| Autor |
Zpráva |
Eimy
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 21:19
- Nahlásit
Dneska jsme s přítulem zas venčili psici a tak nějak jsme došli k tomu, že podle něj pes patří k boudě a ne sním lítat po venku a tak, že ve městě to ještě chápe, ale na vesnici, že by to tak být mělo atd. atd.
A mě to dovedlo k přemýšlení... Lidi, co mají na vesnici psa u boudy nebo "jen tak" tvrdí, že pes procházky nepotřebuje a je to v podstatě zbytečnost, koukají na mě jak na blázna, že se psem chodím každej den ven... Proč ale jejich pes lítá celej den po vesnici a nedrží se u nich, když procházky nepotřebuje? Proč psa, kterej je uvázanej u boudy nikdy nepustí? Že by opět proto, že by jim utek?
Když vezmu jako srovnání svoji příšerku, tak pokud jsme na chalupě nebo i když byla se mnou na táboře, vždycky, i když měla možnost zdrhnout, se držela u mě a neměla potřebu se vzdalovat z "jejího rajonu", prostě nebylo potřeba ji přivazovat, protože tam byla doma a ven šla zase jen se mnou...
Vlastně mi nejde ani tak o to ptát se na něco konkrétního, snad jen na to, jestli jste o tom takhle taky někdy uvažovali?
|
aren
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 21:45
- Nahlásit
No, já jsem uvažovávala, jak to myslí ti lidé, co "nemůžou psa pustit, aby jim neutekl"
Moji čudlíci jsou teda pořád většinou navolno, a často slyším "a to vám neutečou?". Kde jsme, doháje. Přece psi se bojí, že jim uteču já!
|
Lola1
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 21:51 - Změnil/a: Lola1
- Nahlásit
Eimy
Jestli pes bude lítat po vsi nebo se držet u tebe, záleží na tom, jak se mu věnuješ, co mu dovolíš a jestli má v povaze k toulání sklony. Stejný názor na chov psa u boudy měl před lety i můj nynější manžel, ale jednak si už zvykl, že mám celý život psa a jednak jsem mu už trochu rozšířila kynologické obzory. Teď sice tak dvakrát ročně poznamená, co že by tomu řekla jeho maminka, že máme psa mimo zahrady i v bytě a že spí "dokonce" v ložnici. Musím ale říct, že se manžel v téměř předdůchodovém věku tak zlepšil, že dokonce sám od sebe a rád bere psa s sebou, když jde nakupovat nebo na poštu.
Když jsem se přestěhovala z Prahy do malého města a chodila se psem na stopy naší ulicí, která končila na louce, taky jsem slyšela "no jo, pejsek se musí jít projít". V neděli před obědem, když jsem se vracela ze cvičáku, to prý taky je divné, když ostatní ženy vaří a já lítám se psem (musela jsem holt vstát dřív a uvařit ráno, než jsem šla). Další se diví, že beru psa s sebou všude, kde to jde, ale za ty leta jsem si na to zvykla a můžu ty, co se diví, jen litovat, že nevědí, co to obnáší mít psa. Tímto způsobem se dají také pěkně otestovat opravdoví přátelé.
|
younglady
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 21:52
- Nahlásit
aren
No já sice bydlím v Praze, kde je docela normální venčení psa a to i navolno, ale teďkon při večerní procházce mi Abča zalezla do křoví, šla se tam vybobkovat. A tak si tak prolejzala křoví, já stala na místě a čekala až vyleze. Vylezla asi 50 metrů přede mnou, kde se zpoza rohu objevila pani se dvěma vlčákama (na vodítku, bez náhubku) a hned se oba na Abby s vrčením vrhli. Abbynu jsem si hned radši odvolala. Pani se mezitím motala do vodítek, snažila se je udržet a do toho řvala něco ve smyslu, že to jsou ty zku*vený psi bez vodítka a ať jdou tihle psi do pr*ele, že se psi maj vodit jen na vodítku. Neměla jsem slov, dala Abby k noze a šla domu, na tohle nemam, holt takhle večer.
|
Dáška
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 22:32
- Nahlásit
Eimy
Mě tohle vždycky připomene film Na samotě u lesa: "Dědo, můžeme pejska pustit? Ne ne, děti, on by si pak zvykl a nechtěl by být na řetězu."
Hele on dostane rozum, neboj...a když ne...
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 15 Pro 2006 09:26
- Nahlásit
Pes musí mít dobrý orientační smysl ( většina má, ale skutečně existují i psi, kteří tento smysl postrádají), aby našel cestu zpět ke svému člověku , ale především musí chtít tu cestu najít, musí mít správný vztah ke svému vůdci. .
|
Misery
Člen |
# Zasláno: 15 Pro 2006 12:12
- Nahlásit
Jako to, ze si muj pritel mysli, ze pes v byte v Praze bude chudak a ze by mel bydlet v rodinnym domku, kde je zahradka a muze jit ven kdykoliv chce, to me stve, protoze si to nechce nechat vysvetlit. Ale kdyby mi zacal tvrdit, ze pes ma bejt na zahrade u boudy a tim padem nepotrebuje venceni, tak to bych ho uz odkazala do prislusnych mist....
|
Rendy
Člen |
# Zasláno: 15 Pro 2006 12:35
- Nahlásit
Na mě se u nás na vesnici lidi taky dívají jako na exota, že chodím psy venčit i když máme zahradu. Ale už jsem si zvykla. Akorát to vždycky odnesu za všechny, kteří psy pouští jen tak se po vesnici proběhnout. Protože dostanu vynadané za bobky na jejich pozemku i když tam moji psi ode mě mají zakázaný vstup.
Mí psi mě poslechnou na slovo a přivazovat na vodítko je nehodlám (i když už jsem slyšela pár poznámek), když všichni nechají po vesnici potulovat své psy bez dozoru. Samozřejmě ve městě je to něco jiného, tam to přísně hlídají.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 15 Pro 2006 12:59
- Nahlásit
Tohle téma je pro mě vyloženě srdeční. Nedávno jsem šla se dvěma svojima procházky, před plotem se cucala holka s klukem, psa na řetězu, ten štěkal, holka na něho hnusně, ať neřve. Sem byla mírně v opojení, tak jsem jí řekla, že by neřval, kdyb nebyl na řetěze, tak jsem si vyslechla akorát něco o pohlavních orgánech. Jsem si to nenechala líbit, ale nebyla jsem sprostá, řekla jsem jí, ať se nejdřív pořádně postará o psa, že si teda dělá u amanta pěkný obrázek
|
Lola1
Člen |
# Zasláno: 15 Pro 2006 13:03
- Nahlásit
Mucholabka
pořádně postará o psa, že si teda dělá u amanta pěkný obrázek
To sis ale myslíš ty nebo já, ale ona asi ne a kdoví, jestli není amant stejný.
|
Misery
Člen |
# Zasláno: 15 Pro 2006 16:12
- Nahlásit
Hmmm kdyz jsem bydlela na malym mestecku, tak jsem chodila jako dite na hriste kolem jednoho dvora, kde meli zavrenou takovou velkou cubu..nevim, co to mohlo bejt za plemeno, spis naky sprskly dohromady, ale proste velka, mohutna a desne chlupata. No a ona dycky rvala uplne strasne na kazdyho, kdo kolem prosel. Ja jsem teda vedela jak se jmenuje, tak jsem ji vzdycky pozdravila jmenem a to byste neverili, jak ten pes byl najednou desne stastnej, ze si ho nekdo vsima, ze na nej nekrici, at drzi hubu a ze zna dokonce jeho jmeno....ale ty jeji panickove to byli sebranka...synove trestany za vykradani chatek, pan snad taky byl nakou dobu v chladku a zenska fakt desna krava....chudak pes...
|
janules
Člen |
# Zasláno: 15 Pro 2006 16:17
- Nahlásit
No, kamarádka mojí babičky měla vždy pejska na řetězu u boudy. Bylo mi ho líto, ale to bylo tak jediné, co jsem pro něj mohla udělat, protože podle nich PES BYL ZLEJ A PATŘIL NA ŘETĚZ.
Pejsek letos na jaře zemřel stářím - usnul v boudě (na řetězu ) a tak si pořídili z útulku štěňátko. Milé, hravé, mazlivé... je opět na řetěze, protože PES BUDE ZLEJ, TAK RADŠI NA ŘETĚZ UŽ TEĎ
|
Misery
Člen |
# Zasláno: 15 Pro 2006 16:51
- Nahlásit
janules tady snad jenom kulku do hlavy...kamaradce tvoji babicky....
|
Pupy
Člen |
# Zasláno: 15 Pro 2006 17:30
- Nahlásit
Mě to přijde jako hovadina držet psa u boudy taky sem se setkala s lidmas kteří tvrdá že pes který je v kotci prochajdy nepotřebuje, vždy trnu když to sliším. Je to to samé kdybysme mi lidé bydleli jen v jedné malé místnosti a nikam nesměli ani na krok. Co to je pak za život? Chudáci psy.
Jo jak píše janules To je jasný že bude zlej když bude celý život na řetěze Je mi těch psů fakt líto. Nechápu na co si je pořizujou, hlídat stejně nemužou když jsou přivázaní maximálně štěkat, nemužou chodit na procházky a musí čurat a kakat do kotcu a pokud je ten kotec moc malý je to i nehygienické...no fuj. Lituji tyhle psy
I mi říkají že mít psa v bytě je stejné jako v kotci ale tvrdím opak.
|
Misery
Člen |
# Zasláno: 15 Pro 2006 17:35
- Nahlásit
janules
doporucuju dat poslechnout te pani pisnicku od Wericha - Hodne stene.
|
Sylva
Člen |
# Zasláno: 15 Pro 2006 23:29 - Změnil/a: Sylva
- Nahlásit
Toto téma mi zvedá žluč! Lidi jsou tak rádi zabedněnci.. Je to totiž pohodlné. Stejně jak s granulema. Taky znám případy, kdy si takto pes "užívá života" a je mi z toho na nic. Myslím ale, že není zbytečné znovu a znovu to vysvětlovat. Dnes to vysvětlím já, zítra někdo další, pozítří snad někdo jiný, takže za pár let se jejich další pes dočká aspoň občasného "výběhu" na dvorek.. A absurdně, tito majitelé psů, jim potom dělají hrobečky a nosí tam kytky
janules
Ať ho vrátí do útulku! Tam je mu líp!
|