Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Výstava a tř. štěnat
Autor Zpráva
jorkaAmálka
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2007 21:46
- Nahlásit

Ahojky, nevíte někdo náhodou kde na netu najít odkaz na znění zákona o povinosti očkovat psa proti vzteklině ze kterého vycházejí pořadatelé výstav ? Ať hledám jak chci, nikde nic nemůžu najít. Jedná se mi o to, proč chtějí po tříměsíčním štěněti očkování na vzteklinu. Třída štěňat je otevřená od tří do šesti měsíců věku štěněte. Přece je nemožný, aby tříměsíční štěně které nastupuje do této třídy mělo naočkovanou vzteklinu a ještě splňovalo podmínku 30 dní po očkování !!! Pořadatel se ohání vete. nařízením a víc se s vámi nebaví ! A o to mi právě jde - kde v písemné podobě toto nařízení najít !!! Něco jsem našla a tam se píše, že povinost očkovat psa na vztekl. nastává v šesti měsících. Jak to tedy je, nevíte ?

pigie
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2007 22:40 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit

Z vystavneho poriadku CMKU:
Článek 17 - Veterinární předpisy
a) Pořadatel, vystavovatelé a návštěvníci jsou povinni dodržovat právní předpisy (zejména předpisy na úseku veterinární péče a ochrany zvířat proti týrání), veterinární podmínky stanovené orgánem veterinární péče a propozicemi výstav, případně povinnosti uložené orgánem Státní veterinární správy, vydané v souladu s právním řádem při výkonu dozoru nad konáním akce.
b) Pořadatel je oprávněn z prostoru výstavy vykázat osobu, která povinnosti, uvedené pod bodem a) hrubě nebo opětovně poruší.
c) Tyto předpisy se vztahují jak na vystavované psy, tak na psy návštěvníků či účastníků soutěží a doprovodných akcí.

No, zakon, co tu bol povodne bol zruseny. Tu je znenie noveho:
(1) Svod zvířat lze pořádat jen pod státním veterinárním dozorem.
(2) Pořadatel svodu zvířat je povinen požádat obec o povolení konání svodu zvířat. Před podáním této žádosti je povinen vyžádat si od příslušného orgánu veterinární správy veterinární podmínky pro konání svodu zvířat a je povinen zajistit jejich dodržování.

Cize tato otazka by mala ist na statnu veterinarnu spravu. Inak viem, že na českej klubovej výstave šteňatá boli vystavované aj bez besnoty.

Tomáš
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2007 22:45 - Změnil/a: Tomáš
- Nahlásit

Narazila jste na hodně zajímavý právnický, veterinární a kynologický problém. Jsem členem výstavního výboru malé oblastní výstavy psů loveckých plemen v Praze - Kunraticích. Na naší výstavě jsme letos třídu štěňat nevypsali, nicméně příští rok už u nás také bude. Otázka, kterou zmiňujete, mě také napadla. Podle mého názoru řada pořadatelů výstav (i zkoušek, soutěží apod.) bohužel nezná aktuální znění příslušných právních předpisů, a proto občas po nás pejskařích vyžadují holé nesmysly. Výstavní řád Českomoravské kynologické unie, jak ho zmiňuje pigie, musí odpovídat právním předpisům České republiky.

Uvedenou problematiku upravuje především veterinární zákon. To je zákon číslo 166/1999 Sb., v platném znění. Najdete ho například na portálu veřejné správy. Podle zákona je majitel povinen zajistit, aby jeho pejsek ve stáří od 3 do 6 měsíců a poté vždy jednou za rok byl očkován proti vzteklině [§ 4 odstavec 1 písmeno f) zákona].

Před výstavou (zkouškami, soutěží atd.) zákon požaduje, aby pes měl platné očkování proti vzteklině. Očkování proti vzteklině se považuje za platné 21 dnů ode dne, kdy bylo provedeno základní očkování, anebo ode dne přeočkování v případě, že byla očkovací látka podána během doby platnosti uvedené výrobcem předchozí očkovací látky [§ 6 odstavec 5 písmeno b) zákona]. Z tohoto ustanovení by měly vycházet propozice všech kynologických akcí v tomto roce.

Pořadatelé výstav musí splnit podmínky příslušné krajské (městské) veterinární správy. Více k tomu zde a zde. Veterinární zákon stanoví, že pořadatel je povinen vyžádat si od příslušného orgánu veterinární správy veterinární podmínky pro konání výstavy a je povinen zajistit jejich dodržování [§ 9 ve spojení s § 3 odstavec 1 písmeno e) a § 3 odstavec 1 písmeno a)]. Právě tam se obvykle řeší právě i očkování proti vzteklině jako minimální požadavek v rámci veterinárních podmínek. Ostatní očkování (proti psince, parvoviróze atd.) záleží na pořadateli.

Pořadatelé tedy ze zákona musí chtít minimálně právě očkování proti vzteklině. I malé štěňátko, které si svůj výstavní debut odbude ve třídě štěňat, musí být proti ní očkováno. Z výše uvedených podmínek zákona tak plyne, že reálně do třídy štěňat můžeme jít až s pejskem starým alespoň tři měsíce a tři týdny. Mladší nemá šanci veterinární podmínky splnit. A právě to je ten nahoře zmíněný problém.

pigie
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2007 22:50
- Nahlásit

Tomáš
Diky, toto som hladala a nenasla, lebo som nevedela, kde sa to skryva

jorkaAmálka
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2007 10:59
- Nahlásit

Tomáš
Je to vše dle mého pouze byrokracie. Neberu na lehkou váhu vzteklinu jako takovou, to ne, očkovat se musí ! Ale když půjdu třeba s voříškem se mrknout na nějakou výstavu a předložím očkovací průkaz, kdo ověří že patří právě mnou vedenému psovi a nemám ho třeba půjčený od kamarádčinýho psa, jelikož jsem očkování omylem prošvihla ? Jde mi o to, že je nějaké nařízení o vstupu psů s platným očkováním, ale jeho dodržování a kontrola není v moci pořadatelů ani kontrolujících veterinářů na výstavě. Jak poznají že tento očkovací průkaz patří právě tomuto psovi ? Pokud by byla povinost mít psa čipovaného a kontroly na výstavách budou opatřeny čtečkou, pak nemám námitky. Tento zákon je špatný a nedokonalý a v žádném případě nezaručuje že psi na výstavách jsou řádně očkováni proti vzteklině. Vím, tady to asi nevyřešíme, ale včera si kamarádka mailovala s pořadatelem výstavy v Ml. Bolesl. panem Vondroušem který se ohání paragrafy a předpisy, ale z čeho vychází, kde je vzal atd. o tom neví zhola nic. Snaží se dodržovat něco, o čem vůbec nic neví.

Tomáš
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2007 21:57 - Změnil/a: Tomáš
- Nahlásit

Ověřit, že očkovací průkaz patří skutečně danému pejskovi, by měl veterinární dozor. Pokud něco jen trochu nesouhlasí, například pejsek není jasně identifikovatelný, neměl by ho na výstavu pustit ani jako diváka. Oba víme, že to asi žádný veterinář při přejímce nedělá, ale měl by. V Praze, kde se koná naše oblastní výstava, je povinnost mít psa označeného, a to buď čipováním nebo tetováním. Takže každý pražský pejsek by měl být identifikovatelný. Řada dalších měst a obcí postupuje podobně. Nedělám si samozřejmě iluze; je pravděpodobné, že velký počet pražských psů nemá ani čip, ani tetování. Na výstavu i jako diváci obvykle chodí ti tetovaní, takže není problém pejska "legitimovat".

Sám velmi často kritizuji pořadatele různých kynologických akcí, že se jim leccos nepovedlo. Konkrétně aktuální právní předpisy (včetně různých změn a doplňků) z oblasti kynologie velký počet z nich bohužel vůbec nezná a pak někdy po vystavovatelích požadují protiprávní nesmysly. Když jsem se však před několika lety začal podílet na pořádání pouhé oblastní výstavy, zjistil jsem, co je za tím práce, kterou běžný vystavovatel prostě nevidí. Pořadatel musí dodržet ustanovení veterinárního zákona (mnohdy jen formálně) a požadavky příslušné veterinární správy, jinak se vystavuje riziku citelné sankce.

Všichni víme, že v celé řadě právních předpisů je moře chyb a nedostatků. Veterinární zákon rozhodně není výjimkou. Zákony může změnit jen Parlament, ne pořadatelé, ani běžní kynologové. Vždycky však platí, že většinu norem lze obejít, a tak dost záleží na tom, zdali jejich adresáti jsou vůbec ochotni je dodržovat. Pokud jde o hromadné kynologické akce, měli bychom všichni hledět i na zájmy ostatních účastníků: psů i lidí. Je to otázka slušnosti. A platí to nejen pro očkování, imunitu a zdravotní stav pejska (například kotcový kašel). Napadá mě příklad z jiného soudku. Zažil jsem zkoušky, kde jedna fenka, která byla, jak jsem se později dozvěděl, příliš krátkou dobu po hárání, svým úžasným pachem výrazně narušila koncentraci většiny pejsků ve skupině. Jít s touto fenkou na zkoušky bylo podle mého názoru velmi nefér, nicméně v rozporu s naším zkušebním řádem (pro lovecká plemena) to nebylo.

Smečka
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2007 22:39
- Nahlásit

Ověřit, že očkovací průkaz patří skutečně danému pejskovi, by měl veterinární dozor.Tomáš
To by se ale musel počet veterinárních dozorů citelně zvýšit.
Na mezinárodních výstavách,kde je přihlášeno několi tisíc psů,si vůbec nedovedu představit,jak těch pár vetů u vchodu ještě projíždí psy čtečkou,či se pídí po tetovacím čísle.I při běžné kontrole očkováků se často tvoří dost nepříjemné fronty.

Tomáš
Člen
# Zasláno: 13 Dub 2007 00:04
- Nahlásit

To: Smečka

Je čistě jen na pořadateli výstavy, jak zajistí, aby se na výstavu nedostal nikdo, kdo tam být nemá. Kontrolovat, že očkovací průkaz náleží ke konkrétnímu pejskovi, nemusí nutně veterinární dozor. I osoba bez vysokoškolského titulu MVDr. dokáže přečíst tetovací číslo nebo čip pomocí čtečky. Zažil jsem výstavy v zahraničí, kde fronty před branami nevnikaly. Jde jen a pouze o dobrou organizaci celé akce, což by na mezinárodní výstavě mělo být pravidlem.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání