Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / OVVR....................Dotaz asi hlavně na Ketrin či další zkušené "ovvrkáře"
Autor Zpráva
ko4ka
Člen
# Zasláno: 8 Říj 2006 18:50
- Nahlásit

Ahojky, dneska na cvičáku jsem dostala za úkol pozjišťovat od někoho zkušenějšího v oblasti ovvr. Prosila bych o popis jak to na takových zkouškách zhruba vypadá a hlavně se mám poptat na disciplínu zvanou ve zkušebním řádu "nos" a na nacvičení ostatních disciplín. Můžu při nácviku použít napachovaný dummy? A jak takový "nácvik" vypadá, jak začít, co nedělat, na co dát pozor a tak dále....???
Jaký je nejlepší druh aportu, když nemám přístup ke zhaslé zvěři? Mohu použít dummy ( napachovaný nebo raději nenapachovaný ) a nebo třeba i tu dřevěnou činku? A jak těžký má být aport? Vím, že u zkoušek min půl kila, ale je třeba kilo hodně, "unese" to mladý pes nebo používat fakt tu půl kilovku? Díky moc

Ketrin
Člen
# Zasláno: 8 Říj 2006 19:08
- Nahlásit

ko4ka
Škoda, že seš tak daleko! Zrovna včera jsem tady pořádala nácvik na OVVR.
Otázek je spousta a já teď musím vyžehlit a vypravit syna na týden do školy odpovím zítra v práci, jo?

ko4ka
Člen
# Zasláno: 8 Říj 2006 19:18
- Nahlásit

Ketrin
je to škoda, tady se nic takového,jako nácvik neděje,jelikoš s tím nemají místní cvičáky zkušenosti. Naštěstí mám ochotnou cvičitelku, která je ochotná to na našem cvičáku semnou zkusit. Díky, zítra to stačí. Zatím se měj fajn

Ketrin
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2006 07:38
- Nahlásit

Tak už jsem tady.
Zkušební řád teda zřejmě máš, takže jednotlivé disciplíny popisovat nebudu.
Především, se ničeho neboj, protože OVVR je absolutně jednoduchá záležitost, vlastně to ani neni zkouška (nezakládá loveckou upotřebitelnost psa) ale pouze klubová záležitost, něco jako bonitace. Zjišťuje úroveň VROZENÝCH vloh, ovšem o těch se předpokládá, že je vůdce podchytil a rozvíjí. Jak tak občas čtu o tvé Chelsea, tak si myslím že ta zrovna vlohová bude až až. K tomu nosu. To se až tak moc cvičit nedá, dobrý nos pes buďto má anebo ne (z 99% jo) spíš jde o to jak ho používá. Určitý problém může být u městských psů, kteří jsou vedeni k tomu, aby se i když jsou navolno moc nevzdalovali od pána. Pak může být problém je dostat od nohy. Takže pokud to chceš nějak cvičit, stačí chodit s ní do lesa nebo do polí a snažit se ji dostat trochu od nohy a nechat ji, ať poznává pachy zvěře. Když ti přinese nějakou zdechlinu, tak ji musíš moc pochválit a vzít si to od ní. Můžeš jí taky např. tak aby to neviděla schovat oblíbenou hračku nebo aportík (jestli už nosí) a pak ji navádět proti větru aby to našla. Klidně třeba i toho napachovanýho dumíka. Když postupně získá zkušenost, že vždycky něco najde a bude to moct přinést, tak půjde ochotněji od nohy. Na OVVR se nos zkouší většinou na bažantovi nebo zajícovi/králíkovi. Takže není na škodu, pokud by měla možnost se někdy předtím s tím seznámit, čuchnout si k tomu. Při zkoušení nosu nemusí přijít až k tomu, a už vůbec to nemusí přinést. Rozhodčí prostě z chování psa kvalitu nosu poznají.
Pokud jde o další disciplíny.- Výstřel, tam taky není co řešit, pokud má pes pevné nervy a nebojí se. Já jsem to vždycky se svými psy zkoušela jen bouchnutím papírového pytlíku nebo dětské bouchací kuličky. Výstřel se zase zkouší tak, že psi jsou posláni dopředu (většinou se chodí po dvou) a když jsou kus od vůdců, tak se vystřelí. V tu chvíli je důležité psa nepřivolávat. Pes by se měl chovat jakoby nic. Samozřejmě se třeba zastaví, zbystří, co se děje, to je ok. Hlavně nesmí zdrhnout někam pryč a nesmí přiběhnout k tobě-pokud jo, musíš ji hned zas poslat od nohy. Musí prostě i po výstřelu být ochotná dál pracovat. Psi se pak přivolávají až na pokyn rozhodčích.
O vodění snad ani nemusím mluvit, prostě má jít na prověšeném vodítku (musíš mít vodítko přes rameno a vůbec se ho nedotýkat, ruce za zádama nebo v kapsách) a navolno nemusí jít perfektně u nohy, ale klidně metr vedle tebe nebo metr za tebou, tam se zkouší hlavně ochota doprovázet vůdce a nemusí jít nalepená na levé koleno jako ovčák.
No a aporty, to je alfa a omega. Na OVVR se většinou vystačí s hravým aportem, ale těch povelů by mělo být co nejmíň a měl by pes jít nejkratší cestou pro aport a nejkratší cestou s ním zpátky. Toho půl kila je minimum, některým psům to vyhovuje, ale temperamentnější, chuťoví a rychlí psi většinou s tak lehkým aportem dělají blbosti, takže musejí dostat těžší. Když má plnou mordu práce s tím, aby to správně uchopil a nesl, tak už nemůže tolik kravit. Podle mých zkušeností je pes na korektní aport zralý tak v 9-10 měsících a nějak moc ho s tím prudit dřív je podle mě zbytečné. Můj Borgo (půl roku) má teď období, kdy jeden den perfektně nese, sedne si a předá a druhý den s tím dělá takový blbosti, že bych ho musela "umlátit". Takže aport jako takový vůbec necvičíme. Když někam jdeme třeba k vodě, tak mu dám nést dumíka nebo činku a dokud to pěkně nese, tak mu to nechám a chválím ho, a jakmile s tím začne dělat kraviny, tak mu to seberu a konec. Prostě aport je něco vzácného, po čem musí děsně toužit a dostane to zatím jen občas a za odměnu. Jasně že když mu to seberu, tak si okamžitě najde nějaký klacek pokud možno 3 m dlouhý a dělá s ním psí kusy, ale to je jiná věc.
Tak nevím, co ještě? Když tak se ptej. Zkuš.řád je myslím docela precizní a je to tam všecko popsáno, tak, jak se to pak na OVVR dělá.

ko4ka
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2006 10:21
- Nahlásit

Ketrin
ahoj, díky za vyčerpávací odpověď. Pošlu to cvičitelce na cvičák a projdem to a pak se kdyžtak ještě zeptám. Kdyby tě ještě něco napadlo, tak budu ráda

andy
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2006 16:55
- Nahlásit

Děkuji taky za odpověď - chystáme se sice až příští rok na OVVR, ale docela se toho bojím už teď
Chtěla jsem se jen zeptat, jestli je možné se jet jen tak podívat na zkoušky jako divák?

ko4ka
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2006 18:14
- Nahlásit

andy
taky se chystám na ovvr až příští rok, ale info sbírám už teď A nic si z toho nedělej, tak se už toho děsím, i když Ketrin píše, že to nic není

andy
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2006 18:56
- Nahlásit

ko4ka
Právě, že se v neděli chystám na čumendu na zkoušky, abych věděla jak to chodí.
Tak snad mě nevyhodí a něco uvidím

Ketrin
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2006 20:02
- Nahlásit

je možné se jet jen tak podívat na zkoušky jako divák?
Samozřejmě, zkoušky jsou vždy veřejné. Nikdo tě vyhazovat nemůže a nebude.

Jumi
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2006 22:49
- Nahlásit

Ketrin
Díky za vyčerpávající rady! Já se OVVR také dost děsím, ale trochu si mě uklidnila, třeba s tím chozením na řemeni a na volno u nohy střelba je ok to už máme vyzkoušené a nos má Bernáš taky zdravej chodíme po lese a já mu schovávám piškoty a to máte vidět, jak rejdí čenichem! ale ten aport, tak s tím teda kraví! trénujem ho teda akorát 1x týdně na cvičáku jinak ne, říkám si míň = víc. Zájem o něj má a jakej, může se přetrhnout, když ho vidí, nosí a drží taky výborně...když ho hodím, tak k němu běží, ale spojit tyto dovednosti dohromady je nadbernášovský úkol....takže to vypadá tak, že hodím dám povel on nadšeně přiběhne, očuchá a začne žrát trávu, tak aport nakopávám a rejdim, pohazuju a tak až ho vezme, pak nastává fáze kdy co nejrychleji zdrhám od něj a on mě s ním při troše štěstí honí (jinak si taky lehne a chce ho kousat) pak musím opravdu velice rychle zastavit a stihnout předání dřív, než zastaví taky a aport na mě plivne - je to fuška! ale myslím, že nejlepší je to opravdu nechat v nich uzrát! Thorina jsem aport nikdy neučila, v pěti letech jsme přišli na cvičák a on ho uměl zcela perfektně a nejlíp ze všech! trochu mi tenkrát miláček můj nejmilovanější vyrazil dech!

springra
Člen
# Zasláno: 17 Bře 2008 18:04
- Nahlásit

Tak jsem ráda, že tady to téma je a nemusím zakládat nový

Mám dotaz - v řádu se píše "Pes musí předmět samostatně a bez povelů uchopit, donést a bez váhání odevzdat vůdci v časovém limitu do 5 minut."
Je to opravdu nutné bez povelů? Kamrádčina labradorka, se kterou mám tohle za úkol, je přecijen zvyklá na to cvičákovský prvotní "Přines" a pak "Pusť!.
Bejt to můj pes, asi to tak neřeším, ale když člověk vede "cizího"...
Díky za odpověď

Ančí a Žufrik
Člen
# Zasláno: 17 Bře 2008 18:48
- Nahlásit

Mě se líbí, jak každý píše, že to nic není...jenže každý má toho retrívra klidného, a ne torpédko, kterýmu nestačí ani 30 km na unavení ... každý tvrdí, jak stačí dvakrát třikrát nacvičit... hm a jak mám nacvičit tu střelbu? Střelby se bojí, ale když vedle zahouká lokomotiva, tak je v pohodě

Springra:
Na jednom cvičáku povely od nás tvrdě vyžadovali. Pak jsme byli na jiném, a tám nám to zase vyčítali A pak se v tom vyznej

springra
Člen
# Zasláno: 17 Bře 2008 19:15
- Nahlásit

Ančí a Žufrik

No, ja to se svou fenou cvicim tak, ze chodim ke strelnici, ono se tam clovek pomalu blizi, takze to nejni hned rana jak z dela. A pak kdyz sou zkousky, tak si chodime brokovnici poslechnout tam
Ty povely... Ajeje... Jakmile je to nekde tak a onde jinak, tak z toho kouka peknej maglajs...

Ančí a Žufrik
Člen
# Zasláno: 17 Bře 2008 19:48
- Nahlásit

springra
On v pohodě snáší silvestr, houkající kamion, ale jak blízko něj vystřelíme ze startovky, je konec...

Zuzana T
Člen
# Zasláno: 17 Bře 2008 20:11
- Nahlásit

springra
Ančí a Žufrik
Holky,nebojte se veverek,jednak vám fakt stačí 1 bod - už se neurčuje 1. - 3. cena jako u ostatních loveckých zkoušek- je to jen pro ověření vloh.
Já dělala loni v Albeři zkoušky s Bonnou - jeden rozhodčí toleroval povzbuzení psa při uchopení a přinešení aportu a druhý dával bod dolů za každý povel.Nicméně ikdyž někdo vytrvale povzbuzoval a pes mu aport donesl, měl alespoň za 1 bod.Zdálo se mi to přísné,ale zase je fakt ,že retriever je přinašeč a aportování je jeho nejdůležitější disciplína.
Myslím,že cvičit na normálním cvičáku lze veverky také,ale doporučila bych každému,aby jel na nějaký víkenďák nebo týdenní pobyt se zaměřením na výcvik retrieverů.Hodně to dá psovi,ale především vůdci.Ty pobyty teď pořádá hodně lidí a organizací,stačí projet weby.

choco
Člen
# Zasláno: 17 Bře 2008 20:28
- Nahlásit

Zuzana T
Tak to na nás byla teda paní rozhodčí hodná, Andíka jsem si povzbuzovala a chválila a nebyl nám stržen ani bodík, jestli brala v potaz, že byl ještě malý pívo....

springra
Ančí a Žufrik
Fakt klídek já jsem do toho s Andym šla v jeho půl roce, kdy se teprve v týdnu před ovvrkama na táboře učil vůbec plavat, něco hledat a hlavně se teprve tam rozaportoval (což te´d má zase svůj útlum ) Takže příprava jak brno

Dexter
Člen
# Zasláno: 17 Bře 2008 20:30
- Nahlásit

Mám dva retrívry. Pes má reakci na střelbu jako hrom a feňuli to nic nedělá a na silvestra ještě chtěla chytat rachejtle

Zuzana T
Člen
# Zasláno: 17 Bře 2008 20:56
- Nahlásit

Dexter
a budeš s nima nebo už jsi dělal OVVR nebo jinou lov.zk?

springra
Člen
# Zasláno: 17 Bře 2008 22:07
- Nahlásit

Takze vlastne jde o to, jakyho rozhodciho dostaneme, jestli povely dovoleny budou nebo ne... No fajn :-D Asi to vyresim jednm "Prines" a bude to.

Zuzana T
Ja vim, ze to staci "udelat", ale zas ta fena ma na hodne a je hodne sikovna, tak se mi nechce jen tak "prolizt". Navic majitelce by to udelalo radost, kdybychom mely hodne bodu, a me koneckoncu taky, proc si to nepriznat...

Zuzana T
Člen
# Zasláno: 17 Bře 2008 22:50
- Nahlásit

springra
Jestli je šikovná,tak to zvládnete určitě.Používáš píšťalku ?

Dexter
Člen
# Zasláno: 18 Bře 2008 09:26
- Nahlásit

ZuzanaT
Ne, ani jeden z nich není chovný kvůli DKK.

springra
Člen
# Zasláno: 18 Bře 2008 20:06
- Nahlásit

Zuzana T

Nn, zvladam piskat jen tak pusou, celkem nahlas, takze veskerej vycvik probiha pres tohle piskani (vlastne jen privolani a upozorneni, ze neco chci nebo jdu jinam), mozna to jde min slyset nez pistalka, kazdopadne aspon nic nezapominam
Ale to teda mluvim o sve spirngrici, labradorka na to az tak zvykla nejni...

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání