| Autor |
Zpráva |
Snippy
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2007 11:17 - Změnil/a: Snippy
- Nahlásit
Zdravim vsechny pejskare a pejich pejsany.
Vim, ze vetsina vas tady ma daleko vice zkusenosti nez ja, a tak jsem vas chtela poprosit o radu.
Mame dve fenky (matka a dcera), doposavad vychazely vez problemu az do te doby, nez se jednou porvaly kvuli kousku chleba, ktery nebyl urceni jedne nebo druhe. Nikdy predtim se tohle nestalo. Mladsi fence budou 3roky a zacinaji asi bojovat o vudci postaveni ve smecce. Znama kynolozka rikala, ze kdybychom fenku nechali v roce vykastrovat, vsemu tomuhle bysme predesli a ona by byla takova poddajnesi atp. a bylo by to v pohode... Rovnez starsi fenka casto "ojizdi" mladsi a ta si to taky nekdy odmita nechat libit. Je to takovej "bourlivak" a jelikoz ty 3roky byla ta pozdrizena, bude chtit nyni chce mit navrch. Holky jsou zase po tydnu v pohode, dokonce spolu spi v boude, ackoli maji k dispozici 2, ale tesne po te rvace kolem sebe jeste nekolik dni chodili velkym obloukem, dokonce i sem tam na sebe zavrceli. Predtim jsme nic takoveho neznali....
Chtela jsem se tedy, zeptat, jak to presne je s kastraci? Je vubec mozna ve 3 letech? Jak by se pripadne zmenilo chovani pejsy? Nebo jak byste to resili???
|
jablunka
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2007 11:28
- Nahlásit
SnippyChtela jsem se tedy, zeptat, jak to presne je s kastraci? Je vubec mozna ve 3 letech? Jak by se pripadne zmenilo chovani pejsy? Nebo jak byste to resili???
Tak předně,kastrace je možná v jakémkoliv věku.Chování se změnit může,ale taky vůbec nemusí.V každém případě je to zásah do organizmu feny a mě by nikdy nenapadlo,řešit tím hierarchii smečky,od toho jste tam vy.
|
Shelticka
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2007 11:42
- Nahlásit
Snippy
pokud staší fenka pořád chce být tou nadřazenější (vůdcem ne, to jsi ty), tak bych ji v tom podpořila tím, že vždy dostane jako první jídlo, pohlazení... má právo vyhnat mladší z boudy, ve které zrovna bude atp. ... prostě uznávat její vyšší postavení nad tou druhou a druhé dát najevo, že vy jako vůdce nestrpíte její chování a ukázat jí její místo ve smečce. Aspoň takhle bych to řešila já. Mám taky dvě fenky - osum let a 15měsíců. Jsou to celkem bezproblémová plemena, tak jsem je nechávala, ať si postavení ve smečce vyřeší samy mezi s sebou, sem tam měla jedna v tlamce chlupy té druhé, ale do krve se nikdy nepopraly i když to už vypadalo docela drsně. Když už se mi to přestalo líbit, tak jsem zasáhla - feny od sebe oddělila (stačí mi k tomu povel) a byl klid. Popřípadě když si mladší dovolovala na starší, které to zjevně vadilo, ale malá nereagovala na její varování, tak jsem mladší okřikla a připomněla jí její místo ve smečce...
Snad jsem se v tom moc nezamotala a nenapsala nějaké žvásty a něco si z toho vezmete...
|