovat, kdo ze psů bude první, kdo druhý, kdo třetí. Oni si to ti psi zařídí sami a my uděláme nejlíp, když to budeme respektovat. Já bych taky nechtěla, aby se mi psi rvali a stále si něco vyjasňovali a právě proto respektuju jejich uspořádání, které funguje. K jediné drobné šarvátce došlo před 4 lety, kdy starší fena "vysvětlila" té mladší, která dospívala, že bude na věčné časy a nikdy jinak velet ona jí a ne naopak. A od té doby je vše jasné a je klid. A já to respektuju a starší čubu vždycky zdravím, odměňuju atd.jako první.
Možná že u ostřejších plemen do toho člověk musí vstupovat víc, že tam by smečka mohla slabšího člena i zabít, ale s tím nemám zkušenosti.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2005 09:03
- Nahlásit
A dík za tip na knížku. Komunikaci mezi psy navzájem a mezi psy a námi považuju vůbec za to nejzajímavější v soužití s nimi a myslím, že se od nich můžeme i všelicos naučit.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 20 Čec 2005 09:05
- Nahlásit
Ketrin
dík za podporu
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2005 09:10
- Nahlásit
Anonymní
Není zač, jen by bylo fajn, kdybychom tě mohli taky nějak oslovovat
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2005 09:12
- Nahlásit
asi máme každý trošku jiný názor na věc a já se o tom nemíním přít. Nejdůležitejší je, když ve smečce všechno funguje jak má, bez násilí bez řvaní a všichni jsou spokojení. Pak myslím, že je úplně jedno, jestli hierarchii nastaví pán či psi mezi sebou...hlavně když všechno funguje. Pokud se týče komunikace mezi psy navzájem a lidmi, taky to považuju za strašně zajímavé a hlavně důležité. Čím víc člověk svým psům rozumí tím lepší je jejich vztah a je krásné sledovat, když někdo skutečně rozumí bezvadně psí řeči a dokáže jí použít např. k nápravě zkažených psů. (tím mám na mysli zejm. pana Desenského, který je v tomto oboru skutečný machr, od něho už jsem se také v mnohém poučila)
|
Lucie Chuda
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2005 15:10
- Nahlásit
Ahojky vy jste se tady všichni pustili do pěkné psí diskuse Mám pocit že radu mi dala-dal jen Mel. Díky to by se dalo zkusit.
Můj pes, byť je mladší a ve svém teritoriu se snaží přizpůsobit, ale ten přítelův pudl je hrozně rozmazlený a agresivní. Miki to je můj mu klidně dovolí jít i do misky ale běda když jde jen kolem Benovi(pudl) asi Jsme odkázáni žít zatím zvlášť.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 20 Čec 2005 15:43
- Nahlásit
Mrkni se tady na téma "Agresivita vůči psům" http://www.cz-pes.cz/bb-diskuse-index.php?action=vthread&forum=1&topic =316&page=6 , kde máš i kontakt na: Rudolf Desenský - Artemis http://www.psycholog-psu.com , a pročti si to i tam.
|
jana33
|
# Zasláno: 20 Čec 2005 16:09
- Nahlásit
http://erbak.com/PES/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=378
tohle je přesně tvůj případ
|
jindriska
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2005 20:34
- Nahlásit
Lucie Chuda
teď jsem si koupila knihu od Iva Eichlera - Problémové chování psů, myslím, že by ti pomohla a třeba by jsi tam našla odpoveď, podobný příklad je tam popisován. Ale já bych zkusila pana Desenského než zkoušet cosi, to zavání průšvihem.
|
Aida
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2005 20:40
- Nahlásit
Lucie Chuda
Ahoj, mám doma dvě psice, ale naštěstí jsem nemusela mezi nimi tyto problémy řešit, je mezi nimi velký věkový rozdíl... Myslím si ale, že nechat psi, aby na sebe řvali uvázaní u stromu, není nejlepší nápad - bude to o to horší, až se dostanou k sobě bez dozoru. Určitě je potřeba neutrální půda a důraz na to, že se nesmí sežrat... Asi bych si ale zašla někam, kde ví, co se psama v takové situaci dělat, pokud se vám to nepodaří nějak srovnat. Co se týká té hierarchie - nemám pocit, že bych svoje psy neznala, ale stejně jsem ještě nepřišla na to, jaká mezi nimi je a zda vůbec, i když asi být musí. Štěnisko je totiž oprsklý a občas na starou doráží, ta se ale neožene, jen trpělivě čeká, až ji to přejde, z misky si žerou navzájem, žádná si ji nehlídá, v pelechách taky leží různě, pozornost jim musím věnovat oběma a rozhodně si nedávají přednost, když jim dávám něco k snědku, přestože od začátku dodržuju pořadí stará- mladá. Takže fakt nevím. Knížku od Marshall Thomas jsem četla taky, ale nepřeceňovala bych ji... Ona do té hierarchie vůbec nezasahovala, kdežto ve většině "smeček" tady to je asi jinak.
|
Endy
|
# Zasláno: 20 Čec 2005 22:00
- Nahlásit
Musím se Evika trochu zastat.Má prostě štěstí na nekonfliktní psy.Taky jsem vždycky pozorovala různé postavení psů ve smečce a dnes mám dvě čubiny,u kterých nepoznám,kdo má vedoucí pozici.Od začátku vědí,že si nepřeji,aby si dovolovala jedna na druhou,snáší se dobře,řekla bych,že se skoro ignorují.Jedna si ráda hraje druhá ne,takže boj o hračky není,hladím i krmím obě stejně,ani u jedné nepozoruji známku nadřazenosti nad druhou.Taky bych řekla že jsou obě na stejné úrovni.Evik zažívá nejspíš něco podobného.Třeba to taky někdy zažijete,proto ji hned neodsuzujte,že nerozumí vlastním psům.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 21 Čec 2005 06:57
- Nahlásit
Endy
děkuji ti za podporu, jsem ráda, že je na tom taky někdo stejně jako já Jinak že bych měla štěstí na nekonfliktní psy se úplně říci taky nedá...Tedy mlaďoch ano - ten vyjde úplně s každým a když cítí, že by to nešlo, do konfliktu se nežene. Ten, kterého jsme si vzali s útulku má problém s tím, že je agresívní na některé lidi a psy....Je asi opravdu náhoda, že si s tím naším mlaďochem tak strašně padli do oka, protože ti dva se fakt milujou S tím z útulku jsme už byli u pana Desenského a hodláme tam chodit dál....pejsovo chování se řekla bych den ode dne zlepšuje - potřebuje čas, ale úplně nekonfliktní pes z něj asi nikdy nebude. Fakt jsem hrozně ráda, jak si ti naši dva spolu sedli. Od prvního dne, kdy se viděli prvně (seznámili jsme je na procházce) se k sobě chovali normálně a jakmile mladěj pochopil, že se velkého nemusí bát, od té doby si spolu pořád hrají a když můžou, dělají všechno spolu. To přátelství zkrátka nevzniklo jen "z nutnosti", že si to páníčci přejí, ale prostě si padli do oka. (bohužel jak jsou dva, dělají i společné lumpárny, jako např. v neděli, kdy na zahradě oba vyhrabali doslova kráter a pak si do něj svorně lehli s hlavama u sebe jako dva nezbední školáčci.... ale člověk se nemůže zlobit )
|
Anonymní
|
# Zasláno: 21 Čec 2005 10:37
- Nahlásit
Aida
Myslím si ale, že nechat psi, aby na sebe řvali uvázaní u stromu, není nejlepší nápad - bude to o to horší, až se dostanou k sobě bez dozoru.
Tady nejde o to, nechat je na sebe řvát a pak je pustit. Jde o to nechat je tak dlouho, než se začnou vzájemně brát. To s tim kafem byl jenom takovy vtípek. Prostě musí vzít na vědomí jeden druhého. Mě to náhodou připadá dost logický .
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 21 Čec 2005 10:38
- Nahlásit
Zapomněla jsem se zalogovat
|