| Autor |
Zpráva |
Marcela_S
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2006 22:36
- Nahlásit
Už dlouho přemýšlím o koupi rodinného pejska, ale stále nevím jaké plemeno zvolit (v rasách se příliš nevyznám). Uvědomuji si, že pejsek bude dlouhá léta členem naší rodiny a proto bych ráda nekomplikovaného čtyřnohého člena rodiny, který bude představovat obohacení rodinného života, a nikoli stresující faktor.
Mám následující požadavky:
Přeji si nekomplikovaného rodinného psa, který si bude mírumilovně hrát s naší čtyřletou dcerkou (ke zvířátkům je velmi citlivá a opatrná – máme už morče a činčilu). Pokud možno bez přehnaného loveckého instinktu (milujeme výlety do ZOO, a také abychom se ho nemuseli obávat pustit z vodítka i v lese – uvědomuji si že je to i věcí výchovy). V žádném případě by neměl být nervózní, ani příliš temperamentní (nejsme zrovna sportovně založená rodina). Co se týká srsti, samozřejmě čím méně náročná, tím lépe.
Takže když to shrnu, ráda bych nějakého spíše malého až středního „gaučáka“ do bytu s celkem velkou zahradou. Nepříliš temperamentního, vhodného k dětem.
Myslím, že podle mých požadavků nejspíše doporučíte psa plyšového. Vím že někde budu muset udělat kompromis, ale nebylo by plemeno, alespoň se přibližující mým požadavkům?
|
Betka
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2006 22:42
- Nahlásit
Marcela_S
Ahoj Marcelo,
přečetla jsem si Váš příspěvek a doporučila bych Vám Bišonka Frise. Sice se musí pravidelně stříhat, ale jinak je naprosto nenáročný a lehce vychovatelný. Sama mám fenečku, je jí 7 měsíců a je to kouzelné stvořeníčko. Nelíná, což je také výhoda, je naprosto nekonfliktní miluje všechny lidi i psy. Děti přímo zbožňuje, má to i v charakteristice plemene. Je to úžasný pejsek, který rozdává radost ze života a je právem nazýván jako antidepresivní psík. Vřele doporučuji!!!
|
Betka
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2006 22:44
- Nahlásit
Marcela_S
Ještě jse zapomněla, jestli chcete, podívejte se na www.betynka.wbs.cz
|
Marcela_S
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2006 22:57
- Nahlásit
Děkuji za odpověd.
Koukla jsem se na betynku, je roztomilá a krásná. Já jsem měla o bišoncích představu (z katalogů) že jsou to chlupatí medvědi - ta jejich srst my přišla nezvladatelná. čím to, že ta vaše Betynka nemá takové háro, jako bišonci v knihách? Kdybych nevěděla že je bišonek, typla bych ji na boloňka (ten mi z knih připadal, že má jemnější, nebo řidší srst). Proto jsem také uvažovala o boloňkovi. Nevíte jaký rozdíl je v jejich povahách?
Taky mě u těhle plemen trochu mrzí, že jim zůstává zabarvení kolem tlamičky a očiček.
|
Betka
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2006 23:05
- Nahlásit
Marcela_S
To máte pravdu, zabarvení zůstává, ale když očičika pravidelně čistíte, tak to zase není tak hrozné. Stačí každý den tamponkem otřít ospalky a je to za 1 min. hotové. Betynku stříhám, nemám ji na výstavy, proto nemá srst tak dlouhou. Povaha boloňáčků je hodně podobná, Vy chcete pejska s PP nebo bez PP?
|
Marcela_S
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2006 23:56
- Nahlásit
Vým že chovatelé nemají zrovna pejsky bez PP rádi, ale vzhledem k tomu, že s pejskem nemám chovatelské ani výstavní ambice, tak bych samozřejmě raději pejska bez PP.
|
Betka
Člen |
# Zasláno: 17 Zář 2006 00:08
- Nahlásit
Marcela_S
Betynka je taky bez PP, ale od jedné moc slušné a hodné paní chovatelky, tak mám jistotu, že je vážně bišonek. Chtěla jsem ji taky jenom na mazlíka a to splňuje 100%
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 17 Zář 2006 12:30
- Nahlásit
ale vzhledem k tomu, že s pejskem nemám chovatelské ani výstavní ambice, tak bych samozřejmě raději pejska bez PP.
a proč SAMOZŘEJMĚ RADĚJI? Vždyť tak ani nemáš záruku plemene a zdraví, natož povahy!
No a jaká plemena se Ti líbí??
Co třeba francouzský buldoček?
|
younglady
Člen |
# Zasláno: 17 Zář 2006 12:45
- Nahlásit
Urcite bych doporucovala pejska s PP! To ze ma pejsek PP, neznamena, ze s nim musite chodit na vystavy, k tomu vas nikdo nutit nebude. PP je jistou zarukou puvodu, vzhledu, povahy a zdravy psa. Vzdy je lepsi si projit nekolik chovatelskych stasnic, prohlednout si je, zjistit jak se chovatele chovaji ke svym pejskum i k tem, co uz nemaji na chov (jestli si je nechavaji nebo je davaji pryc) a pod.
Vzhledem k vasim pozadavkum bych doporucovala bisonka nebo bolonacka. Sou to vazne medvidkove a prispusobi se vasemu zivotnimu tempu.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 17 Zář 2006 13:35
- Nahlásit
Marcela_S
Nejde o to, že bychom je neměli rádi. Já sama mám samé bezpapíráky, útulkáče. Jenže nikdy nevíš, co ti z bezpapíráka vyroste. Před dvěma měsíci se na cvičák přišla juknout paní s dvouměsíčním štěnětem ovčáka. Připadalo mi přinejmenším divné, ale ostatní říkali, že se mi to zdá, že je to určo ovčák. Dneska přišla se čtyřměsíčním křížencem, který má ocas položený na hřbetě, klapaté uši a vysoké štíhlé nohy. Nechápala, proč to není ovčák, když jí to slíbili. V pátek jsem stříhala psy dvěma sestrám-jedna má jorka papíráka, nádherného zdravého psa. Druhá si dva měsíce po ní koupila bezpapíráka, protože děti chtěly. Už s ním byla dvakrát na operaci kýly, jednou odstranit nesestouplé varle, teď má problémy s prostatou a přijde vykastrovat úplně-pokud v to nezapočítám, že to vůbec není jork.
Když si pořídíš papíráka, k ničemu tě to nezavazuje, nemusíš chodit na výstavy a podobně.
Jinak sama mám bezapíračku ovčandu. Dala jsem ji povahově celkem do kupy, šlapala jak hodinky. Jenže ouha, zestárla a je z ní pěkná sviňa-její pravá povaha se nezadržitelně demonstruje, dneska mě na cvičáku pokousala, ač se mi z ní podařilo vychovat pohodového psa. Za to, že se s ní tři roky doslova seru a piplám, jsem s ní měla jeden bezproblémový rok. Taky za tím stojí spousta nemocí psa...
Co se týče bišonků, musíš si uvědomit, že je to módní plemeno a je dost množitelů, kteří to sekají pro prachy. Množí na nekvalitních rodičích, protože byli levní. Fena má štěňata každé hárání, což jí vysiluje, a až v šesti letech vrhy nedává, buď ji prodají, nebo její neplodné období ukončí "trochu jinak". Mláďata mívají často vylučující vady, které mohou být obtěžující i v normálním životě-předkusy, přerostlost, výrazně špatná kvalita srsti, povahy (často nečistotnost, znám pár bratrů, kteří se nevyvenčí jinak než pod sebe do pelechu, i kdyby stokrát předtím čůrali venku), hysterie, epilepsie.
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 18 Zář 2006 06:34 - Změnil/a: fromeli
- Nahlásit
Marcela_S
vzhledem k té srsti bych možná sáhla po Kavalírovi, ale rozhodně s PP, jak už tu je psáno, k ničemu Tě to nezavazuje a máš jistotu, že z toho kavalír vyroste. Ale je důležité vybrat i správnou chovnou stanici.
Asi bych Ti doporučila zajít na výstavu a okouknout to
Možná ani pudlík by nebyl k zahození, dá se upravit i do "sportovního střihu".
Ještě mě napadl Papilon, kamarádka ho pořizovala dětem, ikdyž odrostlejším a v pohodě. Akorát mám někdy pocit, že lidi trochu podceňujou výchovu těhle pidi psů a pak se stává, že vyjížděj po větších psech, což se jim může stát osudným.
|
suesie
Člen |
# Zasláno: 18 Zář 2006 09:31
- Nahlásit
Marcela_S
Přikláním se k Terri, volila bych francouzského buldočka. Myslím, že by splnil vše, co od pejska očekáváte. Buldočci milují děti a mají snížený práh bolesti, tudíž jim jen tak něco nevadí. Jsou to strašně přizpůsobiví pejsci. Rádi chodí na dlouhé procházky i lenoší doma na gauči. Jak chce jejich pán, v obou případech jsou ale mooooc spokojení. Nejsou nijak přehnaně temperamentní ale znám spoustu buldočků, kteří dělají coursing a agility a moc je to baví. I když by to do nich člověk této rasy neznalý neřekl, jsou to sportovci. Výchova je snadná - jsou to poslušní pejsci. Na údržbu jsou také velice nenároční.
|
ko4ka
Člen |
# Zasláno: 18 Zář 2006 15:56
- Nahlásit
Marcela_S
dá se pořídit pejsa s PP, který není vhodný na chov a vyjde levněji,ale je to lepší než bez PP, kde nemáš záruku ničeho.
Já ti samozřejmě radím, to co mám doma, čili Golden retriever
www.goldchelsea.estranky.cz
Sice tak nesplňuje pár tvých požadavků, ale tak, zkusila jsem to
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 18 Zář 2006 16:03
- Nahlásit
Jestli si dokážete vybrat slušného chovatele jako Betka, klidně si pořiďte bez PP. Ale jestli ne a jste schopná si vzít z lítosti nějakého chudáčka z množárny, tak radši volte s PP.
Jinak taky hlasuju pro buldočka.
|
Kalliope
Člen |
# Zasláno: 18 Zář 2006 16:59
- Nahlásit
Marcela_S
pokud Vám jde skutečně hlavně o povahu pejska, vůbec bych nad ničím nepřemýšlela a připlatila si za PP. Jestli vám o povahu nejde, a klidně budete mít např. doma nerváka, tak si kupte klidně bez PP. Mluvím z vlastní zkušenosti, taky mám bez PP a ta povaha skutečně není co by měla být
|
Marcela_S
Člen |
# Zasláno: 19 Zář 2006 09:26
- Nahlásit
Fajn, přesvědčili jste mě, že se investice do pejska s PP vyplatí.
Tak teď se rozhoduji mezi kavalírem a fr. buldočkem (sice vypadá jako IT mimozemšťan, ale četla jsem o něm diskusi a povaha se mi moc líbí).
Takže jestli jsou tu majitelé KAVALÍRŮ a FR. BULDOČKŮ, tak mi prosím napište jaké máte s pejskama zkušenosti. Četla jsem, že buldočkům dělá problém vedro. Je fakt, že mi milujeme v létě návštěvy ZOO, myslíte že běhat v létě hodiny po zoo by mu dělalo potíže?
|
bea
Člen |
# Zasláno: 19 Zář 2006 09:34
- Nahlásit
Ona to možná Marcela myslela tak, že to může být čistokrevný pejsek, ale bez papírů. Našeho prvního kokra si pořizovali ještě rodiče, ve vrhu bylo 6 štěňat a PP se mohl dávat jenom čtyřem - nevím, jestli to ještě platí, nejsem chovatelka a mám dva "ořechy".
Vím, že pejsek byl o mnoho levnější, protože PP neměl a naši ho také nechtěli na výstavy, ovšem bylo jasné, že to kokr je - byl z chovné stanice a byli se podívat na celý vrh. Nevím, jestli se to tak praktikuje pořád - co když se fence narodí třeba 8 štěňat?
|
Jimmi
Člen |
# Zasláno: 19 Zář 2006 09:41
- Nahlásit
bea
dneska dostávají PP všechny štěňata, už se to naštěstí nedělá, že některá takzvaně nadpočetná štěnda PP nedostala
|
bea
Člen |
# Zasláno: 19 Zář 2006 09:44
- Nahlásit
Díky. To je dobře.
|
younglady
Člen |
# Zasláno: 19 Zář 2006 09:48
- Nahlásit
bea
to uz se nepraktikuje, nyni dostanou PP vsechna stenata ve vrhu, ale nektera maji uz jako mala treba vadu vylucujici, tak mohou byt levnejsi (bilej cumak, svetly oci - je to ruzny a nemusi to nijak vadit pejskovi ani majiteli).
|
suesie
Člen |
# Zasláno: 19 Zář 2006 10:27
- Nahlásit
Marcela_S
Já mám ročního buldočka. Vedro mu nedělá větší problém než ostatním psům. A navíc když je 35°C tak by se po nějakých velkých tůrách nechtělo ani mně. Rád dovádí ve vodě, takže když s ním chci jít někam ven v opravdovým horku, tak vždycky zkončíme někde u vody, kde se vyráchá a můžem pokračovat. U buldočka bych při výběru štěňátka volila nějaké s malinko delším čenichem. Náš Cllif nijak nechrochtá a chrápe jen když je stráááášně uvanený.
Kdyby ses chtěla kouknout, tady je náš web: www.cllif.borec.cz
Jestli máš nějaké otázky, ptej se, ráda ti odpovím.
|
Marcela_S
Člen |
# Zasláno: 19 Zář 2006 21:50
- Nahlásit
Dnes jsem byla s rodinou okouknout kavalíra a fr.buldočka na živo!
U těch kavalírů: paní jich chovala asi 7 + angl.buldočka. Měla je venku za plotkem, všichni se na nás sápali (ještě že byli za plotkem). Exteriér nám byl sympatický, ale přišli my strašně temperamentní. Myslím (doufám), že to bylo tím, že to nebyli žádní mazlové vychovaní na polštáři a že jich bylo tolik, asi se předháněli kdo nás zaujme první. Nicméně štěňátka byli úžasný, dcerka se do jednoho hned zamilovala. A nadávala nám cestou domů že jsme ho tam nechali!
U fr. buldočků jsem u rodiny moc neuspěla, manželovi se nelíbí, strašně chrochtal (neposmívám se), měl hodně krátký čumák a krátké uši (prý mu omrzli). Majitel ho získal od původních majitelů v zuboženém stavu. Chtěl se strašně mazlit, ale je to pěknej kolos! Dcera se ho bála protože to chrochtání vypadalo jako že vrčí, a kdyby se o ni opřel, tak ji jistě povalí. Také měli štěňátko, ale to se o nás moc nezajímalo. A dcera se také držela dál, sice bylo ještě malé, ale už to byl také pěkný bagřík.
Takže zůstává kavalír, přišel my jemnější, k dceři vhodnější (je také velmi jemný a křehký typ). Ještě zkusím omrknout Boloňa a pak se už snad rozhodnu.
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 20 Zář 2006 06:26
- Nahlásit
Marcela_S
já myslím, že kavalírkem nic nezkazíš a ani na úpravu není tak náročnej
Jinak většina štěňat je aktivní, zvídavá.......
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 20 Zář 2006 06:57
- Nahlásit
Marcela_S
Musiš ale počítat s tím, že žádný pes nemá vypínač a že štěňata jakéhokoli plemene jsou pěkné šídla.
|
Marcela_S
Člen |
# Zasláno: 20 Zář 2006 13:35
- Nahlásit
To nebyli štěňata, kdo se na nás přes plotek sápali, to byli dospěláci. Ta paní měla asi 7 chovných fenek.
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 20 Zář 2006 13:43
- Nahlásit
Ta paní měla asi 7 chovných fenek.
Já osobně bych si našla štěňata vymazlená, ne z velkochovu. Na ranné dětství jsem pes...
|