| Autor |
Zpráva |
Teriik
Člen |
# Zasláno: 21 Čec 2006 10:00
- Nahlásit
Ahoj lidicky,
je mi 14let a odmala touzim po pejskovi..nejsem ta z tech deti ketry zajima pes par mesicu a pak veskery povinnosti atd sou na rodicich.Mozna se nekteri z vas tedka budou divit [jako 99procent lidi v mem okoli] ale muj vysneni pejsek neni pudlik ani jorksirek ale je to Rotvajler...nyni mam ,,moznost" si prani splnit a poridit si pejska...uz vim kam bych s Rotikem chodila na cvicak a vim ze bych musela bejt ve vychove raznejsi nez trea u vychovy Labouse.Je mi jasny ze pes je otazka 10-15let kdy se o nej budu muset starat denne a denne s nim chodit ven.Je to velke plemeno a bude potrebovat dostatek pohybu i mimo zahradu..to obsaram bud ja a nebo tatka kterej rad jezdi na kole a nebo beha...Ale ten duvod proc vam sem pisu je jestli si myslite ze jako 14ti leta holka muzu mit Rotika bezproblemu...?
|
ko4ka
Člen |
# Zasláno: 21 Čec 2006 10:19 - Změnil/a: ko4ka
- Nahlásit
Teriik
ahoj, já mám doma sice goldena a labíka, ale rotík se mi taky moc líbil. Je mi 21, ale vzhledem k tomu, že nějaký extra zkušenosti s výcvikem psů jsem neměla, rozhodla jsem se zatím pro toto méně náročnější plemeno na výcvik ( golden ). Nepochybuju, že by 14ti letá holka zváldla rotíka, ovšem za podmínek, že už doma nějakýho takovýho psa měla a má s tím zkušenosti. Nechci ti tu kázat, ale myslím, že by sis plemeno měla řádně rozmyslet. Nemyslím si totiž, že by to bylo tak úplně bez problémů. Nejsou to zlý psi, to netvrdím, třeba si ho časem pořídím, ale rozhodně až budu mít ze sebe pocit, že jsem si nějakého psa vycvičila a vychovala sama. Neříkám, kup si yorka nebo pudlíka, nemusíš mít pejska s mašličkama,ale co třeba zvolit jiné plemeno méně náročné na výcvik a na povahu? Oni rotíci jsou silní psi a musíš počítat s tím, že to na tebe prostě "zkusí" a to ne jednou, myslíš, že si u něj zvládneš vybudovat respekt? Zase třeba by ti hodně pomohli na tom cvičáku, ale spíš si myslím to, že toto plemeno nebude mít respekt ze 14ti letý holčiny,maximálně z tvých rodičů. Lépe by ti poradil tady na diskusi někdo, kdo ho má. Jak píšeš, nikdy jsi pejska neměla a nemáš s tím zkušenosti, možná by bylo lepší zkusit zvolit opravdu jiné plemeno a pak časem, až pobereš víc zkušeností si svého vysněného rotíka pořídit. Neuvažovala si třeba nad chodským psem nebo bílým švýcarským ovčákem?
|
Kalliope
Člen |
# Zasláno: 21 Čec 2006 10:29
- Nahlásit
Teriik
no v podstatě sice mi neni 14, ale bez nějakých velkých zkušeností jsem si taky rotvíka pořídila, radím ti ale jedno a teď vážně, není to něčeho propagace nebo tak něco, ale pořiď si pejska s PP. Bez legrace, někde kde prostě sledují povahy pejsků a nemnoží kdeco s kdečím. Já mám totiž bezPP a neříkám, že by byl nějakej špatnej, nebo ve svým jádru zlej to nee, ale ve srovnání s pejsky rtw co jsem měla možnost poznat na tom svým vidím, že se rozhodně neřadí mezi ty nejvyrovnanější, i když můžu s jistotou říct, že socializaci jsme skutečně nepodcenili, ač bydlíme na vsi, štěně opravdu hodně často cestovalo do města, styk s ostatními pejsky, od každýho jsem ho nechala hladit a stejně tam nějaký chyby jsou. Jestli po rtw opravdu tak moc toužíš, radím spíš fenku než pejska, je taková tvárnější, často jsou i závislejší, i když to není pravidlo - a co je pro tebe důležité, je menší váha a mohutnost fenky než pejska, ono udržet 50 kilo, když se pes rozhodne, že tamtoho malýho voříška co si tak drze vykračuje po JEHO chodníku je třeba srovnat a za každou cenu se k němu chce dostat, tak ti povim, že i já musim sebrat veškerou sílu, abych ho udržela. Tohle si musíš rozmysle a i když si teď řekneš (jako já před rokem a čtvrt), že svýho pejska vychováš tak, aby tyhle problémy nikdy nenastaly, k lidně se může stát (stejně jako u mě), že nastanou, každej z nás zná psí pubertu
|
brut
Člen |
# Zasláno: 21 Čec 2006 10:43
- Nahlásit
Teriik
Myslím, že na tvoje otázky by ti nejlépe odpověděla Fifi, ta je má doma ( a i starší) a ví o nich asi nejvíc.
Jinak si myslím, že pokud máš rodiče, kteří jsou ochotni se výchovy pejska v případě potřeby ujmout( a musíš raději počítat i s touto variantou), tak máš v jednom bodě vyhráno. Další bod je přesně jak psala Kalliope váha psa a jeho "ukočírování" ve chvíli, kdy se rozhodne jít jinam než chceš ty nebo ve chvíli, kdy si bude chtít "vyřídit účty" s jiným psem.
No a v neposlední řadě je opravdu důležité jakého psa zvolíš a odkud. Pes s PP ti zaručí, že jde opravdu o rotvíka, výběrem rodičů ( teda myslím dobrým výběrem chovatelské stanice) zase můžeš zamezit vážnějším dědičným onemocněním, atd.
U psa bez PP většinou nemáš žádnou jistotu, i když i zde se najdou vyjímky ( ale v tom případě by jsi musela znát oba rodiče a to ne z jednoho kouknutí, ale alespoň z několika návštěv).
Jinak radím, počkej si na názor Fifi, ta bude vědět víc.
|
Meggi
Člen |
# Zasláno: 21 Čec 2006 10:44
- Nahlásit
Teriik
Já mám taky holčičku Rotvičku, ale už mi bohužel 14 není . Moje čubina je bez PP a to z toho důvodu, že se mi RTW s ocasem nelíbí. Při pořizování malý nebo malého je asi nejdůležitější si vybrat už od mimča absolutně klidného a prý to chovatel od mimi už pozná, které štěně bude "ostré" a které takzvaně "blbé". To blbé je naše malá a k tomu strašně flegmatická. Je sice paličatá, ale zrovna naší malou by i 14 letá holčina zvládla, ale pouze při správném postupu výcviku. Takže důležitý je výběr mimi a hlavně povahy rodičů a jejich předků. Zajdi na diskuzi RTW, tam ti holky určitě poradí, tak jako Kalliope.
|
monika
Člen |
# Zasláno: 21 Čec 2006 10:50
- Nahlásit
Teriik
Souhlasím s tím, co tady psali ostatní. Každopádně si kup pejsu s PP a taky doporučuju fenku. Já mám doma dvě fenky stejného plemene,ale jedna je s PP a druhá bez. Rozdíl povah je až obrovky rozdílný. Ta bez PP je divoká a dost těžko se s ní pracovalo než se to srovnalo. I tak je výbušnější než ta druhá a musím být pořád ve střehu. Ta je vyrovnaná, klidnější a v podstatě s ní moc pracovat nemusím, jde to tak nějak samo. Zkoužka tvé pevnosti bude největší v době, kdy bude pejsa dospívat a myslím, že každý mi tady dá za pravdu, že psí puberta je někdy k zoufání a to do písmene.
Jinak si myslím, že ve svých 14ti letech rotvíka zvladneš. Záleží na tvém čase a taky jak moc si ochotná vzdát se kamarádů, diskoték a jiných slastných požitků tohoto věku. Od rodičů můžeš možná počítat s financema, sem tam ti pejsu pohlídají, ale nemůžeš pořád zneužívat jejich dobroty. Nebylo by to dobré hlavně pro pejsu, ten by nevěděl, čí vlastně je. Takže držím palečky
|
Kalliope
Člen |
# Zasláno: 21 Čec 2006 10:55
- Nahlásit
Teriik
v podstatě se názory všech moc neliší:
1. Spíše s PP
2. Fenku
3. a jak psala monika, v podstatě to znamená omezení diskoték, když se kámošky dohodnou, že v sobotu vyrážej někam na diskošku, tak ty půjdeš s pejsou ven nebo na cvičák, teď ti to možná ještě nevadí, oželíš to, ale co až ti bude 17, 18. Neříkám, že nemůžeš nikam chodit, ale sama to pak poznáš, já už např. nebyla pěkně dlouho v kině nebo v klubu, protože je mi líto nechat psa samotnýho
4. musíš počítat i s financema, krmení pro rtw na měsíc tě vyjde na cca 1.300,- Kč, k tomu očkování a odčervení dle váhy
|
ko4ka
Člen |
# Zasláno: 21 Čec 2006 10:56
- Nahlásit
monika
jak a jak často to na tebe rotík jako prcek vyzkuší a jakým způsobem u něj zístak autoritu? Naši se furt bojí, že až ho jednou budu mít, tak ke mně nepřijdou, protože by je sežral..
Já se zatím rozhodla tak,že počkám, ale myslíš, že člověk,kterej v životě psa nevycvičil by ho zvládl ( bavíme se o fence s PP ) a kolik asi stojí fenka s PP z pořádnýho chovu ( nemyslím po výstavním šampionech, ale myslím zdravotní problémy, povaha )? A co ostatní psi, má s nima problém, pokud s nima žije od mala a je správně socializovaný?
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 21 Čec 2006 11:08
- Nahlásit
Teriik
Ja myslim, ze ti tady uz vicemene vsichni popsali, co a jak.. Neznam te, tudiz tezko po netu odhadovat, zda ve 14 letech mas opravdu "na to" se stat majitelem rtw. Nekterej clovicek v tvych letech na to ma a jinej ne.. - mysleno nikoliv ve smyslu financi, ale celkoveho pristupu ke psovi, takove te vrozene autority atd...
Ale pokud si veris, jsi zodpovedna, mas precteno o plemeni, budes chodit na cvicak, psovi se venovat a rodice ti pomuzou - proc ne. Taky bych byla spise pro fenku s PP z duvodu, ktery tu uz tady vypsala Kalliope.
|
Kalliope
Člen |
# Zasláno: 21 Čec 2006 11:09 - Změnil/a: Kalliope
- Nahlásit
ko4ka
v podstatě dotaz nebyl směřován na mě, a já ani nemám co tady mluvit o rtw, když je skoro neznám, ale u nás doma je praxe taková, že všechny domácí tvory toleruje, jak králíky kterejm krade chleba, to je jediný jeho prohřešek vůči králíkům, tak kočku se kterou (ale jen když ona chce) se i občas mazlí, horší už to je když chytne v lese stopu nebo vidí běžícího zajíce, tam už bych za něj ruku do ohně nedala.
Ve věci chování ke psům, tam máme problém, ale myslim, že zrovna fenky jsou spíš takový tvárnější. Pes je totiž v rozkvětu puberty a tak zkouší, hlavně na ostatní psy, snažíme se to řešit, tak snad doufám, že se to časem podaří. A nemůžu říct, že bychom podcenili socializaci - no každopádně puberta ukáže
Jinak co se týká rodičů, tak třeba já s našima nežiju, ale s Píďou už jsem tam byla u nich pečená vařená, aby si prostě zvyknul, že k nám částečně taky patří, a není problém, a myslím, že u fenky by taky nebyl. Je jasný, že když je uvidí jednou do roka, tak to asi nebude to pravý ořechový, ale já ho k našim takhle často brávala schválně a jak říkám - problém není.
Cenu rtw neznám, ale troufám si odhadnout, že s PP tak kolem 10.000 - 12.000,-Kč, tedy myslím český chov, ale to ti asi odpoví spíš fundovanější, jako třeba Fifi, já jsem jen tak střelila od boku.
|
Meggi
Člen |
# Zasláno: 21 Čec 2006 11:11
- Nahlásit
ko4ka
Já mám rotvici s labradorkou a jsou v pohodě. Nejdřív jí neměla labradorka ráda, asi první tři dny, ale pak pochopila, mimi stačilo vykoupat a pak u nich sedět na zahradě a pomalu labradorku zvykat, za 15 minut to bylo v poho, až moc neb čuba nemá jemný smysl pro mimi ani děti, tak si s ní hrála jak s dospělým psem! Naše vetrinářka sice říká, že toto je nejhorší kombinace jakou jsme zvolili, že prostě LR a RTW k sobě nejdou, že se jako dvě feny nesnesou. Proč to tak je nebo proč si to myslí, na to už odpověd neznala. Holky jsou na sobě momentálně víc než závislé. Akorát při hře je RTW trošičku vychcaná, neb LR je rychlejší a mrštnější a šikovnější si bránit hračku, kterou nosí, tak jí pak po chvíli RTW - JEMNĚ- kousne, aby to pustila. Je to prostě potvora, která nechce prohrávat. Ale LR jí to umí i vrátit. Na ostatní hafy je taková telecí, hru moc nezačíná, nejdřív kouká a zvedá packu jak kotě a pak se svalí na záda a čeká kdo si jí všimne . Takže mé zkušenosti RTW a jiná plemena jsou výborné. Neb mám telátkové takové flegmatické.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 21 Čec 2006 11:12
- Nahlásit
Kalliope
Co tady ze me delate takovyho odbornika?
Ceny se pohybujou tak nejak - rekla bych, ze si to trefila.. Zalezi na rodicich, ze zahranicniho kryti to bude samozrejme vic.. A taky se treba da koupit stendo s PP, ktery ma nejakou drobnejsi vadu - ja nevim, treba podkus - za mnohem nizsi cenu..
|
Kalliope
Člen |
# Zasláno: 21 Čec 2006 11:13
- Nahlásit
Fifi
hele zase se tak nepodceňuj, jo?!
|
brut
Člen |
# Zasláno: 21 Čec 2006 11:16
- Nahlásit
Fifi
souhlas s Kalliope, nepodceňuj se....jinak za chvíli odesílám mejlík.
|
ko4ka
Člen |
# Zasláno: 21 Čec 2006 11:17
- Nahlásit
Teriik
Omlouvám se, že jsem se ti takhle vnořila do tématu
Kalliope
Meggi
díky za odpověď holky! Takže rady, jak si vybrat štěndo jsem tu našla a názorů si cením. Tak snad v budoucnu budou podmínky a rozhoupu se pro mého vysněného pejska. Zatím mám moje zlatíčko, ale časem těch chlupáčů u nás bude stejně víc
|
Kalliope
Člen |
# Zasláno: 21 Čec 2006 11:18
- Nahlásit
ko4ka
jj, až Píďátko povyroste a uklidní se, uvidim jak to bude s nim vypadat, tak přemýšlím, že by k nám nějaký malý rtw mimi eště přibylo.
|
ko4ka
Člen |
# Zasláno: 21 Čec 2006 11:34
- Nahlásit
Kalliope
přesně, čím víc bafíků, tím líp
|
monika
Člen |
# Zasláno: 21 Čec 2006 11:35
- Nahlásit
ko4ka
asi jsem to blbě napsala, já nemám rotíka, mám dvě německé dogy- tak bylo myšleno "dvě feny stejné rasy". Ale já si myslím, že se nedá říct, že někdo má, nebo nemá na to či ono plemeno. I zkušený kynolog může zkazit psa.
|
ko4ka
Člen |
# Zasláno: 21 Čec 2006 11:36
- Nahlásit
Teriik
šťastnou ruku pří výběru a hodně radosti s chlupáčem Pak dej vědět, jak jste dopadli
|