| Autor |
Zpráva |
Garfield
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2008 19:48 - Změnil/a: Garfield
- Nahlásit
...teď v TN bylo o tom kříženci rotvajlera, kterého zastřelil nějaký policajt.
Dost jsem zírala. Dle mého názoru ze záběrů z mobilu žádná ohrožující agrese neplynula. Pes rotoval kolem lidí, štěkal a dorážel, ale nikoho se ani nedotkl a na mě osobně nepůsobil dojmem psa odhodlaného k útoku, spíš se tím bavil a měl z toho p*del.
Sousedka (evidentně měla na majitele psa dost pifku) zavolala policii a ta, nevím jak, psa zkoušela "odvolat", což se jí nepodařilo (no bodejť!) a tak zatímco jeden polda šel pro majitele, ať si psa odvolá, tak druhý ho - aniž by se pes kohokoliv dotknul - zastřelil.
Raněný pes utíkal za majitelem domů, kde zemřel.
Nevím, ale přišlo mi to, že polda měl prostě možnost "pifnout si zvířátko" a tak ho pifl. Nejevilo se mi to jako adekvátní zakročení.
U nás zastřelili psa, až když po pokousání jednoho člověka napadl i policisty - tam není o čem, to je jasné...
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2008 20:08
- Nahlásit
Shodou okolností jsem zrovna procházela okolo televize a reportáž viděla. Spíš bych řekla, že pes takhle otravuje sousedy už hodně dlouho a oni měli potřebu to celé nějak ukončit. Majitel ale podle mě lhal, když tvrdil, jak musel kdosi psa ze zavřené garáže pustit. Pes se ale rozhodně nechoval až tak agresivně, aby musel být zastřelen. Byl protivnej a dorážel, to ano. Na dospělého si ale netroufl, v případě dítěte se mohl ale klidně zachovat více "hrdinsky", to je docela klidně možné. Určitě by ale stačilo vystřelit do vzduchu a zalez by minimálně do zahrady. Zásah byl neprofesionální.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2008 20:11
- Nahlásit
Smečka
Majitel určo lhal, ale sousedku bych sežrala k obědu, přišla mi jak megera, která konečně docílila svého. Mohla mít psa sice už plný zuby, ale tohle není řešení, ten pes za to nemohl.
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2008 20:12
- Nahlásit
Garfield
Nemohl, je to vina lidí. Jde o lidský přístup. O přístup k sobě navzájem, jako vždy ...
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2008 20:13
- Nahlásit
Jinak je mi divné, proč majitelka psa nevylezla z baráku, když jí pes povykuje po ulici a dokonce dorazí i policie.
|
brezen2008
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2008 20:17
- Nahlásit
Garfield
mimo OT - máš odemě email,dík
|
kokrvnouzi
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2008 21:10
- Nahlásit
No já nevím, pes dejme tomu ohrožoval dle záběru, ale nebyl nikterak zuřivý, jestli policista nedovede odchytit takového psa, měl by asi zvážit změnu povolání. Už vůbec nechápu, že první nevyzvali majitele a až v případě, že by pes nebyl odchytitelný ani vlastním majitelem neuvažovali o použití zbraně. Použití zbraně snad má nějaká pravidla. Nebo se dočkáme toho, že po nás budou na ulicích policisté pálit jako v USA? Spíš než nutnou obranu bych to viděla jako poškození cizí věci.
|
Filip
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2008 10:21
- Nahlásit
I když bych možná postupoval jinak, myslím, že se nelze divit, že strážník použil sl. zbraň minimálně v mezích krajní nouze, aby odvrátil hrozící nebezpečí, které ten pes pro lidi představoval... což nepřímo potvrzují i některé vaše příspěvky.
Nevím, jak by věc prezentovala televize a jaký by byl názor lidových odborníků na policejní profesionalitu, kdyby ten strážník nic nedělal a počkal by, až ten pes někoho napadne, nejlépe nějaké dítě, což je postup, který by vás asi připadal korektní.
Strážník, který není i kynologem, těžko může rozpoznat nějakou "ohrožující / vyhrožující / obtěžující / dorážející agresivitu", natož aby takového psa bez speciálního vybavení odchytával - což není to ani jeho povinností, takhle riskovat zdraví. Naopak, pokud by tam došlo k nějakému zranění lidí, nebo pokud by přišel k úrazu "vlastní neopatrností", pak by mohl být rád, kdyby z toho vyváznul jen se změnou povolání.
S reagováním si nelamte hlavu, nemám v úmyslu investovat čas do diskutování s pomýlenými virtuálními pejskaři.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2008 10:31
- Nahlásit
Hm, pes sice nekousl, ale skákal po lidech docela nepříjemně, nedivím se, že měli strach, mě by to taky vadilo.
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2008 10:36
- Nahlásit
Filip
a to já klidně zareaguji, i když nemáš čas , máš pravdu , souhlasím
|
bullvnouzi
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2008 10:45
- Nahlásit
Já to tu jako taky moc nepobírám. Ale kloním se spíš ke straně strážníka...
Pán tvrdí, že mu psa musel někdo pustit. Jenže jak byl kujwa ten pes zabezpečenej, že "někomu" stačilo otevřít dveře a vypustit ho. Navíc, když jsou s tím psem zřejmě problémy častěji, má být snad zabezpečenej tak, aby nezdrhl! A pokud ho okolí zná, tak mi řekněte, kterej sebevrah by mu šel dobrovolně otevřít vrátka? Nehledě na to, že to tak teď sleduju znova, tak pan majitel tvrdí, že než odjel, psa zavřel a paní majitelka zase, že manžel byl doma. To jako byli oba dva doma a nevšimli si, že nemají psa...?
Celý je to pofiderní, ale jak říká Filip. Tak by jako psa chytili, pán by dostal dvě stovky pokutu a případ odložen, dokud pes nepokouše nějaký dítě. A pak to bude zase dokola. Nooo, ono se to tu řeší, policie o tom ví a nikdy s tím nic neudělali...
Jasně, nemusel ho rovnou zastřelit možná, ale...
|
bullvnouzi
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2008 10:46
- Nahlásit
Jinak je to tady....
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2008 10:58
- Nahlásit
no možná by nebylo špatný naučit chrabrého strážníka aspon dobře mířit,aby se ten pes nemusel plazit postřelenej až domů ,ale možná by toho člověk po nich chtěl fakt moc
A pak je taky dobrá zmínka o tom,jak se policisté pokoušeli o odchyt a ten se jim kupodivu nezdařil .Jestli někdo viděl policejní hlídku v akci(já jo ) při takový příležitosti,je mu jasný,že není schopná ulovit ani běláska .Možná by měli k takový akci zavolat odbornou odchytovou službu,když z hlášení věděli oč se jedná.Na co jinýho by taková odchytovka měla bejt,že..
|
kokrvnouzi
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2008 11:14
- Nahlásit
Nevím jak v tom konkrétním městě, ale u nás MP provádí odchyt, tzn. že musí mít zkušenosti a vybavení (pokud u nich ne, musí mít někoho na odchyt ten měl být přivolán). Naši policisté zvládli odchytit bez újmy na zdraví svém nebo zvířete zuřivější kousky, což svědčí o jejich profesionalitě. Nebylo třeba použít služební zbraně ani na psy, kteří byli posléze pro nebezpečnost utraceni. A když už někdo používá služební zbraň, měl by jí použít tak, aby nedocházelo k týrání zvířat! Nebo je normální nechat postřeleného psa se odplazit?
|
kokrvnouzi
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2008 11:15
- Nahlásit
davidkova renata
Byla si rychlejší. Takto profesonál nejdná a nikdo jiný než profík by u policie se zbraní v ruce být neměl. Ale oni vlastně občas jen tak střílí po lidech a psech na zahradě, že? Takový případ už tu taky byl!!!
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2008 11:34
- Nahlásit
Je možná hnusný co těď napíšu, ale mám pocit že tito majitelé psa, jsou přesně ten typ lidí se kterými se jiným způsobem jednat nedá. Z reportáže vyplývá, že pes takhle lidi obtěžuje často. Kdyby nebyl zastřelen, opakovala by se tahle scénka určitě ještě mockrát. Bohužel na lidskou bezohlednost a hloupost opět doplatilo zvíře ...
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2008 11:38
- Nahlásit
Smečka
Asi tak.
davidkova renata
Zkousela jsi se nekdy trefit do pohybujiciho se cile v tesne blizkosti lidi co nesmis ohrozit? Pokud ne tak se nevyjadruj k umeni mirit.
Zabit toho psa asi nutny nebylo, ale pravdu ma jak Filip tak Smecka a mi si budeme muset zvyknout na to ze svi psy si proste musime zajistit proti uniku.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2008 11:52
- Nahlásit
Tchor
Zkousela jsi se nekdy trefit do pohybujiciho se cile v tesne blizkosti lidi co nesmis ohrozit? Pokud ne tak se nevyjadruj k umeni mirit.
nejsem v této věci vycvičený policista,takže já to fakt umět nemusim!Krom toho ty lidi asi moc těsně kolem toho psa nestáli.
Nevyjadřuju se k majitelům,je to jednoznačně jejich chyba,neumím si představit,že by takto pobíhal můj pes.Nicméně souhlasím s kokrvnouzi,na co je zřízena odchytová služba s profesionály???Iluze o běžné policejní hlídce fakt nemám a neptej se proč.
|
kiwikik
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2008 12:02
- Nahlásit
Mám pocit že pan policista chtěl být mermomoci za hrdinu a zbavit "zoufalé" zlého draka. Odchytovka tam určitě měla být, nejde mi ale na rozum proč toho pejska nestřelil podruhé aby se chudák netrápil.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2008 12:05
- Nahlásit
brezen2008
Máš maila. Snad to bude OK.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2008 12:09
- Nahlásit
Já sice chápu, že toho sousedi měli plný zuby, ale na druhou stranu, jestli byl pes "známá firma", tak je zřejmé, že dosud nikomu neublížil, jen takto soustavně obtěžoval. Pokud by v minulosti kohokoliv jen škrábnul, sousedka by jistě dávno celou věc nechala ukončit. Takto mi na tom vadí to, že okolí psa muselo vědět, že je to jen prudič, ale teoreticky neškodej a není tedy důvod ho usmrcovat. Naopak byl bez vodítka a bez košíku a kdyby paní sousedka podala pořádnou stížnost nebo něco obdobného, majitel mohl dostat flastra od policie, že by si deset let nedal škopek a šetřil kačáky po vykrvácené peněžence a příště by si to rozmyslel.
Tohle mi přišlo jako lidská pomsta člověka člověku a pes byl jen tím prostředkem, ale o psa jako takového tam až tolik nešlo.
|
replik
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2008 12:13
- Nahlásit
Mně to přijde celý šílený, jako rozumný postup bych viděla, zazvonit na majitele, ať to vyřeší, pokud by to vyřešil, tak pořádná pokuta třeba těch 50 litrů, on by si příště rozmyslel, aby mu běhal pes takto na volno. Pokud by to majitel nevyřešil, tak lze uvažovat o dalším... Jinak pokud by sousedovi takto pobíhal pes, tak bych taky fakt volala policii. Přesně toto nesnáším. Nejsem si jistá, že to střílení ihned, bylo adekvátní situaci. Navíc, to povídání o tom, že prý kříženec rotwíka a pita, to mě fakt docela dostalo.
|
bullvnouzi
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2008 12:32
- Nahlásit
replik
Navíc, to povídání o tom, že prý kříženec rotwíka a pita
Co tě na tom dostalo? Mě to přišlo vcelku hodně pravděpodobné...
|
replik
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2008 12:40
- Nahlásit
Možná pravděpodobné...., ale spíš mám pocit, že paní sousedka si vybrala dvě podle ní nejnebezpečnější plemena. Vždycky, když se to hodí tak se tam dá pit(a podle mé zkušenosti je opravdových pitů je málo), případně rotwík. Přece nebude tvrdit, že je to kříženec labradora, to by hned nevypadalo tak nebezpečně. Ostatně, kdyby tam stejně pobíhal labík, tak ho nikdo nezastřelí....
Mimochodem toho rotwíka tam taky nevidím.
|
bullvnouzi
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2008 12:59
- Nahlásit
replik
Já tam vidím i rotíka i pita (stafa).
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2008 13:51
- Nahlásit
Garfield
Ale kdyby z každého baráku vybíhali takoví jenprudiči, kam bychom asi došli, že.
|
Filip
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2008 13:57
- Nahlásit
Tak ještě pár poznámek pro rozšíření obzorů, krajní nouze i nutná obrana, tedy dva instituty v rámci kterých může strážník (nikoliv policista) použít sl. zbraň řeší nebezpečí které bezprostředně hrozí a použití zbraně by mělo směřovat k jeho odvrácení, k čemž v tomto případě postačilo zranění psa (i když později pro psa osudné).
I kdyby byla "rána z milosti na místě", nepatří to mezi zákonné důvody k použití sl. zbraně strážníkem - navíc ještě ve městě. O rozměru mediálním "Před zraky majitele místo veterináře kulka" ani nemluvím.
Ze slova "bezprostředně" plyne i důvod, proč byl pes postřelen hned poté, co hlídka zjistila, že psa sama neodchytí. Volání + dojezd odchytové služby trvá i v Praze vždy desítky minut a v nemálo městech takovou specializovanou službu nemají, takže sice můžeme konstatovat, že v ideálním světě "by tam ta odchytovka měla být", ale v reálu by si jí tam museli jedině vyčarovat.
|
Filip
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2008 14:03
- Nahlásit
pokud by to vyřešil, tak pořádná pokuta třeba těch 50 litrů, on by si příště rozmyslel, aby mu běhal pes takto na volno.
replik
A co trest smrti - mezi lidem tak oblíbený? Pokuta se uděluje až v přestupkovém řízení na úřadě, kterému se však dokáže člověk vyhnout, takže v reálu přichází v úvahu pouze "bloková" pokuta do 1000,- Kč, která opět nijak neřeší tu situaci, kdy pes ohrožuje lidi, majitel nikde, a od strážníků se čeká, že to nějak vyřeší dřív než to někde odskáče.
|
replik
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2008 14:41
- Nahlásit
Filipe, já vím jak to s těma pokutama chodí..., ale přesně tohle je situace, kdy by se mně ta pořádná pálka líbila, tj. že by svojí nezodpovědnost měl odskákat pouze majitel a ne pes. Navíc mně nepřišel pes až tak nebezpečný, podobně vyhlížejících situací jsem už viděla mnoho. Prostě lidi jsou hrozní, přesto trest smrti fakt nemusím.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2008 15:17
- Nahlásit
replik
Navíc mně nepřišel pes až tak nebezpečný
Mně osobně ten pes přišel dost nevyrovnaný, přesně ten typ, který doráží a ve chvíli kdy se otočíš, případně začneš couvat, utíkat, tě kousne do prdele. Kulka pravda mohla být mířená lépe, psa to mohlo třeba i rozdrážit, každopádně kde byla majitelka psa? Vysrala se na to. Pokud jsou dlouhodobí problémisti, asi se nic jiného dělat nedá než to v rychlosti ukončit jednou provždy, zatím byla fena mladá, ale co by dělala v budoucnosti, až si takové výlety oblíbí?
Jednou nám pustili lidi tři pudlíky ze zahrady, půl dne jsme je naháněli a od té doby se u nás zamyká, bohužel člověk se vždycky musí poučit vlastní blbostí. I teď mám psy pod zámkem, nemám zájem o ně přijít, ať jsou jakkoli přítulní, venku se mohou ve stresu chovat úplně jinak.
|