Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / ...nebo se vymlouvam?
Autor Zpráva
Lexa
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2006 19:40
- Nahlásit

Potkala jsem na prochazce pani s pejskem.Pry je dokonce chovatelka,psum asi rozumi.Par minut predtim jsem dala maleho Maxe na voditko,a tak se docela vztekal.Pani se hned zeptala,jestli je pejsek utulkovy,na moje "ano" rekla,ze se to hned pozna,a proc jsem si takoveho psa vubec poridila,kdyz je jasne,ze uz nikdy normalni nebude a je videt,ze je neuroticky.
Rekla jsem,ze je to obycejne nevychovane stene,je mu asi tak 5-6 mesicu.Opakovala,ze utulkove psi jsou a vzdy budou neurotici a ja nemuzu vedet,jak se bude chovat v dospelem veku.
Ja jsem namitla,ze mam starsi fenu,a ta,i kdyz je z vlastniho chovu a zadne stresujici zazitky z minulosti nema,tak byva take ustekana.Pani rekla,ze ta fena prichodem maleho urcite trpi a ona ze svemu pejskovi neco takoveho by v zivote neprovedla.
Domu jsem odchazela s pocitem,ze maly Maxik je podes,starsi fena - debil,ale utrapeny,a ja jsem idiot,ktery si porizuje psi,ktere totalne nezvlada.
Ted vlastne otazka,kterou jsem polozila uz v nazvu.
Max se opravdu na chodniku nechova nejlip - nepretrzite steka,honi se za auty,snazi se skakat po lidech...Jasne,ze mne to mrzi,jenze nevim,jak ho to odnaucit.Ale je to fakt jeste mimino a doma je teprve 2 tydny.Za tu dobu se uz naucil spoustu veci.Kdyz je na volno,chova se jak andilek.
Starsi fenula je poslusna,hodna a absolutne neagresivni (podle dotycne pani je ale "ostra" a ustekana).Pravdou je,ze za 9 let,co ji mam,jsem ani jednou nemusela resit rvacky nebo nejake konflikty.Jen kdyz ji v parku pustim z voditka,tak se vzdycky s opravdu silenym stekotem rozbehne,udela "kolecko" a pak se v klidu vrati.
Ja myslim,ze oba psi jsou celkem v pohode,a ze chovani Maxe se urcite zlepsi.
Je vymluva,ze utulkove stene se prece nemuze po 2 tydnech doma chovat zcela vzorne?Nebo uz opravdu mel zvyknout na rusne ulice,auta apod.?Je to,ze starsi fena steka behem prochazky,normalni,nebo je to znamka toho,ze je nevychovana?Opravdu jsme fenule ublizili,kdyz jsme si poridili stene?Nevypada to tak,ma ho rada,blbne s nim,nechava ho jist ze sve misky...Ale treba...do hlavy ji prece nevidim...
Myslim si,ze jsou v pohode...
...nebo se vymlouvam?

aren
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2006 19:44
- Nahlásit

Podle mně se nevymlouváš, a tu paní bys neměl brát tak vážně.

Lexa
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2006 19:58
- Nahlásit

aren
dik
Jenze mne to tak nejak rozhodilo... Ja se domnivam,ze mam doma parecek andilku,a pak se dozvim,ze z feny jde strach,a na malem je na prvni pohled patrne,ze je neurotik
Az "abnormalne" se snazim,aby moje psi nikoho neobtezovali.Asi proto mi potom tak vadi,kdyz se dozvim,ze prece jen jsou nekomu na obtiz...
Jinak je to stejne neprijemne,kdyz vam nekdo neco podobneho rekne o diteti.Aspon ja to tak vnimam.

wami
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2006 20:07
- Nahlásit

Lexa
si vubec nelam hlavu. Rekni mi, co si myslis: jsou oba psi u tebe v pohode? Mohli by se mit nekde lip? Ja myslim, ze ne a vzdycky rikam, ze bych chtela byt u sebe svym psem...

Jo, taky se snazim okoli neobtezovat, fakt pro to delam vse, co je v mych silach. Sama pred sebou mam svedomi ciste a jestli ma nekdo pocit, ze by bylo nejlip, kdyby se psi zacali vznaset, aby ho neobtezovali, tak to povazuju za jeho problem...

Takze v klidu - pro Maxika je nejdulezitejsi zacit ve vas videt "sve nejlepsi lidi", ruku v ruce s tim muze jit vychova, ale chtit po dvou tydnech zazraky? A ze temperamentni pes je neurotik? To je pak neurotickych 3/4 vsech psu, co ja vubec znam, proste jen proto, ze maji hodne temperamentu...

(No a mimochodem, to nevim, jestli je vymluva, ale zatim jsem poznala 4 male knirace. A urvani byli fseci. )

moll
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2006 20:08
- Nahlásit

Lexa
...do hlavy ji prece nevidim...
to sice me, ale za 9 společně prožitých let ji snad znáš docela dobře - určitě byste poznali , kdyby byla ve stresu. a štěně nemělo kde se naučit slušnému chování - tak vyvádí. nedej se rozhodit slovama dámy z ulice a pokračuj podle své hlavy a svého srdce.
je na prvni pohled patrne,ze je neurotik - dotyčná dáma, která ti tohle sdělila, je odborníkem na problematiku psího chování? a navíc - ty ses jí ptala na její názor nebo ti ho sdělila dobrovolně? tak si z ní nic nedělej...

Biluška
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2006 20:16
- Nahlásit

Pošli takovou ježibabu do špic . Miluju lidi, kteří poznají povahu na první pohled .

Lexa
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2006 20:16
- Nahlásit

wami
moll
to jo,a take oba "andilci" jsou milacky vsech (no,vlastne,uz vim,ze jen vetsiny) pejskaru v okoli - rehtaji se jak blazni,kdyz fenula "startuje" z voditka a jeste do ni rvou piskoty,a na "minipsa" uz asi budu sestavovat poradnik,protoze se s nim kazdy muchla jako s plysakem (coz obecne nemam rada,ale protoze ze zacatku byl na lidi dost neprijemny,tak vitam kazdy kontakt - aby vedel,ze mu neublizi).
Jenze na druhou stranu (no,jsem rejpalek:lol si rikam,ze to je muj subjektivni pohled.

Lexa
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2006 20:18
- Nahlásit

Biluška
pry nas uz dlouho pozoruje (smajlik 007)

Biluška
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2006 20:33
- Nahlásit

Lexa
Tak ať pozoruje dál , kašli na ni. Podle mě jsou oba psi v normě. Je jasné, že štěkají. Kdyby to byli slavíci tak budou zpívat

Eimy
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2006 20:37
- Nahlásit

Lexa
Hele, já se dozvěděla, že svoji psici cvičím drilem, takže je klidně možný, že máš psa, kterej vypada hruzostrašně a neurotika

moll
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2006 20:51
- Nahlásit

a naši sousedi se divili, že je naši psi na ulici nesežerou, když na ně na zahradě štěkají

Nomex
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2006 21:34
- Nahlásit

No mě naštěstí ještě nikdo na "ulici" nic neradil. Ale dnes jsem viděl jak jedna paní venčí na své oplocené zahradě svého psa na vodítku, docela mi to přišlo k pousmání.

Biluška
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2006 22:50
- Nahlásit

Nomex
to je logické, za prvé by ho potom nedostala ze zahrady do domu a za druhé "pes musí chodit na vodítku, aby poslouchal". Alespoň mě to takto podobná odbornice vysvětlila. Asi známe tutéž paní

brut
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2006 22:59
- Nahlásit

Lexa
z toho si nic nedělej, lidi jsou různí a ty sama nejlíp víš, jak se tvoji psi chovají
A ať tě klidně paní sleduje, třeba se ještě něco přiučí

To máš stejný, jako náš soused. Má mladou fenku křížence NO, se kterou chodí ven ( pokud chodí) jen na vodítku. Včera potkal mužskýho s Brutem. Fenka se vrhla k Brutovi a on před ní ucouvl. Podotýkám, že fenka je opravdu hodně hrrrr, jak si chce hrát. A reakce souseda? No, vidíš, ten tvůj pes se toho mého bojí a to je čuba ještě malá, počkej až vyroste...ještě mu natrhne prdel....

Nad takovou reakcí nezbývá nic jiného než mávnout rukou a jít dál....jen přítel to doma hrozně řešil

LucieS
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2006 23:01
- Nahlásit

Jé, já už potkala tolik kynologických odbornic, že kdybych měla dát na jejich vysoce profesionální rady, tak skončím v blázinci i se psem .

dejavu
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2006 23:55
- Nahlásit

Lexa

Dovedu si predstavit, jak to pro tebe bylo neprijemne a ze te to rozhodilo. Duvody jsou jasne, pes je tak trochu nase dite, vzdy se desime, co vyroste ze stenete a utulkovy pejsek bez minulosti je vzdy hadankou a tou zustane, nevime, jak moc ho poskodil kontakt s byvalym majitelem nebo naopak jeho absence atd. atd.

Zkus si ale popremyslet nad motivaci te zeny, proc rekla to, co rekla, v jakem postoji ji to pozvedlo a jakeho bubaka timto svym postojem zahani.

Pozoruj ji priste, mozna se casem o ni dozvis vic. Zivot je jako puzzle, az ti do sebe tyhle kousicky zapadnou a poskladaji se v obraz, tak se ti rozjasni lic a hodis to za hlavu. Nekdy to ale trva opravdu dlouho než to zapadne do sebe.

Vybrala sis tohohle pejska a ma u tebe domov a je to pro tebe ukol, co z nej vychovas. Mozna budes muset v nekterych predpokladech slevit a naopak te zas prekvapi prijemne v rade jinych momentu, jak se zachova. Ale jedno je jiste, ty se mu venujes a venovat budes a dostanes z nej to nejlepsi, co se z nej da dostat, protoze to je trpeliva, mravenci prace pouze pro toho, kdo toho psa miluje.

Ty ani tvuj pes tu na svete nejste pro to, abyste zili podle norem teto zeny, takze hod za hlavu to, co ona si mysli a nenech si od ni urcovat pravidla, podle kterych mas zit a vychovavat psa, nejlepe koupeneho a s PP od ni.

Jedinym vasim ukolem je to, abyste byli se psem spolu stastni a to se vam dari, nenech si to zkazit. Na prochazkach potkas jeste spoustu dalsich exotu, kteri, zcela selhajic ve styku s lidmi, utekli ke snadno ovladatelnym zviratum. Zahorkli a nenavistni ke svetu budou otravovat zivot a rozdavat jedovky, kde to jde, aby vecer ulehali stejne vyprahli, jako se vzbudili, protoze jejich kratke uspokojeni nad tim, ze maji tu moc nekomu zkazit naladu, neprekryje hluboke rany, ktere v sobe maji.

Ty jsi jim ty rany neustedrila, neber si pro to od nich zpetnou nadilku jedu. Nepatri ve skutecnosti tobe. Nejsi terc.

aren
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2006 00:07
- Nahlásit

dejavu

Lexa
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2006 08:09
- Nahlásit

Vsem strasne moc dekuji.Opravdu jsem si vcera rikala - co kdyz ve skutecnosti jsou moje hafani nevychovane,a ja si jen namlouvam,ze jejich chovani je naprosto v mezich normy?
Manzel mi rekl,ze jediny neurotik v nasi domacnosti jsem ja,a ze zenska,ktera uz ze vzdalenosti 50 metru avizuje,abych nepoustela maleho z voditka,neb jeji pejsanek to nesnese,nema co rozdavat rady ohledne vychovy.
Nejvic mne nastval vyrok o tom,ze fena je zla - sakra,v zivote se s zadnym psem nechytla!!! A take to,ze Max opravdu se neskutecne rychle uci,a my vsichni jen zirame,co vsechno dokaze a jak rychle se prizpusobil - a pak nekdo prijde a rekne,ze je neurotik - a take ze neurotik zustane.Tak jednoduse odepise "utulkace",jako kdyby si za svuj osud mohli sami

Lexa
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2006 08:15
- Nahlásit

dejavu
strasne hezky si to napsala...
Ja se vubec nedesim toho,co z naseho "utulkacka" vyroste.Uz ted je docela v pohode,jen jeste zvladnout chuzi na voditku - a bude to ok.
Jenze jak ji sakra zvladnout,kdyz z toho voditka evidentne ma nejake trauma?Silene se ho boji.A to nemluvim o obojku...Takze zatim mame ksiry.

Hafina
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2006 08:20
- Nahlásit

dejavu
Moc pěkný a moc pravdivý. Takovým lidem je nejlépe asi s úsměvem poděkovat a odejít.
Takových radilů potkávám denně několik. Taky mě to kolikrát rozhodí, ale nekonec se tomu zasměju.
Největší problém mám se starší paní s černým pudlem. Roztrubuje o nás, že Aris je agresivní. Všechno to vyplynulo z toho, že její pes na všechny ostatní psy řve přes půl sídliště a Aris je takovej, že na něj prostě řve taky. Kolikrát se je snažím obejít, Aris si jich nevšímá, ale její pudlík na nás vždy spustí. Hodně mě to namíchlo, ale nakonec jsem si řekla však co. Sama má asi mnohem větší problém než mi a asi si potřebuje trochu ulevit. Ať si myslí, že je můj pes agresivní. Aspoň se nám bude vyhýbat, což je s některými psy spíš výhoda, protože většinou není dne, kdy by na Arise nějaký ten pejsek nevyjel (a to po sídlišti venčíme jen ráno a večer asi po 20 minutách)...

dejavu
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2006 10:18
- Nahlásit

Lexa
jaky obojek pouzivas? Nekdy psy desi chrastivy zvuk retizkace. Vyber psovi nejaky tenky latkovy obojek, ktery zatim nesundavej a nech mu ho trvale i doma, z voditek bych vyjimecne tady zkusila flexinu, jestli nepomuze odbourat ten strach.
Rozumim ti, znam tenhle problem od utulkacu, setkala jsem se s takovymi, ze se jim obojek musel nasazovat i v narkoze, jaky u nich budil des. Prijed se podivat do Maleho Jenikova do utulku na Punťu, je to presne takovy pripad, spravis si naladu Nicmene, je to opravdu trpeliva prace po kousickach, vytrvej, budes z toho mit pak obrovskou radost. To je pak opravdu neco, co hned tak nekdo nedokaze a na co muzes byt pravem hrda, kdyz to zvladnete.

Lexa
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2006 11:53
- Nahlásit

dejavu
no,po neskutecnem zachvatu strachu a vzteku,ktery dostal po nasazeni obojku a vodika,jsem honem upalovala do nejblizsiho kramu a koupila mu takove krasne ksiry,ktere se daji podle potreby povolovat.A ksiry mu nevadi.Voditko mam latkove.
Ale vis,ja fakt ziram,jaky pokrok udelal ten drobecek.Pred par tydny,kdyz jsme ho dovezli domu,to bylo zmatene a hodne agresivni zviratko - utocil na nasi fenu,chtel se prat s kazdym psem,ktereho potkal,kousnul mne,kdyz jsem mu chtela dat jidlo,sel po nas,kdyz jsme ho chteli dat pryc s postele (a to,prosim,na sedacku,ne ze by chudak musel spat na podlaze)
,vsude nechaval louzicky a hromadky...
A ted je "milackem publika",s ostatnimi pejskami si hraje naprosto bez problemu,nechava se pohladit i od cizich,uz od druheho dne pribehne na zavolani,pominu-li obcasne "nehody",ktere,myslim,se v tomhle veku daji tolerovat,je cistotny,zacina se i mazlit...Vyborne vychazi s "adoptivni mamkou".Kdyz ma hlad,tak prinese misku na jidlo,kdyz zapomenu mu nalit vodu - tak pritahne misku na vodu,kdyz chce ven - vezme z botniku voditko a prinese nam ho.Od fenuly odkoukal povely jako "sedni","lehni","zustan" apod.A to ho nikdo schvalne neucil...Na to,ze je mu 5-6 mesicu,tak znam spoustu psu s PP,ktere jeste v tomhle veku majitele vubec nepusti z voditka - a nikdo jim netvrdi,ze tahle stenata nejsou a nebudou normalni...
Prave proto,kdyz se clovek tesi a raduje se z kazde takove malickosti,kdyz je hrdy,ze pes zvladne i takove "prkotiny",jako par povelu,pribehnuti na zavolani apod. tak ho znechuti poznamky o "utulkacich",kteri jako by nemeli pravo na to dostat sanci...
A to mam cely zivot jen pejsky s PP...

wensday
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2006 12:47
- Nahlásit

dejavu
velmi krásné dejavu, myslím, že jsi zasáhla přímo do srdce všechny a hlavně nás, co doma nějakého toho "útulkáče" máme
Díky

Kolie
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2006 12:52
- Nahlásit

Vaše štěně už by si podle mě mělo zvyknout na různé situace, ale když je z útulku, je jasné, že to nepůjde tak rychle.Měla byste být důsledná, ale taky si s ním více hrát, aby vás neměl jako nadávající paničku. Pokud ho fenka příjma v klidu, je vše v pořádku.

Lexa
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2006 17:43
- Nahlásit

Kolie
myslim,ze mu vsichni venuji hodne casu.Obcas sice musime i do prace,ale jinak...
"Nadavajici panicka",doufam,nejsem
A opravdu "neutulkove" stene si behem 2 tydnu zvykne na vsechno a nejsou s nim zadne problemy?Uz si moc toho nepamatuji,ale fenula jeste tak v 15 mesicich docela dost blbla

Arguskaaa
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2006 22:48
- Nahlásit

Dám ti dobrou radu: Neber lidi moc vážně-jistě můžou ti poradit dobře, ale hlavní je, co cítíš ty! Ty přece znáš svého psa njelíp! Ty s ním žiješ, prožíváš s ním všechny strasti i radosti, tak co může nějaká (ač třeba zkušená) paní vědět o tvém vlastním psovi víc než ty?
Teďmůj názor:
1.Myslím si, že jsi udělala dobře, když sis vzala pejska z útulku. A myslím si, že je absolutní nesmysl, že pes z útulku nemůže být normální-znám ze zkušenností dost psů z útulku a záleží jen na trpělivosti pána.
2. Tvůj pes je ještě štěndo a skoro každé se tak nějak chová, takže si nemysli, že to není normální, ukázní se až trochu povyroste, neboj
3.Pokud se věnuješ oboum psům dostatečně, nevidím důvod, proč by ten první psík měl být chudák, já mám momentálně doma 4 psíky a jsou spokojení-všem se věnuju maximálně a rozhodně se jejich chování nijak nemění s příchodem nového člena smečky.
4.Nevymlouváš se
5. Nevím, jestli to s tím nějak moc souvisí, ale vlastně tak trochu jo: Jaký pán takový pes-takže i neurotický útulkáč se může stát klidným pejskem v dobrých rukou
6.Psíka máš dost krátce na to, abys dělala velké závěry a čekala, že bude hned vychovaný. zatím je hlavní, aby si na tebe zvykl a utvořil si s tebou pěkný vztah

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání