| Autor |
Zpráva |
rogersova
Člen |
# Zasláno: 27 Kvě 2007 13:07
- Nahlásit
příští měsíc si jedeme pro štěňátko.Musím s ním na nejbližší (říjnový) svod mladých,nebo mohu až příští rok na jaře (květen), který se koná blíž našemu bydlišti?
|
Anlie
Člen |
# Zasláno: 27 Kvě 2007 13:21
- Nahlásit
rogersova
dotaz....neni svod bonitace? Nebo v tom mám bordel?...teda určitě v tom bordel mám,tak se ptám
|
rogersova
Člen |
# Zasláno: 27 Kvě 2007 13:56
- Nahlásit
ne je to něco jiného.nejdřív se musí na svod (zhodnocení výsledku spojení) a pak následuje bonitace-zařazení do chovu.Teď jsem vyčetla,že štěněti musí být min.6 měsíců a to mu v říjnu nebude,až v listopadu,takže jsem si odpověděla sama
|
Anlie
Člen |
# Zasláno: 27 Kvě 2007 14:03
- Nahlásit
rogersova
aha.....já věděla že v tom mam bordel
a to mají takhle všechny plemena?
|
rogersova
Člen |
# Zasláno: 27 Kvě 2007 15:23
- Nahlásit
tak to nevím,jsem v tom začátečník.my budeme mít bernského salašnického a info jsem našla na www.hovawart.cz
|
Janiii
Člen |
# Zasláno: 27 Kvě 2007 17:32
- Nahlásit
rogersova
Odpověděla jste si dobře Štěněti na svodu musí být min. 6 měsíců, takže se vás týká až jarní svod - v Zárybniční lhotě. Můžu se zeptat, odkud si berete štěňátko?
|
rogersova
Člen |
# Zasláno: 27 Kvě 2007 18:56
- Nahlásit
ano,CHS Motýlí hra z Milevska.
|
Olina
Člen |
# Zasláno: 27 Kvě 2007 20:09
- Nahlásit
rogersova
Taky můžete počkat a jít na svod a bonitaci najednou...
|
Anlie
Člen |
# Zasláno: 27 Kvě 2007 20:39
- Nahlásit
Olina
To bude ono =o)....protože známá to vzala "z jedný vody načisto",tak mi nějakej svod totálně unikl
|
rogersova
Člen |
# Zasláno: 27 Kvě 2007 20:40
- Nahlásit
to jsem vůbec netušila,že to jde.To je ale až ve 20 měsících..
|
Janiii
Člen |
# Zasláno: 27 Kvě 2007 21:02
- Nahlásit
rogersova
nemusíte svod absolvovat, není to povinnost předvést psa na svodu. můžete si počkat až na bonitaci. samozřejmě jsou důležité i výstavy, které k uchovnění musíte mít.
Tu CHS neznám, můžu se zeptat na jméno fenky, která je maminou štěňátek?
|
Janiii
Člen |
# Zasláno: 27 Kvě 2007 21:05
- Nahlásit
rogersova
už jsem se dívala na jejich web, štěňátka jsou krásná, berete si fenku nebo pejska?
|
rogersova
Člen |
# Zasláno: 27 Kvě 2007 21:21
- Nahlásit
bereme si fenku.Štěňátka jsou nádherná
|
Olina
Člen |
# Zasláno: 27 Kvě 2007 22:06
- Nahlásit
rogersova
To je ale až ve 20 měsících..
To je u každého hafušáka jinak. Např. malému a střednímu knírkovi stačí 15 měsíců, velkému kníračovi 18 měsíců atd. U berňáka nevím.
|
rogersova
Člen |
# Zasláno: 27 Kvě 2007 22:20
- Nahlásit
tak je to taky 18 měsíců,těch 20 jsem vyčetla na stránkách howíků
|
Olina
Člen |
# Zasláno: 27 Kvě 2007 22:29
- Nahlásit
rogersova
My jsme byli na svodu pře 14-ti dny. Bonitaci už dopředu vzdávám, protože mi bylo řečeno, že takového pošuka už dlouho neviděli. Ono totiž celou noc a ráno pršelo a aby nevypadal v kole jako krysa( on tak opravdu vypadá - když je mokrej), nemohla jsem ho ráno "vyběhat" lítajícím talířem, takže byl nadmíru nabit energií... Jinak posouzení dopadlo dobře, až na to, že ho měřili snad 10krát (prostě si chtěl hrát s ostatníma, no...?)
Nachystané pamlsky mi kradl zezadu z kapsy velkej knírač..... prostě jsme byli "k pokoukání".
|
rogersova
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2007 12:17
- Nahlásit
Olina
to by byla škoda,ne? Třeba zrovna překvapí
Janiii
máte hezké stránky.O berňácích jsme si psaly už v březnu.Od té doby jsem sháněla info, přemlouvala manžela, byli jsem se kouknout na výstavě v Č.B. a teď jsme se konečně rozhodli.Strašně moc se těším,zároveň mám strach,protože vím,že je to velká zodpovědnost.
|
Anlie
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2007 13:08
- Nahlásit
rogersova
Každej pes je zodpovědnost,ale jeden pes se dá ustát bez problémů.....když jich pak máš víc,tak musíš přemýšlet mnohem konkrétněji např.co se dovolené a hlídání týče....
|
rogersova
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2007 13:28
- Nahlásit
kolik jich máš? Mě bude jeden stačit
|
Janiii
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2007 13:34
- Nahlásit
rogersova
Už jsem si taky uvědomila, že jsme si spolu psaly Zodpovědnost to je, ale taky je to spousta srandy a skvělých zážitků - to za to stojí tak budu ráda když budete dávat vědět jak se štěndo má a co dělá
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2007 13:50
- Nahlásit
rogersova
Nám se svod moc líbil. Jako začátečníci jsme byly ze všeho vykulení, už jenom ta cesta přes půl republiky prvně se psem byla velká zkušenost. Mohli jsme si prohlédnout ostatní hovíky podobného věku, ti šťastnější tam dokonce potkali sourozence,
viděli jsme, jak vypadají dospělí pejsani a jak probíhá bonitace.
Klidně jeďte až na jaře, není kam chvátat...
|
Anlie
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2007 13:53
- Nahlásit
rogersova
mám dva...obě štěnada....9měsíčního voříška a 5měsíčního králováka.......s potvorou vořechem právě mlátí puberta......
|
rogersova
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2007 21:04
- Nahlásit
Meta
My ani dřív nemůžeme.Aboře nebude 6 měsíců
|
rogersova
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2007 13:59
- Nahlásit
janiii
určitě dám vědět.A taky se budu pořád na něco ptát..
Třeba jako teď.Neexistuje o berňácích nějaká kniha?
|
rogersova
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2007 20:03
- Nahlásit
haló,odpoví mi někdo?
|
Janiii
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2007 20:38
- Nahlásit
O berňákách jsou tuším knížky tři: Švýcarští salašničtí psi, nakl. Vašut - to je taková slabá knížečka, která existuje o spoustě plemen, ale taky o rybičkách, morčatech,atd. ...
pak je to Bernský salašnický pes - od REBO, sepsala to Esther Verhoef-Verhallen, ta je docela pěkná a pak je ještě jedna od nakl.Dona ale tu teď nemám doma, tak se nemůžu podívat na název - ale ta je myslím z těch tří nejlepší ...
|
rogersova
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2007 06:39
- Nahlásit
díky, koukala jsem na netu a našla je.Tak se podívám po městě,jestli je budou mít.
|
rogersova
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2007 13:51
- Nahlásit
tak jsem si dnes koupila tu od nakladatelství DONA.Jmenuje se Bernský salašnický pes a napsal ji Hans Räber.Už se těším,až se začtu
|
Janiii
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2007 18:32
- Nahlásit
rogersova
Jo, to je přesně ona. Mamina ji kupovala všem novým majitelům štěňátek tak přeju pěkné počtení - ale osobní zkušenosti jsou osobní zkušenosti
|
rogersova
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2007 19:31
- Nahlásit
no jasně,vím že to nelze brát plošně.
Hlavně musím počkat až dočte manžel,předběhl mě.
Taky jsem se chtěla zeptat, někde jsem četla, že berňáci moc nehrabou.Je to pravda? Babička se totiž bojí,že nám zničí zahradu, i když se bojí zbytečně,nebydlí s námi
|