| Autor |
Zpráva |
nalim
Člen |
# Zasláno: 28 Říj 2006 17:02
- Nahlásit
Pomůže mi někdo radou nebo osobní zkušeností?
V 09/05 jsem si koupila od chovatelky za ujednanou cenu pětiměsíční štěně s PP na chov a výstavy.
Nyní po jednom roce se objevilo podezření na vážné,zřejmě vrozené,onemocnění.Jde pravděpodobně o nádor v hlavě ikdyž ještě nejsou všechna vyšetření hotova.Zhoršení zdravotního stavu je evidentní a pro mne jako majitelku stresující,neboť se jedná o mladou fenu , která ještě nedovršila dva roky.Špatně vidí , neudrží rovnováhu, je velmi unavená a spavá,je apatická atd.
Je možné v tomto případě žádat po chovatelce vrácení třeba polovinu zaplacené částky, pokud se vrozené onemocnění potvrdí?
Chovatelka mi jakoukoliv slevu odmítla s tím,že to není její věc,že štěně se v době odběru jevilo jako zdravé.
Za jakoukoliv informaci,radu,vlastní zkušenost,sdělení na koho se obrátit nebo jak postupovat při uplatnění slevy za koupi , na kterou podle mého názoru mám nárok.
Nepřijde mi spravedlívé , že po zaplacení nemalé částky za koupi štěněte a nyní za vyšetřování a léčbu mám nést náklady jen já a paní chovatelka má celou částku z prodeje údajně zdravého psa.
|
KEISSA
Člen |
# Zasláno: 28 Říj 2006 17:59
- Nahlásit
No nevím ale myslím že nádor není vrozené onemocnění.Podle mě na slevu žádny nárok nemáte,štěně bylo v době odběru v pořádku,chovatel nemuže nést zodpovědnost za psa po celej jeho život.pes je bohužel živé zvíře a vy musíte při jeho koupi počítat že muže i onemocnět.
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 28 Říj 2006 18:08
- Nahlásit
Souhlasím s KEISSA. Nádor bych nepovažovala za vrozené onemocnění.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 28 Říj 2006 18:15
- Nahlásit
KEISSA
shiba
Nemůžu než souhlasit. Pes byl v době prodeje shledán zdravým. Časem bychom třeba mohli reklamovat osmileté psy. Pokud počítám s tím, že při první příležitosti psa nebo jeho cenu vyreklamuju, měla bych si pořídit raději žehličku. Vždyť je to živý tvor, není statický, pořád stejný.
nalim
O jaký typ nádoru se jedná? Má už přesnou diagnózu-typ nádoru?
|
abby
Člen |
# Zasláno: 28 Říj 2006 18:22
- Nahlásit
nalim
Obávám se,že na vrácení peněz nárok nemáte.Určitě ne právní.Reklamační lhůta na zvíře není tak dlouhá a peníze byste mohla žádat pouze,pokud choatelka věděla nebo mohla vědět o této vadě.
Koupě psa je vždycky risk a mohou se objevit zrdavotní problémy,jejichž řešení je drahé.
|
Endy
Člen |
# Zasláno: 28 Říj 2006 18:42
- Nahlásit
nalim
Paní chovatelka nemá celou částku z prodeje údajně zdravého psa.I ona musela koupit matku štěňat a vložit do ní nemalé finanční výdaje,tak jako do celého odchovu.Štěně prodávala jistě s vědomím,že je zdravé.Při prodeji zvířat je záruční doba šest týdnů.V této době musí být skryté vady odhaleny.I kdyby měla fenka nádot již v této době,nelze to prokázat a reklamační doba je promlčena.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 29 Říj 2006 00:13
- Nahlásit
Já nevím....pokud se prokáže, že jde o dědičné onemocnění ( a musím říct, že prokázat něco takového vůbec není jednoduché), tak by se snad dalo s chovatelkou diskutovat. Ale u nádorů je to složitější a nikdo není schopen ani u lidí v mnoha případech říct, zda jde o genetické zatížení či nikoliv.
Takže si myslím, že zřejmě budete muset počítat s náklady bez přispění chovatelky.
|
žofka
Člen |
# Zasláno: 29 Říj 2006 11:45
- Nahlásit
nalim
Na vrácení peněz je nárok jen tehdy,pokud pitva, a to jen ve státním vetrinárním ústavu,prokáže vrozenou vadu. Tohle je správný právnický výklad. Ale i ten je podle mě na nic,pokud je v kupní smlouvě nějaká klička. Může tam být něco ve smyslu,že od určitého věku štěněte už chovatelka za případné nemoci neodpovídá nebo tak podobně,pak nevím,co platí víc,jestli smlouva nebo právnický výklad. Ale v tomhle se dobře vyznají veterináři,tak si nech poradit tam,kam chodíš.
|
nalim
Člen |
# Zasláno: 29 Říj 2006 17:19
- Nahlásit
Všem děkuji za názor na můj dotaz. Nemyslela jsem to nijak zištně , jen jsem z toho hodně smutná.
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 30 Říj 2006 07:58
- Nahlásit
nalim
pardon, bude to znít drsně, ale pro příklad...Narodí se zdravé dítě, po čase vážně onemocní...kde ho "vyrekalmovat"? Já vím, že to zní drsně, že Vám musí být hrozně, ale je to stejné...Přeji pevné nervy...a prosím,pokud to bude skutečně hodně vážné, nenechte ji trápit jen proto, aby jste s ní byly co nejdéle...
|