Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / RESPEKT !!!
Autor Zpráva
emikami
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2006 21:57
- Nahlásit

Čím si myslíte, že si získáváte hlavně respekt vašeho pejska k vám. Teda zda to fakt není hloupá otázka.

emikami
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2006 23:37
- Nahlásit

Hm. Nikdo si žádný respekt u psa ničím nezískáváte????

sarax
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2006 01:04
- Nahlásit

emikami
já předpokládám že ho mám...doufám a sem snad šéf ne?

Misery
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2006 02:41
- Nahlásit

Hmmm ja kdyz jsem mela psa, tak kdyz jsem si s nim hrala, tak jsem ho treba povalila na zada, coz vlastne znamena, ze jsem jako vic nez on Ale jinak nevim, nepamatuju se...ja si myslim, ze me respektoval od nepameti

Lola1
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2006 06:12
- Nahlásit

Řekla bych, že důvěrou, nekompromisností a důsledností.

Tchor
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2006 07:11 - Změnil/a: Tchor
- Nahlásit

Misery

Sledovala jsi nekdy pri hre sehranou smecku psu? naschval se koukni jak casto se nadrazenej pes vali na zadech po zemi pod podrizenym psem.

emikami
Respekt, ale hlavne duveru, ziskate nejlip duslednosti, stalosti pristupu a hlavne pouzivanim hlavy.

Eimy
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2006 08:43
- Nahlásit

emikami
Já ani nevim... vlastně nevim, jestli jsem si ten respekt u psice ziskala, ale doufám, že jo, ale nějak cíleně jsem o tom nepřemýšlela... Jsem asi ostuda....

aren
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2006 09:20
- Nahlásit

Eimy
Já myslím, že když respekt a důvěru máš, tak ostuda určitě nejsi.

aren
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2006 09:24 - Změnil/a: aren
- Nahlásit

Tchor
naschval se koukni jak casto se nadrazenej pes vali na zadech po zemi pod podrizenym psem.
To dělají? Já teda myslím sehranou smečku mám, ale nikdy jsem to neviděla. Alfa Píďa si nelehá nikdy, jen někdy přede mnou, když se chce mazlit. Mercy, který mu šlape ne paty (někdy se i perou) na Píďu občas vrčí, ale někdy si lehá a ukazuje bříško. A omega pejsek Korálek, ten si na záda nelehá (snad někdy výjimečně), ten se spíš po břiše plazí a lísá se.

Walda
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2006 09:36
- Nahlásit

aren

Tchor podle mě myslí stabilní smečku:

Na cvičáku, kde se smečka tvoří vlastně pokaždý znova, podle toho kdo přijde, si můj pes nelehne na záda nikdy.

Na procházce, kde se psi znají 100 let a mají to vyřešený, si je ochoten lehnout před kýmkoli, hlavně že je sranda.

Eimy
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2006 09:52
- Nahlásit

aren
Já právě doufám, že u ní respekt mám, ale nikdy jsem to extrémně neřešila, protože funguje tak, jak potřebuju a jak mi to stačí, tak si myslim, že respekt mám, ale to by měl myslim posoudit spíš někdo jinej...

Eimy
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2006 09:55
- Nahlásit

aren
No, jinak si myslim, že Tchor nemyslel normální komunikaci přes den, ale komunikaci v rámci hry, na to se i ptal... Třeba u babičky, kde je hafan, kterýho feňule zná od malýho štěnda a docela ho (podle mě) uznává, si při hře spolu oba dva "jdou po krku", ale občas je na zadech feňule, občas babiččin pes (ten teda míň), ale u cizích psů se psice na záda jen tak převalit nenechá, stejně tak, jako si před babiččiným hafem nelehá na záda "jen tak", ale vyloženě jen, když si spolu hrajou a blbnou...

aren
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2006 10:08
- Nahlásit

Eimy
Já myslí, že to, že respekt máš, plyne právě z toho, žes to nemusela řešit.
Jo, vidím, že Tchoř píše "při hře".

Terri
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2006 10:13
- Nahlásit

No tak náš "dominant" první pes si zásadně od svých podřízených nechával oblizovat cokoliv a to si to řádně užil nejlépe bez hnutí na zádech.

Můj kníkač si s tímto také nedělá problém, resp. dělá, co se mu chce. Ale kámoše podřízeného po břiše neválí, spíš když o něco jde, tak vrkne a přibije ho k zemi za krk (spíš on se sám k zemi přikrčí). Ale nepřehání to.

No a shrnula bych to celé, že respekt jsem si získala důsledností, spravedlností, být krok před ním, vymýšlením spousty zábav a celkově emocionální převahou. Občas hodně těžká kombinace

emikami
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2006 14:02
- Nahlásit

No já nemyslela respekt ve smečce, jen tu mám dvě štěnda, tak mě to tak napadlo, zda vlastně mám u těch starších psů opravdu, teda oni předemnou respekt. Tak jsem si řekla že by mě zajímalo pár názorů, nyní to je docela těžké období, jedno štěndo 5měsíců, a druhé 10týdnů, samozřejmně to starší se po zádech neválí ale to mrně, a jelikož to starší je docela temprametní docela honí to malé mrně, někdy se mi zdá, že ta jejich hra není ani hrou, protože už u toho vydávají takové různé zvuky a opravdu už je to honička, a tak si říkám zda do toho zasahovat, či ne, a nebo jak zasáhnout, zda zkrotit teda tu starší, že to je už moc, že je ta druhá maličká, zase abych jim nezasahovala do hry, ale myslím, že poznám, co hra ještě je a co už jakoby není. Malá si to ještě neumí tak vyříkat a tak se válí na zádech a vzdává se a větší ji pěkně drbe, a to se mi nelíbí, a tak bych jí chtěla nějak důrazně napomenout, no asi to píšu nějak blbě, možná že pochopíte co myslím, nechtěla bych ji kárat za to že by si třeba hráli byť trochu agresivně, ale na druhou stranu, si myslím, že zasáhnout musím, a tak bych chtěla vědět třeba jak nejlépe, aby měla právě při té jejich agresivnější hře ze mně respekt. Protože jak víte dvě štěnda jak jsou v sobě asi není možné je jentak zastavit, že na ně zavolat jménem, a třeba nesmíš, to zatím fakt nepláti, musím je oddělit a větší pokárám, zda to ale dělám správně.Díky. že jste se zapojili.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2006 14:17
- Nahlásit

Terri
Můj kníkač
Jéžiši, to je super rasa

Podle mě si člověk u psa získá autoritu postupem času bez přemýšlení, pokud se chová normálně, krmí ho, hraje si s ním, dělá nějaké cviky a zároveň je schopný ho spravedlivě pokárat. Myslím, že pokud pes roste jako dříví v lese a nedostane občas vylágoš, je z toho nervózní a krásnému vztahu to brání. Taky si myslím, že je důležité, aby pes poznal samotu-jako třeba být sám doma,když je páník v práci, pak si toho víc váží.

Biluška
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2006 14:56
- Nahlásit

emikami
Podle mě to člověk má v sobě. Jeden má a druhý nemá . Jak tak sleduju co mi chodí na cvičák, tak některý člověk se nemusí ani moc snažit, prostě je z něho ta autorita cítit. Jiný se může rozkrájet, přečíst celou knihovnu, chodit na cvičák třeba deset let a stejně ho žádný pes nikdy pořádně neposlechne. Nemluvím o výcviku jako takovém, spíš o té přirozené autoritě. O přirozeném talentu správně vyslovovat povely, správně se hýbat. O talentu rozpoznat kdy na psa houknot, kdy mu dát za uši a kdy si toho raději nevšímat.... To člověk vážně buď má, nebo nemá.

Add ty štěňata - taky teď mám doma pětiměsíční štěně a tříletou fenku (hodně hravou). Ač ta starší je velká tvrďačka a dominátorka, před štěnětem si klidně lehne, rozplácne se jak žába a Winky ji za ucho tahá po místnosti. Takže o tomto to fakt asi nebude

Tchor
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2006 20:34 - Změnil/a: Tchor
- Nahlásit

Seharnou smeckou jsem myslel smecku doma nikoli obcasne se sesly psy at uz na cvicaku nebo pri venceni.

Jeste k tomu prevalovani na zada, ono se to da pouzit, ale predpoklada to ze se to umi a dokaze se presne odhadnout kdy jak a jak dlouho psa drzet povalenyho. Protoze pokud se to udela v nevhodny okamzik tak to pes nepochopi a zradite ho. Pokud se povali blbe tak muzete zkoncit v nemocnici protoze je to v podstate tvrde napadeni psa a on se muze tomu napadeni branit. A pokud se pusti brzo tak pes v podstate vyhraje a jedinej vysledek je ze pes naopak naroste a pokud ho pustite poyde tak zase nepochopi proc, dulezity je taky jakym zpusobem ho poustite a jak se pri tom tvarite.

Proste alfa roling nedoporucuji pouyivat a to hned z nekolika duvodu:
1) 99 procent psu to nikdy nepotrebuje
2) vetsina psovodu to neumi
3) je mnoho bezpecnejsich zpusobu jak korigovat psa.

Terri
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2006 20:38
- Nahlásit

Tchor
prevalovani na zada
při tom všem mi vychází - pro 90% pejskařů nepoužitelné...

Tchor
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2006 20:44
- Nahlásit

Terri

Uz jsem to tam trochu doplnil.

Essi
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2006 21:11
- Nahlásit

Malá si to ještě neumí tak vyříkat a tak se válí na zádech a vzdává se a větší ji pěkně drbe, a to se mi nelíbí, a tak bych jí chtěla nějak důrazně napomenout, no asi to píšu nějak blbě, možná že pochopíte co myslím, nechtěla bych ji kárat za to že by si třeba hráli byť trochu agresivně, ale na druhou stranu, si myslím, že zasáhnout musím, a tak bych chtěla vědět třeba jak nejlépe, aby měla právě při té jejich agresivnější hře ze mně respekt

Proč by si to měla malá vyříkávat? Od toho jsi tam přece ty jako jejich nadřízená, abys korigovala jejich chování. Já jsem u svých psů hru ukončila, když jsem v tom cítila agresivní prvky.

Essi
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2006 21:13
- Nahlásit

Myslím, že pokud pes roste jako dříví v lese a nedostane občas vylágoš, je z toho nervózní a krásnému vztahu to brání

Moji psi nerostou jako dříví v lese, ale világoš nedostali v životě. Proč by měli, když jsou i jiné možnosti?

Terri
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2006 21:22
- Nahlásit

Tchor
Tak tak...
Docela bych byla pro, aby tohle vymizelo z pejskařského povědomí...nějak se to rozšířilo a co vidím, tak to spíš škodí...Asi jako dříve "zmlátit"

emikami
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2006 21:34
- Nahlásit

Essi
Moc díky za odpověď, beru to také tak, ale bála jsem se abych nedělala chybu, aby to pro tu starší nevyznělo tak , že ji nadržuji a bráním to menší štěně, aby se necítila odstrčená, ale musí pochopit, že co je moc je moc. Takže to dělám správně. Myslím, že naučit psa poslušnosti, není jednoduchá věc, protože se to dá jedinou maličkostí pokazit, je to teda jen můj názor, např. štěně učím na plínku, zpočátku jsem asi na ni šla trochu až moc....a vycítila jsem , že se spíše bojí, místo aby chápala co po ni chci, takže jsem změnila taktiku, prostě ji to jen ukážu co udělala špatně a odnesu na plínku, docela se to zlepšilo a už předemnou tak neutíká, ale ona je trochu plachá už od začátku co jí mám, jakmile se trochu křiklo, byť ne na ni , šla se někam schovat. je u nás 3 týdny, takže jsem si přestala dělat z loužiček starosti, a řekla jsem si, ona to jednou pochopí, rozhodně není hloupá, takže jen napomenu a nechám ji v klidu, aby z toho neměla až tak špatný pocit, totiž mě přišlo, že ty štěnda to můžou chápat i tak, že vlastně čůrají a že je to špatně, jak vlastně oni pochopí že je káráme za to , že čůrají tam kde nemají, třeba si to můžou spojit s tím, čůrat-špatná věc. To je to samé, což mě kdysi někdo radil, přivolání když nefunguje, a pes přijde po delší době k páničkovi, nekárat, ale pochválit, protože ho vlastně pochválíme za to že knám přišel, kdybychom ho potrestali, tak by si to spojil s tím, že přišek k páničkovi, který ho nějakým způsobem pokáral, potrestal, vytahal za uši, no cokoliv. Tak si myslím, že tohle je obdobné, pokud ze štěnětem nechodím ještě ven, jak tedy pochopí, že jí kárám za místo čůrání a kakání ale ne za čůrání a kakání Mysleli jste na to někdo někdy? Poslední dobou mě napadají co se výchovy týče, různé věci.

aren
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2006 21:42
- Nahlásit

emikami
řekla jsem si, ona to jednou pochopí, rozhodně není hloupá
No, to jsem si řekla taky, když jsem měla před třemi lety štěňátka, neučila jsem je vůbec nic. Nejsou přece hloupý. Ne že bych to chtěla doporučit jako metodu, to ne, ale prostě jsem chtěla spolehnout na jejich instinkty. Někteří chodili na plínku, někteří jednojekam. Pak jsem je začala brávat ven, zprvu jen dvakrát (zkuste venčit šest štěňat i s rodiči, když bydlíte v paneláku v šestém patře), pak, když už někteří odešli k novým páníkům, jsme venčili častěji. Postupně přišli na to, že je to venku lepší, a od jisté chvíle (bylo to asi mezi čtvrtým a pátým měsícem) neudělali už doma nikdy nic. Bez jakékoliv buzerace, bez jakéhokoliv vysvětlování.
Mám radost, že si to myslí ještě někdo.

aren
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2006 21:45
- Nahlásit

emikami
Vlastně jsem to tehdy viděla podobně, jako ty - nechtěla jsem je kárat za čůrání a za kakání.

aren
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2006 21:53
- Nahlásit

Mucholabka
Myslím, že pokud pes roste jako dříví v lese a nedostane občas vylágoš, je z toho nervózní a krásnému vztahu to brání. Taky si myslím, že je důležité, aby pes poznal samotu-jako třeba být sám doma,když je páník v práci, pak si toho víc váží.
Teda mí psi asi rostou jako dříví v lese a nikdy nepoznali žádný világoš. A že by z toho byli nervózní nebo nám něco bránilo krásnému vztahu, to bych teda neřekla.
Samotu taky neznají, leda když je to fakt hodně nutné, a to není často. A nemyslím, že by si mně vážili nějak málo, naopak se ode mně téměř nehnou.

moll
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2006 22:23
- Nahlásit

emikami
jak tedy pochopí, že jí kárám za místo čůrání a kakání ale ne za čůrání a kakání

pokud jde čurat na plínku, tak ji přitom chválit, pokud dělá loužičku někde jinde, tak ji lehce okřiknout nebo tak něco. důležité je podle mě pochvala nebo pokárání právě při akci, ne až po ní, když najdu loužičku nebo bobek.

Essi
Člen
# Zasláno: 13 Lis 2006 08:20
- Nahlásit

Emikami,

já nemohu nijak kvalifikovaně radit. Já pejsky spíš rozmazluju a celá naše výchova je založená na tom, aby se mi podařilo jim srozumitelně vysvětlit, co je žádoucí a co je nežádoucí chování. Zatím na to až na malé výjimky stačila změna tónu hlasu, výraz tváře, pohled.
Se štěníkem jsme venčení řešili tak, že jsme ho nechali rozkoukat, když se probudil a pak jsme ho vzali ven, kde se vyvenčil. Za naší nadšené pochvaly. Pak jsme ještě chvilku venku byli, aby si nemyslel, že když se vyvenčí, je konec zábavy a jde se domů. Po krmení se také štěníci rádi do pár minut vyvenčí - dělali jsme to stejně. Starší fenka se naučila spolehlivě čůrat venku krátce po 3. měsíci věku, štěník mladší až v 5. Ale vždycky v pohodě a pokud možno bez stresů pro ně.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání