Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / SOŠ zemědělská, obor chovatelství - kynologie
Autor Zpráva
brut
Člen
# Zasláno: 16 Úno 2007 17:56
- Nahlásit

V PPČ číslo 2 je článek o střední škole zemědělské s oborem chovatelství - kynologie.
Od té chvíle, co jsem si článeček přečetla, tak přemýšlím, jestli má tento obor nějakou budoucnost, jakým způsobem učí kynologii ( jestli jsou schopní za dva roky připravit studenty na práci v uvedených zaměstnáních - policie, celní správa, bezpečnostní agentury, veterinární polikliniky, v ZOO), jestli opravdu studenti tak dobře získávají zaměstnání, jak probíhají praxe a pod.
Nemáte s tím někdo nějakou zkušenost?

Na netu jsem našla školy v Kostelci nad Orlicí a v Humpolci.

A pak ještě trochu související dotaz ohledně středních škol veterinárních....taky by mně zajímaly vaše názory na studium, uplatnění .........

Pro změnu jsem našla soukromou školu v Brně, pak státní v Hr. Králové a v Českých Budějovicích

leila
Člen
# Zasláno: 16 Úno 2007 18:10
- Nahlásit

brut
knologická nemá budocnost a pravda je ta že potřebuješ hlavně praxi a na to nepotřebuješ školu a k veterinární smam jdu do Kroměříže jestli se tam dostanu prý je to hodně težká škola tak uvidím ale co jsem se tam byla podívat úplně super maš tam jeden týden tam máš teorii a hned druhý týden praxi takže je to tam úplně super

MaggieM
Člen
# Zasláno: 16 Úno 2007 18:44
- Nahlásit

brut
No tak já mám obor Chovatel koní a jezdec z povolání.No a je mi teď úplně k ničemu.Veterina je podle mě dobrej byznys,ale musíš mít soukromou kliniku.

kiwikik
Člen
# Zasláno: 16 Úno 2007 19:13
- Nahlásit

MaggieM
dle mého názoru kynologie a chovatelství koní je otázka praxe. ok genetiku se musíš našprtat ale přijít na to že kůň zepředu kouše a zezadu kope zjistíš praxí ničím jiným. proto jsem zavrhla Mendelku v Brně na chov koní a budu se hlásit jen na ekonomické obory.

Markét
Člen
# Zasláno: 16 Úno 2007 19:55
- Nahlásit

brut
Ale zase si děti užijí pohodové čtyři roky ve škole se psy... co na tom, že si pak těžko budou hledat uplatnění

LucieS
Člen
# Zasláno: 16 Úno 2007 20:19
- Nahlásit

Jestli chceš dělat veterinu, tak klasický postup bývá gympl a pak VŠ veterinární (jako budoucí doktoři nechodí na zdrávku, ale až na VŠ medicínu). Ale o té střední nic nevím, takže nemůžu hodnotit.

Shelticka
Člen
# Zasláno: 16 Úno 2007 21:29
- Nahlásit

Markét
4? u psů jsi jen 1 rok

Danuš
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2007 08:20
- Nahlásit

Já si myslím, že to je škola absolutně bez možnosti uplatnění. Stejně jako střední veterina. Kámoška jí má a nemá šanci v oboru sehnat místo. Veterinářům dělají asistentky manželky, nebo vet asistentku vůbec nemá. Pár asistentek je na velkých klinikách, ale kolik jich je?
Neberte to jako vytahování, ale všechno, co o psech vím, jsem načerpala ze Psa přítele, maximálně z těch pár knížek, které v době mého mládí byly k dispozici a přesto se mi podařilo poměrně úspěšně soutěžit ve vědomostní soutěži v TV (pochopitelně, že obor kynologie ).
Prostě, kdo chce znalosti mít, studuje si sám a má to jako opravdového koníčka a kdo nechce, může mít škol třeba 5 a stejně mu to nebude nic platný.

brut
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2007 11:15
- Nahlásit

Moc děkuji za názory, byla jsem trochu rozpolcená, co si po přečetení článku myslet. Ve své podstatě jste mi potvrdili, že tenhle typ školy ( myslím s oborem chovatelství- kynologie) je více - méně k ničemu.

Já nic takového studovat nehodlám, jde jen o zvědavost.

Markét
jde jen o dva roky...třeťák a čtvrťák ... předtím máš všeobecnou přípravu

LucieS
No, budoucí doktoři jdou taky ze zdrávky, i když ne všichni samozřejmě .... takže v tom bych problém neviděla, ale spíš mi jde o uplatnění ve chvíli, kdy nechce nebo nemůže člověk na vysokou.

Markét
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2007 11:50
- Nahlásit

Shelticka
brut
Pardon, vím, že se psy se pracuje až poslední dva roky.
Horší je, že když už tam nastupuje člověk, který se psem dělá, má ho třeba přirpaveného na zkoušky, nebo už atakuje vyšší úrovně výcviku, tak si stejně ve třeťáku musí pořídit nové štěně, se kterým na konci u maturity předvede, "co se ve škole naučil".... a co se "starým" psem? Nechá se jen tak ležet? To mi přijde na hlavu postavené
Notabene vyučující ještě schvalují, které plemeno si má ten který žák pořídit - tak to už je fakt hotovo....

brut
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2007 11:57
- Nahlásit

Markét
To je právě jeden z těch rozporů, nad kterými jsem dumala...další je uplatnění. Nějak se mi nezdá, že by se maturanti hned uplatnili u těch složek, které v článku píší.

xjindri1
Člen
# Zasláno: 18 Úno 2007 20:26
- Nahlásit

Tak aby tady nebyla jen samá negativa,tak střední zemědělské školy mají za úkol vychovat především zemědělce a je jedno na co jsou zaměřené (obor kynologie je nový a chtějí tak nalákat další studenty).Uplatnění ze středních škol jsou vždy menší,než když vystudujete školu vysokou.A pokud získáte vysokoškolský titul (byť zemědělský)můžete dělat cokoliv...ale roky strávené studiem něčeho co mě baví a zajímá rozhodně stojí za to...

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 18 Úno 2007 20:30 - Změnil/a: Mucholabka
- Nahlásit

brut
No, budoucí doktoři jdou taky ze zdrávky, i když ne všichni samozřejmě .... takže v tom bych problém neviděla, ale spíš mi jde o uplatnění ve chvíli, kdy nechce nebo nemůže člověk na vysokou.
No, já bych to zase jako problém viděla, zdravka je škola odborná, chemie a fyzika se vyučuje jen dva roky, kdo chce dělat přijímačky na medinu, musí se doučit. Je to docela problém, přijímačky jsou alespoň podle mne těžké, lepší to mají děcka z gymplu. Na zdravce se učí opravdu hlavně to, co má být náplní dalšího života, ale o studium se nikdo příliš nestará. Ze zdravky je nejlépe pokračovat ve stejném nebo blíže příbuzném oboru, ale rozhodně to není jednoduché v medicíně.

xjindri1
No jo, pořekadlo o polívčičce.
edit: máš ickv? Mě ulovíš na 153 778 778.

Eny
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2007 07:14
- Nahlásit

Mucholabka
No víš, já bych to neviděla zase tak černě s tím uplatněním, z vlastní zkušenosti vím, že je opravdu jedno, co máš vystudované za VŠ a uplatnění si najdeš i mimo obor bez problémů, důležité totiž je že tu VŠ máš
Tak proč nestudovat něco co tě baví, když už se stejně trápíš ve škole 5 let učením něčeho, co povětšinou (cca v 60%)stejně pak v praxi nevyužiješ, tak ať je to alespoň zajímavý

venda
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2007 12:58
- Nahlásit

jak jsem na to koukala, není to přímo jen obor kynologie, ale normální střední zemědělka se specializací, takže to není tak úzké zaměření;
mít dneska v zemědělství jen SŠ je fakt na nic pokud nechcete dělat opravdu na nízkých pozicích, dost špatně placených a časově náročných, přímo se zvířaty, pro pokračování na VŠ je rozhodně lepší gympl
ta střední veterina je zajímavější, ale uplatnění je málo nebo špatně placená práce např. v zoo
všeobecně práce se zvířaty je krásná, ale dost špatně placená i v soukromém sektoru
u nás v mariánkách plánovali otevřít jezdecké učiliště, taková hovadina, co pak maj ty lidi dělat? stačí kladruby a stejně tam absolventi nemaj moc uplatnění...

xjindri1
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2007 20:37
- Nahlásit

venda
Co se týče přípravy na VŠ,tak gymnázium je dobré pro přípravu na vysoké školy ekonomického a technického typu nebo medicínu,ale na vysokou zemědělku vás rozhodně lépe připraví na zemědělce střední (vlastní zkušenost).A co se týká střední veteriny,ta je tak úzce specifická,že je opravdu nejlépe jít pak na veterinu vysokou.Uplatnění je jen jako veterinární technik (pokud chcete zůstat v oboru),do zoo vás také nevezmou,tam chtějí na pozici ošetřovatele člověka se střední zemědělkou (tohle mám taky ověřeno na vlastní kůži)

venda
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2007 09:14
- Nahlásit

xjindri1
vidíš, a já mám vlastní zkušenost tu, že všichni moji spolužáci ze zemědělky vypadli na fyzice, matice a chemii, které jsem já po gymplu zvládla levou zadní a odborné předměty jsem pak snadno dohnala, protože (podle mé zkušenosti) lidi dost střední zemědělku flákali a moc si toho nepamatovali, kdežto já byla zvyklá se učit a bavilo mě to

brut
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2007 10:22
- Nahlásit

Ono s tou vysokou hodně záleží, jestli je člověk zvyklý se učit a je ochotný přípravě věnovat dostatek času ( znám dost lidí s gymplem, kteří se na VŠ nedostali, protože neudělali přijímačky a naopak lidi z odborných škol, kteří uspěli hned na poprve - a to i na medicínu ze zdrávky).

Když to shrnu, tak zemědělku ano, ale dát si pozor na vybraný obor a zjistit si dopředu všechny možnosti ( takže chovatelství - kynologii bych zrovna nevybírala a s veterinou si nejsem stále tak jistá)

HOMM3C
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2007 12:53
- Nahlásit

Já jsem onu zemědělku absolvovala. A musím říci, že to byl mazec. Ze psů- 1x 2 hodiny výcvik s vlastním psem, cca 2 hodiny týdně teorie chov psů. Což bylo od psů vše. Naše učitelka byla rodilá záchranářka, takže kdo chtěl dělat něco jinýho, měl smůlu. Ale my jsme tento obor absolvovali jako úplně první, teď už to prý vypadá líp

A v kostelci je to prý lepší, ale tam je erární pes, kterýho si po těch letech můžu odkoupit, nebo ho tam nechat.

brut
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2007 13:02
- Nahlásit

HOMM3C
díky za info, tak nějak se potvrdily mé obavy....můžu se zeptat, je pak problém sehnat práci se psama ( myslím tím tu, kterou inzerují)?

HOMM3C
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2007 13:20
- Nahlásit

brut

Nemáme pro to dostatečnou kvalifikaci, jak mi bylo řečeno.

LucieS
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2007 14:23
- Nahlásit

Já mám střední zemědělku (normální), pak jsem šla na VŠ ekonomickou v rámci zemědělky na Suchdole. Zemědělka byla pohodička, klídek, bavila mě, nevyměnila bych to. ALE - naučit se pak na přijímačky znamenalo máknout na biologii a matice. A taky jsem se vůbec neuměla učit. Takže podle mě by měl zájemce o konkrétní VŠ vybírat už střední školu podle toho, jak dobře ho připraví na přijímačky. Kdybych byla teď na základce, zkusím veterinu, ale kvůli ní bych šla rozhodně na gympl.
Ohledně kynologické školy si nedělám iluze. Nejlíp člověka připraví praxe, a to v nejlepším pod dohledem nějakého odborníka. O koních jsem se taky dozvěděla nejvíc ve stáji a samostudiem, a ne na té zemědělce.

Markét
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2007 14:38
- Nahlásit

HOMM3C
Tak to se přesně potvrzuje můj názor. Já si pamatuju když vznikala koncepce tohoto "oboru" a už tehdy se mi to zdálo poněkud nepraktické. A z referencí, které mám teď, vidím, že podezření bylo namístě. No jo, ale spoustu lidí to tam baví, tak co.
Ačkoli souhlasím, že kynolog se z člověka určitě nestane obdržením maturitního vysvědčení. Praxe a praktické dovednosti se čerpají někde úplně jinde.

Dagmar Fišerová
Člen
# Zasláno: 21 Úno 2007 13:42
- Nahlásit

Dlouho jsem tu nebyla - takže se zapojuji trochu pozdě.

S názory na SOŠ tohoto směru vesměs souhlasím. Jenže v dnešní době - členství v EU je třeba myslet na zadní kolečka. Na práci se psy - tedy tu odbornou a oficiální, bude třeba nějaké vzdělání. Já si myslím, že se to bude týkat nejen pracovníků v útulků které spadají pod města, ale i soukromých. Bude se to jistě týkat i profesionálních výcvikářů a vůbec lidí pracujících se zvířaty. Je dobré nahlédnout do jiných zemí EU, které jsou v tomto blázinci už nějakou dobu. Tam to takto chodí. Středoškolské vzdělání je nutností, pak nějaké ty psychologické testy a v neposlední řadě vzdělání v oboru.

Dá se předpokládat, že to nebude trvat dlouho a budou vzdělání v oboru vyžadovat i u nás. Žádné vzdělání není k zahození. Možná bude k ničemu, možná že ne - ale myslím si, že škola navíc nikoho ještě nezabila. Nezavrhujte tedy úplně takovou SOŠ. Pravda je, že jde vlastně jen o papír - praxe je něco jiného, ale co když po vás jednou ten papír bude někdo vyžadovat?

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání