Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / matematika
. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Autor Zpráva
rendik
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2006 19:26
- Nahlásit

Trochu mimo mísu,uznávám...Klidně to smažte...Ale ve škole při matice počítáme pravděpodobnosti. A mezi příklady, které jsme dostali, je i jeden psí, tak bych vám ho sem chtěla jentak pro zajímavost napsat.

Originální verze pro ty, co umí francouzsky:
Un chien sur 5 est un pitbull. Dans son existence, un pitbull sur 4 attaque une personne, tandis que c'est le cas pour un chien sur 15 pour les autres races. Une personne vient de se faire attaquer par un chien, quelle est la probabilité que ce soit par un pitbull?

Můj ne moc dokonalý překlad pro ty,kdo francouzsky umí asi tak jako já německy:
Jeden pes z 5 je pitbull. Během svojí existence (to zní divně, že jo? Ale neni to moc podstatný ) jeden pitbull ze 4 napadne člověka, zatímco u ostatních ras je to jeden pes z 15. Jeden člověk byl právě napaden psem, jaká je pravděpodobnost že to byl pitbull?

Biluška
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2006 19:32
- Nahlásit

rendik

jaká je pravděpodobnost, že zrovna já to vypočítám

taky ti dám jeden příklad, klidně ho vem do školy
"Můj soused je šílený kretén a hrozně mu vadí moji psi. Jaká je pravděpodobnost, že souseda zabiju a uvařím psům? A jaká je pravděpodobnost, že to udělám ještě tento týden? "

rendik
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2006 19:35
- Nahlásit

Biluška
Hele, to je na mě moc, já nespočtu ani ty pitbully,moje iq stačí jen do příkladů typu: Hodim kostkou, jaká je pravděpodobnost, že mi padne šestka." Ostatní jde úúúplně mimo moje chápání. Ale třeba se tu najde někdo, kdo ti spočtě jestli ho zabiješ nebo ne ...Můj selský rozum vidí velikou pravděpodobnost že jo...

Mmartin
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2006 19:43
- Nahlásit

rendik

p=((1/5)*(1/4))/(1/15)=3:4=0,75

rendik
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2006 19:46
- Nahlásit

Mmartin
Ty bláho,tobě to pálí takhle večer .

Eimy
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2006 19:47
- Nahlásit

rendik
Jak večer? Ja ještě před hodinou počítala integrace ve škole

Mmartin
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2006 19:49
- Nahlásit

rendik
kamarád Google pomohl, nasel neco jmenem pravděpodobnost hypotéz - Bayesův vzorec, ja jen mechanicky dosadil... Jinak jde matematika uz peknych par let mimo me a pravdepodobnost a statistika nebyly moje kamaradky nikdy...
Je to doufam spravne?

rendik
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2006 19:50
- Nahlásit

Eimy
Nechceš mi tvrdit, že neni večer, že? No jo, když si vybereš takovou technhickou vysokou školu plnou matiky a fyziky a kdoví čeho ještě,tak se nemůžeš divit

Biluška
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2006 19:51
- Nahlásit

Mmartin
A dokážeš spočítat jestli zabiju souseda tento, nebo až příští týden?

rendik
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2006 19:53
- Nahlásit

Mmartin
Je to doufam spravne?
To ti teď neřeknu, ještě jsme k tomuhle příkladu ve škole nedošli, je někde veprostřed a my je dneska začali...Ale ta rovnice je mi povědomá,takže by to teoreticky mohlo být dobře.Jak už jsem psala,moje chápání pravděpodobností končí u příkladu s kostkou... Ale až se k tomu příkladu dostanem můžu navrhnout tvoje řešení a uvidíme.

Eimy
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2006 19:53
- Nahlásit

rendik
No mne neprijde, že by byl večer
No a co sem si mela asi vybrat, když sem byla na technické střední? Ale mam radost, pac dneska se mi poprve na tech cvicenich podarilo neco vypocitat bez chyby

rendik
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2006 19:54
- Nahlásit

Biluška
To asi rovnicí nejde, na to je v zadání málo čísel

Eimy
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2006 19:54
- Nahlásit

Biluška
Já bych řekla, že ho nezabiješ vůbec Takže ani jedna z tebou uvedených variant není správná Takže pravděpodobnost bude 0 %

Biluška
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2006 19:55
- Nahlásit

Eimy
no co sis asi tak měla vybrat, no přece zemědělku, ne?
když už se vysoká pejskařská bohužel nedělá

rendik
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2006 19:55
- Nahlásit

Eimy
No a co sem si mela asi vybrat, když sem byla na technické střední?
Jinou střední! Víš co, až budu něco potřebovat někdy neco vypočítat, tak se ozvu.Třeba dneska jsem si na laborkách z fyziky přišla jak mimozemšťan

Eimy
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2006 19:57
- Nahlásit

Biluška
No prej je něco takovýho v košicích Přemýšlela sem, že tam půjdu, ale nakonec z toho sešlo, je to přece jen z ruky

rendik
Já si na laborkách z fyziky taky připadnu jak mimozemšťan Právě se chystám dělat protokol "Absorpce světla" A vim velký kulový s přehazovačkou

Biluška
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2006 19:59
- Nahlásit

Eimy
To se teda pleteš, já ho zabiju a hodně brzo Ale jdu na to rafinovaně, snažím se mu způsobit infarkt myokardu Musím říct, že se mi to docela daří. Minulý týden dokonce kopal do vlastního auta

rendik
Dobře dobře, tak já dopíšu víc čísel. Pozvu-li 12 kamarádů motorkářů, kteří budou v 23,00 kroužit okolo baráku a rámusit dostane můj soused infarkt rychleji, než v případě, že 12 kežmarockých útulkářů nepřivezu do Jeníkova, ale k sobě domů a nechám je štěkat celou noc?

P.S. Zatím jsem dosáhla jeho invalidního důchodu, toho,že trpí samomluvou a poškozuje vlastní věci
Zatím ale pořád nemůžu dosáhnout toho, aby přestal sepisovat petice proti mým psům.

rendik
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2006 20:00
- Nahlásit

Eimy
Ale meření objemu válce a určování hustoty bys zvládla ne? Já se tam ztrácim hlavně v těch odchylkách..Bych fyziku zrušila, stejně mi to nikdy na nic nebude..

Eimy
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2006 20:02
- Nahlásit

Biluška
No já myslim, že ne Ale mužem uzavřít sázku

rendik
No to nevim, odchylky jsou svinstvo Ty taky nemam rada Hlavne kdyz jich je 150

rendik
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2006 20:02 - Změnil/a: rendik
- Nahlásit

Biluška
No,to těžko říct..snad se ozve matematik... Ale myslim, že začátek je dobrej - Zatím jsem dosáhla jeho invalidního důchodu, toho,že trpí samomluvou a poškozuje vlastní věci

Bent
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2006 20:16
- Nahlásit

Já bych měl jeden příklad co donesl nedávno synovec ze základky : úlohy o pohybu : Z města A do města B je trasa dlouhá 100 km. V osm ráno vyběhne běžěc, běží rychlostí 15km/h kazdých 10min se zastaví a 5 min odpočívá. V deset vyběhne doga, běží rychlostí 40km/h každých 20 min se zastaví a 5 min odpočívá. 1. v kolik hodin doběhne do města B běžec ?2. V kolik doběhne do města B doga? 3. Kolikrát cestou odpočívá běžec ? 4. kolikrát cestou odpočívá doga ? 5. Na kterém kilometru a v kolik hodin dostihne doga běžce ?? Stydím se, ale my jsme to nespočítali.

Eimy
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2006 20:16
- Nahlásit

Biluška
Jo hele a nebylo by jednodušší počkat, až bude zase "bláznit" a zavolat do blázince, ať si pro něj přijedou? Nebudeš ho muset zabíjet a budeš za hodnou starostlivou sousedku, která má strach o duševní zdraví spolubydlících

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2006 20:45
- Nahlásit

Bent
Na kterém kilometru a v kolik hodin dostihne doga běžce ??
No,přesně to nevím,ale řekla bych ,že dost záleží na tom,kdy ta doga žrala naposled!! ]

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2006 20:47
- Nahlásit

Biluška
Dobře dobře, tak já dopíšu víc čísel. Pozvu-li 12 kamarádů motorkářů, kteří budou v 23,00 kroužit okolo baráku a rámusit dostane můj soused infarkt rychleji, než v případě, že 12 kežmarockých útulkářů nepřivezu do Jeníkova, ale k sobě domů a nechám je štěkat celou noc?
Zkus kombinaci obojího,to značně zvýší tvoje šance.

aren
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2006 21:06
- Nahlásit

Běžec doběhne do B v 18 hodin. Doga ve 13:15. Běžec odpočívá 39 krát, doga 7 krát. Doga doběhne běžce v 10:55 na 30.kilometru.

Tinta76
# Zasláno: 14 Lis 2006 21:11
- Nahlásit

aren mě teda vyšlo, že běžec doběhne v 17:55 a doga ve 13:00, běžec odpočívá 39 x a doga 7 x ... kde a kdy se potkaj, tak na to jsem fakt nepřišla ... ale pravděpodobně někde mezi bodem A a B ... myslela jsem že někde na 33. kilometru mezi desátou a jedenáctou

Biluška
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2006 21:13
- Nahlásit

aren
fandila jsem doze, jsem ráda, že je rychlejší

davidkova renata
zkusím to. A kdyby měl nějaké námitky tak mu řeknu, ať vytáhne ze sklepa svůj skůtříček co na něm jezdí do města na nákupy a jde se přidat

Tinta76
# Zasláno: 14 Lis 2006 21:14
- Nahlásit

Biluška, jinak ta pravděpodobnost s tim tvym sousedem je tak padesát na padesát - buď ho zabiješ nebo ne

aren
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2006 21:17
- Nahlásit

Tinta76
S tím běžcem máš pravdu, já jsem mu omylem připočetla v cíli ten pětiminutový odpočinek. Takže 17:55 .

Mmartin
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2006 21:17 - Změnil/a: Mmartin
- Nahlásit

Bent
no běžec za 10 minut uběhne patnáctkou 2,5 km, takže běží 40 intervalů, trvá mu to 40x10 minut běhu a 39x5 minut odpočívání, 595 minut, bez 5 minut 10 hodin, doběhne 17:55
doga běží 20 minut čtyřicítkou 13,33 km, má to 7,5 intervalu, takže běží 150 minut a 7x odpočívá, t.j. 35 minut, dohromady 185 minut, 3 hod 5 minut, doběh v 13:05. Doga doběhne běžce startujícího svojí 13 etapu v 11:00 na 30 km... Hrozné, tohle je ze základky???

úprava úlohy pro MatFyz:

1) jak se změní rychlost běžce v etapě předcházející kontaktu s dogou za předpokladu, že se běžec bojí psů? Upravte čas a rychlost následujících etap
2) jak se změní rychlost dogy po spatření běžce? Opět upravte čas a rychlost
3) ve které etapě sežere doga běžce?
4) jak se změní rychlost dogy po sežrání běžce? upravte čas a rychlost dalších etap

úprava úlohy pro veterinární fakultu:
1) jaká je pravděpodobnost torze žaludku dogy po sežrání běžce?

úprava úlohy pro filozofickou fakultu:
1) je etické nechat člověka běžet 100 km?

úprava úlohy pro policejní akademii:
1) uveďte pokutu pro běžce běžícího po špatné straně vozovky

úprava úlohy pro fakultu žurnalistiky:
1) napište čtivý článek o nebezpečí volně pobíhajících bojových plemen pro lidi dělající něco pro své zdraví

. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání