Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / asi mám doma lesbu
Autor Zpráva
labra
Člen
# Zasláno: 15 Lis 2006 17:27
- Nahlásit

Mám 17 měsíční labradorku a z ničeho nic po mě začala skákat a dělat stejné pohyby jako pejskové . Byla jsem z toho nejdřív dost vyděšená, pak jsem si ji zkontrolovala jestli je to opravdu pořád fenka!! Přitom manželovi to nedělá . Nevíte zkušení pejskaři co jí je ? Již jednou , před 2 měsíci hárala..Díky

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 15 Lis 2006 17:39
- Nahlásit

To je naprosto normální.

wami
Člen
# Zasláno: 15 Lis 2006 17:41
- Nahlásit

labra
ma te rada...
ono to nema az tak sexualni ton, jak by sis mohla myslet, to naskakovani pes dela bud z dominance (ale to fakt malokdy), nebo z radosti a z lasky k paneckovi...

Mimochodem - tohle mi vzdycky pripomene jedno povidani o delfinech, co jsem vzdycky cetla. Delfini tam plavali volne v mori s lidma, byli z lidi nadseni, otirali se o ne... A jeden potapec pak vypravel jak si o jeho ploutve (takove ty na nohach) samice trely vsechny sve telesne otvory - proste se jim libil... V prirode je sexualita i vyznacenim laskyplneho vztahu...

labra
Člen
# Zasláno: 15 Lis 2006 18:08
- Nahlásit

Tak to jste mě uklidnili a ještě více potěšili, protože jsem místy pochybovala o tom, že mě ta moje zlobivka má ráda/když si ze mě občas nic nedělá/

Kvido
Člen
# Zasláno: 15 Lis 2006 21:32
- Nahlásit

labra
Právě mám rozečtenou knihu "Co má pes na jazyku" od amerického psychologa psů Stanly Corena. Zrovna včera jsem četla kapitolu [i][/i]Řeč pohlaví, kde se autor zmiňuje právě o tomto problému. Podle něj je toto chování typické pro získání dominance a nesmíme je promíjet.

wami
Člen
# Zasláno: 15 Lis 2006 21:49 - Změnil/a: wami
- Nahlásit

Kvido
chjo, dalsi uzasna rada...
Ano, v nekterych pripadech muze jit o dominanci, ale to by se projevovalo jako problem i leckde jinde.

Cekala jsem, kdy to tu nekdo nadhodi, a budem opet u natlaku na psy, kteri to treba vubec nepotrebuji...

Osobne si myslim, ze nakryvani jako takove je az posledni absolutne nejvyssi znamkou dominance, kterou by pes na nekoho v tomhle duchu zkousel. Proste protoze tim druheho vystavuje doslova ponizovani a podrizeny jedinec to musi strpet (naopak nadrazeny pes kopulacni pohyby obvykle doprovazi vyhruznym vrcenim). Ale psi dominance vuci lidem vetsinou nezacina nakryvanim - pokud dojde az k tomu, tak jde o dlouhobe nereseny problem, ktery se musel projevovat uz mnohem driv a durazneji.

V tomto pripade u jinak vyrovnane vesele pratelske fenky to dominantni chovani s nejvetsi pravdepodobnosti opravdu nebude...

Tchor
Člen
# Zasláno: 15 Lis 2006 21:50
- Nahlásit

Kvido
Prosimte prestan strasit dominanci, Opravdu dominantnich psu jsem videl za cely zivot se psama ze by se spocitali na ruce jedne ruky. To cemu se bezne rika dominance je nevychovanost, ale v tomhle pripade to neni ani ta nevychovanost. Velka vetsina lidi co ma psa by si mela slovo dominance skrtnout ze sveho slovniku. To ze k normalnimu psovi nekdo pristupuje jako ke psovi dominantnimu nadela takovy skody na jejich vztahu ze se to pak resi leta.

aren
Člen
# Zasláno: 15 Lis 2006 21:51
- Nahlásit

Kvido
Nesmíš věřit všemu, co čteš . Já souhlasím s Wami, i mé zkušenosti to potvrzují. Mým dvěma erotomaniakům určitě o dominanci nejde .

Tchor
Člen
# Zasláno: 15 Lis 2006 21:52 - Změnil/a: Tchor
- Nahlásit

wami, aren

Markét
Člen
# Zasláno: 15 Lis 2006 21:56
- Nahlásit

Ale psi dominance vuci lidem vetsinou nezacina nakryvanim - pokud dojde az k tomu, tak jde o dlouhobe nereseny problem, ktery se musel projevovat uz mnohem driv a durazneji.
No ona to nemusí být dominance ve smyslu: vrčení - nakrývání - pokousání. Takové případy jsou přeci jen výjimečné. Ovšem i tak jde podle mého o dominantní gesto (terminus technicus). Právě v tomto věku, kdy fena prochází konečnou fází dospívání zkrátka zkouší, co si může dovolit. A neznamená to, že by paničku neměla ráda či ji hodlala brzy zakousnout. Je to prostě takové "spratkování". Tomu odpovídá i to, že páníčkovi to nedělá - zřejmě proto, že přirozeně vnímá jeho větší autoritu.
Problém je to spíše výchovný a myslím si, že není problém to lehce odnaučit, ještě než se z toho stane nepříjemný zlozvyk.

aren
Člen
# Zasláno: 15 Lis 2006 22:01 - Změnil/a: aren
- Nahlásit

Markét
Myslím, že to hodně zjednodušuješ. Jedná se o jeden z projevů erotického života, a erotika prostě k životu patří. Ani člověk ani pes se nevyhnou tomu, aby to s nimi necloumalo. Není to žádné "spratkování", je to vyjádření náklonnosti. Nějakým "odnaučováním" můžeš fence vyrobit akorát trauma.

aren
Člen
# Zasláno: 15 Lis 2006 22:06
- Nahlásit

Naše Sárečka, když "to" na ni leze, tak naskakuje na psa Píďu, on vrčí a prchá. Nedávno to zkoušela i na kocoura. Nesetkala se s pochopením, tak si nakonec poradila sama.

Markét
Člen
# Zasláno: 15 Lis 2006 22:18
- Nahlásit

aren
Aha.

Tchor
Člen
# Zasláno: 15 Lis 2006 22:21
- Nahlásit

Markét
Zkus nekdy chvili pozorovat sehranou smecku psu prijdes na to ze to co rikas je nesmysl. ano naskakovani "muze" mit dominantni podtext, ale ve velke vetsine pripadu nema. ve vetsine pripadu je to bud jen hra, nebo naopak usmirovaci gesto. Ale tech vyznamu to muze mit vyrazne vic. jako skoro vsechno co se povazuje za dominantni gesta. Vidte to moc cernobile a vztah mezi psy a mezi psem a clovekem rozhodne cernobily neni.

PS: prectete si tenhle clanek hodne vam toho o domele dominanci vysvetli.

MORIE
Člen
# Zasláno: 16 Lis 2006 07:06
- Nahlásit

aren
A jakpak si Sárečka poradila?
Naše feňule to taky zkouší na kocoura, a ten je z toho chudák uplně na nervy. Ale je zvláštní, že jen na toho jednoho .... asi je na černý, když ona sama je černá .... rasistka jedna, druhej kocour je rezavej a s tím si fenka jenom hraje. A je pravda že "TO" naše fenka dělá jenom když se jí nevěnujeme. Nejdřív chodí s míčkem, skáče, strká do nás a když nic nepomáhá tak začne naskakovat. To už ví, že zabere

Markét
Člen
# Zasláno: 16 Lis 2006 07:11
- Nahlásit

Tchor
No právě, v naší sehrané smečce (dříve 4, nyní 3 čuby) nebyla ostatními nakrývána "šéfka", která přitom nebyla nijak dominantní, pouze tomu tak nějak přirozeně šéfovala. Naskakovat na ni směla pouze fena č. 2, ovšem i to pouze v době hárání, jinak ani ťuk, zatímco opačně a mezi zbylými čubami to bylo a stále je celkem běžné, tedy v určitých obdobích.

Evik
Člen
# Zasláno: 16 Lis 2006 07:25 - Změnil/a: Evik
- Nahlásit

Já mám dva psy oba erotomany co se týče vztahu k fenkám nebo ke mně Mezi sebou se neustále "kočkují", lezou po sobě, naskakují na sebe při hře a přitom ani jeden neuplatňuje vůči tomu druhému nadřazené postavení. Oba jsou v naší lidskopsí smečce pod mým přítelem a pode mnou - oba na stejné úrovni.Málokdy se nepohodnou, ale když už, neřeší to naskakováním na sebe, ale spíš si "vynadají z očí do očí" a pak jdou každý na své místo

Naprosto souhlasím s tím, co tu psal Tchoř s Wami a Aren Drtivá většina psů se za dominantní ani označovat nedá....
To co, dělá ta labradorka, bych si vykládala přesně stejně jako wami...tj, jako láskyplné gesto. Náš starší pes to na mě takhle občas zkouší...a je to z jeho pohledu, postoje úplně jasné, že to dělá z lásky ale i s tím "sexuálním podtextem" Kdyby neměl 35 kg a kdyby mě u toho tak "náruživě" neobjímal tlapami kolem pasu, tak by mi to ani nevadilo. Jelikož to mám ale problém ustát, vždycky ho jenom "sundám" dolů, pomazlíme se a v žádném případě na něj nijak neřvu....přece mu nebudu nadávat za to, že mě má rád.

Margaret
Člen
# Zasláno: 16 Lis 2006 09:18
- Nahlásit

Tchor
Tenhle článek by měl být povinný pro každého majitele psa

Ketrin
Člen
# Zasláno: 16 Lis 2006 10:44
- Nahlásit

Tchor
Skvělý článek.

jana33
Člen
# Zasláno: 16 Lis 2006 10:52
- Nahlásit

Naše fenka je totálně dominantní.......k polštářům a nejčastěji když je spokojená po žrádle Zajímavý je,že ani jeden psí kluk to nedělá.
labra
Rozhodně to neber jako dominanci,to by se u toho taky patřičně tvářila. Ale být tebou,tak jí to moc netoleruju,ono když pak bude takhle vyjadřovat svojí náklonost k návštěvě v podobě křehké babičky,tak to asi nebude moc OK. A vysvětlovat jí pak,že jednou je to dobře a podruhý špatně,je blbost. My to Rozárce zatrhli už jen proto,že při ojíždění polštářů lítal molitan Takže suma sumarum ty jako páník se rozhodni,jestli je to chování pro tebe přijatelné nebo ne a podle toho se zařiď. Pokud ne,tak jí prostě shoď,dej povel nesmíš a převeď to na jinou činnost.

gabi
Člen
# Zasláno: 16 Lis 2006 12:32
- Nahlásit

Zaujimave clanky pise. Urivok z jedneho to pekne vystihuje:

"3. Etolog tvrdí, že "V situaci X, když platí a,b a c, je naskakování psa na jiného jedince dominantním chováním", kdežto kynologové často tvrdí, že "nakrývání je dominantním chováním"."

Cely clanok je tu:
http://clicker.glenalbyn.org/view.php?cisloclanku= 2006090005

evina
Člen
# Zasláno: 16 Lis 2006 13:57
- Nahlásit

Abych pravdu řekla,tak nijak neřeším jestli to projev dominance je nebo není ale spíše to,zda toto chování neobtěžuje.A jelikož to nepovažuji za chování které bych tolerovala,tak psovi řeknu "dolu" a je to.

Margaret
Člen
# Zasláno: 16 Lis 2006 14:06
- Nahlásit

labra
Mám fenky dvě a jedna to dělá poměrně často a druhou to nikdy nenapadlo. Taky ji nechávám, popř. ji sundám, pohladím, rozhodně netrestám nebo tak něco. Zjistila jsem, že když se někdy utrhnu, když naskočí v nevhodnou chvíli , tak má pak tendence naskakovat ještě víc, aby si mě udobřila

aren
Člen
# Zasláno: 16 Lis 2006 14:29
- Nahlásit

MORIE
jakpak si Sárečka poradila?

Sárečka si honí dírku jazykem. Uměla to už když ke mně přišla. Tehdy to dělala hodně často, několikrát za den, až jsem se za ni styděla. Pištěla u toho a mrskala nožičkama. Myslím, že se do toho nějak utíkala před skutečností, protože jako malá bývala hodně zavřená doma sama, a pak šla z ruky do ruky a nevěděla, čí vlastně je. Já jsem její čtvrtý páníček. Dnes je už klidnější, spíš už fakt jen ventiluje erotické přetlaky. Na kocoury je taky rasistka, jde po bílém, jako je sama. Tmaví se ji nezdají.

labra
Člen
# Zasláno: 16 Lis 2006 17:33
- Nahlásit

Tak jsem si právě dočetla vaše zajímavé názory, a jsem moc ráda , že to všichni co máte fenky, to znáte. Ale myslím si, že moje holka spíš poslechne mě, než páníčka, ten ve vztahu k ní není příliš důsledný, tak bych to asi viděla tak, že mě opravdu má ráda.
To je odpověď i pro Margaret, která to vidí právě naopak.

Kvido
Člen
# Zasláno: 16 Lis 2006 18:24
- Nahlásit

wami
toto chování typické pro získání dominance a nesmíme je promíjet.

Omlouvám se, ale když si pořádně přečteš, co jsem napsala, nedělá to pes dominantní, ale pes, který se o dominanci snaží. A to mi snad dáš za pravdu, zkouší téměř každý normální pes.

Cekala jsem, kdy to tu nekdo nadhodi, a budem opet u natlaku na psy, kteri to treba vubec nepotrebuji..

Ten psycholog vůbec netvrdí, že je třeba vyvíjet na takového pejska nějaký nátlak, jen mu dát najevo, že to co dělá, se ti nelíbí.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání