Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Slovensko se psem
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Luca a Maxik
Člen
# Zasláno: 7 Čec 2008 10:23
- Nahlásit

Ahojky,
omlouvám se,zda se tu o tom už diskutovalo,ale chystáme se s Maxem na Slovensko - Vysoké i Nízké Tatry. Byl jste tam někdo se psem? Máte zkušenosti s ubytováním?Myslím kempy a nějaké chaty či penziony kde berou psy? Případně výlety,koupání a tak? Chci ho vzít s sebou,ale zatím nemám žádné zkušenosti se Slovenským ubytováním se psem,proto Vás prosím o nějaké tipy či doporučení. Díky

PetraK
Člen
# Zasláno: 7 Čec 2008 10:36
- Nahlásit

Luca a Maxik
Mám obavy, že si tam moc neužijete, jestli si dobře pamatuju, jsou místa, kam se psem nemůžete vůbec a jinak pouze vodítko. někam se s ním ale opravdu nemůže absolutně vůbec. Jak s ubytováním nevím, protože poté co jsem se dozvěděla tohle, jsem cesty na Slováč zahamtla. Snad někdo napíše víc.

gabi
Člen
# Zasláno: 7 Čec 2008 11:02
- Nahlásit

tak

bullvnouzi
Člen
# Zasláno: 7 Čec 2008 11:04
- Nahlásit

Luca a Maxik
Jojo, nebyla jsem tam, ae co vím z různých diskuzí, tak Tatry obrovský problém. Na spoustu míst psi vůbec nesmí, ptž je to chráněná oblast...

reneeska
Člen
# Zasláno: 7 Čec 2008 11:07
- Nahlásit

faakt? To slyším poprvý čéče

bullvnouzi
Člen
# Zasláno: 7 Čec 2008 11:12
- Nahlásit

Něco najdeš třá tady....

Luca a Maxik
Člen
# Zasláno: 7 Čec 2008 11:28
- Nahlásit

tak to je drsný,to mě nenapadlo,že tam budou tak pošahaný lidi

kokoška
Člen
# Zasláno: 7 Čec 2008 11:38
- Nahlásit

Luca a Maxik
ubytko 100% nebude problém, na netu jsou jich spousty a sama jsem psy v hotelech vždy potkávala jak v Nízkých, tak ve Vysokých Tatrách.
Dotázala bych se přímo na Tanapu, jak je to s pohybem psů v horách, ale je pravda, že jsem tam jela vždy bez psa a pokud jsem tam někoho potkala se psem, byli to výhradně němečtí turisté a vždy měli psa na vodítku. Na trasy, kde jsou řetězy bych psa nikdy nevzala, je to fakt o hubu a ve Vysokých Tatrách je člověk často rád, že je tam úzký chodníček nad srázem, takže jakékoli pobíhání psa je nereálné. Pravděpodobnost, že někam zapadne nebo mu uvízne packa ve skulině je hodně vysoká!!!

Džuska
Člen
# Zasláno: 7 Čec 2008 17:48
- Nahlásit

Luca a Maxik
Pošahaní lidi? Neviem kto je tu viac pošahaný, keď chce ťahať psa do Vysokých Tatier...

Na trasy, kde jsou řetězy bych psa nikdy nevzala, je to fakt o hubu a ve Vysokých Tatrách je člověk často rád, že je tam úzký chodníček nad srázem, takže jakékoli pobíhání psa je nereálné. Pravděpodobnost, že někam zapadne nebo mu uvízne packa ve skulině je hodně vysoká!!!

Absolútne súhlasím.

pigie
Člen
# Zasláno: 7 Čec 2008 17:55 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit

Džuska
ja som psa tahala, aj ked uz viac nebudem. Ale aj do lanovky na skalnate nam ho bez problemu vzali ;)

Roxana
Člen
# Zasláno: 7 Čec 2008 18:01
- Nahlásit

Tak ja bych posahanost s dovolenim nehodnotila, to je celkem individualni K Tatram - ty hory miluju, ale sama za sebe prohlasuju, ze me osobne uz tam nikdo nedostane v hlavni sezone, tj cervenec/srpen, nemam chut se mackat na dav, ktery ma stejnou hustotu jako karlovarska kololonada prave ted .. a stejne si myslim, ze jsou Tatry nejhezci v zari ..
Co se tras tyce - je pravda, ze vicemene se jedna 4 h lezeni do kopce a nasledny ctyrhodinovy lezeni zase dolu, s prevysenim cca 2 k metru celkem) takze tomu by mela odpovidat i fyzicka psa, pokud samozrejme nepredpokladate jen prochazky v podhuri. Vstup psu je omezen az zakazan, nicmene si dovedu predstavit turky ktery se psem muzou bejt hodne prima, treba takova Ticha dolina (lahudka - Temnosmrecinska plesa) nebo chozeni po Rohacich (zapadni Tatry) ... lizt s nim ovsem na Sedielko, kde je teren skutecne spis horizontalni, krome retezu jsou tu i skoby, tak to je samozrejme blbost ..

Džuska
Člen
# Zasláno: 7 Čec 2008 18:35
- Nahlásit

pigie
Roxana
No ja som len reagovala na prispevok vyssie, inak by som tiez nerada hodnotila posahanost

Myslim, ze na dovolenku so psom su lepsie lokality ako prave Tatry (Vysoke myslim). Fakt to moze byt celkom nebezpecne, ak sa teda bavime o vysokohorskej turistike. A ta preplnenost, tak to hej, v hlavnej sezone je to fakt peklo myslim...aj ked uz som tam par rokov nebola, ale lepsie to asi nebude, jedine horsie. Ja osobne na Slovensku oblubujem Malu Fatru, pekne tury, psov som videla navolno (nezarucujem sa ale za to, ze je to aj povolene, nebola som tam so psom este).

pigie
Člen
# Zasláno: 7 Čec 2008 19:21 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit

Luca a Maxik
Inak, boli sme minuly rok v okoli Krompach - vychodne slovensko (riziko pocerneho obyvatelstva, ktore sa vsak nasho psa balo ako slak). Na turach sme nestretli za cely tyzden ani nohy. Presli sme si okolie Plejsov, kludne by som sla znova

Bela
Člen
# Zasláno: 7 Čec 2008 19:39 - Změnil/a: Bela
- Nahlásit

Džuska
tatry su brutal aj z hladiska povoleneho vstupu so psom...
citujem:
Pravidla a podrobnosti o povinnostiach navstevnikov narodneho parku upravuje Navstevny poriadok TANAPu (vseobecne zavazna vyhlaska KU v Presove c. 1/1999), ktory vychadza z platneho zakona NR SR c. 287/1994 Z.z. o ochrane prirody a krajiny.

V §4 bod 10. navstevneho poriadku sa uvadza, ze na uzemi narodneho parku, kde plati 3. stupen ochrany, mozu navstevnici vodit psy len s ochrannym kosom a vodiacim remenom. V chranenych uzemiach s 5. (teda najprisnejsim) stupnom ochrany plati zakaz volneho pustania, vodenia a nosenia psov. Upozornujeme, ze ide o uzemie (narodnych) prirodnych rezervacii, ktore pokryvaju az 50% uzemia narodneho parku a ide o vacsinu vysokohorskych dolin (Mengusovska, Slavkovska, Studene doliny, Furkotska, Mlynicka, Velicka dolina atd.), kde je pohyb so psom absolutne vyluceny! Tieto maloplosne chranene uzemia su riadne vyznacene v kazdej beznej turistickej mape alebo normalizovanym oznacenim v terene, kde je spravidla pri vstupe do takejto lokality umiestneny aj prislusny piktogram (zakazova znacka) a infomacia. V areali mestskych casti Strbske Pleso a Tatranska Lomnica sa mozu vodit psy za vyssie uvedenych podmienok

Mala Fatra je aj moja oblubena lokalita, hoci aj tam su miesta, kde je vstup so psom zakazny, no na rozdiel od V. Tatrier alebo Rohacov som tam nestretla parkovych strazcov, ktori by zahanali ludi, alebo im davali pokuty.

Luca a Maxik
Člen
# Zasláno: 8 Čec 2008 08:02
- Nahlásit

Džuska
tak já sem samozřejmě nemyslela,že ho tam budu tahat po řetězech,já taky nejsem žádný horolezec,šlo mi spíše o procházky někde dole,ne že půjdu 4 hodiny do kopce a 4 hodiny z kopce tpo bych asi nezvládla ani já. Myslela jsem nějaká zajímavá místa v okolí,co já vim,nikdy jsem tam nebyla tak se ptám

kokoška
Člen
# Zasláno: 8 Čec 2008 08:13
- Nahlásit

Co se týká termínů, my jezdíme nejpozději prvních 14 dnů po otevření chodníků - tzn. kolem půlky června, neb potom je Karlovarská kolonáda oproti Tatrám tiché místo a důvod cesty ztrácí smysl.
Pokud někdo jede turistikovat tak, že se projde kolem Štrbského plesa v sukni a lodičkách, na kopce leze jen lanovkou nahoru a pak zas stejně dolů, to si psa klidně vzít může.
Ale kdo má po svých ujít trasu o délce 8 -12 hodin, tak bych ho se psem fakt chtěla vidět, třeba na Priečnom sedle, to bych vytáhla i foťák
Myslím si, že to omezení není jen kvůli ochraně přírody, ale i bezpečí turistů, si představte, že si tam váš pes třeba zlomí nohu, nebo se odněkud zřítí, poraní, ale nezabije, co tam s ním budete dělat? Volat vrtulník?
Když jsem byla v Alpách, lidi se psem jsem tam vídala často, ale rozhodně to nebylo ve vrcholových partiích!!!

pigie
Člen
# Zasláno: 8 Čec 2008 08:36
- Nahlásit

kokoška
Tak ja som videla psov v Slovenskom raji a to mi ver, ze so psom radsej do Tatier ako do Slovenskeho raja. Na tych rebrikoch a stupackach so psom pod pazuchou, to sa tak lahko nevidi A videla som tam nie jedneho a to ma este len prekvapovalo Kto pozna trochu Slovensky raj, tak ked si predstavi turu Suchou Belou, tak viem, ze si povie - to sa da??? Predstavte si da, ak pol tej cesty psa budete niest

kokoška
Člen
# Zasláno: 8 Čec 2008 08:45
- Nahlásit

pigie
da, ak pol tej cesty psa budete niest
hm, si radši ponesu svačinu
a co to bylo za psy, bych chtěla vidět, jak někdo nese Huga na zádech, to byl Áňa Schwáňa, ne?

Bela
Člen
# Zasláno: 8 Čec 2008 08:45 - Změnil/a: Bela
- Nahlásit

pigie
uz ta vidim, ako pol cesty nesies Huga po nejakych rebrikoch

Luca a Maxik
inac, bacha na Nizke Tatry, mame tu teraz kauzu, ze lesnici postriekali oblast pesticidmi a vobec sa neunuvali informovat o tom verejnost a hlavne turistov pohybujucich sa v tych oblastiach

http://www.sme.sk/c/3955441/Pre-postreky-v-Nizkych -Tatrach-udali-ochranari-lesnikov.html

pigie
Člen
# Zasláno: 8 Čec 2008 08:50
- Nahlásit

kokoška
nie boli to dva male psi a potom jeden strednej velkosti, s ktorym teda mali co robit, ale pan to zvladal. Nieco ako mensi labrador. Sme pozerali ako puci. Jedina tura v slovenskom raji, kde by som ja vzala psa je tomasovsky vyhlad. Ale musim povedat, ze naozaj ti psi na tych stupackach pobavili. A myslim, ze vsetkych A to bolo teda par rokov dozadu a nasli sa taki sialenci

Roxana
Člen
# Zasláno: 8 Čec 2008 09:23
- Nahlásit

kokoška
jo, vystihla jsi to presne
neb potom je Karlovarská kolonáda oproti Tatrám tiché místo mela jsem na mysli kolonadu prave ted za festivalu, tam ti nepropadne ani spendlik
třeba na Priečnom sedle, to bych vytáhla i foťák Jasne, ja si spletla sedielko a priecne sedlo ... dost dobrej pohled od sivych ples na Pricne sedlo - turisti vypadaji z dlaky jak mouchy prilepeny na stene
Jinak chozeni se psem na horach problem neni, viz ty Allpy, ale clovek musi znat trasu, aby se pak neocitll v exponovanym terenu, kterej se da oznacit za lezeckou jednicku nebo i dvojku (Orla Perc v Polsku apod.). I kdyz vzpominam, ze jsme jednou potkali v Rohacich dost akcni mamcu s dvema detma a stredne velikym voriskem lezoucim na Tri Kopy ...

abby
Člen
# Zasláno: 8 Čec 2008 09:44
- Nahlásit

My byli ve Vysokých Tatrách loni,bez psa a ani bych ho tam nebrala.Jsou sice lokality,kde si dovedu psa představit,ale stejně tam nesměl.Nehledě na to,že VT v hlavní sezoně není nic pro lidi natož pro psa.

Bela
Člen
# Zasláno: 8 Čec 2008 09:44
- Nahlásit

RoxanaI kdyz vzpominam, ze jsme jednou potkali v Rohacich dost akcni mamcu s dvema detma a stredne velikym voriskem lezoucim na Tri Kopy ...
to znie uplne ako popis jednej mojej kamosky...ta je taka sialenkyna

naits
Člen
# Zasláno: 8 Čec 2008 23:18
- Nahlásit

Ahoj, tak ve Slovenském ráji to jde...jen ten pes to musí umět . Podívejte se.
http://www.mujpes.cz/galerie/35474.jpg

pigie
Člen
# Zasláno: 9 Čec 2008 08:19
- Nahlásit

naits
prosim ta, to je prielom hornadu?

Bela
Člen
# Zasláno: 9 Čec 2008 13:51
- Nahlásit

all
zopar zaujimavych dovolenkovych tipov sa najde aj tu: http://dogforum.sk/viewtopic.php?f=16&t=2436&start =0&st=0&sk=t&sd=a

Silwuska
Člen
# Zasláno: 10 Čec 2008 08:44
- Nahlásit

pigie
"Suchou Belou"

Bela

pigie
Člen
# Zasláno: 10 Čec 2008 09:04
- Nahlásit

Silwuska
Neprovokuj!

Silwuska
Člen
# Zasláno: 10 Čec 2008 09:06
- Nahlásit

pigie
ja nic ja muzikant...

Fil
Člen
# Zasláno: 23 Bře 2010 08:54
- Nahlásit

Slovensko se psem - shrnutí:
Vysoké Tatry - "Na území národného parku môžu návštevníci vodit psy len s ochranným košom a vodiacim remeňom. V chránených územiach so štvrtým a piatym stupňom ochrany platí zákaz volného púšťania, vodenia a nosenia psov."
Do 4. a 5. stupně spadají ale vpodstatě celé Vysoké Tatry, takže pokud to chápu dobře, tak se tam se psem vůbec nemůže.
Západní Tatry "Roháče" - jsou převážně 3. stupeň, ale právě veškeré přístupové trasy na hřeben ze severní strany (od Zverovky) jsou také 5. stupeň. Tzn. i pěkná a nenáročná trasa kolem ples. Takže tam platí to samé co pro Vysoké Tatry. Nicméně podniknout hřebenovku od Volovce přes Ostrý Roháč, Baníkov atd. až po Brestovou se psem by snad ani žádného soudného člověka nenapadlo, tam má člověk co dělat sám se sebou. Kdo neví o čem je řeč fotek najde na netu spoustu.
Nízké Tatry - se psy můžete, ale jen s vodítkem i náhubkem.
Malá a Velká Fatra - se psy můžete na vodítku.

Je to vytaženo z návštěvních pořádků jednotlivých NP aktuálních začátkem roku 2010.
K ostatním slovenským národním parkům (Pieninský, Muránská planina, Poloniny, Slov. ráj a Slov. kras) jsem návštěvní pořádky nenašla, ale pochybuji, že by to tam bylo přísnější než třeba v Nízkých Tatrách. Takže se psy asi ano, ale určitě na vodítku a náhubkem nic nezkazíte.
Slovenský ráj se psem si ale taky neumím představit, stejně jako Diery na Malé Fatře... Prostě žebříky a řetězy asi kdejaký pes nedá. Čivavu si třeba strčíte za tričko, ale co s vlkodavem?
Takže než si někam naplánujete túru, chce to zjistit předem do čeho jdu. Dnes v době internetu už to není žádný problém.

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání