| Autor |
Zpráva |
ko4ka
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2006 12:44
- Nahlásit
Dnes jsme s rodiči usoudili, že moje princezna je na "podávání" prostě tupá. Nedá se to jinak vyjádřit. Venku sem tam lítá s klackem s tím, že mi ho i donese, ale jak na ní doma, to už vážně nevím. Zkoušela jsem to já, zkoušela to máma a dnes to vyzkoušel i táta. Všichni bez úspěchu...Náš 3 letý labík aktivně vyběhl a podal, ale ta půl roční holka ani ťuk. Při vyslovení povelu "aport-podej" nastalo několik situací ( i přes naše pobízení, ukazování, naznačování,....):
a) při použití pamlsku ( motivace ) - aport ignorovala a hopsala na toho dotyčného s pamlskem popřípadě prchala do pelechu a těšila se na pamlsek
b) bez použití pamlsku - odkráčela, nebo vletěla do pelechu a čekala na pamlsek, nebo došla k dotyčné osobě a začala se mazlit, nebo maximálně přisedla jako při povelu "ke mně". Popřípadě nechápavě hleděla střídavě na odhozený předmět a dotyčnou osobu, která vydala povel....
To s ní mám někdy v příštím roce složit OVVR. Pochybuju, že se s takovouhle blondýnou můžu někde presentovat
Prosím poraďte metodu, jak rozhýbat toto tupoučké zvířátko, opravdu jsme vyzkoušeli všechno možný
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2006 16:30
- Nahlásit
Asi ti moc neporadím. Zkoušela jsem se střídavými úspěchy a neúspěchy vše. Můj pes ani nepřisedne, jenom čumí a nehne se.
|
rendik
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2006 17:10
- Nahlásit
ko4ka
Asi ti taky moc nepomůžu... Můj hafan taky není zrovna vášnivý aportér. Doma když má náladu mi nosí všechno možné, na cvičáku se mi na hračku ani nepodíval, ale zajímali ho cizí činky. Koupila jsem činku, cvičili jsme s ní nejdřív trochu doma a pak hlavně na cvičáku. Nosil jí krásně - až do minulé neděle. To se rozhodl, že mi na činku peče. Hodila jsem mu ji, povídám:" Kimí, apooort!" On pořád seděl a čuměl na mě jako že si pro tu činku mám dojít sama jestli jí tak moc chci... Jaký předmět jste na aportování používali?
|
suesie
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2006 17:14
- Nahlásit
My máme zase trošku jiný problém, náš Cllif se sice za hozenou hračkou s nadšením rozběhne, ale ne vždy nám ji chce dát zpátky. Párkrát ji třeba vzorně přinese, ale pak se v něm něco zlomí a chce ať ho s ní honíme...
|
rendik
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2006 17:34
- Nahlásit
suesie
náš Cllif se sice za hozenou hračkou s nadšením rozběhne, ale ne vždy nám ji chce dát zpátky. Párkrát ji třeba vzorně přinese, ale pak se v něm něco zlomí a chce ať ho s ní honíme... - k tomu jsme se taky dopracovali, ale mohla jsem si az to sama, protože jsem ho někdy honila když měl tu hračku v tlamě, chvilku jsme se přetahovali, pak jsem řekla "že tě chytím" a běžela za ním. Pak jsem ale udělala to, že jsem koupila činku, kterou používám jen na aport, nehrajeme si s ní na honěnou jako s hračkami, taky hraček (uzel, míček) nepoužívám povel "aport", ale "přines". Nemohla jsem mu tu činku ale hned začít házet, to by s ní zdrhal. Nejdřív jsem činku držela a jen jsme se o ní přetahovali (docela dlouho, asi týden), pak jsem jí začala odhazovat půl metru, doběhnul, chválit, volat, lákat, pak se přetahovat... Šlo mu to skvěle, už nosil činku i z několika metrů. Nechápu co ho to v neděli napadlo. Od té doby činku nedostal, tak doufám, že o ní po týdnu bude mít zase trochu zájem...
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2006 18:38
- Nahlásit
ko4ka
Ta chyba není v Blondýně, ale v tvém přístupu. 1. Na takovéto cviky je ještě moc malá. Proč jí nedopřeješ dětství??
2. Předpokladem je zájem o aport, potom musí zvládnout aport jako takový. To, že venku občas lítá s klackem ani zdaleka není zvládnutý aport. Napřed ji pořádně nauč přinášet věci. Ideální je balonek na šňůrce a za odměnu (za přinesení) se s ní o něj přetahuj. Pak se začněte přetahovat o jiné věci, které napřed zahodíš a ona je na povel přinese - např. uzle, staré ponožky, části oblečení a pod. Pořád je to hra, nezapomeň. Hodně dlouho zůstaňte v téhle fázi výcviku. NELZE PODÁVAT VĚCI ZA PAMLSKY. Určitě ne u žravého psa. Pamlsky vůbec nevytahuj a nejlíp je ani neměj u sebe. Až bude mít bezpečně zmáknuté podávání a následné přetahování tak začni odbourávat přetahování. Čili - přinese, vydá věc, ty vezmeš peška a za odměnu se přetahuješ. No a nakonec můžeš chtít přinést věci o které se přetahovat nedá, např. mobil, papíry a pod. Je to fakt ale běh na dlouhou trať, za týden to určitě umět nebude .
P.S. Pokud nemá zájem o aport tak to vzdej rovnou, budeš zbytečně týrat sebe i psa.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2006 19:37
- Nahlásit
ko4ka
Ašopes zájem o aport fakt nemá. Zkoušela jsem to různě-z obchodu si v hubě nese domů kostičku, na procházce si nese vodítko, nebo jí nakécám, že jí tu věc vezmu, když ji neaportuje. Někdy jí věc prostě strčím do huby, ona ji vyplivne, hodím ji a Aša vítězoslavně jednou, maximálně dvakrát přinese. S velkou radostí, s velkou chutí, ale pak už se na mě vykvákne. Nikdy to po ní nikdo nechtěl a já na ni po šesti letech válení chci takové věci. Stejně mi to nedá a občas to dál zkoušíme-protož někdy začne vrtět ocasem a baví ji to i tři minuty, ale to je fakt velmi výjimečný stav. Asi to souvisí i s tím, že má nejspíš sníženou schopnost soustředění.
|
ko4ka
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2006 20:42
- Nahlásit
Biluška
P.S. Pokud nemá zájem o aport tak to vzdej rovnou, budeš zbytečně týrat sebe i psa.
TO já bohužel nemůžu, týrat jí nemíním, ale jelikoš s ní tu zkoušku složit chci, tak holt se to nějak budem muset naučit. Nějaký vyjmečnosti po ní chtít nebudu, ale na tomhle není nic, co by nezvládla nebo na co by neměla.
A na aport není moc malá. Učit aport se štěnda retrívrů učí prakticky od malička ( formou hry samozřejmě jak to píšeš ty ) a od 5ti měsíců už to mají jako povel APORT, tedy podle teorie chovatelky, od které mám malou ( má praxi chovu GR už 15 let a zkoušek s nimi složila celkem dost, takže tomu snad rozumí ) a dětství malé dopřávám, to se neboj. Žádnej dril u nás nepraktikuju neb uznávám, že je to opravdu ještě štěnítko
Spíš asi bude chyba možná v tom jak jí motivu. Dobře pamlsky nebudou a zkusím to jak píšeš ty, asi jsem to dělala špatně
|
ko4ka
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2006 20:45
- Nahlásit
rendik
Jaký předmět jste na aportování používali?
prakticky všechno možný, co nám přijde pod ruku. Venku nosí klacky a doma fakt to co čapnem ( dneska například dřevěná vařečka ). Možná by byl lepší vyloženě nějakej aportek, s čím si doma běžně nehraje, třeba nějaká ta dřevěná činka nebo dammy
|
ko4ka
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2006 20:47 - Změnil/a: ko4ka
- Nahlásit
Mucholabka
tak já furt beru to, že je malá a to soustředění jí dlouho nevydrží na nic když to tak vezmu. Například chůze u nohy, jde jí celkem pěkně, ale pak se zamyslí a odejde si jinam....Takže, doufám, že to bude jen věkem. Bylo mi řečeno, že fenky mají někdy takový jalový období, tak to bude asi ono
|
evina
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2006 21:03
- Nahlásit
ko4ka:Například chůze u nohy, jde jí celkem pěkně, ale pak se zamyslí a odejde si jinamSice nejsem znalá loveckého výcviku ale pokud vycházím ze sportovního(a tohle se asi lišit nebude),tak jak se ti toto může stát?Pejska přeci učíš chůzi na vodítku,jak tedy může odejít?Navíc v tomto věku bych chůzi dělala jen chvilku,co vydrží pejsa pozornost.Co se týče aportu,pes byl jednoznačně zmaten.Nejen tím,že to s ním zkouší celá rodina ale i zkoušením různých postupů.Jak popsala Biluška,nejspíš bych začala také přetahováním o hračku ale na dlouhé šňůře.Prostě pejska vydráždíš,hodíš,pes vyběhne a ty ho voláš k sobě,zároveň(pokud neposlechne)přitahuješ k sobě,chytneš hračku a se psem se přetahuješ.Z počátku hračku vůbec neodebíráš ale pejskovi jí necháváš.Tohle je asi tak nejčastější postup ale jsou samozřejmě i jiné.Nejlepší je volit samozřejmě podle povahy psa.I na ty pamlsky jde naučit.Svého prvního jsem na jeden balíček citrónových oplatek naučila kompletní aport.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2006 21:10
- Nahlásit
ko4ka
zkus to trénovat na to přetahování. Moje první šeltie aport úplně odmítala. Zaujala k tomu stanovisko " zahodilas to, tak to nejspíš nechceš" . Za balonkem vyběhla, zakousla ho, zatřepala s ním a nechala ho být.Prostě ji zajímal jenom dokud se hýbal. Pak jsem jinému psovi vzala ven létací talíř a šeltice se mohla zbláznit. Talíř ji tak zaujal, že ho začala nosit, abych jí ho hodila znovu. Pochopila princip a začala nosit všechno. Pumici jsem o pár let později učila podávat věci (čili to samé, co chceš ty po goldence i když asi z jiných důvodů ) Je vášnivá aportérka od útlého dětství, takže jsem to měla dost usnadněné. Začínala jsem těma "přetahovacíma" věcma a postupně přidávala další a rozlišování. Např. Podej mobil, podej knížku, podej klíče.... dokáže rozlišit prakticky všechno co běžně potřebuju, ale je fakt, že třeba klíče nosí šíleně nerada. K tomu rozlišování musela ale časem dozrát. Ne, že by to v půl roce nezvládla fyzicky, ale spíš psychicky. Myslím,že když zatím goldenku naučíš aport jako takový (bez předsedání a takových těch kravinek kolem, prostě aby přinesla cokoliv co hodíš) bude to bohatě stačit. Vysílání pro věci a rozlišovačky bych si nechala vážně na později ( o dost později).
|
ko4ka
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2006 21:39 - Změnil/a: ko4ka
- Nahlásit
evina
ona to dělá tím stylem, že jde u nohy a jám vodítko v právé ruce a volně prověšené, jenže se pak přestane soustředit a předejde mě, nebo si začne něco očuchávat vedle a úplně se zastaví....Ale taky jí to nechávám dělat jen chvilku a pak jí zase pustím na volno.
evina
Biluška
dík za rady ohledně aportu, asi jsme jí fakt zmagořili a chtěli jsme toho po ní moc najednou. Ona to umí i s tím předsednutím a předáním, ale je fakt, že jí to i pak moc nebaví a udělá to jen občas, i když se za odměnu s ní o ten aport tahám a nechávám ji vyhrát. A někdy i za tím aportem vůbec nevyběhne, jako by si nevšimla, že jsem ho hodila. Zkusím to jak radíte, máme času dost, hlavně, aby pochopila princip - jako, že když něco zahodím tak asi chci, aby mi to podala a že se prostě bude blbnout. Mně právě s ní nejde aport jako takový, rozlišovačky jsme ještě nezkoušeli.
Můžu používat různý hračky nebo by byl lepší prostě jeden aport se kterým si doma běžně nehraje?
Jo a ohledně těch klíčů, náš labík je podává, ale jelikoš je speciálně vycvičený vodicí pes a učil se to ve výcviku, aby prostě uměl podat všechno co spadne, tak on to třeba umí. Ale bylo mi řečeno, že protože je to kov a to psi ( a ještě sklo - třeba lahvička s léky ) neradi berou do huby, jelikoš je jim to nepříjemné, tak ne každý je se to schopný nebo spíš ochotný naučit. Malá, když jí to hodím, tak většinou vyběhne, ale jakmile to "ochutná", tak okolo toho hopsá a dělá blbosti, je vidět, že by si s tím hrála, ale do tý tlamky to vzít nechce
( což ani já po ní nechci, jen jsme zkoušla, co by s tím dělala ), možná by pak byla ochotná třeba s klíčenkou....Ale na rozlišovačky má fakt ještě čas.
|
evina
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2006 22:00
- Nahlásit
ko4ka:kov apod. je skutečně některým psům nepříjemný,nicméně psa který aportuje to lze také naučit.Ovšem dá se očekávat,že to přinese s "otráveným ksichtem"
|
rendik
Člen |
# Zasláno: 2 Zář 2006 22:15
- Nahlásit
ko4ka
Můžu používat různý hračky nebo by byl lepší prostě jeden aport se kterým si doma běžně nehraje?
To asi záleží na tom, co po ní potom budeš chtít - jestli podávat všechno možné nebo jen aportovat tu určitou věc. Já se snažím dopracovat k aportu činky na zkoušku, takže cvičíme aport jen s tou činkou, s hračkama se přetahujeme, hrajeme si, přináší, ale bez povelu "aport". Aby pes hračku nosil a neodbíhal s ní a neprovokoval k honičce se mi osvědčilo si s hračkou nebo prostě tím předmětem co má nosit nejdřív hrát, jenom přetahovat, nechat psa vyhrát, pustit hračku, chvilku ho nechat s hračkou a pak zavolat, nalákat a zase se přetahovat. Aby zjistil, že největší legrace je s tebou, že hrát si s tím sám, to není ono...
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2006 00:30
- Nahlásit
ko4ka
Zájem o aport se dá dost dobře zvýšit tak, že se aport přiváže na provaz a na něm se aport tahá po zemi před psem. To ho každopádně zaujme a když aport dostihne, sebere ho. Po povelu, pokud ho nehodlá přinést, se dá za provaz a aport pes přitáhnout a přetahovat se už na krátko.
Pokud ale nějaký pes fakt neaportuje, nebo má hravý aport zkažený, dá se ve vyšším věku dělat cvičený aport - nejdřív se učí nošení a povel "pusť", kdy pes pochopí, že toho, co nese v tlamě, se zbaví jen odebráním psovodem - pak se učí povel "drž", což znamená převzetí věci z ruky psovoda - postupně se přejde na "aport", což je sebrání věci se země - pak se učí vybrání jedné věci z více možných na povel - a pak už je aport hotový.
|
ko4ka
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2006 09:42
- Nahlásit
Walda
díky
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2006 11:17
- Nahlásit
Walda
Můžu ti půjčit mojeho psa k tomu, abys ho naučil aport? Jestli ho do té doby minimálně nezabiješ, už to bude úspěch já už to zkoušela i tímhle způsobem.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2006 11:38
- Nahlásit
Mucholabka
To znamená cvičeňák? Ten umím, funguje.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2006 11:43
- Nahlásit
Walda
To znamená naprosto nucený nuceňák. Ale myslím, že komukoli bych toho psa dala, za dva dny ho zabije. Toho psa.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2006 11:51
- Nahlásit
Mucholabka
Hm, nemyslím, že je nucený, není to klasický nuceňák. Je opravdu jen postupně učený, pes se při něm navíc naučí spolehlivě nosit cokoli v tlamě a nepustit, naučí se sebrat aport jen na povel a ostatní věci ignorovat.
Fór je v postupném učení jednotlivých kroků a několika tricích.
Samozřejmě to není na jeden víkend.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2006 11:55
- Nahlásit
Walda
Už se o to snažím dva a půl roku. Díky mé snaze občas něco do tlamy vezme, většinou to ale hned vyplivne. Kdysi vůbec nevzala do huby nic kromě žrádla nebo kočky ona prostě když nechce, nepohnu s ní ani heverem-natož pamlskem nebo srandou, vůbec nemá povahu ovčáka.
Pořád se s ní o věci peru-to jí dělá dobře a kůli tomu, abych se s ní o věc tahala, mi to i občas přinese-když má jednou za měsíc chuť si hrát.
|
Jumi
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2006 12:01
- Nahlásit
ko4ka
ze své zkušenosti chci ještě přidat, že nesmíš zapomenout na to, že princezna je ve věku, kdy přezubuje a zubiska ji bolí...my kvůli tomu teď dummíka vůbec nepoužíváme, Bernáš mi ho vzal kvíknul a flusnul, prostě ho to na zuby bolí a trénovat aport, když ho to bolí je nejlepší cesta, jak si tento povel dokonale zmrvit!
Taky než jí předmět hodíš, tak ho na ní nalákej, šmrdlej před čumákem - potahej - prostě vydráždi...
My teď máme s mrňousem spíš problém, že se s apotem ke mně často nevrací, ale trénujeme teď hlavně s míčkem, dummíka jsem z důvodu přezubování odložila...
Jo a neměla by si jí házet s povelem třeba klacky, hlavně jestli je kouše - můžete pak mít problém, že ti bude aport žužlat...
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2006 12:06 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit
Mucholabka
většinou to ale hned vyplivne
No a to se právě cvičí nejdřív: Vezmeš si na pravou ruku koženou rukavici, pejska si posadíš někam výš, třeba na zídku (aby se záda psovoda nemusela moc ohýbat), a bez povelu dáš ukazováček a prostředníček pravé ruky psovi z boku do tlamy, za špičáky (jako když drží činku). Palec ruky přijde zespodu pod tlamu, aby pes nemohl prsty vyplivnout. Začne prsty přežvykovat a zkoušet pustit - vydržet, držet. Jakmile přestane prsty přežvykovat velet "pusť", prsty vyndat, pochválit a dát pamlsek.
Tak se naučí, že dokud prsty přežvykuje, nezbaví se jich. Postupně se prodlužuje doba mezi koncem přežvykování a povelem - cílová doba je tak asi minuta.
To je první lekce. Mnoho úspěchů.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2006 12:08
- Nahlásit
Budem zkoušet. DO té doby, než umře, se naučí snad aspoň první krok
|
ko4ka
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2006 17:57
- Nahlásit