| Autor |
Zpráva |
Anlie
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2007 10:41
- Nahlásit
Ahojky, má takový celkem podivný dotaz.
Mám "štěně" po operaci lokte (skoro 2 měsíce), a stále kulhá - operace se údajně zdařila,na kontrolu jsme se bohužel zatím nedostali a pejsa zjevné problémy nemá.
Jen stále ještě kulhá - ale - kulhání se s námahou nezhoršuje a kulhá i výrazně méně než před operací.
Otázka je - PROČ tedy kulhá? Napadá mě nedostatečné osvalení (dosud měl asi 5 měsíců "klid na lůžku",takže žádná fyzická námaha,nohu šetřil a prostě sval nemá namakanej prakticky vůbec)
nebo a to je i moje hlavní otázka : Může mít tenhle styl chůze nějak zafixovaný? Více či méně totiž kulhal prakticky už od narození.
Na kontolu na veterinu samozřejmě půjdeme hned jak bude trošku času (po operaci jsme tam byli asi 4krát)
|
HanuleGR
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2007 10:49
- Nahlásit
Anlie
A nemůže být problém ještě v jiném kloubu? Třeba rameno? Kde jste byli na operaci? Mám pejska po artroskopii obou loktů ze dne 16.5. a zatím OK....ťuk, ťuk. Dva měsíce jsme dodržovali klidový režim, kolem baráku na vodítku, co nejméně do schodů, žádné skákání, žádné přetahování....cpeme ho Nutradylem. Už chodíme na delší procházky, ale stále se vyhýbáme ostatním psům a aportům.
|
Anlie
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2007 10:55
- Nahlásit
HanuleGR
Byli jsem normálně u našeho veta v Č.Budějovicích... RTG mu myslím dělali celou nohu a jen tady byl problém který odstranili.
My jsme klid drželi "jen asi 5 týdnů" a to zuby drápy,protože po předchozích cca.4 měsících už byl drobeček prostě neudržitelnej....ani teď to ale zatím nepřeháníme,jan ho nechávám občas vyběhat s bráchou,aby měl možnost tu nohu aspoň trochu osvalit....já ho cpu Alavisem (už asi od 4 měsíců)
|
Anlie
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2007 10:57
- Nahlásit
HanuleGR
A právě že nepozoruji,že by se to po námaze zhoršovalo...prostě furt plynule mírně kulhá...
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2007 11:00
- Nahlásit
Anlie
Já se s tím setkala, ale to se pozná tak, že pejsek v určitých situacích "extrémního zabavení" kulhat přestane, prostě na to zapomene. To by jste jistě vypozorovali. Spíš to ale bude opravdu fyzickým oslabením a zaostáním té končetiny.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2007 11:15
- Nahlásit
Jestli jste mu příliš brzo nezrušili klidový režim, já svého psa teprve 2 měsíce po operaci začala pouštět z vodítka. A i tak je to krátká doba na úplné odstranění kulhání, můj pes měl sice operované rameno, ale ortoped říkal, že u všech kloubů je doba kulhání až půl roku po operaci. Ale hlavně, dokud nepřestane kulhat, chce to pořád klidový režim.
|
Anlie
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2007 11:28
- Nahlásit
Garfield
On když běží,klusá nebo dělá cokoliv kromě pomalé chůze,tak nekulhá....vlastně snad ani nemusí vědět jak se chodí normálně,ne? Když Od malička jen kulhal...
A ta pacina je opravdu výrazně méně osvalená...tu zdravou sice taky nemá "sval a šlacha" ale něco tam je
Maya
Je to pěkný,ale vzala jsem to logicky a to tak,že máme doma psi dva (psí puberťáky) a ty si při hraní doma jsou schopný zlámat všechny hnáty ani neví jak...když jsem ho konečně nechávala oběhnout jednou denně kolečko,tak se zklidnili aspoň doma a omezili se všechny ty skoky,přískoky,divoký honičky po bytě (smyky na denním pořádku)...takže jsem dle mého zvolila menší zlo....;)
|
Anlie
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2007 11:31
- Nahlásit
Maya
Jinak nám vet říkal,že po tomhle zákroku se zlepšení objevuje prakticky hned po operaci - teda to byl původní předpoklad úlomku kosti v kloubu - ale nám se jaksi úlomek přetransformoval v měkkou tkáň a poslední slova veta byla,že nemůže zaručit zlepšení o 100%,ale jsetli nemá kloub nijak poškozený,tak snad není důvod aby kulhal,ne?
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2007 11:33
- Nahlásit
Anlie
já myslím, že jste to měli udělat tak, aby ten pes neměl ani šanci si hrát s druhým psem. Hlavně po tak náročné operaci. Kdyby bylo na mém, tak bych je i oddělila, jen aby měl klid, který je snad po operaci nejdůležitější. Klidový režim 5 týdnů a jestli si teda i po tu dobu tak šíleně hrál s druhým, nic není...
|
Anlie
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2007 11:38
- Nahlásit
Verca
první týden nedělal skoro nic,druhý a třetí se válel na zahradě a občas dal malýmu facana, pak se asi 2 týdny ještě venčil na vodítku,a teď už jedeme normálně a mám pocit že se začal rovnat až teď poslední týden co má normální pohyb.
A dost dobře ty psi rozdělit nešlo....klonování lidí zatím nikdo neschválil,a jinak to v mé situaci reálné není...
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2007 12:19
- Nahlásit
Anlie
Můj měl taky úlomky v kloubu, mě prostě ortoped řekl, že při klasické operaci se kloub rozřízne a pak to dlouho trvá než to sroste a každý pes to snáší jinak, některý pak nekulhá a některý jo, můj kulhal do půl roka.
Ale u vás bych řekla, že je to tím nedodržením klidového režimu, to bylo to jediný, co mi ortoped zdůrazňoval - nutnost dodržení klidu, po 6 týdnech jsem mu přiznala, že jsem psa pustila na 5 minut po zahradě a to se mu teda vůbec nelíbílo. Hraní s druhými psy vůbec nepřicházelo v úvahu.
Já mít tehdy dva psy, a kdyby nešli rozdělit, tak prostě ten zdravý půjde na pár měsíců z domu, lepší než mít z druhého doživotního mrzáka.
|
HanuleGR
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2007 12:30
- Nahlásit
Maya
Naprosto s Tebou souhlasím, klid jsme dodržovali jak nám bylo řečeno, jiný pes se k němu nesměl ani přiblížit, protože Charlie pak hned vyvádí a je jak utrženej z řetězu, doteď ho hlídám...hojí se to až půl roku, takže není kam spěchat. Sice musel do schodů, protože ho neuneseme, je jich 8, vet řekl, že víc jak 5 schodů je hodně, ale nedá se nic dělat, odnaučil se lézt na gauč na postel apod. Prostě klid, byl to děs, ale museli jsem to vydržet, měla jsem 2 týdny dovču, pak přítel, takže jsme ho hlídali.
|
HanuleGR
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2007 12:37
- Nahlásit
Anlie
Nevím jaký je váš vet, ale osobně bych jela za dobrým ortopedem! Nám pes kulhal od 5. měsíce a od třetího jsme ho cpali Alavisem, normál vet udělal rtg, nic tam neviděl, dostal Rimadyl a za měsíc na kontrolu, prý to může být růstové a přejde to samo. Za měsíc znovu rtg i ramena, opět OK, opět Rimadyl a že máme počkat do 1 roka věku. Pak jsme jeli na ofiko rtg. Vetka co ho rentgenovala také nic v loktech neviděla. Posuzovatel (MVDr. Beránek)ortoped ano! Osteochondroza a ulomený korunkový výběžek( nebo jak se to přesně řekne). Takže šup k dalšímu ortopedovi (MVDr. Musil), ten diagnozu potvrdil, odartroskopoval a zatím máme klid. Bohužel je tam už artroza. Co jsem se namlátila do hlavy, že jsme nešli hned k ortopedovi, ale jen k obyč. vetovi, který to nemá v oku a prd pozná.Toť má zkušenost, co se týká kloubů jinam než k ortopedovi bych nešla.
|
Petra
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2007 12:38
- Nahlásit
Anlie
no hlavně mě připadá divný že jesště nabili na kontrole
,na kontrolu jsme se bohužel zatím nedostali a pejsa zjevné problémy nemá.
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2007 12:40
- Nahlásit
Anlie
Já mám fenku operovanou laparoskopicky, oba dva lokty, dva měsíce po operaci stále ještě kulhala, úplně kulhání vymizelo až půl roku po operaci s tím, že se objevuje tak jednou za rok po velké námaze...
|
Anlie
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2007 12:50
- Nahlásit
Petra
operace se údajně zdařila,na kontrolu jsme se bohužel zatím nedostali a pejsa zjevné problémy nemá. Na kontolu na veterinu
samozřejmě půjdeme hned jak bude trošku času (po operaci jsme tam byli asi 4krát)
Napsala jsme to na začátku trochu blbě....takže jinak...tento měsíc jsme tam ještě nebyli,chystáme se zítra....
Jandula
Díky....asi se tohle dovím i zítra na kontrole
Hlavně mě ale zajímala ta možnost psychického problému...né že bych to chtěla házet na to, ale prostě se mi to zdá možné a ptám se,jestli je to reálné ;)
|
HanuleGR
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2007 12:53
- Nahlásit
Anlie
Nevím jestli je to možné psychicky, ale jelikož náš pes kulhal bohužel půl roku a po operaci ne, tak zřejmě to s psychikou moc společného nemá...(alespoň v našem případě)
|
Anlie
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2007 12:58
- Nahlásit
HanuleGR
Můj kulhal od cca.3týdnů věku tzn.že vlastně nikdy nechodil normálně....
|
HanuleGR
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2007 13:05
- Nahlásit
Anlie
Je mi to moc líto, každopádně držím palce ať se pejsa uzdraví!
|
Anlie
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2007 13:08
- Nahlásit
HanuleGR
Myslím že jo, je veselej,hravej,odoperovanej, a na první pohled ani každej nepozná že nějak kulhá......tak mě tak napadá,jestli už z toho nejsem zblblá já a to kulhání se jen nepředstavuju
|
jeje
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2007 13:11 - Změnil/a: jeje
- Nahlásit
Anlie
Mozne to je, neviem povedat ci je to tento pripad. Dlhotrvajuca bolest sa moze transformovat na bolest "trvalu" viacerymi mechanizmami - subjektivne je pocitovana bolest aj pri normalnej aktivite napr. z dovodu ze sa dotknute nervové zakončenia mozu stat senzitivnejsimi az do takejto miery, alebo v suvislosti s tym, ze bolest je v CNS spracovavana aj v suvislosti s pamäťou a emóciami, ktore spatne ovplyvnuju jej pocitovanu intenzitu...
|
HanuleGR
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2007 13:11
- Nahlásit
Anlie
No vidíš, třeba je problém v Tvojí psychice
Ale v každém případě, bych vyrazila k ortopedovi...a držela se jeho rad.
|
moll
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2007 13:35
- Nahlásit
jestli ná nožku oslabenou a kulhá prakticky odjakživa, tak prostě jiný způsob chůze nezná a má mu přizpůsobené ostatní svaly. bude trvat dlouho, než se to srovná.
|
bullvnouzi
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2007 13:53
- Nahlásit
Anlie
Kdysi někde padl dobrej tip... Až se přesvědčíš, že je pes vážně zdár a s vetem dojdete k tomu, že nějakým způsobem simuluje, zavazuj mu tu zdravou packu chvílema do obvazu. Až mu to sundáš, nebude vědět, na kterou vlastně kulhal.
|
Anlie
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2007 14:32
- Nahlásit
moll
Tak jsem to myslela a děkuji za potvrzení
bullvnouzi
Zítra bysme měli jít k vetovi,tak si asi vyžádám kontrolní RTG a uvidíme..
S tím obvazem je to nápad zajímavej,jen nevím,jestli by to fungovalo...
|
bullvnouzi
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2007 14:41
- Nahlásit
Anlie
Osobní zkušenost nemám, ale šlo to někde na diskuzi, snad na ifauně. Ale tak uvidíš, že.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2007 15:03 - Změnil/a: Garfield
- Nahlásit
Spíš obecně:
Když Garfield třeba honí koně a on mu dá dobře mířenou ťafku do celýho psa, tak čokl pak skáče po jedné noze ke mně, ostatní tři drží ve vzduchu, řve jak na lesy, z očí mu stříkají krokodýlí slzy a strašně úpí. Hopká ke mně pro politování a když se na něj akorát zašklebím a zařvu: "Táhni hajzle, nemáš ho otravovat, měl ti dát víc!", tak pes položí tři zlomené nohy na zem a zase si kvačí kousnout do živýho. Takže... fligničky.
Ale teď vážně i člověk, když se zraní a dlouho ho bolí noha, dlouho jí musí ulevovat, škube mu v ní a tepe, tak pak, ač už je zdravá a vlastně nebolí, tak chvíli trvá, než získáme "otrkání" a začneme šmatlat jako obvykle.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2007 18:50
- Nahlásit
Brácha od Draka byl na operaci lokte třikrát, myslím, že to bylo po úraze, a od té doby výrazně kulhá stále.
|
Anlie
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2007 19:34
- Nahlásit
Mucholabka
Nestráááááš
mladýmu je teď 8 měsíců....
|
Klárča
Člen |
# Zasláno: 10 Zář 2007 19:46
- Nahlásit
Já když jsem měla bradavici (nebo co to vůbec bylo ) půl roku na patě, tak jsem chodila jak magor i pár týdnů potom co už jsem ji neměla.. prostě zvyk, že jsem chodila po špičce nohy.
Jednou jsem psiskovi šlápla na pacinu a on začal ječet jak kdybych mu tu ustřelila, pajdal... Babička doletěla prý co ho týrám . No a já mu hodila jablko a najednou zapomněl, že má vlastně rozdrcenou nohu a valil pro něho...
|