| Autor |
Zpráva |
Lenty
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2007 14:01
- Nahlásit
Narazila jsem na článek, který si opravdy nemůžu nechat pro sebe. Je možné, aby kulhající pes běhal závody??? Nechápu, že toto rozhodčí nechal být nebo si toho nevšiml??? Je to pro mě absolutně šokující. A co to je za lidi, že nechájí svého kulhajícího psa běhat (ještě k tomu na dvoudenních závodech), je mi z toho smutno...
"Na Mezinárodním mistrovství republiky border kolií v agility....
...
Po dvou diskvalifikacích a dlouhé polední Dan začal záhadně kulhat...
... V odpoledním programu Ivo s Danem zaběhl jumping pouze s jednou chybou, pak následoval další disk.
Druhý den celý propršel, ale Dan už téměř nekulhal, pak v jumpingu zaběhl s dvěma chybami, v agility měl ale pěkný čistý běh... "
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2007 14:03
- Nahlásit
Lenty
by bylo možná dobrý uvést zdroj citace,ono není kulhání jako kulhání...bych si to ráda přečetla celý...
|
Lenty
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2007 14:06
- Nahlásit
posílám odkaz na celý článek
URL
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2007 14:11
- Nahlásit
Dan začal záhadně kulhat
Hm, tohle je docela běžný přístup např. mezi rekre jezdci. Kůň začne kulhat, tak budeme jezdit dál, ono to třeba přejde. Teprv až když chodí o třech, tak se to možná začne řešit. A to ještě nejdřív nejradši na netu, protože vet je drahej. U psů to bude podobné.
|
Lenty
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2007 14:52
- Nahlásit
Znám právě tento přístup z jezdectví (že se na zvířata příliš neberou ohledy), ale na závodech by takovéto počínání snad mělo být potrestáno? Jistě to musí být v nějakých pravidlech...
|
Lenty
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2007 14:55
- Nahlásit
sarax
Ono je jedno proč zrovna kulhal. Věř, že zvíře nekulhá pronic zanic, vždy je v tom nějaký důvod...
|
venda
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2007 14:58
- Nahlásit
můj tatínek razí heslo "to se rozběhá" ale aplikuje ho jen na sobě
|
kiwikik
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2007 21:24
- Nahlásit
někteří také razí heslo : on simuluje nechce se mu makat tak přidáme ať mu to z té palice vytlučem. taky pěkný - hlavně u koníků.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2007 21:50
- Nahlásit
Lenty
Rozhodčí musí vyloučit ze závodů psa, který kulhá na parkuru. Ale nemůže nijak postihnout psa, který kulhá mimo parkur. Jinak řečeno, vše, co se děje za páskou rozhodčí nevidí. Nemá žádnou pravomoc to nijak postihnout. Pokud pes běží cvalem tak nekulhá (to už by tu nohu musel mít zlomenou), u koní to asi bude stejné. Takže tohle je čistě na svéprávnosti psovoda. Bohužel je mezi námi spousta nesvéprávných.
|
RenataL
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2007 09:53
- Nahlásit
Možná je to naivní dotaz a pramení z toho, že nedělám agility, ale to není u závodů veterinář, který by řekl "pane, tenhle pes nemůže běžet závod, protože není OK"?
Ale to by asi musel být mezi ostatními závodníky někdo, kdo by šel a tomu veterináři řekl: pozor, tamhle ženou na parkur psa, který evidentně má problém. Na tohle totiž pamatuje i zákon, jen se ho nikomu nechce aplikovat (co když příště bude kulhat můj pes?).
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2007 10:37
- Nahlásit
RenataL
Oficiálně a teoreticky musí být na závodech vet, který provede vet.přejímku psů. Má povinnost být pouze u přejímky. Ta v praxi vypadá tak, že lidi přinesou očkováky a on zkotroluje data očkování, popř. razítko dokud ještě bývalo povinné. Za celou kariéru u agi jsem nezažila, aby někdo kontroloval psa. Pouze na mistrovství světa se to prý dělá. Po přejímce se vet může sebrat a odejít. A taky to tak dělá . Čili opět jenom byrokracie. Za start svého psa zodpovídá pouze a jedině psovod. Rozhodčí má povinnost ho diskvalifikovat pokud pes kulhá (nebo jinak není evidentně zdráv), ale pouze v parkuru, jinde nesmí.
|
tosca
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2007 10:41 - Změnil/a: tosca
- Nahlásit
Biluška
Pokud pes běží cvalem tak nekulhá (to už by tu nohu musel mít zlomenou), u koní to asi bude stejné
U koní je výhoda, že na parkur musí s jezdcem vejít (vklusat), zastavit, jezdec pozdraví rozhodčí, ti mu povolí odstartovat a pak se teprve kůň rozbíhá a začíná závodit. Ten rozběh je taky málokdy přímo do cvalu, maximálně, že do něj naskočí z kroku, ale v kroku i klusu se už kulhání projeví, a rozhodčí mají možnost závod zastavit, a koně nepustit na skoky. Zato u psů na agility jsem viděla, že je pán postaví na start (některé tam doslova donese ) a na povel pes vyráží plným tryskem z místa (zvlášť borderky jsou na to dost "trhlé" ) Takže u psa se to kulhání na parkuru fakt projevit nemusí. U koní je ta pravděpodobnost, že to rozhodčí uvidí, mnohem větší - díky bohu.
Normální jezdec koně zastaví i uprostřed parkuru, když mu začne "divně" našlapovat. Normální majitel kulhajícího psa do závodu vůbec nepustí. A mnoho nezodpovědných lidí nepochopilo, že je to jen sport
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2007 10:44
- Nahlásit
toscaA mnoho nezodpovědných lidí nepochopilo, že je to jen sport
to bude tym, ze takymto ludom ide predovsetkym o nich samych a uspokojenie ich vlastneho ega nez o zdravie a pohodu ich psa
|
Lenty
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2007 11:41
- Nahlásit
Biluška
Chápu, že rozhodčí nevidí všechno, ani nemůže. A co třeba pořadatelé, těch je na závodech vždy dost, aby si něčeho podobného všimli. A ani oni mimo parkur nemůžou zasáhnout a psa třeba ze závodu vyloučit???
|
RenataL
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2007 11:48
- Nahlásit
Lenty
A ani oni mimo parkur nemůžou zasáhnout a psa třeba ze závodu vyloučit???
Jistě by se na to dal úspěčně aplikovat týrací zákon, ale to by se musel najít alespoň jeden majitel, který by na toho nezodpovědného ukázal prstem
|
RenataL
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2007 11:51
- Nahlásit
Biluška
Něco obdobného jsem zažila na výstavě v Brně, kdy ve třicetistupňovém vedru bylo několik kruhů na rozpáleném asfaltu. Nejen že veterinář, který tam byl celou dobu zalezlý v kanceláři nic neudělal, ale dokonce nikdo z majitelů se nesebral a neřekl, že po tomhle psa běhat nenechá! Všchni, kdo tam byli přihlášení, nechali psi běhat.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2007 13:20
- Nahlásit
Lenty
Chápu, že rozhodčí nevidí všechno, ani nemůže
On to třeba vidí, ale nemůže zasáhnout. Prostě co se děje za páskou je mimo pravomoci rozhodčího.
A co třeba pořadatelé, těch je na závodech vždy dost, aby si něčeho podobného všimli. A ani oni mimo parkur nemůžou zasáhnout a psa třeba ze závodu vyloučit???
Pořadatel nemůže psa vyloučit nikdy. To smí pouze rozhodčí. Jediný případ, kdy může rozhodčí zasáhnout "mimo pásku" je v případě, že dochází k bití zvířete, nebo k jinému týrání. Takže když např. majitel odběhne parkur, zaběhne někam za klubovnu a tam zkope psa do kulata, uvidí to pořadatel, doběhne pro rozhodčího tak můžou psovoda diskvalifikovat. Na kulhání se to bohužel nevztahuje. Kdyby se to vztahovalo na kulhání tak by se totiž musel vzít do úvahy i zdravotní stav jako takový. A to už by si nemusel zaběhat nikdo. V agi, stejně jako jinde fungují mezilidské vztahy, takže někdo kdo mě nemá rád by mohl klidně přijít za rozhodčím a říct - viděl jsem její fenu jak kálí a ona má průjem - ať už má, či nemá, pokud by mu rozhodčí uvěřil, jela bych domů. Nebo by někdo mohl říct, že pes pana xy vůbec nevypadá zdravě a je nějaký apatický - a pan xy by jel domů.... navíc by to byl skvělý prostředek pro odstranění konkurence. Takže zdravotní stav psa se prostě na závodech neřeší - je to čistě věc psovoda. V některých případech bohužel dochází k tomu, k čemu dochází.
|
RenataL
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2007 13:55
- Nahlásit
Biluška
No a z vás tady na chatu by někdo osobně našel odvahu a šel upozornit rozhodčího případně přivolal veterináře s tím, že evidentně ten pes není zdravotně v pořádku a tím dochází k jeho týrání? Jinak je to totiž trošku pokrytecké, tvářit se, že s tím nikdo nic nezmůže.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2007 14:13
- Nahlásit
RenataL
Já jsem tohle jednou řešila. Pořádám každý rok seriál závodů "Praděd cup" a startoval tam velmi vážený pán (několikrát startoval na mistrovství světa, několikrát mistr republiky) s bearded kolií (už starším psem). Tenhle berdeďák se mu den před závodem popral s jiným psem z jeho smečky. A dostal pěkně na frak. BYlo to poznat, evidentně nebyl ve své kůži, kulhal a kňučel bolestí když jsem mu sáhla na rameno. S pánečkem ale nebyla vůbec žádná řeč. Jel takovou dálku, zaplatil startovné, psovi nic není a hotovo. Bavila jsem se s rozhodčí, ta pokrčila rameny s tím, že ho okamžitě vyrazí jakmile pes zakulhá na parkuru, ale jinak smůla. Několik závodníků to s ním zkoušelo po dobrém. Bezvýsledně. Prostě na to žádná páka není. Přivolat veterináře by pro mě jako pořadatele znamenalo zhruba 500,- navíc (tolik si účtuje za cestu k nám, je to nejbližší vet,i tak je od toho závodiště dost daleko). I kdybych obětovala ty peníze tak si to rozhážu jednak s tím dotyčným závodníkem (a ten mě bude pomlouvat všude kudy půjde) a za druhé se spoustou jiných závodníků - protože skoro každý má nějaké to máslo na hlavě a každý by si příště rozmyslel přijet ke mě na závody. A hlavně tím nic nedokážu. Fajn, vet ho vyrazí z našich závodů (a to si opravdu nejsem jistá, jestli vůbec může, myslím, že mu může pouze NEDOPORUČIT startovat), on může jet okamžitě na jiné závody a startovat tam.... U tohohle psa to bylo evidentně po té rvačce, ale většina psů kulhá dlouhodobě a psovod by s ním o týden později na jiných závodech bez problémů odstartoval.
|
RenataL
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2007 14:49
- Nahlásit
Biluška
Vážím si upřímnosti Je to problém malého českého bahňáčku... A prostředí, kde zákony platí jen pro někoho, a ty které se týkají zvířat jsou pohou formalitou. Každý ví na každého něco. A navíc je snadné se pomstít. Vyhoďte závodníka a příští závody neuspořádáte nebo se už nikdy neumístíte na výstavě... Vzpomínám, jak jistý vážený veterinář přesně v duchu tehdy nového zákona plným právem nepustil na výstavu kupírované mladé psy a málem skončil před soudem.
|
Wivien23
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2007 21:21
- Nahlásit
Osobně znám majitele onoho kulhajícího psa (bohužel) a musím říct, že toto není jediný případ jejich zvláštního chovaní ke svým psům. U nich není nic neobvyklého borderku uvázat na řetěz a když borderka začne vymýšlet, jak by se z toho dostala, tak ji zavřou do kotce a problém je pro ně vyřešen... Takže se není čemu divit, pozoruhodné je však také to, že zrovna takoví lidé mají chovatelskou stanici borderek...
Jak výstižně to vystihla TOSCA: "takymto ludom ide predovsetkym o nich samych a uspokojenie ich vlastneho ega nez o zdravie a pohodu ich psa"
Myslím, že se tento problém nedá řešit předpisy a řády, hold je to o lidech
|
tosca
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2007 22:26
- Nahlásit
Wivien23
"takymto ludom ide predovsetkym o nich samych a uspokojenie ich vlastneho ega nez o zdravie a pohodu ich psa"
To jsem nenapsala já, ale Bela
A já s ní souhlasím.
|
Lenty
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2007 13:09
- Nahlásit
tosca
Wivien23
Naprosto s váma souhlasím. A jak je vidět, tak dnes má chovatelskou stanici kdejaký ...
|