| Autor |
Zpráva |
bea
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2006 11:41
- Nahlásit
Potřebovala bych radu. Naše stará 15-letá fenka měla teď v létě problém s ledvinami, dostala sse z toho, ale začala být hrozně agresivní. Na všechny členy rodiny vrčí, cení zuby. Je zvyklá spát se mmou a manželem v posteli, ale jakmile vidí, že se blíží, začne vrčet a už po něm včera chňapla. Nenechá se vyvenčit ani od dětí - jak jí sáhnou na obojek, aby připnuly vodítko, ožene se po nich. Přitom s nimi vyrůstala a nikdy jí neublížily.Mně nic z toho nedělá. Je divná i jinak. zůstane stát a dívá se bůhví kam, třeba pět minut nebo zůstane stát čumákem proti zdi a musím ji otočit. Přitom vidí a slyší úměrně věku. Nemáte zkušenosti?
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2006 11:48
- Nahlásit
bea
to je divný, já bych asi zašla k vetovi,aby ji vyšetřil, jestli nemá nějakej zdravotní problém......
|
moll
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2006 11:52
- Nahlásit
já bych řekla, že se z ní stává nervozní stará baba - proto na okolí vrčí a chce být s tím asi nejbližším, koho má = s vámi. a taky může mít bolesti - v tom věku a blbý ledviny.... taky bych hupla k vetovi
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2006 11:52
- Nahlásit
jestliže je fence už 15 let a nikdy předtím nebyla agresivní na nikoho z rodiny, byla jinak poslušná a ovladatelná, pak bude nejspíš problém v hlavě Vaší fenky. Co konkrétně měla za nemoc? Brala nějaké léky a jaké? Je možné, že změnu jejího chování způsobily třeba ty léky, ale zároveň to taky nemusí mít s tou prodělanou chorobou nic společného...To je takhle po netu těžké říci, ale napadá mě jediné. Zajít s fenkou k veterináři a nechat ji podrobně vyšetřit, jestli jí už opravdu nic neschází.
Nechci strašit, ale změny v chování se často projevují i u psů, u nichž byl prokázán nádor na mozku.
Pes mé tety musel být kdysi pro nádor na mozku utracen - taky jevil změny v chování k horšímu..
Další věc je, jestli skutečně fenka vidí a slyší tak jak si myslíte. Může mít nějakou oční vadu, která jí způsobuje, že třeba vidí to, co ve skutečnosti není a ona se toho bojí a proto se chová agresivně.....
Další příklad: kocour přítelových rodičů měl oční vadu, která mu způsobovala, že si pořád "myslel", že na něho něco útočí a on to byl jeho vlastní ocas. V důsledku toho si ten ocas doslova amputoval kam až dosáhl. Nakonec ho nechali operovat a kocour už je zase normální....
Těch možností je hodně a ze všech vyplývá jediné: zajít raději k veterináři, protože výchovnou chybou to u tak starého psa asi nebude pokud byl předtím v pohodě.
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2006 12:12
- Nahlásit
Já bych souhlasila s Evikem, jít na veterinu
|
wami
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2006 12:34
- Nahlásit
Hm, takze ja poradim taky jedine: jit k vetovi, nejlepe co nejdriv...
Taky nechci malovat certa na zed, ale presne stejne priznaky mela fenka znameho, taky ve vysokem veku s nadorem na mozku... A slysela jsem jeste o dvou podobnych pripadech, vzdy slo o nejake zmeny na mozku, rozhodno bych ji, nez veterinari zjisti, co s tim, nechavala kos i doma, mohla by skutecne pokousat, ve chvili, kdy o sobe v podstate nevi...
|
Eda
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2006 12:41
- Nahlásit
bea
náš jezevčík byl takový ke konci jeho života taky (17 let). jenom nebyl zdaleka tak agresivní. taky tam bylo to stání proti zdi, museli jsme ho otáčet. jestli měl změny na mozku, nevím. rešili jsme u veta jiné jeho zdravotní problémy, protože tohle nebylo tak hrozný. chci jen říct, že v mírném "provedení" se to dá chápat jako projevy stáří, ale na tvém místě bych šla pro radu k vetovi.
|
bea
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2006 13:36
- Nahlásit
Tak vám všem děkuju. Zajdu na veterinu, jen si říkám, že by, kdyby to tedy byl mozek, měla negataivně reagovat i na mne a to nedělá. Nechodí už nejlíp a protože je to kříženec s jezevčíkem, kvůli páteři ji do schodů nosím a zvednu si ji do náruče bez problémů, od dětí se zvednout nedá a vrčí na ně. Mají z ní docela strach. Chodíme do Kolmé v Praze 9, snad tam jsou dobří (zatím jsme veta naštěstí moc nepotřebovali) a ať jí vyšetří hlavu. RTG by nádor na mozku snad odhalilo, že? Napíšu, jak jsme dopadli.
Jo, léky - dostávala infuze a antibiotika a bere Enap. To je všechno.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2006 13:41
- Nahlásit
bea
tak budem držet palce, aby to nakonec nebylo tak hrozné, jak tu bylo vícekrát zmíněno....
|
bea
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2006 09:55
- Nahlásit
Ahoj všem, slíbila jem, že napíšu, jak jsme dopadli na veterině. Hodnoty kreatinu a močoviny jsou téměř v normálu a chování prý může být způsobeno dozníváním uremické otravy (doufám, že to píšu dobře) a mělo by se také urovnat. Hlavně že to není nádor na mozku, měla jsem z toho hrůzu. Můžeme trochu povolit i v ditě a za tři měsíce kontrola. Tak díky všem, kdo jste radili a drželi palce.
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2006 10:07
- Nahlásit
bea
tak hodně štěstíčka i nadále! Ještě je na vás "protivná"?
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2006 10:09
- Nahlásit
Dostalka jsem se k tomu až teď a napadlo mě, že jí asi leze na mozek urea a kreatinin. Možná to doznívá.
|
bea
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2006 10:22
- Nahlásit
Už je to lepší. Sice se stále "věší na paty" hlavně mně, ale děti už ji dokážou přemluvit k procházce. Na manžela vrčí dál, nevím, jestli to není trochu i jeho vina - když zavrčí, zavrčí na ni taky a to ona nesnáší. Asi je dost rozmazlená, ale už je stará a člověk si říká, ať ten zbytek života má v pohodě...stejně ale asi teď, když začíná být v pohodě, trochu přitvrdím..
|
Santino
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2006 11:33
- Nahlásit
bea
není to kokr?
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2006 11:38
- Nahlásit
tak to je fajn, že už máš aspoň trochu jasno a že to je jen přechodného charakteru.
|