Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Tatranský n.p. - zkušenosti
Autor Zpráva
Terri
Člen
# Zasláno: 24 Srp 2006 10:44 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit

Tak jsme tu předčasem řešili co a jak se psem na Slovensku, tak přidám své zkušenosti. Byli jsme na Roháčích - Západní Tatry. Tatranský národní park má přísná pravidla, mimo jiné i pro psy. Je v ochranné zóně 3.-5., přičemž ve čtvrté zóně ochrany se pes nesmí pustit, do páté je psům vstup zakázán.
V Tanapu musí být pes stále na vodítku a s košem. Do páté ochranné zóny je psům vstup zakázán. Pátá zóna přírodní rezervace je v Tanapu z 80ti %. Takže se prostě na ta nejhezčí místa nedostanete.

Strážců je tam dost a oni vás upozorní, ještě více je tam však protipsích turistů (zejména teda hnusní byli Poláci), kteří budou mít blbé poznámky (podotýkám že jsme do pátých zón nechodili a pes měl opravdu stále košík a vodítko)...
Já to moc nechápu, prý je to kvůli přírodě, aby to pes neobchcával atd. Ovšem na co narazíte - to jsou kupy lidských výkalů, navíc přikryté ubrousky a turisty, co se v přírodě neumí chovat No nic, to byl jen povzdech, Roháče stojí za to!
Jo a Slováci stále nejsou moc zvyklí, že pes poslouchá a neutíká, místní psi byli často na řetězu nebo v kotcích (také nás dva náhle svobodu získavší ovčáci napadli).
Ale naopak v hospodách a ubytovatelé byli milí (když zjistili, jak skvělého máme psa )

PS: vysokohorských psů co zdolali 1600 m tam moc nebylo Ale kdo nemáte trénované zdatné psy, tak to ani moc nedoporučuju, terén je docela náročný.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 24 Srp 2006 11:03
- Nahlásit

Na vodítku a s náhubkem? Ten náhubek je taky proti občůrávání? Vzhledem k tomu, že jsem čerstvým majitelem AST, očekávám, kdy mi konečně někdo vynadá, že můj tříměsíční bojovník je bez náhubku.

Anu
Člen
# Zasláno: 24 Srp 2006 11:10
- Nahlásit

Terri
můžu říct,že když jsme byli v Tatrách tak jsem s z "usraných Poláků" už dělali srandu.Samé kupky hoven s toaletákem a když jsem chtěla fotit ze země fotku rodiny za nima lomničák,tak jsem se musela fakt koukat jestli neležím v nějakém tom podpapíráku....dále pak vztah slovákům ke psům radši nebudu komentovat.Ty vesnice okolo to byla ghéta.....

Terri
Člen
# Zasláno: 24 Srp 2006 11:28
- Nahlásit

Anu
Přesně tak
Mucholabka
Ten náhubek je taky proti občůrávání
Ne, ten je, aby nepokousal pitomce.
Ale je fakt, že turistů tam byly mraky. Dokonce i když jsme nechodili po "hlavních místech", tak jich bylo spoustu...

Mimochodem, perlička, jeden uvědomělý otec na své blonďaté sotva 3leté dítko cituji: "tam ten velký pes má náhubek, běž si ho pohladit"
Nebo: "Peš, pšontka jedna běž bo já ho švihnu" či tak něco rozšišlaného. Nebo: kyselý ksicht a "cccc, to nemyslíte važnie, pes a tady to je teda vrchol..." Nebo my: "zdovolením, můžeme vás předejít?" Oni "víííííí fůůj peess on mi dýchhá na nohy, jáá se bojííím vííí"
No a ty pohledy...

ALe také se našli ti co "takaja sličnaja pešeka" atd. to zase jo

wami
Člen
# Zasláno: 24 Srp 2006 11:30
- Nahlásit

Terri
No, a proto ja krasne Tatry ozelela a jela na krasnou Fatru, a pohoda dzez, zadni turisti, zadne otravovani, psiska spokojena a navolno...

Anu
Člen
# Zasláno: 24 Srp 2006 11:32
- Nahlásit

Terri
tatry jsou krásný tak od 1metru od země....když už vidíš jen ty lesy a né ty hovna.Když nezajedeš do místní vesnice kde lidi bydlí pamalu hůř než u nás psi atak.....měla jsem z této dovolené strašně rozličné pocity.Nádherná krajina,super dovča,ale to kolem,ty hovna,ty lidi,ten přístup,ta bída...

Terri
Člen
# Zasláno: 24 Srp 2006 11:32
- Nahlásit

wami
A jsi si jista, že tam můžou? Víš jak jsme se bavili o Janoš. dierach atd... Já nevím, kde končí Tanap, Fatra je dost blízko a jaké tam platí pravidla
No my nevěděli, že je to tak přísné, myslela jsem, že může být navodítku a s košem, ale ne že vůbec.

Terri
Člen
# Zasláno: 24 Srp 2006 11:34 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit

Anu
Nápodobně. Na druhou stranu s turistickým ruchem tam přibývá nádherných domečků, vše se opravuje, staví se dřevěnice atd. Takové ty typické chaloupky chudiny...stejně mi ti lidé přijdou jaksi spokojení...
Horší už byl samotný můj dojem z toho, jak vzácná je příroda, jak se lidé neumějí chovat a jak takřka není možné v takových horách najít samotku...

PS: holky, jak se zakládá galerie, platí tam stejné přístupové jméno a heslo jako tu, nebo musím vše nové?

wami
Člen
# Zasláno: 24 Srp 2006 11:38 - Změnil/a: wami
- Nahlásit

Terri
Ja vedela, ze na nektera mista nesmi vubec, tak jsme to tam ani nezkouseli. Na Malou Fatru muzou psiska v pohode, je fakt, ze ja se na pusteni neptam, ale jak tam je malo lidi, tak kdyz uz jsem nekoho mela potkat, vetsinou jsem si je privolala k noze.

Fakt to loni byla pohodova dovolena pro vsechny, bez problemu, bez hoven a protivnych lidi...

Ad galerie:
Nevim, ja to zkousela kdysi, ale pro fotky - galerie - radeji vyuzivam www.album.volny.cz nebo www.sweb.cz , existuje jeste www.rajce.net (ale tam jeste nejsem prihlasena) A nebo vkladej fotky z pocitace pres www.imageshack.us

Terri
Člen
# Zasláno: 24 Srp 2006 11:42 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit

wami
My tam byli ještě jak jsme neměli psa a bylo nádherně, klidně bychom si to s psékem zopakovali.
ze ja se na pusteni neptam, ale jak
no, tam si byli moc dobře vědomi že pes "musí" a jezdili tam všude strážci a lidi, co by tě bonzli nebo buzerovali. Tak jsem si to nechtěla lajznout.
Ale to víš že jsme to vyřešili

Slovensko je nádherné a blízko, těch míst k prošťourání se psem jistě bude více...
Jen jsem chtěla podat zprávu o parku

Jé díky, za tipy a návod

kokoška
Člen
# Zasláno: 24 Srp 2006 11:42
- Nahlásit

Terri
Anu
Tatry miluju, ale z vámi uváděných důvodů tam jezdím mimo sezónu (prázdniny), nejlepší je červen - dlouhé dny V tuhle dobu tam jsou jen místní, kteří do hor dobrovolně nelezou a pár zdatných důchodců cizinců nebo vysokoškoláků, co kašlou na zkoušky, jinak božský klid, samota a ticho .... prostě fantazie
ale pozor, nejezděte koncem června - to jsou všude školní výlety a to je fakt na nervové lázně

Terri
Člen
# Zasláno: 24 Srp 2006 11:43
- Nahlásit

kokoška
No hodně stezek ale bylo oficiálně přístupných od 15 června...

wami
Člen
# Zasláno: 24 Srp 2006 11:46
- Nahlásit

Terri
pes "musí" a jezdili tam všude strážci a lidi, co by tě bonzli nebo buzerovali. Tak jsem si to nechtěla lajznout.
No prave, na te Male Fatre jsme nepotkali ani jednou nikoho...

Slovensko je nádherné a blízko, těch míst k prošťourání se psem jistě bude více...
To vis, ze jo, obcas tam ted jedem, na ruzna mista...

kokoška
Člen
# Zasláno: 24 Srp 2006 11:58
- Nahlásit

Terri
nechci tě mystifikovat,ale myslím, že to datum není pevné - trochu se pohybuje - vždy to ověřujeme na strankach Tanapu a vpodstatě tam vyrazime v den, kdy se stezky otviraji. To tam vážně potkáš jen pár skalních milovníků hor!

Terri
Člen
# Zasláno: 24 Srp 2006 12:02
- Nahlásit

kokoška
To tam vážně potkáš jen pár skalních milovníků hor!
to věřím a to musí být fajn
že to datum není pevné
u různých stezek je to různé, jen těch s 15 červnem je většina, to jsem právě vyčetla z chytrého průvodce, co jsme si koupili.

No jsem pro příště poučena.

springra
Člen
# Zasláno: 24 Srp 2006 13:04
- Nahlásit

Tak my jsme byly s fenou v Roháčích a na Kriváni minulý týden, fena byla na postroji a tahala, ale košík neměla... A neměli jsme sebemenší problém, ač jsme na pár strážců narazili. Ale jak už kdosi kdesi říkal - člověk může mít štěstí, nebo narazit na rapla, a já jsem ráda, že my za ten týden neměly sebemenší problém.(Jinak podotýkám, že fenu mám naprosto nekonfliktní, takže pohyb bez koše nebyl žádným hazardem).
A co se týče lidí... V Roháčích (jmenovitě především na Bystré) jsme nepotkali nikoho, kdo by měl nějaké škaredé řeči, spíš naopak - na vrcholech byla středem pozornosti, tolik nejrůznějších mlsek (sýry, salámy...) nedostala snad nikdy, užívala si role fotomodelky... Prostě si nemůžu stěžovat na nic ). Ale na Kriváni, tam už problémy trošku byly (kor když tam byl národní výstup, tedy spousta svátečních turistů), ale ne natolik, aby nám to zkazilo radost z hor )
A ty hovna jsou smrt, ale jeďte do Rumunska třeba na Retezat, spěte na nějakém tábořišti, a přijde vám tohle celkem v pohodě ;o). Svým způsobem mě dost pobavilo vyprávění (i když je to spíš smutný...), že na nějakém rumunském pohoří je tábořiště, v němž je záchodem barvou ostříkaná kosodřevina s nápisem WC...
Ale být na Retezatu tolik lidí, co v Tatrách, tak se tam člověk díky hovnům nehne... (.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání