Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Můj pes je stálým terčem útoků jiných psů
Autor Zpráva
Falco
Člen
# Zasláno: 16 Čec 2006 22:00
- Nahlásit

Skutečnost, že jsme v pátek opět skončili s naším psem na veterině po napadení jiným psem, mě přinutila k zamyšlení, kde je důvod toho, že ani jeden rok života mého devítiletého kokršpaněla se neobešel bez konfliktu, který skončil jeho zraněním.
Máme prostě smůlu nebo bydlíme na blbém místě nebo něčím pro mě neviditelným ostatní psy dráždíme?
Náš pes je klasický gaučák, klidný až flegmatický, agresivní postoj nebo výraz jsem u něj viděla snad jen dvakrát v pubertě. K ostatním psům má klidně přátelský přístup, pozdraví se s nimi, očuchá, ale nehraje si a ani si nikdy se psy nehrál. Stejně se chová i ke štěňatům, i když ho otravují, pouze k větším psům je rezervovanější (vhledem ke svým zkušenostem), ale pokud se seznámí a zjistí, že nehrozí nebezpečí, je vše v pohodě. Mezi naše přátele patří retriver, choďák, velký erdel i tosa inu. Můj pes nikdy žádného psa nenapadl, neštěká na ně ani nevrčí.
Je poměrně poslušný, v kritických situacích prakticky stoprocentně. Protože chodíme na vycházky většinou ve městě, je téměř vždy na vodítku, ale je-li na volno, nevzdálí se stejně na víc než 5m.
Pro potkávání s jinými psy máme nacvičený postup. Jakmile Falco vidí psa, okamžitě přijde k noze a čeká, co řeknu. Buď se pak na povel jde pozdravit s kamarádem, nebo po konzultaci s majitelem druhého psa se opatrně seznamuje (za stálého přátelského vrtění ocasem), případně pokud to na seznámení nevypadá, ustupuje se mnou z cesty nebo naprosto klidně a bez zájmu u mé nohy psa míjí. Když pes přejde, najde jeho značku, kterou samozřejmě prověří a přeznačkuje.
Všechny konflikty, ke kterým došlo, vznikly poměrně nečekaně. Buď se druhý pes svému majiteli vytrhl nebo se odněkud přiřítil bez vodítka. Vždy naprosto bez výstrahy se na mého psa vrhl. Za to, že Falco všechny útoky přežil, vděčí nejvíce své husté srsti a poměrně volné kůži. Na ní má už ale tolik jizev, jakoby se zúčastňoval psích zápasů.
Bydlíme v okrajové části města, kde jsou samé rodinné domky a skoro v každém bydlí pes. Asi tak třetina jsou kamarádi, třetina neutrální a třetina jsou ti, jejichž stopy náš pes nese na svém těle. Musím říct, že naše vycházky jsou už trošku stresující, jak pořád vyhlížím, za jakým rohem se který nepřítel vynoří. Vzhledem k tomu, že újmu mu způsobili jak psi na volno s košem, tak psi na vodítku, mám oči na šťopkách jako šnek.
Omlouvám se za delší text, ale jsou prázdniny, třeba někdo budete mít chuť si to přečíst a napsat svůj názor.

Gája
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2006 09:17
- Nahlásit

To je docela drsné, podle toho co píšeš, jste se svým psem absolutně v pohodě a určitě nikoho neprovokujete.... Zajímalo by mně, jak k tomu napadení přistupují majitelé agresorů.. Jediné co bych radila, najít si nějakou jinou trasu na venčení, samozřejmě, pokud je to možné. Místa, kde se tolik psů nevyskytuje.. Nám se občas taky stává, že po nás nějaký pes vystartuje, ale když zjistí, že máme fenku, tak ji většinou jen očichá a buď si s ní chce hrát, nebo ji ignoruje. Hodně štěstí a žádné úrazy při venčení..

evina
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2006 10:54
- Nahlásit

Falco:já myslím,že se není čemu divitAlespoň u nás je většina psů od mala izolována,takže když se jim podaří zdrhnou hned napadají.V jiných případech je agrese psů od majitelů tolerována.Jak jsem si všimla,tak jsem patrně široko daleko jediná,kdo svého psa za drzost vůči jinému psu trestá.Předchozího psa jsem měla vyloženě troubu a o to více to zřejmě ostatní psy přitahovalo.Rozhodně si na něj dovolili více než-li na druhého psa-dominantnějšího.Těmto situacím se člověk asi těžko zcela vyhne,pokud nechce také sám psa zcela izolovat od ostatních psů.Snad jedině více předvídat a poznat úmysly druhého psa předem(to je ale někdy těžké)!

brut
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2006 11:00
- Nahlásit

Falco
Taky máme zkušenost, že se na nás od někud vyřítí pes a jde po Brutovi. Bohužel většinou majitel je v nedohlednu a pes přiběhne ze zadu. Naštěstí se Brutovi až na jeden škrábanec na boku nic nestalo, ale teď když se k němu blíží cizí pes,tak se celý zježí. Naštěstí je to pak většinou v pohodě. Občas se ale setkáme z majitelem, který na nás už z dálky řve, že jeho pes je agresivní, tak ať jdeme s tím naším jinam ( jeho pes je ale na volno a bez košíku).
Taky nechápu, čím přitahujeme tenhle typ psů. Brut se sám od sebe nepere ( zatím ťuk, ťuk), ale jestli to takhle půjde dál, tak nevím, nevím.

Jajina
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2006 11:05
- Nahlásit

tak jsem patrně široko daleko jediná,kdo svého psa za drzost vůči jinému psu trestá
evina: tak tohle přesně mi přijde taky! Mám labrouše, co někdy tak jako trochu machruje, ale hned mu za to jedna přilítne. A třeba na cvičáku kolikrát ani sám nějaký ten chňapanec nevyprovokoval a taky ode mě dostal - aby ani neoplácel nebo se neúčastnil, ale lidi od těch ostatních psů nic. Prostě nic!! A to mě hrozně štvalo, protože pak můj pes vypadal jako nějakej rváč. A přitom třeba jeden velkej chlupáč vyloženě chodil provokovat, i když už jsem měla Fida na vodítku. A jeho panička nehnula ani brvou!!! Tak tohle mě taky pěkně vytáčí!!!

Anu
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2006 11:08
- Nahlásit

já svého psa trestám za útok a každý na mě kouká jaká jsem tyranka co mlátí a mučí psa...to si vždycky vyslechnu...pravda je že nás když někdo vidí tak přechází na druchý chodník a jen sebevrah by šel do mého psa....

brut
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2006 11:37
- Nahlásit

Jajina
evina
Taky si připadám jako tyran, když jakýkoliv projev machrování trestám.
Posledně jsme byli na agilitách a tam měla holčina kolii( či něco podobného) - psa- šla s ním okolo nás, Brut byl na vodítku u nohy a pesan se holčině najednou vytrhl a málem kousl Bruta do boku. Nejen že dostal ode mně ránu, ale ještě se po něm Brut ohnal - jenže to už byl pes kus od něj. Brut dostal sprdunk a holčina psovi jen řekla: ty si ale uličník, to je cizí pejsek.

Cezar
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2006 12:46
- Nahlásit

brut
Nejsi sama, já ještě když byl Cézar tak to byl také rváč, bohužel když byl asi 10týdenní štěně, tak ho napadl velký pes a pak když dospěl, tak sám byl také rváč, ale je fakt, že nikdy nenapadl štěně a pejsky, které znal a nestalo, že nby někoho pokousal. Stačilo mu když ho dostal pod sebe a bylo to v pořádku. Přesto jsem každy projev jeho agresivity trestala a chodili jsme sice na volno, ale já s tím, že jsem se furt rozhlížela do dálky a jak jsem viděla v dálce pejska, tak šel Cézar na vodítko. I Beník jse rád vytahuje a přestože se u něj vše snažím řešit mírně, protože nevím co vše má za sebou a co zažil když se někde potloukal než skončil v útulku, tak v tomhle má smůlu a vždy je potrestán. ale naštěstí je to málo, protože mu povětšinou stačí dopředu říct, že nesmí a je klid. Takže nejste v tom sami, já myslím, že všude se něco najde i když věřím, že jsou i pejsci, kteří jsou absolutně bezkonfliktní.

Evik
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2006 13:02
- Nahlásit

Falco

jako jediné řešení pro Tebe a Tvého psa nejspíš bude, když se naučíš účinně zabraňovat konfliktům a napadení svého psa....Já vím, je to těžké, ale jestliže je Tvůj pes vychovaný, pohodář a poslušný, tak problém nebude v něm, ale ve Vašem okolí....Prostě máte smůlu na setkání s blbci... Chce to nebát se a prostě jít do obrany svého psa natvrdo.

brut
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2006 13:06
- Nahlásit

Cezar
Já vím, ale stejně mně to štve. Po té poslední lekci od "kolie" se Brut už preventivně ježí a taky maličko hrbí. To je většinou známka připravenosti k případnému boji. Naštěstí si psy taky roluje pod sebe a nekouše, ale co není klidně jednou může být. Tak je pro jistotu trestán i za ježení a hrbení se ( teda trestán jen sprdnutím)

Cezar
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2006 13:14
- Nahlásit

brut
Mě to také vždy hlavně u Cézara strašně štvalo, protože přeci jen to byl německý ovčák a už jen od pohledu naháněl hrůzu. No a u Beníka nevím, u něj mi speciálně vadí mu nadávat natož ho trestat fyzicky, holt naštěstí jsem od Cezara vytrénovaná hlídat pejsky v dálce, tak chodím takto i s Beníkem a jak nějakého vidím tak ho beru nakrátko a spíš se snažím ho s ním skamarádit, naštěstí to celkem jde.

Kamca
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2006 14:27 - Změnil/a: Kamca
- Nahlásit

chci se zeptat, můj skoro roční pejsa (westík) právě na některé psy útočí (ne na všechny, spíš na ty, u kterých buď cítí, že se ho bojí, anebo kterých se bojí sám. Na fenky zatím nikdy nezaútočil). Jak přesně byste ho na mém místě trestali? Když spustí (může jen štěkat a vrčet, protože ho mám vždycky na vodítku), nevidí, neslyší... Bohužel to takto "praktikuje" i na některé lidi, což je pro mě vždycky docela trapas

Anu
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2006 14:31
- Nahlásit

Kamca
to mi pes dělá taky-dělal.Byl úplně hotový že viděl psa (špatná socializace-bohužel nezaviněná mnou) neslyšel na nic,na žádné nesmíš atd. ani nějaké plácnutí byl úplně v tranzu:jediné co mi pomohlo-může to znít třeba drsně,že jsme ho vytáhla za obojek-obojek byl úplně pod krkem-že se trošku dusil-stál zadního nohama na zemi-přední ve vzduchu,natočila hlavu ke mě a dost naštvaným toném řekla nesmíš-pokud na mě nekoukal či mě nevjenoval pozornost-vyzvedla jsem ho ještě víš-pak teprve poznal že to myslím vážně a nedovolil si nic. A

brut
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2006 14:38
- Nahlásit

Kamca
Mně to občas Brut dělátaky. Nemyslím, že bych zanedbala socializaci, ale je mu rok a zřejmě má tendence si něco dokazovat.
Já Bruta na obojku ( ani jinak nezvednu - má přece jen přes 30kg), tak ho prostě otočím od objektu šílenství a dostává tvrdou školu výcviku ( sedni, lehni, vstaň, obraty.....). Většinou to zabírá, pokud ne, tak prudce trhám vodítkem ,až si sedne na pr**l a pak už pokračuji v otočení...

Cezar
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2006 14:39
- Nahlásit

Kamca
Cézara jsem vždy vykrákala za kůži za ušima. ale Beníkovi jen vždy vynadám, snažím se s ním po dobrým, protože ho máme z útulku a nechci ho víc trápit, myslím si že už toho zažil dost. Ale jemu stačí fakt jen domluva, je moc hodný.

Kamca
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2006 15:19
- Nahlásit

Anu
brut
Cezar

Díky, snad něco podobného zabere i u nás, vyzkouším

evina
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2006 20:52
- Nahlásit

Jajina
Anu
brut
Tak v tom nejsem alespoň sama...zrovna dneska,jdeme si v klidu procházkou po lese na volno,když v tom naproti nám paní s bíglem na flexině.Jak nás uviděla,tak si psa stáhla nakrátko.Svého jsem tedy také zavolala k noze a procházela kolem ní se psem u nohy leč bez vodítka.A jak procházíme okolo,ten její najednou vystartoval na délku vodítka a málem se do mého zakousl.Já jen na svého stačila zařvat k noze protože se chtěl bránit.Tohle já fakt nějak nechápu!Proč ty lidi to vodítko neumí použít?Zvlášť když to vyjetí čekají?A to nebyl náš první případ!

Evik
Člen
# Zasláno: 18 Čec 2006 07:08
- Nahlásit

evina

ačkoli sama v některých případech flexinu taky používám (málokdy ale někdy přece), mám taky tu zkušenost, že lidi, co vodí psy na flexině většinou nemají zvládnutou základní poslušnost a pořádně nevědí nač to vodítko mají
Já flexinu beru jenom, když jdeme např. do míst, kde pes nesmí být navolno a současně chci, aby měl aspoň trochu "volnosti", což nemohu mezi chodci řešit šňůrou... Když jdou lidi, prostě psa přivolám k noze a nemusím honit šňůru někde za sebou
Taky mi ale strašně vadí když si někdo nejdřív přitáhne psa k sobě (ne přivolá, ale přitáhne vodítkem), a pak jakoby čekal, že pes nic neudělá, když je u něho....Prostě lidská blbost je neomezená....

brut
Člen
# Zasláno: 18 Čec 2006 10:59
- Nahlásit

evina
Jak vidím lidi s flexinou, tak jsem hodně moc opatrná. Mám stejnou zkušenost jako ty a Evik. Většinou ale tihle psi vyjížděli na Denynku. Ta je zvyklá chodit na volno ( nevzdaluje se na víc jak 3m a nebo u nohy) a pokaždé, když jsme potkali někoho s flexinou, tak byl průšvih. Než jsme se přestěhovali, tak jsem to řešila obcházením těchto lidí nebo přecházením na druhý chodník.
Jinak taky máme flexinu, ale já jí nepoužívám vůbec ( to už raději delší vodítko). Přítel jí na Bruta používá jen v noci, kdy už nikdo nechodí a nechce ho pouštět na volno. Přes den je buď na volno nebo na dlohým vodítku.

Falco
Člen
# Zasláno: 18 Čec 2006 22:09
- Nahlásit

Asi je to všechno shoda různých náhod. V naší čtvrti je zkrátka vysoká hustota psů, často pořízených buď jako efektní doplněk k domu nebo podle zásady máme barák, k němu patří pes, když pes, tak něco pořádnýho. Není za tím však taková ta klasická touha po psovi a tím pádem se zájem brzy omezí na občasné vyvenčení. A výsledkem jsou naprosto nevhodné kombinace plemene a osoby, která se o psa "stará", (např. leonberger, kterého venčí subtilní 14-ti leté děvčátko). Přidá-li se k tomu téměř nulová výchova miláčka, vznikají kombinace vražedné.
Ve svém okolí mám hotový katalog problematických páníčků a jejich psů. Fenka šarpeje s tak kritickou agresivitou, že chodí s košem i doma (ta našemu Falcovi i přes košík uhryzla prst na noze), velký lovecký pes a jeho těžkotonážní panička, která se pohybuje jen s obtížemi a tak svého psa pouští, aby se proběhl (sice s košem, ale akční rádius po celé čtvrti, zatímco panička dojde jen od vchodu ke vchodu), vetchá důchodkyně, pokušející se přesvědčit svého haskiho, že pomalá procházka po chodníku je to pravé ořechové a mohla bych ještě dlouho pokračovat.
Samozřejmě k většímu množství úrazů přispívá asi i to, že můj pes je prostě ťuňta a agresory evidentně přitahuje, asi jako některé děti ve škole přitahují šikanu.
No řekněte, který z vašich psů by si nechal od okolojdoucího staforda (na flexině!) přes branku prokousnout čumák?! (neútočil na něj, prostě jen vykukoval, kdo to jde kolem)

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání