| Autor |
Zpráva |
Garfield
Člen |
# Zasláno: 7 Čec 2006 11:15 - Změnil/a: Garfield
- Nahlásit
...MŠ je, předně podotýkám, mateřská školka...
Jo, fčera jsem plafčila s Gaficou štěkovitou přes prígl parníkem. F krvi jsem měla 3,5 promile, tak jsem si nedovolila usednout za volant (co je ten bodový systém, jinak bych samozřejmě klíďo píďo řídila). No a přehrada praskala ve švech na březích i ve vodě, kolik tam bylo tůristů. Celé extempore začalo tím, že jsme čekali u přístaviště na ňákou tu loďu. Byl tam tatínek s hluchoněmým asi 8 letým synem. Dorozumívali se znakovou řečí a chlapeček měl klacek a mečoval se s tatínkem. Gaf to uviděl a správně usoudil, že ten aportek je výbornej a chlapeček je úplně skvělej, že ho tak napíná, než aportek odhodí v dáli. Tatínek bystře pochopil, že můj pes prahne po klacíku. Naznačil synovi, aby klacek hodil, že mu ho pejsek donese. Dítě klacek odhodilo, pes se po klacku vrhnul a nadšeně lítal (resp. rotoval jak raketa okolo hluchoněmé dvojice). Posléze klacek položil chlapci k nohám. Dítě zářilo štěstím a celá čekající skvadra lidí (cca 15 lidí) málem uronila slzu dojetí. Pak se nějakou dobu Gaf s chlapcem honili a přeli o klacek a já si posléze Garfielda přivolala. Nebe se nade mnou slitovalo a pes reagoval pouze na mé sykání, luskání prsty a povely rukou - sedal, lehal, štěkal, pouštěl klacek a zase jej bral. Nemusela jsem ani promluvit a z toho byl chlapec úplně paf. Asi viděl, že mám zavřená ústa, něco psovi ukazuji a on pak blbne jak cirkusovej plyšák. Pak dostal Gaf pochvalu volno a šel si zpátky za chlapcem vyžebrat odhození klacíku. Chlapeček zopakoval gesto prstem po mně a pes se rozeštěkal (těžko říct, jestli uposlechl povelu "štěkej" nebo už byl tak nasranej, že mu ten klacek nechce pořád hodit), zastávka lidí neudržela slzu dojetí. Krásný pohled na němé dítě, které komunikuje se psem beze slov.
Pak připlula loď.
Uvnitř na palubě jsem nevycházela z úžasu. Loď byla plná rodičů s dětmi, malými robátky batolátky, lozícími po čtyřech po zemi. Loď zastavěná kočárky, dudlíky, láhvemi s čajíčkem a křikem miminek a mrňátek.
Gaf se začal olizovat. Já jsem postupně nervózněla.
Štěk to psychicky jakž takž ustál, lehl si (na vodítku a s košem - jak jinak) a pozoroval stovky dětských ťapiček jak obíhají kolem něj, šlapou mu na ocas, na hlavu, padají přes něj a opírají se o něj. Mlčel a trpěl. Musel - co mu zbývalo. Pak si jej nějaké dítko nezodpovědné maminky pohladilo a Gaf klidně držel, ani nemrkl okem. Uviděli to ostatní děti a začaly jej hladit i ony. Já jsem nevycházela z úžasu, ale křest ohněm jsem považovala za slušnou atestaci tzv. dětské přivykavosti. Garfield se stal miláčkem parníku. Hluchoněmý chlapec se k němu hlásil i nadále a byl patřičně hrdý na nového kamaráda z bezhlasé říše. Říkala jsem si, že třeba budu v televizi nebo o mně můžou začít psát v novinách v souvislosti s canisterapií pro neslyšící děti, že si založím vlastní ligu a tak.
Tak nějak jsem dorazili do přístavu a jali jsme se všichni pospolu vystupovat z lodi. Když se lidé na molu formovali do rodinných klanů, mileneckých dvojic apod., tak jsem nějaké nově příchozí lidi zastavila a poprosila je o sdělení času. Začala jsem na ně mluvit, když už stáli tak 5 m přede mnou a oni mi odpovídali, hledajíce hodinky, v tu chvíli si Gaf všiml podezřelé dvojice, která se k nám blíží, dovolila si nás oslovit a ještě hledají v kabelce nejspíš zbraň - vylítl vpřed (škubnutí vodítka mi téměř zlomilo vaz) a skákajíce 2 m do vzduchu s předvedením salta vpřed i vzad začal nepříčetně řvát, šílet, skákat útočit, z huby mu stříkaly zelené sliny, vystrkoval a zasouval drápy a celá osádka lodi, která mu před tím svěřila své děti takřka nervově zkolabovala...
Málokdy je mi tak líto trestat psa, jako teď po té, co předvedl naprosto ukázkovou psí asertivitu předešle na lodi.
|
Kalliope
Člen |
# Zasláno: 7 Čec 2006 11:20
- Nahlásit
Garfield
hmm, celkem tě chápu - ale vyprávíš to fakt moc hezky
|
aren
Člen |
# Zasláno: 7 Čec 2006 11:21
- Nahlásit
Garfield
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 7 Čec 2006 11:23
- Nahlásit
vylítl vpřed (škubnutí vodítka mi téměř zlomilo vaz)
tak to by me fakt zajimalo, kde jsi to voditko mela na sobe pripevneny, ze ti to malem zlomilo vaz ....
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 7 Čec 2006 13:22
- Nahlásit
Jirikovo
Garfield
hele prosím tě a kolik toho měl f sobě garfield...než ste vlezli na tu lodičku?
páč ho nepoznávám....ale ten konec je mi už povědomej
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 7 Čec 2006 13:25
- Nahlásit
sarax
myslis jako ze Garfield behem plavby na lodi vystrizlivel a zacal se zase chovat normalne?
|
abby
Člen |
# Zasláno: 7 Čec 2006 13:27
- Nahlásit
Garfield
Teď se zeptám trochu mimo,můžou pejsci normálně na parník nebo jsi měla protekci jako dlouhovlasá,dlouhonohá blondýna
Chystáme se tam zítra s ebčou
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 7 Čec 2006 13:29
- Nahlásit
abby
no ona ma hlavne protekci od te doby, co ji jisty nejmenovany pohledny kapitan osetroval zraneni, ktere si zpusobila padem z kola ....
|
abby
Člen |
# Zasláno: 7 Čec 2006 13:31
- Nahlásit
Jirikovo
No jo,ale mě se kvůli tomu z kola nechce padat.A není jistý,že by mi to bylo,co platný
|
Klárča
Člen |
# Zasláno: 7 Čec 2006 13:32
- Nahlásit
Buď ráda za ty chvíle hodného Gafíčka . Že by se třeba sklidňoval... Aspoň na ty děcka ..že by ?
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 7 Čec 2006 14:11
- Nahlásit
abby
Jasně, bafíci i kola tam mohou v poho s příplatkem 20,- Kč bez ohledu na délku plavby.
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 7 Čec 2006 14:13
- Nahlásit
abby
No jo,ale mě se kvůli tomu z kola nechce padat
mas doma doktora ne? tak kdyz nevyjde osetreni pohlednym kapitanem, tak te osetri doma ... jen jestli umi neco jineho, nez rvat lidem zuby z ust ...
|
abby
Člen |
# Zasláno: 7 Čec 2006 14:15
- Nahlásit
Jirikovo
No,jeste umi vrtat
|
abby
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2006 16:48
- Nahlásit
Garfield
Hele,pejsci se nesmí koupat v přehradě?
|
wami
Člen |
# Zasláno: 10 Čec 2006 09:02
- Nahlásit
Garfield
No zas jednou dobrodruzo ala slepica...
Ja pro zmenu doma cucela na dedka. Po dvou dnech si celkem zvykl, ze ma barak plny cizich (pro nej) lidi, kupodivu se nikoho nepokousel sezrat... Asi se vyradil na Pilaku a ma pocit, ze ma zas na nekolik let splneno...
Ale nejlepsi byl rocni synovec, capart trenuje chozeni a miluje vsechny "haf" - s tema myma trochu problem, dokud ho vnimaji, tak jsou jemni, opatrni, ale jak se nekam rozbehnou, tak malej dela kotrmelce... Zas na druhou stranu provedl obema zubni prohlidku az do krku, Lumpovi jednou slapl na koule... A tak, sranda, no...
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 10 Čec 2006 09:43
- Nahlásit
wami
Vidím, že jsi měla doma veselo. Ale po praktické ukázce smrt alá psí zuby se divím, že jste domů vůbec nějakou návštěvu dostali. Neznalost stavu věci je někdy krásná věc.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 10 Čec 2006 10:16
- Nahlásit
Garfield
Voni uz ho znaj, tohle rodinne setkani mame 1x do roka, parkrat uz u toho Deny asistoval. Psy tam sice nikdo nijak zvlast nemusi, ale zas z toho nedelaji nejakou tragu a kousance do zadnice nenarusi pribuzenske vztahy...
Tak to tak nejak pobral i Deny a letos se na nejake prudeni vykaslal, kdyz mu to nikdo nezral...
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2006 07:41
- Nahlásit
Vše v původním příspěvku uvedené beru zpět.
V neděli jsem byla u koní, štěkna ležela vedle mě ve stáji a lapala po dechu, viděla jsem, že umírá, tak jsem jej nechala v klidu spočinout a hleděla si koně.
O pár vteřin později slyším dupot, jekot, řev a klapání psích drápků o kamenou podlahu v rytmu tryskového běhu. Kolem stáje proběhlo nějaké dítě s ukrutným řevem a o vteřinu za ním vlkošedá bestie. Všichni víme, že psi dokáží běžet poměrně rychle, obzvláště pak atletická plemena typu NO, ale v tomto konkrétním případě udělal pud sebezáchovy malého dítěte své a to kvačilo takovou rychlostí, že by i gepard mohl závidět.
Nu což, inu řekla jsem si, že dítě zneužiji k pokusu "PB" (poslední běh) a při dalším kole kdy dítě běželo kolem mě (už neřvalo, nestačil mu dech), jsem na něj ukrutným způsobem zařvala: "Stůůůůůůjjjj! Neutíkej před tím psem a nechá tě na pokoji" (sama jsem tomu moc nevěřila, ale metodou pokus - omyl už dokázali mnozí v historii lidstva obrovské věci). Dítě kupodivu opravdu zastavilo, pes do něj ještě setrvačností vrazil, dítě to ustálo a Garfield si k němu čmuchl způsobem "No tak utíkej ne! S tebou není žádná prdel!" a odkráčel hledat další dítě. Po zbytek dne si spolu tato dvojice hrála jako dvě štěňátka.
Říkám, pokus - omyl je výborná metoda.
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2006 07:46
- Nahlásit
Garfield
kampak chodíš teď ke koním? Já myslela,že jsi přestala?Kde se hledají koně?Já chci taky nějakého najít?
jinak já metodu pokusem a omylem neschvaluji.O víkendu si inteligentí děda vzal na nohy i ruce holínky co našel ve sklepě a chtěl zkusit co pes (záměrně nemůžu bohužel použít slovo "štěk") udělá...z 4holínek zbyla jen 1 a děda si vysloužil pěkný nářez od psa i od babičky....
|
Lara_z_Brna
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2006 08:09
- Nahlásit
Garfield
kampak chodis ke koním, to by mě taky zajímalo ... a julču ještě víc
Anu
a od koho dostal víc ? od psa nebo od babičky ? :c)
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2006 08:12
- Nahlásit
Garfield
Garfe ahoj, potřebuju v rámci socializace NUTNĚ vzít Daisu někam ke koním, protože pro příště nemusíme potkávat hodné a tolerantní "koňáky", kterým nebude vadit, že Daisa kolem koňů půl hodiny skáče a štěká, než se mi podaří ji odchytit, když se vyvlíkla z obojku.........
Myslíš, že by to šlo a mohly bychom se nějak domluvit ? Jen v sobotu jedeme na týden pryč, tak asi někdy pak, co ????
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2006 08:17
- Nahlásit
Anu
Lara_z_Brna
No teď aktuálně nechodím nikam, jen občas zaskakuji za své přátele, kteří nemohou, nebo jedou na dovču. Vlastního iháka aktuálně nemám.
wensday
No ono to sice jde bez problémů, ale psa na koně za hodinu nenavykneš, je to dlouhodobá procedura (cukr, bič, radiátor, ťafka mezi oči) a tak. Můžeš psovi koně ukázat, aby se jich nebál a měl čas je v klidu očichat a prohlídnout, ale jakmile budeš venku a kolem procválá pračlověk na koni, tak se Ti pes zase urve a vydá se na lov. Je to boj na dlouhou trať.
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2006 08:22
- Nahlásit
Garfield
to vím, ale asi nic jiného nezbývá, přesně takhle bojujeme ještě s cyklisty, hlučnými motorkami.... jiná cesta mě nenapadá
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2006 08:32 - Změnil/a: Garfield
- Nahlásit
wensday
Jak říkám, jedna věc je klidová metoda (ve stáji seznámit psa s koněm z bezprostřední blízkosti v klidu a kontrolovaně) a jiná věc je (zrovna v Líšni máte výběh s koňmi za zámkem Belcredi u pily) stát u toho výběhu, mít psa na dlouhé stopovačce, odložit jej třeba 2 m od ohrady a nechat jej za povelu zůstaň, ať se kouká na v ohradě se honící koně. On samozřejmě vystartuje, ty máš stopovačku přišláplou tak, aby mohl dejme tomu podběhnout ohradu a metr za ohradou to s ním škubne, přitáhnout, zrubat do bezvědomí a znovu. Takto naučit psa na povel "zůstaň" nebo "nesmíš" i v přítomnosti pohybujících se koní. Je důležité, aby nebyl v přímém dosahu kůň, taková setkání mnoho psů nepřežije. Dále bych doporučila stát u ohrady někde, kam není ze stájí vidět, majitelé koní to nemají rádi, taky bych řvala, ale koně si těch psů obvykle nevšímají.
Garfield u koní vyrostl a stejně se mi občas vymkne kontrole a na lov se vydá. Už dostal několikrát podkovou mezi oči a pořád mu to nestačí. Bila jsem jej jak psa, zbytečně.
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2006 08:41
- Nahlásit
Garfield
no jsem ráda,že metoda pokus -omyl se ti vydařila...
Stejně si myslím,že Garf si chtěl jen hrát....a s tím návykem na koně si opomněla po radiátoru zmínit kastraci ale je fakt,že Trinča na koně taky řve...takže dle tvé rady s ní půjdu ke koním zítra a uvidíme...pokus -omyl
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2006 08:50
- Nahlásit
Garfield
Díky za rady, i když nevím, jak to půjde, ona je v přítomnosti koní naprosto nepříčetná, nevnímá nic a nikoho, štěká, vzpíná se, můžu ji tlouct,řvát, uklidňovat, hladit, cokoliv, je jako v transu. Nějaký odložení u ohrady vůbec nepřipadá v úvaku, jakmile vidí koně i z dálky, reaguje takto.
Já taky měla kníračku a hucula doma na baráku, Anne je naprosto socializovaná a nic takovýho s ní nehne, ale u Daisy nevím, co prožila, myslím, že je to panický strach, nevím zda z něčeho nezmámého, nebo se jí někdy něco zlého přihodilo....
každopádně díky za rady.
|
Mar3
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2006 09:04
- Nahlásit
wensday
hmmm,to mě by spíš zajímalo,kde su budeš vobjednávat pak ten peloton
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2006 09:24
- Nahlásit
Mar3
já věděla, že sem něco vtipnýho napíšeš.... stačí zajít na Klajdu, do údolí nebo právě pod Hádek, jak sme byli včera. Dneska tam vyrážím naschvál se stopovačkou, doufám že sebou zase neprásknu do bahna jako včera.......
|
Mar3
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2006 09:25
- Nahlásit
wensday
kam??? pod Hádek? ale to přece ne!!! dneska ne!!!
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 25 Čec 2006 09:37
- Nahlásit
Mar3
jako proč ????????????????
|