Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Jak to vidíte?
Autor Zpráva
Garfield
Člen
# Zasláno: 16 Zář 2008 10:42
- Nahlásit

Brý den,
prosila bych o lehký průzkum psíčkářskou veřejností:

Rodina (2 dospělí a děti 3 a 6 let) v panelovém bytě 3+1 hledají vhodného rodinného psíčka. Pátrají, jakou "rasu" nejlépe. Podotýkám, že ze strany dospělých bude pejsek dozajista vychováván důsledně leč laicky a že se mu věnovat budou. Ze strany dětí bude týrán pejsek jako všichni pejskové od dětí, leč rodiče zcela tvrdě zmlátí parchanty, co se do nich vejde, jakmile uvidí, že se k pejskovi chovají jinak, než je vhodné a správné.

Přemýšlela jsem a nakonec mi vyšlo jedno z těch desítek několikatýdenních štěňátek voříšků, které pravidelně strkaj v krabici od bot za bránu brněnského městského útulku. Bude-li možné odhadnout ze štěnda jednou středně velkého psíka Ťapkovitého stylu, byl by - dle mého - ideální.

Biluška
Člen
# Zasláno: 16 Zář 2008 11:00
- Nahlásit

Garfield
Kašli na voříška a vnuť jim Kutýse. Toho magora si nikdo jinej než naprostý laik nevezme

Dines
Člen
# Zasláno: 16 Zář 2008 11:00
- Nahlásit

Garfield
No,dost záleží na tom, co se psíkem bude do budoucna .
A taky vzhledem k bydlení v panelákovém bytě by to chtělo něco nejlépe méně uštěkaného (takže fakt něco většího než pidipsi), a jestli můžu mluvit za sebe, tak já už bych si do bytu nevzala nic krátkosrtstýho pelichacího.

Holt jsem zatížená na pudly, nebo jejich křížence
Pejsci ovladatelný, chytrý(místama až vychcaný), snadno cvičitelný, aktivní dle potřeby (cokoliv od gaučáka po vrcholnýho atleta),a fakt milujou všechno živý - no, a čim větší, tim lepší - takže střeďák, nebo královák (vzhledem k těm dětem váhově střeďák, ale velkej zase vydrží víc "týrání")

A nebo toho voříška, ale prodiskutovala bych ty chlupy, protože to totálně nejde srovnávat pes pelichací a nelínající (docela mě děsí story kámošky, která když třikrát denně nevytře, tak má do večera na linu koberec )

Garfield
Člen
# Zasláno: 16 Zář 2008 11:04
- Nahlásit

Dines
No o pudlovi uvažují a hlava rodiny sama jednoho kdysi měla, ale je fakt, že to byl Pan Pes. Chytrej klidnej pohodář strašně šikovnej a strašně společenský zvíře. Bohužel většina po světě běhajících pudlů jsou zakomplexovaní uštěkaní plyšáci, kteří buď zuří nebo jsou ublížení a toho se oni právě bojí. Je to takové to: "Ale on už žádnej pes nebude takovej jako byl ON."

Dines
Člen
# Zasláno: 16 Zář 2008 11:13 - Změnil/a: Dines
- Nahlásit

Garfield
Hele, není to tak - ikdyž jako u všech - ty nejmenší velikostní rázy jsou rozmachávaný, a nebo jsou u důchodců (takže taky rozmachávaný) - ale ať jsou jaký chtěj, tak aspoň neůtočí na jiný psi
Když vyberou z těch dvou největších variant, tak nevidím ani ten nejmenší důvod proč by ten pes měl být uštěkanej,zakomplexovanej a plyšák

A když už ho hlava rodiny měla a byla s ním spokojená, tak nevidím důvod proč měnit

Já bych se fakt přimlouvala za králováka, ale zase to bude pes jen pro rodiče, nebo pro děti pod dohledem (těch 25kg už je dost), ale co se soužití týče, tak máme ozkoušenýho kluka 3-4roky, holku 6-7let a žádnej problém - je i relativně ovladatelnej od těchle prcků a hlavně si nechá líbit takřka všechno (než se přijde nechat zachránit :lol
Ale zase teda né každej je Pan Pes (teda minimálně do dvou let - to jsou to tak šílený pošuci, že člověk pořád přemýšlí, co z toho vyroste - ale zato je s nima dost sranda )

A když už jednoho pudla měl a vychoval?

Smečka
Člen
# Zasláno: 16 Zář 2008 11:13
- Nahlásit

Garfield
Jestli jim nezáleží zrovna na rase, což asi ne, ať udělají šťastným nějakého psa z útulku. Povaha, velikost a pelichavost bude jasná, což je pro rodinu asi prioritní, ne? I odolnost vůči malým škodičům mohou vyzkoušet.

Dines
Člen
# Zasláno: 16 Zář 2008 11:16
- Nahlásit

Smečka
Jestli jim nezáleží zrovna na rase, což asi ne, ať udělají šťastným nějakého psa z útulku. Povaha, velikost a pelichavost bude jasná, což je pro rodinu asi prioritní, ne? I odolnost vůči malým škodičům mohou vyzkoušet.
Úplně souhlasím
Ale třeba já když mám psa (rasu) která mi vyhovuje, tak bych asi zbytečně neměnila

wami
Člen
# Zasláno: 16 Zář 2008 12:53
- Nahlásit

Garfield
Přemýšlela jsem a nakonec mi vyšlo jedno z těch desítek několikatýdenních štěňátek voříšků, které pravidelně strkaj v krabici od bot za bránu brněnského městského útulku.
tož vidím to stejně...

a ať se jdou kouknout i s dětima, aby se vidělo, jak psíče děti bere...

Biluška
Člen
# Zasláno: 16 Zář 2008 12:56
- Nahlásit

wami
ať se jdou kouknout i s dětima, aby se vidělo, jak psíče děti bere...
To se pozná, že nemáš děti

Garfield
V rámci zachování zdravého rozumu - ať nechají doma haranty, babičku, všechny ostatní příbuzný a ideálně i manželku. Jinak se dopracují k tomu, že každýmu se líbí jinej pes, každý chce toho svýho, v útulku zkysnou až do zavíračky a doma si budou ještě půl roku vyčítat, že "kdybysme vzali toho bílýho jak jsem chtěla já...." . Jo a haranti samozřejmě budou chtít všechny psy co tam uvidí
Co ten Kutýs, toho nechcou? Jestli kývnou tak jim ho ještě dneska přivezu, zase mě ráno vytočil doběla

aren
Člen
# Zasláno: 16 Zář 2008 13:01 - Změnil/a: aren
- Nahlásit

Mám tady teď u sebe pár dnů menšího hodného pejska, má asi tři roky, je černý, krátkosrstý, postavou větší jezevčík - válcovité tělíčko, krátké nožky, asi 12kg. Povahově hodný, vlídný, mírný, nepříliš uštěkaný, s dětmi si hraje rád (desetiletej kluk sousedky se s ním i rafá, honí a válí, oba jsou z toho vychechtaní). K ostatním psům přátelský, spíš submisivní. V paneláku zvyklý (zůstal tady po rozvodu páníčků, co bydleli na bytovce, svalovali ho jeden na druhého až se na něj vykašlali oba), v bytě čistotný.
Takže.. v případě zájmu pejska přivezu.

Biluška
Člen
# Zasláno: 16 Zář 2008 13:44
- Nahlásit

aren
To je ten jak se měsíc počůrával v přenosce než se odvážil vylízt, nebo jich tam máš víc?

aren
Člen
# Zasláno: 16 Zář 2008 13:56 - Změnil/a: aren
- Nahlásit

Biluška
Nene, ten jak se měsíc počurával v přenosce a když jsem ho vytáhla, tak mě aji pos*al je Fif z karanténní stanice Trebišov. Je to už pejsek víc jak desetiletý a v pořádku ještě není.
Tenhle, o kterém tady píšu, je odjakživa bezproblémový přátelský důvěřivý pejsek.

Martík
Člen
# Zasláno: 16 Zář 2008 14:10
- Nahlásit

Dines
ale ať jsou jaký chtěj, tak aspoň neůtočí na jiný psi no nevim, tuhle mi malej pudl napadnul rotvajleřici. Přiběhl k nám a pak se jí zakousnul do tváře. Eště že mám hodného psa a nic mu neudělala. Panička pak jen přiběhla řekla pudlíkovi jsi normální?! psíka si vzala do náruče a rychlým tempem odešla. Já bych v nich neviděla jen malé pejsky v beránčím rouše

Jave
Člen
# Zasláno: 16 Zář 2008 14:15
- Nahlásit

Martík

tuhle mi malej pudl napadnul rotvajleřici. Přiběhl k nám a pak se jí zakousnul do tváře. Eště že mám hodného psa a nic mu neudělala.

tak to doufám, že jsi alespoň kousla paničku ty. nechat Tarušku rafnout, no styď se Martíku.

Miju
Člen
# Zasláno: 16 Zář 2008 14:16
- Nahlásit

Garfield
přimlouvám se za útulkáče...štěnat je tam dosti dle libosti

Martík
Člen
# Zasláno: 16 Zář 2008 14:45
- Nahlásit

Jave
no já stála jak opařená. Vůbec jsem nechtěla věřit co to ten malej udělal. Byl to náš první útok psem a nikdy bych nečekala že to bude toy pudl

kokoška
Člen
# Zasláno: 16 Zář 2008 14:49
- Nahlásit

Garfield
jsem jednodznačně pro útulkáče - můžou se cvičně podívat a pohádat už při prohlížení netu a pak jít okouknout jen favority. Moje zkušenosti s útulkáči jsou jen kladné.

Garfield
Dines
pudla bych jim nedoporučila (sama mám jednoho doma, takže jsem deformovaná) - aby byl pudl fakt pudl včetně povahy, bylo by potřeba mít psa s PP, protože těch rádobypudlů v doprovodu důchodců jsou mraky. Jenže tyhle atrapy jen ničí dobré jméno plemene. Určitě by jim vyhovoval svým kašpárkovstvím, snadnou ovladatelností a velkou přítulností. Na druhou stranu je třeba vycházet z toho, že je to bývalý lovecký pes a už od střední velikosti vyžaduje fakt dost pohybu - a pak je tu otázka srsti - sice nelíná, ale pokud je ostříhaný na drna, tak ztrácí kus své osobnosti, proč si pořizovat psa s náročnou úpravou (denní česání je nutné), když jsou stovky jiných ras, které netřeba upravovat (česat, stříhat, koupat, vybírat pcháče atd..)
Ráda bych pudla doporučovala, jsou to skvělí psi a moje srdeční záležitost, ale rozhodně ne pro každého.

Dines
Člen
# Zasláno: 16 Zář 2008 15:40
- Nahlásit

kokoška
Ale zase když už pudla měli?
A dá se ostříhat i dost nakrátko a zachovat pudlí vzhled a denní česání taky nenutno
Jen teda na tom pohybu něco bude - teď po dvou dnech co venku nonstop lilo pesana chytla šibavá a furt za mnou leze a štípe mě do zadku

kokoška
Člen
# Zasláno: 16 Zář 2008 15:51
- Nahlásit

Dines
furt za mnou leze a štípe mě do zadku
to moje dělá taky, asi to bude rys plemene

asi jsem moc radikální, ale prostě ostříhaný pudl na drna pro mě není pudl - to je jako ostříhat bobtaila a i takové znám. I moderna se musí udržovat - dlouhé nohavice. Navíc po letech jsem se dopracovala k poznání, že dlouhá srst (cca 10cm - babyna) se paradoxně udržuje mnohem snáz než ta úplně krátká a hlavně po procházce v polích a křoví se nachytané chamradí lehce vyndá.

aren
Člen
# Zasláno: 16 Zář 2008 16:10
- Nahlásit

Pokud si teda nevyberou našeho Čertíka, tak se také přimlouvám za útulkáčka.

Garfield
Člen
# Zasláno: 16 Zář 2008 16:14
- Nahlásit

wami
Jéé paní? Vy žijete? A máte se?

Garfield
Člen
# Zasláno: 16 Zář 2008 16:18
- Nahlásit

Přečetla jsem si po sobě větu z výše uvedeného příspěvku:
Je to takové to: "Ale on už žádnej pes nebude takovej jako byl ON."

a s úsměvem musím konstatovat, že i já zaručeně tuhle větu s čistým svědomím vyslovím, až bude jednoho dne Gafica v pánu.

Dines
Člen
# Zasláno: 16 Zář 2008 20:30
- Nahlásit

Garfield
Přečetla jsem si po sobě větu z výše uvedeného příspěvku:
Je to takové to: "Ale on už žádnej pes nebude takovej jako byl ON."

a s úsměvem musím konstatovat, že i já zaručeně tuhle větu s čistým svědomím vyslovím, až bude jednoho dne Gafica v pánu.

A půlka republiky uslyší tu ránu, jak ti spadne kámen ze srdce

kokoška
furt za mnou leze a štípe mě do zadku
to moje dělá taky, asi to bude rys plemene

Ti nevim - kámošky pudl mě neštípe, ten mi rovnou vohlodává ruku - ale tak něžně, že je to jak masáááž

Moderna se sice udržovat musí, ale zase když není výstavní, tak to není tak šílený - já mám víceméně udržovanou modernu, jen má pořád ošoupaný zadní nohy (na patě, takže je to docela nic moc), ale vzhledem k tomu, že výstavy neplánuju, tak ho radši budu nechávat lítat kde se mu zachce, než abych hlídala aby mi náhodou nevlít do trávy a nevořezal si to (jako u jeho sourozenců) - halt rodiče (pravděpodobně táta) mu moc kvality srsti do vínku nedaly

Navíc po letech jsem se dopracovala k poznání, že dlouhá srst (cca 10cm - babyna) se paradoxně udržuje mnohem snáz než ta úplně krátká a hlavně po procházce v polích a křoví se nachytané chamradí lehce vyndá.
Asi jde taky o délku moderny - já s nim chodim na stříhání co 2 měsíce, na kraťounkou modernu (6mm tělo a nohy přiměřeně co nejkratší), a s česáním nemám větší problém ani po týdnu absence

wami
Člen
# Zasláno: 17 Zář 2008 10:42
- Nahlásit

Garfield
Jéé paní? Vy žijete? A máte se?
No jistě, paňo, sice poslední dobou spíše přežívám, než žiju, ale za půlku průse*ů si můžu sama, tak dobře mi tak, a ta druhá půlka už se tak nějak veze se smolným obdobím sama...

Tož už se těším, až zas bude líp, bo jednou být líp musí, no ne?

A jinak psouni i já žijem, fungujem, všechno při starým...

Co Myšma? Jsem nedávno na vás vzpomínala, i když já tě naposled viděla a to byla myšma ještě na houbách... Jsem si říkala, že za chvílu ti převálcuje i Gafa...

Mar
Člen
# Zasláno: 17 Zář 2008 11:03
- Nahlásit

Dines
jooo,pudl nenapadne psa? mnevim, me pudl stredak - bezovej pokousal Berryho (buldocek) - kdyz mu bylo asi 5 nebo 6 mesicu ... tze tak

Dines
Člen
# Zasláno: 17 Zář 2008 11:19 - Změnil/a: Dines
- Nahlásit

Mar
Neříkam že pudl nemůže napadnout psa - takže opravuju svůj výrok - v mém okolí je plno malých zmetků který se mi vrhaj na psa, a přestože většina psů v okolí jsou "pudlové", tak ani jeden z nich se takto neprojevil

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání