Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Jak vidí pes?
Autor Zpráva
oliver
Člen
# Zasláno: 25 Pro 2006 12:50
- Nahlásit

Víte někdo jak vidí pes? Snad mu nějaké barvy připadají dost podobné (např. u balonku v trávě...) Máte někdo nějaké odkazy na články? Dík.

oliver
Člen
# Zasláno: 25 Pro 2006 14:03
- Nahlásit

tak tady je něco: Původně se soudilo, že většina savců včetně psů a s výjimkou primátů vůbec nemá barevné vidění. Dodnes je to mezi chovateli psů rozšířený blud. Různé studie dokázaly, že psi vidí barevně, ale omezeně, asi jako barvoslepý člověk.

Člověk dokáže rozlišit všechny barvy spektra, protože jeho oko je vybaveno třemi druhy barevných receptorů, z nichž každý je citlivý na světlo o jiné vlnové délce. Psi mají v sítnici pouze dva druhy čípků, které jsou citlivé na vlnovou délku odpovídající žlutozelené a fialové. Pes vnímá kombinaci červená - oranžová - žlutá - zelená jako jednu barvu kombinaci modrá - fialová - jako druhou barvu a obojí dovede odlišit od černobílého obrazu, ale jednotlivé barvy uvnitř těchto skupin nerozlišuje: nerozezná červenou od žluté a zelené ani fialovou od modré. Stručně řečeno, pes vidí svět dvoubarevně, na rozdíl od člověka, který umí rozlišit stovky barevných odstínů.

Psí a vlčí oko dokáže rozlišit víc tónů šedé než oko lidské. Dvoubarevné vidění přispívá k odhalení ochranného zbarvení kořisti, což by při vidění výhradně černobílém bylo obtížnější. (Mimikry v černobílé lze odhalit jen porovnáním s celkovou jasností pozadí). Stručně shrnuto: Vlci (a také psi) postrádají barevné vidění mimo jiné proto, že je k tomu, aby byli plnohodnotnými vlky, nepotřebují.

Co si o tom myslíte?

joli
Člen
# Zasláno: 25 Pro 2006 18:38
- Nahlásit

Já měla kdysi buldoka a u toho jsem fakt dlouho myslela, že je slepý.....až jsem ho jednou viděla jak pozoruje mravence, tak jsem se uklidnila, že vidí !
Ostatní psi , co jsem měla, neviděli nějak skvěle, já jsem vždy vše viděla dřív než oni a to bylo fajn

Až teď jsem narazila ........mám šarplanince a ten vidí daleko líp než já !!!!! Daleko v dálce jdou nějací lidé a on je sleduje pohledem............fakt vidí vše a já jsem z toho na mrtvici.........musím být pořád ve střehu

mac1
Člen
# Zasláno: 25 Pro 2006 19:09
- Nahlásit

oliver
bych si dovolila nesouhlasit, protože myslím, že červenou ( nebo tedy to, čemu my říkáme červená ) pes pozná......švagrová nosila červenou bundu, poměrně často jsme se vídaly , pak odjela a dost dlouho po té, se vždycky pes zastavil a chystal se vítat, když v dálce zahlédnul někoho v červené bundě, a reagoval tak výhradně na červenou, na zelenou , žlutou ....ne

aren
Člen
# Zasláno: 25 Pro 2006 20:03
- Nahlásit

Myslím, že teda moji psi vidí hůř, než já, protože jsou schopni prskat a štěkat třeba na pařez, sochu, kůl, sněhuláka, čerstvě zasazený stromek a tak, a omyl poznají až tak na dva metry nebo míň.
Ale pomáhají si jinými smysly, takže na druhé straně dobře poznali, že před námi číhají myslivci, o kterých já jsem neměla tuchy, prskali a chtěli štěkat, ale já jim na lidi štěkat nedovoluju, takže se ovládli a mezi ty myslivce jsme bohužel vlezli.
Teď už vím, že je dobré taky trochu dát na to, co říká pes

Shelticka
Člen
# Zasláno: 26 Pro 2006 23:00
- Nahlásit

joli
psi ale reagují spíše na pohyb, co se nehýbe jako by neviděli (proto třeba zajíci, když ví, že už neutečou, se přitisknou k zemi a ani se nehnou), a když se něco hýbě, třeba i půl km daleko, tak si toho všimnou ;)

Shelticka
Člen
# Zasláno: 26 Pro 2006 23:02
- Nahlásit

oliver
o těch barvách jsem před několika lety četla v nějakým časopise a bylo to tam trochu jinak. Bylo tam, že pes vidí barevně, ale jinak než člověk a byla tam barevné spektrum člověka (jako rovná duha...) a pod tím psa pro porovnání, ale už si to nepamatuju.

joli
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2006 10:43
- Nahlásit

Shelticka
jo to je pravda.........on sleduje jejich pohyb
a pak má asi vznikající čich, takže něco v dálce cítí, tak tam čumí a když se to pohne, tak tím pádem se to prozradilo, kde to je...

Talinda
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2006 20:38
- Nahlásit

Já vím zas to, že psi vidí v noci mnohem líp než člověk a to proto, že všechno vidí ve stejném světle jako za dne, ale zmizí mu všechny barvy (takže černobíle ) . Teda aspoň to bylo v jednom dokumentu

Shadow
Člen
# Zasláno: 29 Pro 2006 18:52
- Nahlásit

Talinda
to je pravda, psi za šera vidí lépe než lidé;)

evicckka
Člen
# Zasláno: 4 Čen 2013 16:31
- Nahlásit

41) Hlavní rozdíly mezi zrakovými schopnostmi psa a člověka
Oko psa se liší od lidského již svým složením. Obě oči spolu (v závislosti na plemenné příslušnosti) svírají mnohem větší zorný úhel než oči lidské, které směřují dopředu. Pes vidí na kratší vzdálenost než člověk, přičemž každé oko má své zorné pole. Kromě toho nemá pes na sítnici tzv.žlutou skvrnu, kde je místo nejostřejšího vidění. Slabě rozlišuje pouze základní barvy: bílou a černou a jejich odstíny. Červenou barvu od žluté a zelené nerozezná. Rozlišuje však lépe než člověk různé tvary. Cvičený pes rozpozná rozdíl mezi elipsou a kruhem o poloměrech 9:8. Při výcviku lehce postřehne sebemenší pohyb psovoda a reaguje na změnu miminky obličeje i mrknutí oka. Hranice viditelnosti pohybujícího se předmětu se u psů udává v průměru 500 – 700 metrů. Pes má na zadní stěně oka větší počet speciálních nervových buněk – tyčinek, určených pro vidění za šera. Proto vidí ve tmě přibližně 3krát lépe než člověk. V absolutní tmě však rovněž nevidí.
•Oko psa na rozdíl od lidského neobsahuje foveu.
•Stejně jako u lidí řada psů trpí dalekozrakostí (hyperopia) či krátkozrakostí (myopia). V případě některých plemen je krátkozrakost velmi častá. Např. u plemene rotweiler 64% a NO 53%.
•Na rozdíl od lidíjsou psi biologicky přizpůsobeni aktivitěza soumraku a za svítání(krepuskulárnírytmus aktivity).
•Schopnost rozlišovat jas byla u psů2x horšínežschopnost lidí.

42) Barevné vidění psů
•Psi mají schopnost barevného dichromatického vidění.
•Psi jsou schopni rozlišovat dichromatické barvy se spektrálními absorpčními píky 429 (modrofialová) a
555 nm (žlutozelená)
•Rozsah 475 až485 nm (zelenomodrá) je pro psy spektrálně neutrální (Neitzetal. 1989).
•Jacobsetal. (1993) potvrdili pomocí elektroretinogramové zábleskové fotometrie dichromatické vidění psů a spektrum barevného vidění v rozsahu 430-435 a 555 nm.
•Absorbční spektra dvou různých čípkových fotopigmetů zodpovědných za barevné vidění u psů.
•Pigmenty mají absorpční maxima:
430nm (short-wavelenghtsensitive –S.)
555 nm(long.wavelenghtsensitive –L)

43) Vidění psů za šera a tmy
•Na rozdíl od lidí jsou psi biologicky přizpůsobeni aktivitě za soumraku a za svítání(krepuskulární rytmus aktivity).
•Noční vidění je umožněno díky obsahu rodopsinu v tyčinkách.
•Dalším prvkem přispívajícím k vidění za šera je tapetální fundus (tapetum lucidum).
kopírováno z učebního materiálu

worick
Člen
# Zasláno: 4 Čen 2013 16:42 - Změnil/a: worick
- Nahlásit

Je to staré téma, ale když to někdo otevřel přidám postřeh, který tu možná dávno je, ale já to celé nečetla...
Já na poli vidím v pohodě srnu. Pes ji nevidí, dokud se ona nepohne. Sledovala jsem ho, jak pátrá, vypadá to, jako by ji vnímal, možná cítil, ale sleduje, sleduje, ale vůbec ji nevidí...dokud se ona nepohne

Eninka
Člen
# Zasláno: 4 Čen 2013 17:05
- Nahlásit

worick

já taky jeden přidám....byli jsme dřív v nájmu (pracovně) v areálu, kde mimo běžné otvírací hodiny "hlídal" velkej a silnej dobrman. Vlastně měl dva "pány" - nás a jednu firmu...Jednou jsem odemčela bránu, pes byl venku, už se stmívalo, ale jen trochu, vítr šel od psa směrem ke mně. Tolik let mě znal a přesto se rozběhl a skočil na mě a chytl mě pod krk. Byl to drsnej zážitek, udělala jsem blbost, že jsem na něj nepromluvila, nepoznal mě. Jak byl můj krk v jeho tlamě, hrůzou mi trvalo chvíli, než jsem začala na něj mluvit (spíš řvát hrůzou) a pak mě teprve pustil.

worick
Člen
# Zasláno: 4 Čen 2013 18:13 - Změnil/a: worick
- Nahlásit

Eninka
to je teda ale hodně drsný zážitek
Právě, mne taky občas udivuje, jak se říká, že mají psi (zvířata) lepší smysly než my, tak jak někdy vůbec nepoznají, ani pohledem, ani po čichu, dokonce někdy by ti ani promluvit nepomohlo... Máme kámoše berňáka, který se s náma běžně zastavuje, někdy je u toho i můj Tom, takže zná ho míň, ale normoš. V zimě Tom míval kapuci a pes se ho celou tu zimu bál, nepomohlo mluvit na něj, sundat kapuci, nabízet kokinka nic Začal s ním zase komunikovat až na jaře
A mamčina Mandy. Jde k nám a u našeho právě stojíme s tímto berňákem. Teďka zjistila, že to není Berrynek a začala ječet a zdrhat před ním. Pak si trošku zvyknula, když zjistila, že je to ,,skoro" Berrynek, ale nesměl se k ní přiblížit. Pak Berry poodešel něco čichat a když se vrátil k nám, Mandy na něj vystartovala, protože si spletla prostě berňáky Až ho přečichnula a zapojila mozek, tak ho poznala

Onehdá: Worka vletí do remízku (přes mé protesty, neb už tam dvakrát vypíchnul srny) a zmizne v křoví. Já na něj volám, stoje 5m od remízku a vzápětí z místa, kudy tam vletěl Worka podél plotu, vyhopsá zajda Teďka uviděl mne s Berčou, tak o dva metry dál vleze zase dovnitř a v řádu dvou sekund odsud vyběhne Worka s nosem na zemi a pohledem:,,kurňa, nešel tudy zajíc?!" Já byla tedy k smrti vyděšená, protože kdyby ho tam našel, mohli oba skončit na silnici, ale stejně to nechápu, protože tam po něm snad musel šlapat Až jsem ho odlákala, tak jsem se tomu musela řehtat

Terybery
Člen
# Zasláno: 8 Srp 2013 22:18
- Nahlásit

Já bych teda taky přispěla takovým jedním svým poznatkem.
Třeba můj pes má dle mého o hodně lepší zrak jak já, protože třeba v létě si jenom tak sedíme na balících a já prostě jenom koukám domů a vidím jenom světlo, když to ona se prostě rozběhne k domu a já třeba až po chvilce zjistím,že tam běžela za babičkou. To samé i se srnkami a jinými zvířaty, ona za nimi běží i když se pasou dřív než já si jich vůbec stačím všimnout. A to já mám teda zrak vynikající D ( asi mám super psa či co )
Akorát teda poslední dobou je pro mě teda záhadou jestli psi vidí hvězdy....

hanitchka
Člen
# Zasláno: 9 Srp 2013 08:41
- Nahlásit

Tak to já příchozí členy domácnosti jednoduše poznala podle chování psa, ještě než jsem vůbec tušila, že někdo jde... Pes podle chůze po štěrku za plotem nebo podle přijíždějícího auta rozpoznal, kdo jde a protože reagoval na každého jinak, okamžitě jsem věděla i já Sluch a čich výbornej, ale slepá byla jak patrona. V současné době už vypověděl i sluch (retrívr 14 let), takže je chudinka taková ztracená. Chjo.

mac1
Člen
# Zasláno: 10 Srp 2013 10:28
- Nahlásit

Před xxlety jsme měli pejska voříška, táta jezdíval z práce tramvají, většinou kolem 16. hodiny, takže to, že pes běžel nadšeně ke dveřím a tam stál a vrtěl i když táta dorazil ke dveřím až za čtvrt hodinky jsme zpočátku přičítali tomu, že prostě pes má v sobě nějaké ty hodinky . Jenže pak byl táta nemocný a když jel od doktora, přijela tramvají v 11 a pes se choval úplně stejně. Zhruba 10 minut před 11. nadšeně běžel ke dveří a tam čekal, no a pak se ukázalo, že to prostě funguje v kteroukoli dobu, že to vůbec není závislé na pravidelném příjezdu tramvaje. Podotýkám, že na tramvajovou zastávku od nás nebylo ani vidět. A zvuk auta mého syna nebo dcery, zvuk jejich kroků na chodníku, to rozeznávali a rozeznávají všichni moji psi.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání