| Autor |
Zpráva |
Mipooo
Člen |
# Zasláno: 11 Čen 2007 17:25
- Nahlásit
Ahojte, mam dvoch malych psikov malej rasy (zamerne neuvadzam, aby si ma nebodaj niekto nespojil ). Jeden ma rok a druhy asi osem mesiacov (vaha do 12 kg).
Byvame vo vacsiom meste v panelaku a hned za domom (vychod z domu priamo do parku) mame pekny maly mestsky parcik - kde chodime pravidelne na kratke vychadzky (dlhe su samozrejme niekam inam)... Takto tam chodime uz od dob, co sme si oboch psikov poriadili... Jelikoz sa jednalo o nadherne steniatka (ved ktore nie su), uz odmalicka sa s nimi vselijake tetusky, babusky, skratka potvory chceli hrat a vacsinou to aj robili (a bez opytania)... Tie co sa opytali dostali vacsinou povolenie.
No a psici si zvykli skakat na ludi – hlavne starsi. Urcitu dobu sme sa ho toto snazili odnaucit pokarhanim, odmenami, na stopovacke sme vzdy prosili ludi, ze ked na nich bude chciet vyskocit, nech ho razne odstrcia, zatlacia k zemi, atd. Skratka vsetky mozne triky. Nepodarilo sa...
Tak som sa pred tyzdnom rozhodol, ze jednoducho bude ten starsi (co viac skace, ale inak poslucha) pusteny z voditka a nech si robi co chce. A cuduj sa svete – za tyzden sa naucil viac nez za dva mesiace tvrdeho drilovania, ako nema skakat a drzi sa pri mne – neodbieha za ludmi, atd. Respektive – ludi, ktorych pozna, sa vzdy snazi poskakat (je mu jedno ci ho chcu hladkat alebo maju ciste gate, ruky, bluzku), ale a co je hlavne ludi, ktorych nepozna si prestava vsimat.
Preco pisem ze netolerantny hajzl? Pretoze viacerym panickam, ktore ho hladkali, ked bol stendo, to zrazu strasne vadi, su odute ako take melony a pomaly ale iste vidim, ako sa nase vztahy (veskrze psov – ziadne ine som s nimi nikdy neudrzoval) rucaju Najlepsie ale je, ze som strasne skodoliby a straaaasne ma to tesi. Este mi to ziadna nepovedala do oci, ale tuzobne ocakavam tu chvilu, ked mi povie – to bude rodeo Nestvalo by vas, ked vam niekto vase stendo den co den hladka bez vaseho povolenia, pokial ste v parku, on na neho zavola, a nic nezabera? Ja viem, asi som mal ist na to od zaciatku razne a poslat ich niekam, ale bohuzial som „makky“, tak som na nich milo, ze nech ho nehladaju, ale odstrcia, lebo si zvykne skakat – oni na to, nam to nevadi – ja na to, ale inym ludom ano a psik nerobi rozdiely, ale aj tak to vzdy skoncilo pri hladkani (teda u niektorych)... Som preto netolerantny?
Druha vec je ta, ze ten mladsi psik to v zivote nemal lahke a prvych par mesiacov sme s nim kvoli roznym ochoreniam ani poriadne von nemohli chodit... Teraz si to nahradza a je to najstastnejsi hafan na svete Sice je trosku retardovany (to mal byt vtip) ale to co vymysla nema chyby. Poslucha, teda pokial je vo vzdialenosti, kam dopocuje (ma problemy so sluchom).
No ale k problemu (resp. mozno ani nie k problemu) – obaja psici su velmi dobre socializovani, chodime na pravidelne prechadzky niekolko raz do tyzdna so smeckou psov (od 15 – 66 kg) takze vedia ako sa spravat.
Avsak ten mladsi je vzdy z kazdeho psa taky nadseny, lieta okolo neho jako take male teliatko (naozaj tak vyzera ) a chce sa strasne hrat. Pokial stretneme nejakeho mensieho psicka (napr. pinc, apod.), bojim sa ze mu moze ublizit – predsa len aj ked sa 12 kg nezda, na nejake 2-3 kila to je vaha. V nasom parciku nikdy nebol problem – psi sa stretavali so vselijakymi hafanmi – velkymi, malymi (mali boli vacsinou dospeli frflosi, co ho odohnali). Ale v poslednej dobe k nam zacala chodit jedna „madam“ s malym ratlikom, teda fenkou, co je strasne akcna a nebojacna (niekedy az neuveritelne). Vzdy sa strasne blaznia, lenze akonahle pustim naseho mladsieho (obaja sa strasne chcu spolu hrat), tak zacnu santit a ja ho vramci moznosti usmernujem, nech ju nezlame . Niekedy je trosku uslintana, a zaspinena (ale nie moc!) – ale to k psej hre patri nie? Ked mne psov vyvalaju, tak mi to nevadi – hlavne ze sa pohrali, doma vykefujeme. Kazdopadne pani s nou chodi do parku vzdy, ako naschval ked sme tam my a uplne mi znicila tieto prechadzky. Psov chcem pustit ale nemozem, pretoze ona tam ma psika (ked nas on otravuje, tak to je v pohode) a ked pustim naseho mladsieho, tak vzdy nasrane odchadza. Ale uz som sa nastval a zacal pustat aj druheho (ako v minulosti) a oni sa spolu idu vysantit od radosti – ale mali by ste vidiet ten ksich panicky, ked sa snazi chytit svojho hafaka a odchadza prec... Co mam robit, mam si najst iny park, alebo pokracovat v tom, co som zacal... V nasom parku je hromada psikov (aj panickov) co nas maju radi, tak neviem.
Som teda hajzl? Podotykam, ze skoro v kazdej ulici okolo je nejaky park (tento je hned za mojim domom) ona nebyva v najblizsom okoli (nerobim si na park naroky, je to verejne priestranstvo), toto som napisal len preto, ze miesta na vencenie je nadostac...
|
Mipooo
Člen |
# Zasláno: 11 Čen 2007 21:07
- Nahlásit
jeee, prave som si uvedomil, ze mam v profilu web stranky nasich hafanov, takze to asi nemusim tajit, ze? Jedna sa o mopsa (starsi) a franc. buldocka...
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 11 Čen 2007 21:18 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit
Mipooo
Jelikoz sa jednalo o nadherne steniatka (ved ktore nie su), uz odmalicka sa s nimi vselijake tetusky, babusky, skratka potvory chceli hrat a vacsinou to aj robili (a bez opytania)... Tie co sa opytali dostali vacsinou povolenie.
Ano, k tymto som aj ja skodoradostna. Presne si tych ludi pamatam a bolo nadherne vidiet ich uzas po pol roku, kedy sa 45kg hoviatko k nim rozbehlo, ked bola poladovica a oni o palicke jacali, nech si ho drzim V tomto som bola skodoradostna aj ja... vravela som im,ze v zime to neustoja, ak sa za nimi rozbehne omoho vacsi pes, tak nech ho prosim nevolaju a nehladkaju. Nedali si povedat a v zime som bola "hlucha" ja Jo a skoda, ze sme prestali stretavat starceka, ktory moje male stena ucil hopiky na kolena To by uz potom naozaj neustal V tomto som strasny hajzel...
|
evina
Člen |
# Zasláno: 11 Čen 2007 21:18
- Nahlásit
Mipooo:udělal jsi chybu hned v začátku,že jsi dovolil hraní a hlazení psa bez své režie.Nyní "sklízíš" ovoce.Nezlob se na mě ale to je tvůj problém aby tvůj pes nikoho neobtěžoval(ač si za to původně paničky můžou samy).Já osobně bych třeba neriskovala nakopnutí psa od nasr.... báby na kterou začne skákat zablácený pes.
To samé s fenkou ratlíka...píšeš,že tvoji psi poslouchají.Pak nechápu proč jejich pozornost neodvedeš jinam když si paní hraní s nimi nepřeje.Já sice takové netykavky nemusím ale o to spíše se jim klidím z cesty a hledáme si raději zpřízněnější psí duše.
|
younglady
Člen |
# Zasláno: 11 Čen 2007 22:11
- Nahlásit
Mipooo
ono je to jedno s druhym, mám feňuli (7 kg) a jakoi štěně ji spousta lidí muchlalo (vlastně všichni) a já všem řikala, ať si odstrčí, když skáče (boužel to má ve standartu, je to Parson ) a oni že jim to nevadí a já, že jim ne, ale jiným ano. Teď po nich pořád skáče (je jim rok a půl) a skáče na všechny co zná, některým to nevadí nadále, ale jiným to již vadí a mě nebaví pořád dokola na ní volat ať neskáče a odvolávat ji. Jako malou jsem ji cepovala, strhávala vodítkem, schazovala a lidi se na mě šklebili, že sem na ní zlá a teď se šklebí že skáče. Člověk se nemůže zavděčit všem
K tomu druhému, sice je moje lehká, ale hodně divoká, proto se přátelíme především s RR a podobně a taky s jezevčíka, ale to proto, že vydrží všechno. Pokud se rozhodne dorážet na jorka nebo čivavu, odvolávám jí, ale pak mě s*re, když ten páníček nechá dál svýho na tu mojí dorážet. Mě nevadí, když tu mojí valchuje RR, ale pokud těm s malejma vadí, že ta moje valchuje jejich blechy, fajn, chytnu si ji, ale ať si chytnou i oni jeho, jinak nechytam, nezájem.
Jsem zastánce toho, že pokud oni něco chtěj musí něco dát, ať už jde o skákání nebo valchování menších.
A navíc, můj největší problém je to, že mi všichni (především cizí lidi) feňuli krmí. Protože je prý děsně sladká a ke všem se strašne lísá a pod. Nevadí mi to u lidí, na který potřebuju aby byla zvyklá, pro všechny případy a se kterýma chodíme často venčit, ale u lidí cizích co to dělají bez dovolení, daj jí jeden pamlsek a pak jí odhánějí, že už jí dali a ať už je nechá, tak sakra, ať jí nedávaj vůbec a pak nebude travovat, ale to jim můžu opakovat dokola a pořád na ní řvát fuj nebo nesmíš mě taky nebaví (i když na to slyší moc dobře)
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 11 Čen 2007 22:16 - Změnil/a: Mucholabka
- Nahlásit
Neměli by se psi pouštět po vzájemné dommluvě obou stran? Proč je nepustíš raději v poli, když ti tak vadí paní v parku, která tam chodí naschvál kvůli tobě?
Pokud bych šla ráno do práce v čistém slušném oblečku a skočil na mě pes, asi bych taky neměla radost.
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2007 07:37
- Nahlásit
Mucholabka
Neměli by se psi pouštět po vzájemné dommluvě obou stran?
mno někdy to nejde..do parčiků lidi přichází a odchází že....takže čekat až jako dojdou všichni a domluví se
ale já mám mezi lidna čubu na vodítku,páč je skokan a nestojím o to aby někoho kleplo až na něj skočí
|
kokoška
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2007 08:00
- Nahlásit
younglady
ale to jim můžu opakovat dokola a pořád na ní řvát fuj nebo nesmíš mě taky nebaví
mě to irituje asi stejně jako tebe a vyřešila jsem to jednoduše - udělám pokus vysvětlit to tomu člověku normálně a když neposlechne, tak zařvu FUJ, že mu pamlsek leknutím vypadne z ruky. Nestyď se zařvat na plné plíce, když se lidi budou divit, řekni, že to nebylo na psa, ale na ně, že asi špatně slyšeli, když jsi jim to vysvětlovala Je to asi už za hranicí slušnosti, ale s někým se prostě slušně nedomluvíš
|
Mipooo
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2007 09:49
- Nahlásit
pigie
Viem o com hovoris, to iste, akorat tych 45 kg musi byt naozaj zabava. Inak, moj postup naozaj funguje - dnes sme boli rano na prechadzke vo vacsiom parku, kde sme stale chodili a starsi bol pusteny a neskakal na nikoho! Resp. pokial mu nedala jedna pani podnet typu: "ty si krasnucky zlatucky moj psicek malicky, moj moj moj..."
evina
Ja viem ze som urobil chybu, zaujimalo by ma ale, ako by si to riesila ty... Hulakat po ludoch? Aby mi otravili psa pri najblizsej prechadzke? Inak ak by ho niekto nakopol (ci uz bez dovodu alebo kvoli niecomu), tak v tom som bohuzial nekompromisny - clovek by odletel tri metre a nezaujima ma, ci je to chlap ako hora, alebo stara babka (teraz sa na mna vrhnite, aky som neludsky )
Psici posluchaju, lenze asi som to nespravne napisal - panicka pride a svojho psika ratlika si okamzite pusta z voditka, no a ten okamzite nadsene sprintuje k nam a jelikoz mladsi hafak je tiez vyteseny, zacnu spolu lietat. A tak ho zasa zacne nahanat a snazi sa uviazat a nastvana odchadza...
younglady
mas podobnu srandu ako ja... Mne sa tiez vela ludi snazi krmit psov ale toto naozaj radikalne odmietam - dovod je ten, ze psi potom nechcu zrat granule (krmim iba granulami)... A vcelku to zabera, len to musim nacas stihnut pokial su pusteni
Mucholabka
Psi sa u nas nepustaju po domluve - pustia sa vzdy, ked dana osoba so psov vojde do parku zaujimave ze? Nezalezi, ci je to krvylacna priserka, teritorialny utocny kokrspaniel, alebo mily ratlicek, alebo cokolvek ine. Do poli chodime tiez, ako pisem, chodime na dlhe pravidelne prechadzky, akorat toto je trosku specificky problem maleho parciku, kde nevyhnutne kazdy musi narazit na kazdeho... My ho skratka vyuzivame na vycikanie a vykakanie, avsak co ma clovek urobit, ked okolo teba beha ju traja dalsi hafici a chces, aby sa psi "vypotrebili"? Tak pustime a pocas hry sa odidu vycikat, alebo nieco vacsie...
kokoška
Ja bych i zarval, pak ale sedne na bobek i panicka... Nie, bohuzial som clovek velmi jemny, gentlemansky a je mi to strucne na prd v zivote...
|
Venta
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2007 09:54
- Nahlásit
younglady
ale to jim můžu opakovat dokola a pořád na ní řvát fuj nebo nesmíš mě taky nebaví
To mě taky ne, tak to většinou neřeším. Zakazuju fence skákat na cizí lidi, což už naštěstí většinou není problém. No a ty lidi, co si jí jako malou naučili na sebe skákat a krmit jí přímo z kapsy, nechávám, ať si to řeší sami. Zrovna dneska jsem jedné paní jen tak s pokrčením ramen řekla: "no jo, když jste si jí tak naučila....". Ona chodila venčit svoje štěňátko v psích věcech, v igelitce nosila piškoty a krmila mojí fenku, když na ní skákala. No ale štěňátko vyrostlo a paní teď už chodí venčit slušně oblečená (dneska to byly bílé šaty), igelitku nosí pořád, ale už se tváří pohoršeně . Asi už si nevzpomíná, že před rokem říkala: "jen jí nechte, ona chce piškotky, a mně to nevadí, když skáče, to je tak roztomilý".....
|
kokoška
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2007 10:00
- Nahlásit
Mipooo
Ja bych i zarval, pak ale sedne na bobek i panicka...
si musíš vybrat, buď budeš v pohodě ty a tví psi nebo okolní lidi, co vědí všechno nejlíp-zvláš´t o výchově tvého psa. já volím 1. variantu a to zařvání jsem musela uplatnit jen na jednoho neobytného pejskaře, který má kokra vyžraného, že skoro nemůže chodit!!!
|
evina
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2007 10:09
- Nahlásit
Mipooo okud na nás začne dorážet druhý pejsek sám(s úmyslem si hrát),tak svého samozřejmě nechám.Pokud ho pak panička nahání pomyslím si jen něco o kr.... a jen tiše přihlížím(pokud mě nepoprosí jestli si můžu dříve zavolat svého-což ráda udělám-jen pokud fenka nehárá)
A s těmi lidmi...proto se snažím co nejdříve štěně motivovat na sebe.Pokud by někdo svojí náklonost už přeháněl prostě popoběhnu a štěník jistě poběží za mnou.Můj je naopak vůči lidem labilnější,takže naopak vítám hlazení a krmení.Nicméně vyžaduji aby si když něco chce sedl a ne po lidech skákal.
|
Mipooo
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2007 10:40
- Nahlásit
kokoška
no prave, ja som clovek typu radsej som mily ako anjelik (teda aj ked na to nevyzeram - vykosena lebka, 110 Kg, nasrany ksicht )... Skratka sa svoj hnev nedokazem na takychto ludoch ventilovat, to je moj problem... Takze sa s prechadzkov vacsinou vraciam nasrany... Mimochodom, to by som chcel vediet, pokial mi psa krmia, zakricim fuj a ked sa ludia zlaknu a budu sa divit, poviem im, ze to nebolo na psa, ale na nich )) skvele, akorat ja na to bohuzial nie som...
evina
suhlas - snazim sa to robit obdobne, psi su na mna namotivovani, avsak niekedy to nejde - poznate to - v zapale hry je tazko natesene stena odvolavat (este pokial trosku blbe slysi)... To s tym popobehnutim od psa pomaha - avsak v malom parku ani moc nie - a psi su vcelku inteligentni, vedia ze na obed su len na kratkej prechadzke a ze nikam, nez v parku nebudu a ja von nepojdem...
|
kokoška
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2007 10:59
- Nahlásit
Mipooo
Takze sa s prechadzkov vacsinou vraciam nasrany...
ale asi ne dostatečně
zakricim fuj a ked sa ludia zlaknu a budu sa divit, poviem im, ze to nebolo na psa, ale na nich )) skvele, akorat ja na to bohuzial nie som...
stálo mě to velké přemáhání a několik dní jsem z toho měla výčitky svědomí, ale pak jsem si řekla, že když někdo nereaguje na velmi slušnou žádost a nemá výčitky z toho, že mi kazí výchovu a tím toho psa diskvalifikuje v běžném životě, tak musím bojovat. Fakt to pro slušného a mírného člověka není snadné, ale někdy to prostě jinak nejde
Vždyť zařveš jen FUJ, nebudeš na nikoho sprostý, spíš pak bude někdo sprostý na tebe, pokud mu sdělíš to sladké tajmství, že to bylo na něj a ne na psa, ale ani to mu říkat nemusíš, pokud se nezeptá
|
Mipooo
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2007 11:57
- Nahlásit
kokoška
Tak to ti gratulujem, pretoze ja sa do toho nemozem dokopat. Samozrejme ako pisem hore - pokial by mi niekto (ci uz clovek alebo pes) napadol tych mojich, tak by zle obisli, to je ale trosku ina situacia...
|
kokoška
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2007 12:18
- Nahlásit
Mipooo
ja sa do toho nemozem dokopat
neboj, to časem přijde samo (třeba až za několik let), každému jednou kalich trpělivosti přeteče
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2007 13:37
- Nahlásit
Mipooo
Kterej park myslíš? Lužánky?
|
Mipooo
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2007 13:41
- Nahlásit
Syska
e e, Luzanky su velike - jedna sa o malinky parcik - 60 * 30 m (teda aspon tak to odhadujem)
|
Mipooo
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2007 13:43
- Nahlásit
Syska
kto si co si? Clovek musi byt opatrny ale nie, nech si ma aj najdu, aspon budem vediet, ked ma niektora z babiek kopne do nohy iba tak z nicoho nic...
Syska, co mas za psika, do luzaniek chodievame rano okolo siestej...
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2007 13:45
- Nahlásit
Mipooo
Ale vždyť nás znáš, jednou jsi nás navštívil na mujpsovi na foru na Francouzským buldočkovi a pak jsi se na nás zničeho nic vykašlal...
No já jsem ta s tou strakatou buldočkou, vídával jsi nás právě v Lužánkách, bohužel už tam nebydlíme...
|
Mipooo
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2007 13:54
- Nahlásit
Ahaaaaaa, uz viem skoda, a ste stale v Brne? Ak hej, tak by ste sa k nam mohli pridat na pravidelne prechadzky (nasi hafaci, bord. dogy, nejaki labosi - aj stari aj mladi, mlady bulik, kanarske dogy, sem tam mastif...
A na mujpsovi som sa nevykaslal, vy ste vtedy poriadali zraz a mne to pripadalo blbe sa vam tam vtierat a pak som uz mal program - pak som este pisal, ale nejako mi nikto neodpisoval je tam skratka strasne vela pisatelov, niektore vzkazy sa mozu lahko stratit
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2007 14:05
- Nahlásit
Mipooo
Joo, to sice jo, ale byla tam po tobě potom sháňka... ) Sraz byl super a byla tam spousta nováčků, takže by sis rozhodně trapně nepřipadal..
No momentálně jsme v Bílovicích u Brna, ale za krátko se budem stěhovat do Řečkovic. Ale my na takové obr pejsky moc nejsme, naše malá se velkých docela bojí a než si zvykne, tak docela po velkých řve..
|
Mipooo
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2007 14:33
- Nahlásit
Syska
jeee, to si ma potesila, tak ja tam napisu, kdyz nekdy bude forum fungovat Bilovice u Brna su v poho, taky Reckovice.
Je pravda, ze my tam trosku vycnievame z priemeru sa nam ostatni smeju, ze ked hovoria, chodime von - dve dogy, bulik, kanardogy, labosi a mastif a ked nakoniec spomenu no a este mops a fr. buldocek, tak ostatni nechapu... Kazdopadne, vsetci tito hafani su super a strasne tolerantni, pokial sa psik boji, tak si ho skratka nevsimaju. Pred nedavnom sa k nam pridali dve kanar. dogy, ktore mali hodne tazky zivot (boli zavrete v malom koterci a nesocializovane). Nechceli sa dat hladkat, nic. No a teraz, by si ich mala vidiet Skoda, niekedy by si mohla skusit, marne hladame nejakeho buldocka alebo mopsika kamarata na prechadzky
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2007 14:37
- Nahlásit
Mipooo
No my venčíváme s buldočkářema po Brně, takže se někdy určitě domluvíme, akorát teď to léto je jakési hektické....
|
Mipooo
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2007 14:42
- Nahlásit
Syska
to by bolo super, lenze nemam sa to ako dozvediet... a forum uz nefunguje...
|
StaHi
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2007 14:52
- Nahlásit
Mipooo
ja pevne verim, ze ho zas zprovozni.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2007 14:53
- Nahlásit
Rok a osm měsíců?? Tak to přejde. Zastávám názor, že štěněcí období, kdy běhají za každým člověkem, stejně rychle přijde jako odejde. Moje feňule se lidí nejdřív strašně bála, pak přišla na to, že hladí a krmí, tak mi venku běhala za každým člověkem, co viděla - jen ho ňuchnout do ruky, pozdravit. Měla tehdy tak 28 kg . Nechala jsem ji, byla jsem ráda, že se konečně otrkala. Lidi si naštěstí nechali vysvětlit, že je to štěně, které si musí zvyknout na lidi. A pak po krátké době to zmizelo a přestala si lidí venku všímat. Klidně psy pouštěj, ono je to přejde (jak píšeš, tak už je to pomalu přechází). No a když na ně někdo bude dělat ťuťu ňuňu a pes ho poskáče, tak má smolíka, jeho chyba.
|
Mipooo
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2007 14:55
- Nahlásit
StaHi
taky doufam
LucieS
diky Lucie za podporu, clovek ma niekedy dosti pokazenu naladu
|